Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 726, 29 Σεπτεμβρίου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης: «πρωταγωνιστικός ο ρόλος των Κατηχητών»

Η εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου στον Προφήτη Ηλία Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη

Ενάρξεις νέων τμημάτων Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής

Σεμινάρια photoshop
από την Βιβλιοθήκη της ΑρχιεπισκοπήςΕΙΔΗΣΕΙΣ


π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης: «πρωταγωνιστικός ο ρόλος των Κατηχητών»

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου στη Χριστιανική Εστία, στα Φηρά, η 2η Ημερίδα Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας, Aμοργού και Νήσων που διοργανώθηκε από το Γραφείο Νεότητας, με θέμα τον απολογισμό της κατηχητικής χρονιάς 2013-14 και τον προγραμματισμό της νέας χρονιάς 2014-15 και στην οποία πήραν μέρος οι ιερείς, οι Κατηχητές και οι Συνεργάτες του Γραφείου.

Μετά τον Αγιασμό για την νέα κατηχητική χρονιά και τις ευχές του Μητροπολίτη μας που κήρυξε και την έναρξη της Ημερίδας, ακολούθησε εμπεριστατωμένη ομιλία από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Αδαμάντιο Αυγουστίδη, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθηγητή της Θεολογικής σχολής Αθηνών και ψυχίατρο με θέμα: «Κατηχώντας αναπτυσσόμενες προσωπικότητες: Προκλήσεις και δυνατότητες».

Ο π. Αδαμαντιος επισήμανε πάρα πολύ παραστατικά πως κεντρική ιδέα της κατηχήσεως είναι η παράδοση των παιδιών στην κοινωνία ως μοναδικών και ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων. Κατάφερε μέσα σε λίγα λεπτά να βοήθήσει έμπρακτα τους κατηχητές στο πως θα πρέπει να προσεγγίζουν τα παιδιά και να τους μεταφέρουν την πίστη και το βίωμα.

Τόνισε ιδιαίτερα πως οι κατηχητές αναλαμβάνουν τον ρόλο των θεσμικών γονέων των παιδιών, καθώς με το έργο τους κάνουν τα παιδιά να νιώθουν το κατηχητικό ως φυσικό τους χώρο και γίνονται σύμμαχοί τους στην πορεία της ζωής τους.

Τέλος, με τον πλούσιο πνευματικά λόγο του και την εμπειρία του στο κομμάτι του ψυχικού κόσμου των παιδιών, απέδωσε στους κατηχητές τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν γερά σκαριά (τα παιδιά), τα οποία θα αντέχουν στις τρικυμίες της ζωής.

Ακολούθησε συζήτηση με υποβολή ερωτήσεων και τοποθετήσεων από τους παρευρισκομένους.

Στο δεύτερο μέρος οι κατηχητές κ. Γεώργιος Σίσκος, π. Βασίλειος Αλεξόπουλος και Νικόλαος Κουλουριώτης κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους για τον απολογισμό της κατηχήσεως για την χρονιά 2013-14, τον απολογισμό των κατασκηνώσεων 2014 και για τα πεπραγμένα του συνεδρίου Νεότητας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Βοιωτία, αντίστοιχα.

Στη συνέχεια κάθε κατηχητής-εκπρόσωπος κάθε Ενορίας κατέθεσε τους προβληματισμούς και τις προτάσεις του από τις ενοριακές κατηχητικές συντροφιές.

Μετά τη συζήτηση που ακολούθησε ο υπεύθυνος του Γραφείου νεότητας της Μητροπόλεως, Αρχ. Χριστοφόρος Καραμολέγκος παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό της νέας κατηχητικής χρονιάς, τόνισε την σημασία του προτύπου στην κατήχηση των νέων και ως εκ τούτου, εφέτος η κεντρική θεματολογία της κατηχήσεως θα είναι αγιολογική και το σύνθημα της: «Αναζητώντας την αληθινή φιλία».

Οι Άγιοι ως γνήσιοι φίλοι του Χριστού αποτελούν οδοδείκτες προς την υλοποίηση του σκοπού της ζωής του χριστιανού, που δεν είναι άλλος από την αγιότητα, την θέωση. Την Ημερίδα έκλεισε με τις ευχές του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας κ. Επιφάνιος.

Εκ του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας

Κορυφή σελίδας


Η εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου στον Προφήτη Ηλία Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη

Από το έτος 1965, στον Ιερό Ναό του Αγίου Προφήτου Ηλίου στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, θησαυρίζεται αντίγραφο της Ιεράς και θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, την οποία όλως ιδιαιτέρως ευλαβούνται και σεμνύνονται οι ενορίτες καταφεύγοντες στη χάρη και τη μεσιτεία της.

Το έτος 2010, το οποίο αποτέλεσε και επετειακή χρονιά λόγω της συμπληρώσεως εβδομήντα πέντε (75) ετών από των εγκαινίων του νέου Ιερού Ναού (29 Νοεμβρίου 1935) υπό του μακαριστού μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Γενναδίου, δημιουργήθηκε στο νάρθηκα ιερό παρεκκλήσιο αφιερωμένο στην Παναγία τη Γοργοϋπήκοο και καθιερώθηκε η εορτή Της την 1η Οκτωβρίου εκάστου έτους. Παράλληλα θεσπίσθηκε να ψάλλεται ο Παρακλητικός Της Κανόνας κάθε Τετάρτη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τον Ιούνιο του 2012 διαγνώσθηκε σε συνεργάτη του Ιερού Ναού, ηλικίας 29 ετών, νεοπλασία στο πάγκρεας και ξεκίνησε η διαδικασία χημειοθεραπειών και ακτινοθεραπειών για την αποκατάσταση της υγείας του. Επισκέφθηκε μάλιστα αρκετά εξειδικευμένα διαγνωστικά και ιατρικά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα αποτελέσματα όμως δεν ήταν θετικά καθώς εξελίχθηκε μεταστατικά σε διάφορα σημεία του σώματος και συγκεκριμένα στο στομάχι, στο έντερο, στο αίμα και στον εγκέφαλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί καθημερινής βάσεως οι ιερείς και οι συνεργάτες του Ιερού Ναού παρακολουθούσαμε το νεαρό ασθενή, ένδακρυ και γονυπετή, να καταφεύγει ταπεινά προσευχόμενος στη χάρη της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου στο ομώνυμο παρεκκλήσιο. Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της επίπονης αυτής δοκιμασίας, συμμετείχε ενεργά στη μυστηριακή ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας με τακτικότατη εξομολόγηση και Θεία Κοινωνία. Πολλάκις μάλιστα, και κυρίως τις ημέρες κατά τις οποίες υποβάλλονταν σε χημειοθεραπείες, συγγενείς και φίλοι συγκεντρώνονταν στο Ναό και έψαλλαν την Παράκληση της Παναγίας.

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο περιστατικό έλαβε χώρα την παραμονή της πανηγύρεως της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου την 30η Σεπτεμβρίου του προαπελθόντος έτους 2013 κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής ιεράς αγρυπνίας, η οποία παραδοσιακά τελείται στον Ιερό μας Ναό την ημέρα αυτή. Στο ιερό βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ένας όσιος μοναχός από το Άγιο Όρος, ο οποίος ενημερώθηκε για το πρόβλημα υγείας του εν λόγω νέου και υποσχέθηκε να προσεύχεται και τον μνημονεύει στο περιβόλι της Παναγίας, προφητεύοντας ότι σύντομα θα θεραπευθεί.

Ανήμερα της μεγάλης δεσποτικής εορτής των Θεοφανείων του τρέχοντος έτους 2014, εισήχθη εσπευσμένα στη μονάδα εντατικής θεραπείας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης σε κρίσιμη κατάσταση, όπως διαγνώσθηκε από τους θεράποντες ιατρούς. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων βεβαίωναν τη σοβαρότητα της κατάστασης και ο κίνδυνος για τη ζωή του ήταν πλέον ορατός.

Όμως, άλλα οι άνθρωποι βούλονται και άλλα ο Θεός κελεύει! Το βράδυ της ημέρας εκείνης η Παναγία η Γοργοϋπήκοος εμφανίσθηκε στον ύπνο του ασθενούς, κατά την ομολογία του ιδίου, και τον ενθάρρυνε αποκαλύπτοντας του ότι άκουσε τις προσευχές και τις παρακλήσεις τις δικές του, των ιερέων και των δικών του ανθρώπων και θα τον θεραπεύσει. Πράγματι, την επόμενη ημέρα, το θαύμα έγινε! Ενώ μέχρι τη στιγμή εκείνη βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση, ξύπνησε από το κώμα και επικοινώνησε αρχικά με τους ιατρούς και εν συνεχεία με τους οικείους του. Οι εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε τις επόμενες ημέρες, αποδείκνυαν το θαύμα! Κανένα ίχνος καρκίνου δεν υπήρχε σε κανένα σημείο του σώματος του προς μεγάλη έκπληξη των ιατρών. Σε λίγες μόλις ημέρες, και συγκεκριμένα την 10η Ιανουαρίου, έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο πλήρως θεραπευμένος και επέστρεψε κανονικά στον Ιερό Ναό, όπου συνεχίζει να διακονεί μέχρι και σήμερα. Προς μόνιμη και διηνεκή την απόδειξη του θαύματος, όλα τα στοιχεία των ιατρικών εξετάσεων και των γνωματεύσεων προ και μετά την ίαση του ασθενούς, κατατέθηκαν από τον ίδιο και θα παραμείνουν στο αρχείο του Ιερού Ναού.

Δοξολογούμε τον εν Τριάδι Άγιον Θεόν, ο οποίος, παρά την αναξιότητα και την αμαρτωλότητά μας, «επεσκέψατο ημάς εξ ύψους» και μας απέστειλε την Παναγία Μητέρα Του και μητέρα ολοκλήρου του ανθρωπίνου γένους, την Πλατυτέρα των Ουρανών, το σκήπτρο της Ορθοδοξίας και τη δόξα του θήλεος, να μας αγκαλιάσει με τη μητρική της στοργή και να μας γεμίσει με πίστη και ελπίδα χαρίζοντας το μεγάλο και πολυπόθητο δώρο της υγείας σε ένα νέο παιδί της ενορίας μας.

(Του Αρχιμ. Δημητρίου Τζιαφά: το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Ευλογία» της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης)

Κορυφή σελίδας


Ενάρξεις νέων τμημάτων Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής

Την έναρξη νέων τμημάτων ανακοινώνει η Σχολή Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής «Κ.Α. Ψάχος» σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ΕΝΩΣΗ.

Η Σχολή είναι αναγνωρισμένη από το κράτος και τελεί υπό την αιγίδα του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του αειμνήστου Κ.Α ΨΑΧΟΥ του πατέρα της ελληνικής μουσικής παλαιογραφικής έρευνας. Στην Σχολή διδάσκεται η Ψαλτική Τέχνη και χορηγούνται πτυχία και διπλώματα αναγνωρισμένα από το ελληνικό κράτος. Την ακαδημαϊκή χρονιά 2014-2015 η τέχνη αυτή θα διδαχθεί για πρώτη φορά με το «Ταριάδειον Παναρμόνιο» (όργανο που αποδίδει με πιστότητα τα διαστήματα της Εκκλησιαστικής Μουσικής τόσο σε μορφή οργάνου όσο και σε ψηφιακή εκδοχή) σε ψηφιακή εκδοχή για όλους τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες.

Το διδακτικό προσωπικό αποτελούν οι: Ηλίας Ρεδιάδης-Τούμπας: Καλλιτεχνικός

Διευθυντής, Αντ.Κοτοπούλης: Θεολόγος- Καθ.Β.Ε.Μ, Εκκλησιαστική Μουσική, Κ.Πολίτης: Μαθηματικός- Καθ.Β.Ε.Μ- Πρωτοψάλτης, Εκκλησιαστική Μουσική, Ευστ.Κάκος: Συν.ΕΛΣ-Καθ. Αν.Θεωρητικών, Ευρωπαϊκή Μουσική-Μονωδία, Γκ.Τσεκούρα: Θεολόγος-Καθ.Β.Ε.Μ, Εκκλησιαστική Μουσική, Δ. Μαυραγάνης: Ομότιμος Καθηγητής Σ.Σ.Ε..

Η σχολή πρωτοπορεί στην τυποποίηση της εκπαιδευτικής ύλης με σεβασμό στις αποφάσεις της Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στις παροχές της σχολής συμπεριλαμβάνεται ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων και μια σειρά δωρεάν εκπαιδευτικών σεμιναρίων.

Πληροφορίες - Εγγραφές: Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Κ.Α. Ψάχος» - ΕΝΩΣΗ, Υπατίας 6, 105 56 Αθήνα, Τηλέφωνο: 210 3235200, www.iek-enosi.gr, e-mail: info@iek-enosi.gr.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ