Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 731, 20 Οκτωβρίου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πνευματική πνοή στο Λαύριο δίνει το νέο Επισκοπείο

Εκδηλώσεις στη μνήμη του Παύλου Μελά

Σπάνιες εκδόσεις της Βίβλου σε έκθεση της Μητρόπολης Λαγκαδά


Η Θεσσαλονίκη τιμά τον προστάτη της
Άγιο ΔημήτριοΕΙΔΗΣΕΙΣ


Πνευματική πνοή στο Λαύριο δίνει το νέο Επισκοπείο

Παρουσία πλήθους κόσμου και αρχών πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, τα εγκαίνια του Επισκοπείου και Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής στην πόλη του Λαυρίου.

Την τελετή ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος κος Νικόλαος συνοδεία κληρικών και μαθητών του Πνευματικού Κέντρου της ενορίας Αγίου Αποστόλου Ανδρέα Λαυρίου.

Ο Μητροπολίτης κ. Νικόλαος στην ομιλία του δήλωσε: ” Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερη και για την ιστορία της τοπικής εκκλησίας, αλλά και για την ζωή και την ιστορική πορεία της πολεως του Λαυρίου. Αυτό που όλοι βλέπουμε το οποίο είνα κάτι πολύ ζωντανό στην δυναμική του και πολύ ουσιαστικό στην ωφειλόμενη αποστολή του, δεν είναι κάτι μικρό. Ξεκίνησε από μία αγνή- απλή δωρεά του ακινήτου από την οικογένειας Μπεθανόπουλου, στις δύο ενορίες της περιοχής, την Αγία Παρασκευή και τον Άγιο Ανδρέα. Θα μπορούσε να παραμείνει νεκρό παρά την μεγάλη του αξία την οποία έχει. Θα ήταν μεγάλο λάθος και μεγάλη αμαρτία να μείνει αναξιοποίητο.

Εμείς σταθήκαμε με ένα αίσθημα ιερότητος και σεβασμού απέναντι σε αυτή την πολύ μεγάλη προσφορά. Πέρασε ένα δύσκολο νομικό ταξίδι και προ ορισμένων ετών κατέληξε. Σκεφτήκαμε τι μπορεί να γίνει και πως, η σκέψη ήταν πως αυτός ο χώρος θα μπορούσε να φιλοξενήσει ένα δεύτερο κέντρο στην ζωή της Μητροπόλεως. Αυτό σημαίνει πως ο Μητροπολίτης θα μπορούσε να έρχεται πιο συχνά, θα μπορούσε να δέχεται τον κόσμο, θα μπορούσε ακόμα και να μένει, θα μπορούσε γιατί όχι να χωρίστει η Μητρόπολη και να γίνει έδρα Μητροπόλεως, που το ξέρετε εσείς το τοπικής αυτοδιοικήσεως πόση ανάγκη έχετε. Δέν ξέρω τι μπορεί να γίνει στο μέλλον, αυτό που τώρα μπορεί να γίνει και αυτό που θα γίνει, έιναι ότι πλέον εδώ αποκτά η εκκλησία μία βάση και είναι υποχρεωμένος ο επίσκοπος να αξιοποιήσει την βάση, ο Μητροπολίτης να έρχεται πιο συχνά και να επιλύει τα όποια προβλήματα εκκλησιαστικά και κοινωνικά.

Το Λαύριο έχει μία μοναδική σφραγίδα η οποία ονομάζεται Πολιτισμός, είναι ένα κέντρο Πολιτισμού, για αυτό και γίνονται τέτοιες προσπάθειες στις μέρες μας να γίνει και το Μουσείο Μεταλλουργίας που τόσο πολύ το θέλει η πόλη. Τον άλλο μήνα θα κάνουμε μία παρουσίαση του προγράμματος ΓΑΛΙΛΑΙΑ ενός Κέντρου Περιθάλψεως Ασθενών σε προχωρημένο στάδιο, τότε που φαίνεται πως το νοσοκομειο είναι ανεπαρκές, ή δεν είναι τόσο φιλόξενο για έναν τέτοιο ασθενή, εκεί υπάρχει η αγκαλιά της ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ. Για να γίνει όλο αυτό που βλέπουμε σήμερα ήθελε πόρους, και εκεί βρέθηκε ο κος Αθανάσιος Μαρτίνος που τόσο αγαπά το Λαύριο θέλοντας να κάνει κάτι να για το Λαύριο εμπιστεύτηκε εμάς. Θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την εμπιστοσύνη που μας δείξατε, θέλουμε να σας σας ευχαριστήσουμε για το γεγονός που ευθύς εξαρχής το πιστέψατε και το εντάξατε και στα δικά σας προσωπικά προγράμματα δημιουργίας.

Ευχαριστούμε που κάνατε πράξη το όραμα σας και το δημιουργήσατε φτιάχνοντάς το καλύτερα από τα σπίτια όλων μας, σας ευχαριστούμε για τον εξοπλισμό, καθώς και για αυτήν την εκδήλωση. Δεν είναι λόγια κολακείας και κοσμικής επίδειξης, αλλά δεν μπορούμε να σφραγίσουμε τα λόγια της ψυχής μας που αισθάνεται αυτή την βαθιά ευγνωμοσύνη για το ότι σε αυτές τις δύσκολες εποχές αυτή την ευλογία που πήρατε την σκορπάτε στις τοπικές κοινωνίες και την εμπιστεύεστε στην τοπική εκκλησία.

Ευχαριστούμε και την Δημοτική αρχή που αν και φρέσκος ο Δήμαρχος έδειξε μεγάλη θέρμη για την υλοποίηση του έργου αυτού”.

Στην συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση – ομιλία του Αρχιτέκτονα κου Κώστα Μάνθου ο οποίος επιμελήθηκε την ανακατασκευή του κτιρίου και έγινε φωτογραφική παρουσίαση του κτιρίου από την αρχική κατάσταση μέχρι την τελική υλοποίηση του.

Η Φιλαρμονική του Δήμου Λαυρεωτικής πρόσφερε ένα μουσικό διάλειμμα στα εγκαίνια ερμηνεύοντας κλασσικά κομμάτια στην αυλή των εγκαταστάσεων του Νέου Επισκοπείου.

Κορυφή σελίδας


Εκδηλώσεις στη μνήμη του Παύλου Μελά

110 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τον θάνατο του πρωτομάρτυρος της Μακεδονικής Ελευθερίας Παύλου Μελά, όπου στις 13 Οκτωβρίου 1904, έδωσε τη ζωή του για τη γη της Μακεδονίας, τη γη της Ελλάδος.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Επίσκοπος, ο Κλήρος, οι άρχοντες και ο λαός, έφτασαν στο χωριό Μελάς της Καστοριάς, εκεί που φονεύθηκε ο Ανθυπολοχαγός Παύλος Μελάς, για να τελέσουν τη Θεία Λειτουργία, το Ιερό Μνημόσυνο και τη Δέηση στο μνημείο του.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευσταθίου, παρόντων πολιτικών, στρατιωτικών, των σωμάτων ασφαλείας και της πυροσβεστικής, αλλά και πλήθους πιστών που έφτασαν στο ακριτικό χωριό των Κορεστείων για να αποδώσουν φόρο τιμής σε έναν ήρωα.

Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Παύλου Μελά και μεταξύ άλλων είπε πως ο ήρωας αυτός ήταν πιστός χριστιανός, πίστευε στον Χριστό και κοινωνούσε των Αχράντων Μυστηρίων, ενώ εμείς σήμερα ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε χριστιοανοί και ντρεπόμαστε να κάνουμε το σημείο του Σταυρού.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο μνημείο του Παύλου Μελά, όπου τελέσθηκε η Επιμνημόσυνη Δέηση, η κατάθεση των στεφάνων και το ιστορικό της ημέρας ανέγνωσε ο εκπαιδευτικός του Δημοτικού Σχολείου Ν. Οικισμού κ. Χρήστος Δημητρόπουλος.

Ακολούθησε παρουσίαση τραγουδιών για τον Παύλο Μελά από τη χορωδία «Καστοριανή Συμφωνία, ενώ συγκινητική ήταν η στιγμή που μια μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου Κορεστείων ανέγνωσε ένα ποίημα που έγραψε ο Κωστής Παλαμάς για τον Παύλο Μελά.

Κορυφή σελίδας


Σπάνιες εκδόσεις της Βίβλου σε έκθεση της Μητρόπολης Λαγκαδά

Τα εγκαίνια της εκθέσεως η οποία είναι αφιερωμένη στις εκδόσεις της Βίβλου και του Ιερού Ευαγγελίου, τέλεσε το απόγευμα της 19ης Οκτωβρίου 2014, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης.

Η πρωτότυπος αυτή έκθεση, της οποίας η λειτουργία ξεκινάει μία περίοδο όπου έχει οριστεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Εβδομάδα Αντιαιρετικού Αγώνος και Αντιαιρετικής δράσεως, φιλοξενείται στην πολυμορφική αίθουσα της ενορίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγκαδά «Κιβωτός Σωτηρίας», και μπορεί ο καθένας μέσα από αυτήν, να θαυμάσει, να δει και να μελετήσει από κοντά σπάνιες εκδόσεις της Βίβλου και του Ιερού Ευαγγελίου καθώς και βιβλία της Αγίας Γραφής μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες της Υφηλίου.

Στην σύντομο ομιλία του μετά το πέρας του Αγιασμού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε εκτενώς στην σημασία της σωστής μελέτης της Αγίας Γραφής τονίζοντας ότι ο Λόγος του Θεού είναι πάντα επίκαιρος και μέσα από Αυτόν αρχίζει η καρποφορία στις ψυχές των ανθρώπων.

Δυστυχώς σήμερα ο ρυθμός της ζωής μας δεν μας αφήνει περιθώρια να ασχοληθούμε με την πνευματική μας ζωή. Ο Λόγος του Θεού έχει το μοναδικό προνόμιο να διεισδύει στην ψυχή μας ανάλογα με την διάθεση δεκτικότητας που έχουμε και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να αφιερώνουμε πολλή περισσότερο χρόνο στην μελέτη της Αγίας Γραφής, η οποία με τον δυναμικό χαρακτήρα που έχει μπορεί να ξεκουράζει τον άνθρωπο πνευματικά έχοντας την πραγματική παρουσία Του Θεού μέσα μας.

Εν συνεχεία την ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης κάνοντας αναφορά στις λάθος ερμηνείες και αιρέσεις που διαστρεβλώνουν τα νοήματα της Αγίας Γραφής υπογράμμισε το γεγονός ότι μόνο μέσα στην Εκκλησία μπορεί να γίνει η σωστή και ακριβείς διατυπώσει όλων αυτών των εννοιών της Αγίας Γραφής, διότι εκεί υπάρχει η συνέχεια των Πατέρων και η αποκάλυψη των Αληθειών Αυτής. Δεν μπορεί να απομονώνονται κείμενα και χωρία Της διότι όλα αυτά έχουν μία συνέχεια και μία συνοχή.

Καταλήγοντας τον λόγο του, επεσήμανε το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε όλοι μας κοινωνία και επαφή με τον Λόγο του Θεού. Μέσα από την σωστή ερευνά και μελέτη Του, θα μπορέσουμε να καταφέρουμε να έρθουμε κοντά στην αλήθεια και στο φως Του, διότι ο Λόγος του Θεού είναι Εκείνος που εκπορεύεται ιστορικά έχοντας μεταμορφωτικό χαρακτήρα.

Προέτρεψε τέλος όλους τους παρευρισκομένους να ανοίγουν συχνά το Βιβλίο της Αγίας Γραφής και να μελετούν σωστά τον Λόγο του Θεού. Πρέπει όλοι μας να μάθουμε τα Μηνύματα του Ιερού Ευαγγελίου και να τα κάνουμε τρόπο ζωής γιατί δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι είναι εύκολο να τα ακούμε αλλά δύσκολο να τα εφαρμόσουμε.

Η μελέτη της Αγίας Γραφής έχει Μυσταγωγία Βιώματος και την δυναμική Χάρη όπως αυτή περιγράφεται στην Παραβολή του Σπορέως, γι’ αυτό ας δεχτούμε όλοι στις καρδιές και στις ψυχές μας τον Λόγο του Θεού ώστε να καταφέρουμε να γίνουμε «Άνθρωποι του Θεού» για να έχουμε και στην προσωπική μας ζωή αγαθή έκβαση σε όλα όσα μας συμβαίνουν.

Η παρούσα έκθεση Εκδόσεων της Αγίας Γραφής θα παραμείνει μόνιμα στην αίθουσα του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγκαδά, και θα μπορεί καθημερινά ο καθένας είτε μέσο ομαδικών εκδρομών είτε μεμονωμένα να επισκέπτεται καθημερινά και να βλέπει από κοντά αυτή την αξιόλογη προσπάθεια της οποίας εμπνευστής και οργανωτής, σε συνεργασία με το Γραφείο Αντιαιρετικού Αγώνος της Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, είναι ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς μας Μητροπόλεως και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Βασιλείου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Σπουργίτης.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ