Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 729, 14 Οκτωβρίου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίσκοπος Μεθώνης ο νέος Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου Αρχιμ. Κλήμης Κοτσομύτης

"Φιλική Εταιρεία, 200 χρόνια από την ίδρυσή της".
Σήμερα, στις 22:00 το βράδυ, στον 89,5
Στην εκπομπή Άνθρωπος και Κτίση
«το οικολογικό πρόβλημα:
τι λέει ο κόσμος, τι λέει η Εκκλησία»
Καλεσμένος του Δημήτρη Κοσμόπουλου
ο συγγραφέας κ. Σωτήρης Γουνελάς.ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Επίσκοπος Μεθώνης ο νέος Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου Αρχιμ. Κλήμης Κοτσομύτης

Να υπηρετεί και να αγωνίζεται για τον συνάνθρωπο, κάλεσε τον Επίσκοπο Μεθώνης κ. Κλήμη, κατά την χειροτονία του χθες Δευτέρα, στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Παγκρατίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τους Αρχιερείς και μεταξύ άλλων ανέφερε: "Ομολογώ ότι η Αλήθεια, την οποία καλείται να ορθοτομεί ο Επίσκοπος δεν είναι μία αξία φιλοσοφικού ή κοινωνικού περιεχομένου ή κάποια ιδέα ή αφηρημένη έννοια. Η Αλήθεια για την Εκκλησία είναι πρόσωπο. Είναι ο ίδιος ο Χριστός. Και το πρόσωπο του Χριστού σηματοδοτεί έναν νέο τρόπο υπάρξεως, ο οποίος τρόπος συνίσταται στο γεγονός ότι κάθε ον υπάρχει όχι αναφορικά με τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά σε αναφορά προς ένα άλλο ον δια του οποίου αποκτά ταυτότητα. Το πρόσωπο, λοιπόν, είναι μία ταυτότητα που πηγάζει πάντοτε από μία σχέση. Ο Χριστός με την ενσάρκωσή Του συνάπτει νέες σχέσεις, αλλά η σχέση μέσα από την οποία περνάνε όλες οι άλλες και η οποία καθορίζει τελικά την ταυτότητά του είναι η σχέση του με τον Θεό Πατέρα. Όλη η επίγεια ζωή του Χριστού είναι μία διαρκής αναφορά στον Πατέρα, μία διαρκής παραπομπή στο θέλημα του Θεού Πατέρα. Όπως, λοιπόν, ο Χριστός αποκαλύπτει πάντοτε την εικόνα του Πατρός έτσι και ο Επίσκοπος, όντας εις τύπον και τόπον Χριστού, δηλαδή ως εικόνα του Χριστού καλείται να παραπέμπει στον Χριστό και στο θέλημά Του".

Ο Αρχιεπίσκοπος συγκινημένος αναφέρθηκε στην πνευματική πορεία του νεοχειροτονηθέντος Επισκόπου και στην συνεργασία που είχαν στον ανώτατο διοικητικό οργανισμό της Εκκλησίας. "Τα βήματά σου είναι γνωστά και η διακονία σου επιμελημένη" υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε "Η εμπειρία σου τόσων ετών στην πνευματική διακονία σου προσέφερε αναγκαία εφόδια". Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε στον Επίσκοπο Μεθώνης, να έχει το "λέντιο" κοντά του , για να υπηρετεί τον άνθρωπο και να αγωνίζεται για το καλό του. "Στις μέρες μας" επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος "που κυριαρχεί η απελπισία και η ανασφάλεια του αύριο, λαχταρούμε την αγκαλιά της Εκκλησίας, το λόγο της, την ηρεμία, τη γαλήνη, την ειρήνη που μας δίνει αυτός ο χώρος" και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας "να διακονείς κατά τον καλύτερο τρόπο μέσα στη διοίκηση της Εκκλησίας, γιατί το διακόνημά σου δεν αφορά μόνο στην περιφέρεια της Αρχιεπισκοπής, αλλά σε όλες τις Μητροπόλεις".

Ο Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης (κατά κόσμον Δημήτριος Κοτσομύτης) γεννήθηκε το 1954 εις Αίπειαν Δήμου Καλαμάτας. Απεφοίτησε αριστούχος εκ της Θεολογικής και της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεξεπαιδεύθη στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου επί τετραετίαν στην Βυζαντινή Φιλολογία.

Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Σαγματά την 15η Αυγούστου 1982, την 23η χειροτονήθηκε Διάκονος και την 1η Μαΐου 1985 Πρεσβύτερος. Το 1982 διορίσθηκε Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας. Τον Ιανουάριον του 1999 μετετέθη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και διορίσθηκε Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού Παγκρατίου. Συγχρόνως υπηρετεί επί δεκαπενταετίαν (από του 1999) στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και των Ειδικών Συνοδικών Επιτροπών Χριστιανικών Μνημείων και Πολιτιστικής Ταυτότητος, και από του 2008 ως Β’ Γραμματεύς και εν συνεχεία Α’ Γραμματεύς Πρακτικογράφος Αυτής.

Την 10η Οκτωβρίου 2014 διορίσθηκε Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και εξελέγη υπό της Σεπτής Ιεραρχίας Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Μεθώνης.

Κορυφή σελίδας


"Φιλική Εταιρεία, 200 χρόνια από την ίδρυσή της".

Το περιοδικό Άρδην οργανώνει την Τρίτη 14 Οκτωβρίου στις 19.30 συζήτηση γύρω από την οργάνωση, τους στόχους και τη δράση της Φιλικής Εταιρείας. Για το θέμα θα μιλήσουν: Γιώργος Καραμπελιάς, εκδότης – συγγραφέας, Απόστολος Διαμαντής, ιστορικός, Μελέτης Μελετόπουλος, ιστορικός. Την εκδήλωση συντονίζει ο ιστορικός Νικόλας Δημητριάδης.

Το νέο τεύχος του περιοδικού παρουσιάζει, αντίστοιχα, μεγάλο αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας.

Στο χώρο πολιτικής και πολιτισμού “Ρήγας Βελεστινλής”, Ξενοφώντος 4, 6ος όροφος, πλ. Συντάγματος.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ