Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 725, 25 Σεπτεμβρίου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Προκαθήμενο της Αρμενικής Εκκλησίας κ. Αράμ

Ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΜΠΕΛΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΙΝΟ «…εγώ ειμί η άμπελος υμείς τα κλήματα» (Ιω 15, 5)

ΙE’ Πανελλήνιο Λειτουργικό Συμπόσιο
Στελεχών Ιερών ΜητροπόλεωνΕΙΔΗΣΕΙΣ


Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Προκαθήμενο της Αρμενικής Εκκλησίας κ. Αράμ

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος συναντήθηκε με τον Προκαθήμενο του Αρμενικού Πατριαρχείου του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας, τον Καθολικό κ.κ. Αράμ Α΄, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως την χώρα μας.

Προσφωνώντας τον κ Αράμ ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Ζούμε εις μίαν εποχήν κρίσεως, οικονομικής αλλά πρωτίστως πνευματικής. Η ειρήνη του Θεού είναι το desideratum της εποχής μας, κατά την οποίαν Εκκλησίες και θρησκείες καλούνται να διαδραματίσουν ένα πρωτεύοντα ρόλον δια τας τύχας της Ανθρωπότητος. Ζούμεν εις μίαν εποχήν πολιτιστικής καταπτώσεως αλλά και διαλόγου, ο οποίος είναι το μόνον μέσον προς την καταλλαγήν και την αλληλοκατανόησιν των λαών και των εθνών των καιρών μας. Έχομεν ανάγκην ανθρώπων του Υμετέρου διαμετρήματος και της ιδικής Σας πνευματικής και θεολογικής καταρτίσεως και εμβριθείας. Η λαμπρή παρουσία Σας επί έτη πολλά εις την κορυφήν του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και η εκδοτική Σας καρποφορία, η ανύστακτος μέριμνά Σας δια πτωχούς, νέους και ανυπεράσπιστους Χριστιανούς της ευαίσθητης περιοχής της Μέσης Ανατολής, η ποιμαντική Σας εγρήγορσις δια το ποίμνιον της Εκκλησίας Σας, οι αγώνες Σας δια σύνολην την Χριστιανοσύνην και τέλος, η ιστορική Σας κατάρτισις, Σας καθιστούν μίαν εκ των λαμπροτέρων και σπουδαιοτέρων ηγετικών εκκλησιαστικών προσωπικοτήτων του 21ου αιώνος.

Άγιε Αδελφέ, πολλά μας ενώνουν ως λαούς, ως Εκκλησίες και ως πολιτισμούς. Κοινές μοίρες, κοινοί αγώνες και κοινές θυσίες. Σας χρειαζόμεθα κοντά μας, κοντά εις τον λαόν μας, κοντά εις την Εκκλησίαν μας. Μαζί μπορούμε πολλά! Δεν έχομεν την πολυτέλειαν μιας ακόμη γενοκτονίας Αρμενικής, Ποντιακής ή Μικρασιατικής. Τα σχίσματα δεν ωφέλησαν τας Εκκλησίας μας και αποδυνάμωσαν την Χριστιανικήν μας μαρτυρίαν. Είναι ώρα να γυρίσουμε σελίδα και να προχωρήσουμε μαζί! Είμεθα υπερήφανοι που ήρθατε προσκυνητές, Εσείς και η Τιμία Συνοδεία Σας, εις τα ιερά και τα όσια της Πατρίδος μας και του ευλαβούς λαού μας, του φίλου του δικού Σας ενδόξου και μαρτυρικού Αρμενικού λαού. Είμεθα ευτυχείς που Σας υποδεχόμεθα σήμερον εδώ, εις την Αίθουσαν του Θρόνου αλλά και της διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εις το πρόσωπόν Σας καλωσορίζομεν τον Φίλον, τον Αδελφόν, τον Ηγέτην. Οι θύρες της καρδιάς είναι ανοιχτές. Σας ασπαζόμεθα φιλήματι αγίω και Σας ευχόμεθα καλήν παραμονήν και ευόδωσιν των ποιμαντικών και εκκλησιαστικών Σας υποχρεώσεων προς όφελος των αδελφών μας του Αρμενικού Σας ποιμνίου”.

Στην αντιφώνησή του ο Προκαθήμενος του Αρμενικού Πατριαρχείου του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας, ο Καθολικός κ.κ. Αράμ Α΄ τόνισε:

“Μακαριώτατε και αδελφέ εν Χριστώ

Μου δημιουργεί μεγίστη πνευματική αγαλλίαση να σας απευθύνω τον αδελφικό χαιρετισμό. Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντώ την Μακαριότητά Σας. Μου δίνει βαθιά πνευματική αγαλλίαση να βρίσκομαι στην ευλογημένη χώρα της Ελλάδος. Ως μέλη της συνοδείας μου έχω μαζί μου τον πνευματικό αρχηγό της αρμενικής κοινότητος εν Ελλάδι και τον Αρμένιο πρέσβη. Όπως σωστά επισημάνατε Μακαριώτατε υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ των Εκκλησιών και των εθνών μας. Αν κάποιος ανοίξει και μελετήσει τις ιστορίες των Εκκλησιών μας θα διαπιστώσει ότι οι εκκλησίες και οι λαοί μας είχαν πάντα επαφές και συνεργασίες. Τους τελευταίους αιώνες οι εκκλησίες και οι λαοί μας υπέφεραν από τον τουρκικό ζυγό. Όλοι γνωρίζουν την αρμενική γενοκτονία. Όλοι γνωρίζουν ότι και οι Έλληνες έζησαν γενοκτονία. Γι αυτόν τον λόγο οι εκκλησίες και τα έθνη μας πρέπει να αγωνιστούν κατά νέων γενοκτονιών. Να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των λαών. Νέες σφαγές λαμβάνουν χώρα σήμερα εναντίον των Χριστιανών της μέσης Ανατολής. Δεν είμεθα εναντίον των Μουσουλμάνων. Επί αιώνες συμβιώνουμε στην Μέση Ανατολή. Ο φονταμενταλισμός όμως που αναπτύσσεται δεν είναι μόνον εναντίον των Χριστιανών, αλλά εναντίον όλων.

Μακαριώτατε, επί τη ευκαιρία αυτής της συναντήσεως, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου, γιατί Εσείς ως Πατέρας των Χριστιανών στην Ελλάδα, θεωρείτε τον εαυτό σας και Πατέρα των Αρμενίων. Η κοινότητά μας νιώθει την Ελλάδα μητέρα της”.

Ο Προκαθήμενος του Αρμενικού Πατριαρχείου του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας, ο Καθολικός κ.κ. Αράμ Α΄ την Δευτέρα 29η Σεπτεμβρίου και στις 7 η ώρα το βράδυ θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας της Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.

Η τελετή θα λάβει χώρα στην μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσία του Πρυτάνεως του ΕΚΠΑ, της Συγκλήτου και άλλων αρχών.

Κορυφή σελίδας


Ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και οι Εκδόσεις Καπόν παρουσιάζουν την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 19.30 το λεύκωμα "Ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης" 4ος-14ος αιώνας των Ευτυχίας Κουρκουτίδου - Νικολαΐδου, Χρυσάνθης Μαυροπούλου - Τσιούμη και Χαραλάμπου Μπακιρτζή.

Δείτε την πρόσκληση

Κορυφή σελίδας


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΜΠΕΛΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΙΝΟ «…εγώ ειμί η άμπελος υμείς τα κλήματα» (Ιω 15, 5)

Σε μία εποχή που κάποιοι επιμένουν να πιστεύουν ότι η αποξένωση του ανθρώπου από το Θεό είναι καθολική, η Εκκλησία, ως άλλο λείμμα, μας διασώζει μια άλλη αλήθεια. Και η αλήθεια αυτή δεν ταυτίζεται με ότι φαντάζει ως αλήθεια αλλά με ό,τι είναι Αλήθεια και η Αλήθεια για τους πιστούς είναι ο Χριστός. Ο Χριστός που ενανθρωπίστηκε για να θεωθεί κατά Χάρη ο άνθρωπος και δια αυτού όλη η κτίση. Η κτίση την οποία ενεπιστεύθη ο Θεός στον άνθρωπο : «για να την καλλιεργεί και να την φροντίζει"( Γεν 2.15). Σε αυτό το πλαίσιο, ο Θεάνθρωπος στη επίγεια ζωή του ευλόγησε την κτίση και τα προϊόντα της και χρησιμοποίησε εικόνες από το περιβάλλον και την αγροτική ζωή, με σκοπό να εικονίσει τα μέλλοντα.

Ιδιαιτέρως χρησιμοποίησε τον οίνο, όπως και το ψωμί, στο Μυστικό Δείπνο και με την εντολή: «τούτο ποιείτε εις την εμήν ανάμνησιν» (Λουκ 22.19) ως τρόπο να ενωνώμαστε μαζι Του: «ο τρώγων μου το σώμα και πίνων μου το αίμα έχει ζωήν αιώνιον» (Ιωαν 6.54).

Η εικόνα της αμπέλου είναι ιδιαιτέρως προσφιλής στο Θεάνθρωπο για να προσδιορίσει την σχέση του πιστού με το Θεό. Εκείνος είναι η άμπελος και εμείς οι άνθρωποι τα κλήματα και μόνο όσο είμαστε ενωμένοι μαζί Του μπορούμε να έχουμε πραγματική ζωή και πραγματική σχέση με το Θεό και το συνάνθρωπό μας.

Το κρασί λοιπόν, γίνεται αίμα Χριστού στην Θεία Λειτουργία και μεταλαμβάνοντάς το οι πιστοί ενώνονται δια του Χριστού με την Αγία Τριάδα και τους άλλους πιστούς.

Για το λόγο αυτό, από τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014 και από 09:30 έως 19:00, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 παρουσιάζει ένα πολυήμερο αφιέρωμα στην Άμπελο και στον Οίνο.

Το αφιέρωμα αποτελεί μια αναφορά αφ’ ενός στην ιστορία της αμπέλου και του οίνου, τα ευλογημένα αυτά δώρα του Θεού, αφ’ ετέρου στη θέση τους, στο συμβολισμό τους και στη χρήση τους στη ζωή της Εκκλησίας.

Ειδικότερα, οι εκπομπές του Αφιερώματος στην Άμπελο και στον Οίνο αναφέρονται σε θέματα όπως:

•Άμπελος και οίνος στην Αγία Γραφή
•Άμπελος και οίνος στη ζωή της Εκκλησίας
•Άμπελος και οίνος από το μύθο στην αρχαιότητα μέχρι και σήμερα
•Αμπελουργία
•Το κρασί στη ζωή και στη διατροφή του ανθρώπου
•Τρύγος, ένα λαϊκό πανηγύρι
•Ωρίμανση, ποικιλίες, τύποι κρασιού
•Οδοιπορικό στους δρόμους του κρασιού

Όλα αυτά στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας, στον 89,5, στην «Άλλη φωνή» στα fm, στο Ραδιόφωνο που προσπαθεί να προβάλλει τον εκκλησιαστικό τρόπο ζωής μέσα και από τη σχέση μας με την κτίση.

Μαζί λοιπόν στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: το Ραδιόφωνο του Λ(λ)όγου και του πολιτισμού.

Καλή ακρόαση.

Αλέξανδρος Κατσιάρας

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2014
Πληροφορίες: Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων, π. Ιωακείμ Ιωακειμίδης, τηλ. 2107298222

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ