Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 736, 10 Νοεμβρίου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Διεξαγωγή του Γ' Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος»

«Αποστολή» στη Θράκη

Νέο βιβλίο από τον Μητροπολίτη Διοκλείας Κάλλιστο Ware

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας
στο ecclesia.grΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Διεξαγωγή του Γ’ Διεθνο&8166;ς Επιστημονικού Συνεδρίου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος»

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοινώνει ότι πραγματοποιεί δια της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014, το Γ’ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, με θέμα «Ορθόδοξη Εκκλησία και διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητος - Νεομάρτυρες, Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός - Επαναστατικά Κινήματα».

Με την από 8ης μηνός Φεβρουαρίου 2012 Απόφαση Αυτής θα πραγματοποιηθούν έως το έτος 2021 δέκα (10) εν συνόλω Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια στο πλαίσιο των εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «1821 - 2021: Δέκα Επιστημονικά Συνέδρια για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης».

Την έναρξη του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, την Παρασκευή 14ηΝοεμβρίου ε.ε. και ώρα 17:00, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Ιεράς Μονής Πεντέλης. Οι εργασίες του θα συνεχισθούν την επομένη, 15η Νοεμβρίου, έως και το απόγευμα της ιδίας ημέρας στη Στοά του Βιβλίου, στο κέντρο των Αθηνών (Πεσματζόγλου 5 και Σταδίου).

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος φρονεί, ότι μόνο δια της συνειδήσεως και της γνώσεως των συστατικών στοιχείων του Έθνους μπορούμε να έχουμε την ευθύνη των πράξεών μας για το παρόν και το μέλλον. Οι επιστημονικές και τεκμηριωμένες Εισηγήσεις των 22 Εισηγητών στο εν λόγω Συνέδριο στόχο έχουν να παρουσιάσουν την αδιαμφισβήτητη ιστορική αλήθεια για την προσφορά της Εκκλησίας, τόσο προ της Επαναστάσεως όσο και κατά την διάρκεια αυτής, καθώς και κατά το μετέπειτα χρονικό διάστημα.

Προσκαλεί λοιπόν άπαντας τους ενδιαφερομένους στο εν λόγω Συνέδριο με την ολόθερμη ευχή οι εργασίες του να φωτίζουν πάντοτε τους μελετητές της Ιστορίας, και η αλήθεια την οποία καταθέτουν να ζωντανεύει αποκαλυπτικά τα ίχνη της μνήμης στην αγαθή συγκρότηση του κόσμου και εν προκειμένω του Έθνους μας.

Aναλυτικότερα το πρόγραμμα

Κορυφή σελίδας


«Αποστολή» στη Θράκη

Η Αποστολή της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και οι Μητροπολίτες της Θράκης αποφάσισαν στις 7 Νοεμβρίου σε κοινή σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη, την στήριξη των οικογενειών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Στην συνάντηση διατυπώθηκε η ανάγκη καταγραφής των έντονων προβλημάτων επιβίωσης μεγάλης μερίδας πολιτών της Θράκης η οποία θα ξεκινήσει κατά τις επόμενες ημέρες μέσω των Ενοριών. Μετείχαν εκ μέρους της «Αποστολής» ο Διευθυντής κ. Κωστής Δήμτσας και οι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, Ξάνθης Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και Μαρωνείας Παντελεήμων και κατέθεσαν τις μέχρι τώρα εμπειρίες τους από το ήδη συντελούμενο φιλανθρωπικό έργο στις 4 Μητροπόλεις και αποφάσισαν ότι αυτό μπορεί να διευρυνθεί και να ενισχυθεί με την μεγάλη εμπειρία της «Αποστολής».

Συγκεκριμένα στη συνάντηση απεφασίσθη οι ιερείς των ανωτέρω Μητροπόλεων υπό την καθοδήγηση του οικείου Μητροπολίτη να προχωρήσουν σε αναλυτική ενημέρωση των κατοίκων της ενορίας τους, ενώ σε συγκεκριμένες ημέρες θα παραλαμβάνουν τις αιτήσεις με τα δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων για την παροχή βοήθειας σε τρόφιμα για το έτος 2015

Θα οριστούν συνάξεις των υπευθύνων ιερέων των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων των Ιερών Μητροπόλεων της Θράκης, θα δοθούν οδηγίες για την υλοποίηση του προγράμματος και την πληρέστερη εφαρμογή του αναφορικά με την επιλογή των επωφελούμενων τα κριτήρια και τη μοριοδότηση αυτών.

Τα κριτήρια αυτά είναι:

• Ο αριθμός των ανέργων μελών στην οικογένεια

• Εισοδηματικά κριτήρια: Για ένα άτομο 0 έως 6.000 ΕΥΡΩ, συν 1.000 ΕΥΡΩ για κάθε επιπλέον μέλος της οικογένειας, όπως αυτά δηλώνονται στο εκκαθαριστικό φορολογίας 2014.

Εφ’ όσον πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια, η βοήθεια θα δοθεί κατά προτεραιότητα ανάλογα με τον:

• Αριθμό προστατευόμενων μελών

• Αριθμό ανάπηρων μελών

Οι Μητροπολίτες εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για το ενδιαφέρον και τις κατευθύνσεις που έστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος καθώς και για την έμπνευση να αρχίσει το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα από την Θράκη. Κοινή ήταν και η διαπίστωση ότι η «Αποστολή» αποτελεί τον συνδετικό κρίκο σε μία αλυσίδα κοινωνικής ευαισθητοποίησης και πρόνοιας και σηματοδοτεί τον ιδανικό αρωγό για την αντιμετώπιση ουσιαστικών κοινωνικών προβλημάτων.

Κορυφή σελίδας


Νέο βιβλίο από τον Μητροπολίτη Διοκλείας Κάλλιστο Ware

Το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, ο Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο, με τίτλο: Εχθροί ή Φίλοι; Το σώμα, η ψυχή και τα πάθη του ανθρώπου. Το βιβλίο αποτελείται από τέσσερα κείμενα του Μητροπολίτη Κάλλιστου Ware γύρω από την ανθρωπολογία της ορθόδοξης θεολογίας. Ο Μητροπολίτης Κάλλιστος ξεναγεί τον αναγνώστη στην πολύεδρη πραγματικότητα του μυστηρίου του ανθρώπινου προσώπου, διερευνώντας τις ποικίλες προεκτάσεις των σωματικών και ψυχικών του εκφάνσεων. Άλλοτε απαντώντας σε παλιά ερωτήματα, άλλοτε θέτοντας νέα, με ζωντάνια, τόλμη αλλά και σεβασμό απέναντι στο μυστήριο, ο συγγραφέας επιχειρεί να μεταδώσει στον αναγνώστη το πολύτιμο στοιχείο του θάμβους και της έκπληξης, απέναντι στην πολυπλοκότητα της θείας Δημιουργίας και να τον καταστήσει κοινωνό των μυστικών προσβάσεων του κτιστού στο Άκτιστο.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν :ο συγγραφέας, η βυζαντινολόγος Νίκη Τσιρώνη, επικεφαλής της Πολιτιστικής Εταιρείας Αίνος, και η Πολυξένη Τσαλίκη- Κιοσόγλου, μεταφράστρια του έργου.

Ο Επίσκοπος Κάλλιστος (Timothy Ware) γεννήθηκε στο Bath του Somerset της Αγγλίας, το 1934. Σπούδασε στο Σχολείο του Westmimster, στο Λονδίνο, και στο Κολέγιο Magdalen της Οξφόρδης, όπου έλαβε το Αριστείο στις κλασσικές σπουδές και εν συνεχεία σπούδασε Θεολογία. Από το 1966 έως το 2001 δίδαξε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ως εντεταλμένος υφηγητής (Spalding Lecturer) στις Ανατολικές Ορθόδοξες Σπουδές. Είναι Αντιπρόεδρος της αδελφότητας των Αγίων Αλβανού και Σεργίου, και διατελεί ως ένας από τους εκδότες του περιοδικού της αδελφότητας Sobornost.

Η παρουσίαση θα γίνει στο χώρο των Εκδόσεων Εν πλω (Χαριλάου Τρικούπη 6-10)

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ