Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 738, 17 Νοεμβρίου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ημερίδα στο Ρουφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Το μέλλον της Μυκόνου βράβευσε ο Σύρου Δωρόθεος

Λαγκαδά Ιωάννης: Συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για την καταπολέμηση της ανεργίας

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες
του Γ’ Διεθνούς Επιστημονικού ΣυνεδρίουΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ημερίδα στο Ρουφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

«Ο αγώνας για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να είναι συνεχής» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Το γεγονός πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Ρουφ, με την αφορμή της Διεθνούς Ημέρας Ανεκτικότητας που έχει κηρύξει η Unesco.

Ο Μακαριώτατος στο χαιρετισμό του χαρακτήρισε την ημερίδα ευκαιρία προβληματισμού, αλλά κι αφετηρία όσων θέλουν να ορθώσουν ανάστημα απέναντι σε συμπεριφορές που πληγώνουν το ανθρώπινο πρόσωπο και η κοινωνία τις ανέχεται. «Ακόμη και στη δική μας, μια δυτική, σύγχρονη κοινωνία ολοφάνερα καταστρατηγείται το ανθρώπινο πρόσωπο, καταπατούνται θεμελιώδεις αρχές κι ευθύνη όλων μας είναι να κοιτάξουμε πρώτα μέσα μας» σημείωσε ο Μακαριώτατος.

Στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γιώργος Σούρλας. Και οι δύο αναφέρθηκαν στη Χριστιανική παράδοση ως θεμέλιο λίθο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, όπου το Πάθος του Χριστού στον Σταυρό συνιστά υπέρτατη πράξη αγάπης, και το «αγάπα τον πλησίον σου ως σεαυτόν» τη βάση όλων των διακηρύξεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Αθανασίου επισήμανε ότι η ανεκτικότητα στο Κράτος-Δικαίου αποτελεί πολιτική και ηθική υποχρέωση και σχολίασε χαρακτηριστικά: «Η σοβαρή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα πλήττει, κυρίως, τις ευάλωτες ομάδες και η προάσπιση και η διαφύλαξη αυτών των ομάδων αποτελεί ανοιχτή πρόκληση που καλούμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι φορείς και τα όργανα της Πολιτείας να κάνουν το καθήκον τους, ώστε όλοι οι πολίτες ν’ απολαμβάνουν ισότιμη μεταχείριση».Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε πως η Ελλάδα υπήρξε από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης, που με πλαίσιο νόμου το 1979 θεμελίωσε κανόνες για την προστασία των ευπαθών ομάδων και, με την ευκαιρία της ημερίδας, ευχαρίστησε την Ιεραρχία και τον Αρχιεπίσκοπο προσωπικά για την στήριξη που παρείχαν στη ψήφιση του Αντιρατσιστικού νόμου.

Το ποιμαντικό έργο και τη διακονία της Εκκλησίας στους πρόσφυγες παρουσίασε στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας. «Κατεξοχήν μετανάστης είναι το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, ο Υιός. Όχι μόνο «μεταναστεύει» αγαπητικά προς τα άλλα δύο πρόσωπα, αλλά μετανάστευσε και στον ανθρώπινο κόσμο» ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, που περιέγραψε τις δράσεις του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών, τα δίκτυα συνεργασίας που έχει αναπτύξει με άλλους φορείς, αλλά και την προσωπική του εμπειρία από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα, με τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και το προσωπικό.

Τις προκλήσεις της Ευρώπης στο σύγχρονο κόσμο και τα διλήμματα που καλείται ν’ αντιμετωπίσει ανάμεσα στις θρησκευτικές ελευθερίες και την ιδιοπροσωπία της έθεσε καθαρά ο τελευταίος ομιλητής της ημερίδας κ. Στέλιος Περράκης, Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών. Με νομικά παραδείγματα από την Ελλάδα κι από άλλες χώρες της Ευρώπης, ο κ. Καθηγητής έδειξε με τρόπο εύληπτο ότι συμπεριφορές που εδράζονται σε θρησκευτικά δικαιώματα και ξένες παραδόσεις, έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τον ευρωπαϊκό κόσμο.

Συντονιστής στην εκδήλωση ήταν ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλας, ενώ το γεγονός έκλεισε με τη μουσική των παιδιών της Συμφωνικής Ορχήστρας που μέχρι πρότινος ανήκε στην ΕΡΤ και πλέον τέθηκε υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής.

Κορυφή σελίδας


Το μέλλον της Μυκόνου βράβευσε ο Σύρου Δωρόθεος

Τους αριστούχους μαθητές και φοιτητές της Μυκόνου τίμησε ο Ποιμενάρχης τους, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωρόθεος κατά την εορτή της αδελφότητος των Ανωμεριτών Μυκόνου, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Αθήνα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον ιερό Ναό Αγίου Αιμιλιανού στο Λόφο Σκουζέ, μεταφέρθηκε λιτανευτικά η εφέστια Εικόνα του Συλλόγου, της Παναγίας Τουρλιανής, πλαισιούμενη από τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, στα παρακείμενα Γραφεία της Αδελφότητας.

Εκεί, πραγματοποιήθηκε ομιλία από τη Μυκόνια καλλιτέχνιδα κ. Καράγιαννη, με θέμα το φως και τα χρώματα της Μυκόνου. Επιδόθηκαν τα ετήσια χρηματικά βραβεία, που κάθε χρόνο απονέμει η Αδελφότητα σε αριστούχους Μυκόνιους μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές του νησιού.

Στις ομιλίες τους τόσο ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος, όσο και ο Πρόεδρος της Αδελφότητος Ανωμεριτών, τόνισαν προς τους βραβευθέντες νέους τη σημασία της ελπίδας και της αισιοδοξίας για το μέλλον.

Ειδικότερα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' προέτρεψε τους Μυκόνιους Νέους να έχουν πίστη στο Θεό και τους διαβεβαίωσε ότι η Εκκλησία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους.

Κορυφή σελίδας


Λαγκαδά Ιωάννης: Συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για την καταπολέμηση της ανεργίας

Διαδοχικές συναντήσεις με τους Δημάρχους Λαγκαδά κ. Ιωάννη Καραγιάννη και Κυθήρων κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη, είχε το πρωί της Δευτέρας, 17 Νοεμβρίου 2014 στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης.

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεώς του με τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Καραγιάννη, την πρώτη μετά και από την επίσημη ανάληψη των δημαρχιακών καθηκόντων του κ. Καραγιάννη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά είχε την ευκαιρία να συζητήσει θέματα πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος που έχουν σχέση με την ανάπτυξη του τόπου και την καταπολέμηση της ανεργίας, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν και τρόποι κοινής συνεργασίας σε όλους τους τομείς προς όφελος και ανακούφιση των πολιτών του Λαγκαδά καθώς και αναδείξεως της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής παραδόσεως του τόπου μας.

Εν συνεχείᾳ, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, επεσκέφθη ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης με τον οποίον συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος καθώς και τρόποι γνωριμίας του κοινού με τα σημαντικά θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία των περιοχών του Λαγκαδά και της νήσου των Κυθήρων.

Μετά το πέρας των συναντήσεως εκφράστηκε από κοινού η πεποίθηση για κοινή συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας γύρω από θέματα που αφορούν στους πολίτες του κάθε τόπου ενώ απεφασίσθη και η κατάθεση κοινής προτάσεως προς όλους του αρμοδίους φορείς που στόχο θα έχει την πραγματοποίηση δράσεων γνωριμίας με τα μνημεία των κατά τόπους περιοχών κυρίως για μαθητές, φοιτητές και νέους.

Αξίζει να αναφέρουμε την ευτυχή συγκυρία ότι οι δύο νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι Λαγκαδά και Κυθήρων συνεργάζονται ήδη πάνω σε κοινά ενδιαφέροντα των περιοχών τους μέσα στο πλαίσιο της ΚΕΔΕ της οποίας Αντιπρόεδρος είναι ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Καραγιάννης.

Μετά το πέρας των συναντήσεων αντηλλάγησαν μεταξύ των Δημάρχων και του Σεβασμιώτατου, εθιμοτυπικά δώρα ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους των Γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως, στην Έκθεση Παλαιτύπων Βιβλίων και στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Φάρος Λειτουργικής Παραδόσεως και Πολιτισμού.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ