Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 739, 20 Νοεμβρίου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος στο καλωσόρισμα των πρωτοετών της Θεολογικής

«Με όραμα και τόλμη» το νέο βιβλίο του Μητροπολίτη Κορωνείας Παντελεήμονα

«Στην Ελλάδα της Αγάπης» αυτήν την Κυριακή από τη Δημοκρατία

Άγνωστα θρησκευτικά έργα του Θεόφιλου στο Τελλόγλειο


3η έκθεση Ορθοδόξου Χριστιανικού βιβλίου
και Μοναστηριακών προϊόντων
Χορηγός επικοινωνίας
το ραδιόφωνο του 89,5ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Αρχιεπίσκοπος στο καλωσόρισμα των πρωτοετών της Θεολογικής

«Η πόρτα της Αρχιεπισκοπής θα είναι πάντοτε ανοιχτή για τον καθένα σας» διαβεβαίωσε τους φοιτητές ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την τελετή υποδοχής των πρωτοετών στη Θεολογική Σχολή. Μετά από την παρένθεση της περσινής χρονιάς, που σημαδεύτηκε από τη μακρόχρονη απεργία των Πανεπιστημιακών δασκάλων, η Θεολογική Σχολή πραγματοποίησε ένα ξεχωριστό καλωσόρισμα για τους νεοεισαχθέντες φοιτητές στα τμήματα της Θεολογικής και της Κοινωνικής Θεολογίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε την είσοδο στο Πανεπιστήμιο «κομβικό σημείο για τη ζωή των παιδιών, καθώς αφήνουν τους κόπους και την αγωνία των σχολικών χρόνων και ρίχνονται με ενθουσιασμό στην ακαδημαϊκή ζωή». Αυτόν τον ενθουσιασμό παραλλήλισε ο Μακαριώτατος με την ορμή των νερών στα βουνά, που για να είναι ωφέλιμα, πρέπει να κατευθύνονται σωστά. Έτσι και οι Καθηγητές μέσα από τη σωστή καθοδήγηση μπορούν και μετατρέπουν την ορμή των φοιτητών σε γόνιμη, καρποφόρα δύναμη. Γι’ αυτό, συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος, είναι απαραίτητη η συνεχής συνεργασία με τους δασκάλους, που στέκονται συνοδοιπόροι σ’ αυτό το όμορφο ταξίδι.

Ο Αναπληρωτής Πρύτανης στο ΕΚΠΑ κ. Αντώνιος Καλοκαιρινός χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο «σύμμαχο» του ελληνικού Πανεπιστημίου κι απευθυνόμενος στα παιδιά επισήμανε την αξία που συνεχίζει να παρέχει ο τίτλος σπουδών του Καποδιστριακού μέσα στο διεθνές εκπαιδευτικό περιβάλλον. Αντίστοιχα στην ομιλία του, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής κ. Μάριος Μπέγζος σημείωσε πως η θέση του φοιτητή συνιστά κατάκτηση και χαιρέτισε την πρωτοβουλία των φοιτητών για την καθαριότητα των Πανεπιστημιακών αιθουσών, τη διαρκή μέριμνά τους για την αισθητική στους κοινόχρηστους χώρους, κυρίως δε και για τη συγκέντρωση ρούχων και τροφίμων σε όσους τα έχουν ανάγκη.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ως Πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας τόνισε στο χαιρετισμό του ότι η σπουδή της Θεολογίας δε συνδέεται αποκλειστικά με την αγορά εργασίας, αλλά πρώτα και κύρια με τη διαμόρφωση του ανθρώπου. Στο περιεχόμενο αυτής της σπουδής, που συνοψίζεται στην Αλήθεια της Αναστάσεως του Κυρίου, αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας κ. Γιώργος Φίλιας, αναδεικνύοντας παράλληλα το πνεύμα της συνεργασίας που πρέπει να διέπει τις σχέσεις διδασκόντων και φοιτητών.

Κορυφή σελίδας


«Με όραμα και τόλμη» το νέο βιβλίο του Μητροπολίτη Κορωνείας Παντελεήμονα

Σπαράγματα του κηρυγματικού λόγου από τον Μητροπολίτη Κορωνείας Παντελεήμονα παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Πνευματικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής, στο Ρουφ. Τα κείμενα αυτά, συγκεντρωμένα στην καλαίσθητη έκδοση που τιτλοφορείται «Με όραμα και τόλμη», αντιπροσωπεύουν ένα μικρό δείγμα της μακρόχρονης διακονίας του Σεβασμιωτάτου στον εκκλησιαστικό άμβωνα του Μητροπολιτικού ναού των Αθηνών.

Στην παρουσίαση του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αρμός», το παρών έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όπου μετά το τέλος των εισηγήσεων ευχαρίστησε τους ομιλητές για τα μικρά παραθέματα που ακούστηκαν κι «εμβολίασαν» στο κοινό όραμα και τόλμη.

Το πρόσωπο και την πορεία του Σεβασμιωτάτου σκιαγράφησε αρχικά ο Ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Κηφισίας π. Νικάνωρ Καραγιάννης, που χαρακτήρισε τον συγγραφέα του βιβλίου ως «Πρύτανη των Ιεροκηρύκων». «Στην πενηντάχρονη διακονία του στον άμβωνα ο Άγιος Κορωνείας κάνει την ποιοτική διαφορά στο σύγχρονο κηρυγματικό λόγο» σημείωσε ο π. Νικάνωρ, συμπληρώνοντας ότι το κήρυγμα του ανδρός «δεν είναι ρητορικό, αλλά μεστό, καθόλου απλοϊκό, αλλά ποιοτικό, ενώ διακρίνεται από πρωτότυπη και ρωμαλέα σκέψη». Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις του για το βιβλίο, ο π. Νικάνωρ είπε πως «δεν πρέπει να μαθητεύσουμε στα κηρύγματα του Σεβασμιωτάτου αντιγράφοντάς τα, αλλά για να μπορέσουμε να συλλάβουμε τους κραδασμούς του σύγχρονου ανθρώπου».

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος χαρακτήρισε από τη μεριά του το βιβλίο ουσιαστική προσφορά στους νέους κληρικούς, καθώς «μέσα από τη δεύτερη συλλογή κηρυγμάτων μετά τα «Ψήγματα», ο Σεβασμιώτατος Κορωνείας προσφέρει μεστές ομιλίες, με τρόπο Πατερικό». «Με τρόπο απλό και συνεπτυγμένο προσπαθεί να δώσει απάντηση σε προβλήματα της ανθρώπινης ύπαρξης και τολμά να θίξει δογματικά ή θεολογικά ερωτήματα, επιχειρώντας να τα ανανοηματοδοτήσει στη σύγχρονη εποχή». Συνοψίζοντας ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, είπε για το βιβλίο πως «με τρόπο ευσύνοπτο εκδιπλώνει τις σκέψεις του Σεβασμιωτάτου Κορωνείας και έτσι γίνεται κατ’ ουσίαν διδακτικός∙ εκφράζει το πνεύμα της ελπίδας κι αποπνέει το Ευαγγέλιο».

Στο πρόσωπο του Κορωνείας Παντελεήμονα, που χαρακτήρισε "μύθο", αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση ο Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, αναψηλαφώντας αποσπάσματα του βιβλίου και παραθέτοντας την προσωπική εμπειρία κοντά του ως νέος ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας. «Η κηρυγματική διακονία του Σεβασμιωτάτου Κορωνείας έχει αφήσει βαθιά ίχνη στην ιεροκηρυγματική θεολογία κι αποπνέει την ιερότητα του χώρου απ’ όπου απαγγέλλεται», σημείωσε ο Μητροπολίτης Ιλίου, αναδεικνύοντας παράλληλα κάτι εξαιρετικά σημαντικό: το χρονικό πλαίσιο της μεταπολιτευτικής περιόδου, στο οποίο ο Άγιος Κορωνείας προσπάθησε να μεταγγίσει κηρύγματα, που παραμένουν ακόμη στις μέρες μας επίκαιρα και ζωντανά.

Ο Μητροπολίτης Παντελεήμων γεννήθηκε στη Νίκαια Αττικής το 1937. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία για δύο χρόνια.

Το 1962, χειροτονήθηκε διάκονος, ενώ το 1963 πρεσβύτερος. Ανέλαβε τη διεύθυνση της Θρησκευτικής Υπηρεσίας του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Από το 1962 έως το 1967 χρημάτισε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών. Από το 1974 έως και το 2003 είχε αναλάβει καθήκοντα ιεροκήρυκα του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αθηνών.

Το 2003 εξελέγη τιτουλάριος επίσκοπος Κορωνείας από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας ως βοηθός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Χειροτονήθηκε σε επίσκοπο στις 14 Ιανουαρίου 2003. Το 2008 προήχθη σε τιτουλάριο Μητροπολίτη Κορωνείας.

Κορυφή σελίδας


«Στην Ελλάδα της Αγάπης» αυτήν την Κυριακή από τη Δημοκρατία

Τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην δισκογραφική παραγωγή "Κανών" που θα κυκλοφορήσει την προσεχή Κυριακή από την Εφημερίδα "Δημοκρατία" με σκοπό τη στήριξη του φιλανθρωπικού έργου του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ι.Α.Α τίμησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στο πνευματικό κέντρο της Αρχιεπισκοπής ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Παραδοσιακής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Νάκος αναφέρθηκε στους σκοπούς της σχολής και στην πραγμάτωση του ψηφιακού δίσκου που σκοπό έχει να βοηθηθούν όσοι έχουν ανάγκη. "Η Εκκλησία δε μένει στις ευχές, γιατί ο πεινασμένος δε μπορεί να χορτάσει με ευχολόγιο. Η Εκκλησία έπραττε, πράττει και θα συνεχίσει να πράττει. Κάνουμε πράξη το ρητό του Μακαριωτάτου, ούτε ένας να μη μείνει χωρίς φαγητό" είπε ο π. Ειρηναίος και προσέθεσε πως "το έργο μας ενισχύεται από τους σπουδαίους καλλιτέχνες που με το δικό τους όνομα, τη δική τους αναγνωρισιμότητα, θα γίνει ευρύτερα γνωστό".

Ο Διευθυντή του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Χαβάτζας μίλησε για την ιδέα αυτή και τόνισε πως "μέσα στην κρίση που ζούμε η Εκκλησία αναπτύσσει ένα πολύπλευρο φιλανθρωπικό έργο". Για τη δισκογραφική παραγωγή ο π. Βασίλειος τόνισε: "Συνδυάζεται μία πολιτιστική παραγωγή με μία συνεισφορά για φιλανθρωπικό σκοπό".

Ο εκδότης της εφημερίδας «Δημοκρατία» κ. Ιωάννης Φιλιππάκης, μίλησε για την συμβολή της εφημερίδας στην προσπάθεια αυτή της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και επεσήμανε πως "βασικός πυλώνας της εφημερίδας είναι η στήριξη της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας".

Ο Υπεύθυνος του τμήματος Παραδοσιακής Σχολής κ. Γεώργιος Δεμελής απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο τόνισε: "Σήμερα πραγματοποιείται με τη βοήθεια και την αγάπη σας για τη μουσική ένα παιδικό όνειρο.

Ένα όνειρο που κάθε παιδί το οποίο ασχολείται με τη μουσική έχει από πολύ μικρό. Να φτιάξει τη δική του ορχήστρα και να παίζει μουσική σε Δίσκους και Συναυλίες μαζί με τους φίλους του και με καταξιωμένους ανθρώπους της μουσικής.

Αυτό ήταν το δικό μου όνειρο το οποίο σήμερα έρχεται με την δίκη σας υποστήριξη και αγάπη να πραγματοποιηθεί για έναν πολύ ιερό σκοπό, τον οποίο με μεγάλη προθυμία και χαρά, όλοι οι συντελεστές έσπευσαν και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, για να μπορούμε σήμερα να λέμε ότι είμαστε ευχαριστημένοι για το αποτέλεσμα". Στη συνέχεια ευχαρίστησε και παρουσίασε τους συνεργάτες και συντελεστές της παραγωγής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μιλώντας για το φιλανθρωπικό έργο και την κάλυψη των αναγκών ανέφερε πως "δε θέλουμε να κάνουμε πλούσιους παπάδες, θέλουμε μία Εκκλησία δυνατή οικονομικά που να καλύπτει τις ανάγκες του λαού μας. Όπως λέει και το Ευαγγέλιο δε μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει μόνο με τα υλικά αγαθά, θέλει και η ψυχή την πνευματική τροφή. Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί αλλιώς ο άνθρωπος είναι ασθενικός".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως "σήμερα υπάρχει ανάγκη για παρηγοριά. Είναι μια εποχή που ο καθένας ζητάει μια ζεστή αγκαλιά, να πει τον πόνο του. Και αυτός είναι ο σκοπός της Εκκλησίας. Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά τίποτε δε γίνεται στη ζωή χωρίς δυσκολίες".

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τους συντελεστές της ψηφιακής παραγωγής και τίμησε τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Η πρώτη δισκογραφική παραγωγή της ορχήστρας «Κανών» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών θα κυκλοφορήσει με την Κυριακάτικη εφημερίδα «Δημοκρατία», στις 23 Νοεμβρίου, με τίτλο «Στην Ελλάδα της Αγάπης». Σκοπός είναι η στήριξη του φιλανθρωπικού έργου του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι: Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Κώστας Μακεδόνας, Μελίνα Ασλανίδου, Ερωφύλη, Σοφία Μάνου, Παναγιώτης Λαλεζας, Θανάσης Βουτσας, Γιώργος Δεμελής, Σωκράτης Σινόπουλος (Πολίτικη Λύρα), Κυριάκος Γκουβεντάς (Βιολί), Βαγγέλης Τσαγκλής (Ταμπουρά με Δοξάρι) και ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Νάκος.

Κορυφή σελίδας


Άγνωστα θρησκευτικά έργα του Θεόφιλου στο Τελλόγλειο

Εξι φορητές, θρησκευτικές εικόνες του Θεόφιλου, σπανιότατα δείγματα από την πρώτη του περίοδο δημιουργίας στη Σμύρνη, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό το Τελλόγλειο Ιδρυμα του Α.Π.Θ., μέσα από την έκθεση για τον Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ με τίτλο «Τιμή στον Τεριάντ - Hommage a Teriade». Η έκθεση επιδιώκει να δείξει συνολικά την προσωπικότητα του Μυτιληνιού κοσμοπολίτη εκδότη και τεχνοκριτικού, δίνοντας έμφαση στην πρωτοποριακή εκδοτική του δραστηριότητα στο Παρίσι και στην προβολή της μοντέρνας τέχνης.

Ώρες λειτουργίας: Δε.-Τρ.-Πε.-Πα. 09:00-14:00, Τετ. 09:00-14:00 και 17:00-21:00, Σαβ.- Κυρ. 10.00-18:00.

Διάρκεια έκθεσης: 14 Νοεμβρίου 2014-18 Μαρτίου 2015

Αγίου Δημητρίου 159Α, 546 36 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 247111

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ