Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 728, 9 Οκτωβρίου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Οιακοστρόφιον". Παρουσίαση τόμου αφιερωμένου στα δέκα χρόνια από την εκλογή του Μητροπολίτη Σύρου

Διεθνής διάκριση για την προσβασιμότητα στο μνημείο της Ροτόντας


Προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου
στην Ιερά Σύνοδο της ΙεραρχίαςΕΙΔΗΣΕΙΣ


"Οιακοστρόφιον". Παρουσίαση τόμου αφιερωμένου στα δέκα χρόνια από την εκλογή του Μητροπολίτη Σύρου

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του τόμου "Οιακοστρόφιον" που εκδόθηκε με αφορμή την συμπλήρωση δέκα χρόνων από την εκλογή και ενθρόνιση του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής και παρέστησαν οι Μητροπολίτες Άρτης κ. Ιγνάτιος, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Κασσανδρίας κ. Νικόδημος, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλος, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιος, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Σερβιών και Κοζάνης κ. Παύλος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, οι Επίσκοποι Αβύδου κ. Κύριλλος και Σαλώνων κ. Αντώνιος, Πολιτικοί, εκπρόσωποι Δήμων της Μητρόπολης Σύρου, κληρικοί και λαϊκοί.

Τον Τόμο παρουσίασαν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού και ο κ. Δημήτριος Γόνης, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ συντόνιζε ο Αρχιμανδρίτης Ευδόκιμος Καρακουλάκης.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας στην ομιλία του αναφέρθηκε στο πρόσωπο και στο έργο του Μητροπολίτη Σύρου λέγοντας πως "ποιμαίνει με αγάπη, κρίνει με επιείκεια, προσεγγίζει με απλότητα τους ανθρώπους, διακονεί ανύστακτα και ανυπόκριτα". Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε "είχε συνείδηση ότι αποστέλλεται σε μία Μητρόπολη στην οποία συνυπάρχουν και ζουν ειρηνικά και αγαπημένα, πολλά χρόνια τώρα με τους Ρωμαιοκαθολικούς, με διακριτικότητα και αδελφική αγάπη, δηλώνει ότι χρέος του Ορθόδοξου Ποιμενάρχη είναι να καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ώστε και «τά ὅρια τῶν Πατέρων μή μεταῖρειν», διότι στα της πίστεως δεν χωρεί οικονομία, αλλά και χείρα αγάπης να απλώνει προς τους αδελφούς Ρωμαιοκαθολικούς Χριστιανούς, καλών αυτούς σε συνεργασία, επί πρακτικών κυρίως ζητημάτων, επ’ ωφελεία του ευσεβούς χριστιανικού πληρώματος, κατά το παράδειγμα του Κυρίου, ο οποίος δεν απεστράφη τον Σαμαρείτη, την Χαναναία και τον Ιάειρον. Δεν επιτρέπει νοσηρούς φανατισμούς, θρησκευτική μισαλλοδοξία και επαναβίωση των ακροτήτων του ιστορικού παρελθόντος. Διαβεβαιώνει όλους, ότι θα δαπανήσει τον εαυτόν του, διά να πράξει το χρέος του στο έπακρον σαν εκκλησιαστικός άνδρας προς το Ορθόδοξο πλήρωμα, διδάσκων και καθοδηγών αυτό ορθοδόξως και αγιοπνευματικώς εις την ακαινοτόμητη οδό της σωτηρίας, αλλά και ότι θα αγαπά, αδιακρίτως και απροσωπολήπτως, όλους τους Χριστιανούς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, από των πρώτων αυτών μέχρι και του εσχάτου, καθότι των αγαθών έργων αγαθότερα είναι τα προς τον μόνον αγαθόν και αγαθοποιόν αγαθωνύμως αναφερόμενα, τον Θεόν Πατέρα , ο οποίος είναι όντως το αυτάγαθον αγαθόν, και διά του οποίου τα πάντα αγαθυνόμενα δείκνυνται και γινώσκονται. Γνωρίζει ότι η εποχή που διανύουμε είναι ακατάλληλη για θρησκευτικούς πολέμους. Τώρα αυτό που προέχει είναι η συνύπαρξη του Χριστιανικού κόσμου, για το γενικότερο όφελος της ανθρωπότητας και του ανθρώπου ειδικότερα". Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως "ο Σύρου Δωρόθεος μπορεί νά χαρακτηριστεί ως «χρηστός πρός τόν φίλον, ἤπιος πρός τόν οἰκέτην, ἀνεξίκακος πρός τούς θρασεῖς, φιλάνθρωπος πρός τούς ταπεινούς, παρηγορῶν κακουμένους, ἐπισκεπτόμενος τούς ἐν ὀδύναις, μηδένα καθάπαξ ὑπερορῶν, γλυκύς ἐν προσηγορίᾳ, φαιδρός ἐν ἀποκρίσει, δεξιός, εὐπρόσιτος ἅπασι, μήτε σεαυτοῦ διεξιῶν ἐγκώμια, μηδέ ἑτέρους λέγειν παρασκευάζων, μηδέ λόγον ἄσεμνον ἀποδεχόμενος, ἐπικαλύπτων ὅσα δυνατόν τῶν σεαυτοῦ πλεονεκτημάτων», γιατί τόν Ιεράρχην αυτόν διακρίνει «ἡ ἁπλότης τοῦ ἤθους, τό γενναῖον, τό ἀκατάσκευον..., ἀφοῦ τόν τέλειον φρόνιμον μέν εἶναι πρός τό ἀγαθόν, ἀκέραιον δέ πρός τό κακόν» .

Ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, του Ιεράρχες, όλους όσοι παρέστησαν στην εκδήλωση, τους συνεργάτες του, λαϊκούς και κληρικούς, της Μητρόπολης και ιδιαίτερα τον Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό και την οργανωτική και συντακτική επιτροπή για τη δημιουργία του τόμου και την εκδήλωση παρουσίασης, αλλά και τους ομιλητές που τον παρουσίασαν. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Μητροπολίτης Σύρου τόνισε:"Μακαριώτατε Πάτερ καί Δέσποτα, Σεβασμιώτατοι πατέρες καί ἀδελφοί, εὐλαβέστατοι συμπρεσβύτεροι, διάκονοι καί μοναχοί, καί ὅσοι πάρεστε εἰς τήν αἴθουσαν ταύτην φίλοι μου ἐν Κυρίῳ περιπόθητοι καί ἀγαπητοί, συνευχήθητε ὑπέρ ἐμοῦ πρός τόν Ὕψιστον Θεόν, τόν κατά τό μέγα καί πλούσιον ἔλεος Αὑτοῦ καταστήσαντά με εἰς τήν ὑψηλήν ταύτην διακονίαν, ὅπως δώῃ μοι τήν τῶν θρόνων Αὑτοῦ πάρεδρον σοφίαν, ἵνα πάντοτε συμπαροῦσά μοι ὁδηγῇ καί φωτίζῃ με εἰς τήν κατ' Αὐτόν, δι' Αὐτόν καί πρός Αὐτόν διακυβέρνησιν, διαποίμανσιν, οἰκοδομήν καί καταρτισμόν τοῦ ἐμπεπιστευθέντος μοι χριστωνύμου πληρώματος".

Η Εκδήλωση έκλεισε με την Χορωδία "ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΟΙ", τα μέλη της οποίας, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του Πανιέρου Ναού της Ευαγγελιστρίας Τήνου κ. Στ. Κοντακιώτη, έψαλε εκκλησιαστικούς ύμνους, τον πολυχρονισμό του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου και τη φήμη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Ο συντονισμός και η γενική επιμέλεια και οργάνωση της εκδήλωσης ανήκε στον Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό.

Κορυφή σελίδας


Διεθνής διάκριση για την προσβασιμότητα στο μνημείο της Ροτόντας

Διεθνή διάκριση στον διαγωνισμό της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) «Friendly Spaces» απέσπασε η Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του ΑΠΘ για τις παρεμβάσεις βελτίωσης της φυσικής και αντιληπτικής προσβασιμότητας από άτομα με αναπηρίες, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου του ΑΠΘ «Prospelasis», στο Μνημείο της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη.

«Αποτελεί πρόκληση για το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς επίσης για τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του "Proslelasis" στο να γίνουν αντίστοιχες παρεμβάσεις σε κατά το δυνατόν περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της χώρας. Μια τέτοια πολιτική αφενός θα δώσει νέες δυνατότητες σε άτομο με αναπηρίες, αφετέρου θα δημιουργήσει σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης του προσβάσιμου τουρισμού στη χώρα μας» υποστηρίζει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας συστημάτων μεταφοράς, καθηγητής του τμήματος πολιτικών μηχανικών του ΑΠΘ κ. Αριστοτέλης Νανιόπουλος.

Συγκεκριμένα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε πεζογέφυρα μήκους 15,5 μ. που συνδέει το πεζοδρόμιο με τη λεγόμενη «Αυτοκρατορική» είσοδο, η οποία είναι προέκταση του άξονα που ξεκινά από το Γαλεριανό συγκρότημα της πλατείας Ναυαρίνου, περνά από την Καμάρα και καταλήγει στη Ροτόντα.

Επίσης ολοκληρώθηκε νέο κλιμακοστάσιο εντός του μνημείου και εγκαταστάθηκε εσωτερικό αναβατόριο με σκοπό την διευκόλυνση των ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Εγκαταστάθηκε σύστημα wifi όπου παρέχει πληροφόρηση για το μνημείο, σε μορφή κειμένου, ακουστική (ελληνικά, αγγλικά, ρωσικά), καθώς και στη νοηματική γλώσσα (ελληνική και διεθνή). Ο επισκέπτης μπορεί, πλέον, να πάρει τις σχετικές πληροφορίες μέσω του «έξυπνου» κινητού του ή μέσω tablet, όπου περιορισμένος αριθμός τους διατίθεται από το προσωπικό του μνημείου διευκολύνοντας τα άτομα με προβλήματα ακοής.

Για τα άτομα με προβλήματα όρασης δημιουργήθηκε ψηφιακό μοντέλο του μνημείου και στη συνέχεια, σε κατάλληλη κλίμακα, μεταλλικό απτικό μοντέλο, το οποίο επιστρώθηκε με κατάλληλο υλικό για διευκόλυνση της αφής και εγκαταστάθηκε στην είσοδο της νέας πρόσβασης.

Στον σχεδιασμό των παρεμβάσεων συμμετείχαν ο κ. Cris Gianakos στον σχεδιασμό της γέφυρας στη Ροτόντα και ο κ. Constantin Xenakis στις παρεμβάσεις οριζόντιας (με προσωρινό χαρακτήρα) και κάθετης σήμανσης που συνδέουν τη Ροτόντα με την Αχειροποίητο και την Αγία Σοφία. Επιπλέον, στη διαδρομή τοποθετήθηκαν ειδικά σημεία ξεκούρασης των περιηγητών, τα λεγόμενα «ακουμπιστήρια». Η σήμανση της διαδρομής έχει την έννοια υποστήριξης ατόμων με νοητική υστέρηση στη διευκόλυνση του προσανατολισμού τους.

Το έργο υλοποιήθηκε το 2011 από την Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του ΑΠΘ (project promoter) σε συνεργασία με την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και χρηματοδοτήθηκε κατά 50% από εθνικούς πόρους (υπουργείο Εθνικής Οικονομίας) και κατά 50% από πόρους του ΕΟΧ (Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, κυρίως από Νορβηγία).

Ενεργή ήταν η συμμετοχή, καθ' όλη κατά τη διάρκεια του έργου, τοπικών συλλόγων ατόμων με αισθητηριακές και κινητικές αναπηρίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρεμβάσεις βελτίωσης της προσβασιμότητας, στο πλαίσιο του έργου «Prospelasis» υλοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, στα μνημεία της Θεσσαλονίκης: Επταπύργιο, Αγία Σοφία, Αχειροποίητος, Άγιος Νικόλαος Ορφανός, Άγιος Δημήτριος.

Η απονομή της τιμητικής διάκρισης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014, στο ΤΕΕ - Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα αυτό μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες www.prospelasis.com και www.tsrg.gr

Πηγή: το Βήμα

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ