Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 722, 11 Σεπτεμβρίου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Η Εκκλησία στο σπίτι»

Βυζαντινό χειρόγραφο μεγάλης τέχνης σε έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου

Bazaar βιβλίων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου
στη μαθητική νεολαία
και στους δασκάλους της
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Η Εκκλησία στο σπίτι»

Σε καταγραφή των αναγκών των εξαιρετικά αδύναμων οικονομικά συνανθρώπων μας που κατοικούν στα όρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών προχωρά η «Αποστολή» σε συνεργασία με τις 145 ενορίες.

Στo πλαίσιo της υλοποίησης του προγράμματος «Η Εκκλησία στο σπίτι» οι ιερείς θα προχωρήσουν σε αναλυτική ενημέρωση των κατοίκων της ενορίας τους, ενώ σε συγκεκριμένες ημέρες θα παραλαμβάνουν τις αιτήσεις με τα δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων για την παροχή βοήθειας σε τρόφιμα για το έτος 2015.

Όπως τονίστηκε χθες σε σύναξη των υπευθύνων ιερέων των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων της Ι. Αρχιεπισκοπής που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. π. Συμεών Βολιώτη, τον Γενικό Διευθυντή του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου π. Βασίλειο Χαβάτζα και τον Γενικό Διευθυντή της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά κατοίκους ενοριών που υπάγονται στην Περιφέρεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, οι οποίοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά τους, στην ενορία της κατοικίας τους, το αργότερο έως 10 Οκτωβρίου 2014.

Για την επιλογή των επωφελούμενων του προγράμματος θα συνεκτιμηθούν, μέσω μοριοδότησης:

• Ο αριθμός των ανέργων μελών στην οικογένεια

• Εισοδηματικά κριτήρια: Για ένα άτομο 0 έως 6.000 ΕΥΡΩ, συν 1.000 ΕΥΡΩ για κάθε επιπλέον μέλος της οικογένειας, όπως αυτά δηλώνονται στο εκκαθαριστικό φορολογίας 2014.

Εφóσον πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια, η βοήθεια θα δοθεί κατά προτεραιότητα ανάλογα με τον:

• Αριθμό προστατευόμενων μελών

• Αριθμό ανάπηρων μελών

Μιλώντας στους ιερείς ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών Βολιώτης μετέφερε τις ευλογίες και τις ποιμαντικές οδηγίες και κατευθύνσεις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, και κατόπιν ανέλυσε τις πνευματικές διαστάσεις του κοινωνικοπρονοιακού έργου των ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής προκαλώντας έναν γόνιμο, εκτενή , εποικοδομητικό και σε βάθος διάλογο με τους ιερείς , στον οποίο αντηλλάγησαν αγωνίες, προβληματισμοί και αναπτύχθηκαν οι σχεδιασμοί και οι πτυχές της φιλανθρωπικής δράσης.

Ο Γεν. Διευθυντής του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου π. Βασίλειος Χαβάτζας αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία των δράσεων της "Αποστολής" σε συνεργασία με τις ενοριακές δομές.

Ο Γενικός Διευθυντής της « Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας παρουσίασε τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει πλήρης αποτύπωση των αναγκών της κάθε ενορίας και των προβλημάτων των αδύνατων οικονομικά οικογενειών.

«Τον Ιούλιο του 2011 η «Αποστολή», με εντολή του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμτσας, ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος «Η Εκκλησία στο Σπίτι», το οποίο αφορά στη μηνιαία διανομή δεμάτων με τρόφιμα σε οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας. Κατά την έναρξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2011 διανέμονταν 1.500 δέματα τροφίμων. Σήμερα ο αριθμός αυτός σταδιακά αυξήθηκε με αποτέλεσμα η «Αποστολή» να διανέμει 8.500 δέματα μηνιαίως και οι ανάγκες σε τρόφιμα να ξεπερνούν τους 1.700 τόνους ετησίως».

Στη συνέχεια δόθηκε η δυνατότητα στους ιερείς να αναπτύξουν έναν εκτενή διάλογο με τον κ. Δήμτσα για ειδικά και εξειδικευμένα ζητήματα.

Για τα δικαιολογητικά που θα χρειασθούν οι επωφελούμενοι θα πρέπει να ενημερώνονται από τις ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Κορυφή σελίδας


Βυζαντινό χειρόγραφο μεγάλης τέχνης σε έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου

Το βυζαντινό χειρόγραφο, το οποίο επαναπατρίστηκε στις 11.9.2014 με ενέργειες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, προέρχεται από τη Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγ. Όρους.

Εκλάπη την άνοιξη του 1960 και το 1983 αποκτήθηκε από το Μουσείο J. P. Getty στο Malibu της Καλιφόρνιας αφού προηγουμένως είχε περιέλθει σε ιδιωτικές συλλογές.

Πρόκειται για περγαμηνό κώδικα (Τετραευάγγελο), 12ου αι. (1333), από εργαστήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο αρχικώς δημοσιεύθηκε το 1895 από τον Σπυρίδωνα Λάμπρο στο «Gatalogue of the Greek Manuscripts on Mount Athos». Το όνομα του γραφέα είναι Θεόκτιστος και περιέχει λαμπρή εικονογράφηση με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους κανόνες αντιστοιχίας των ευαγγελίων, τα περίτεχνα επίτιτλα και τις μικρογραφίες των τεσσάρων Ευαγγελιστών στις προμετωπίδες των Ευαγγελίων.

Σημειώνεται ότι ο 12ος αιώνας χαρακτηρίζεται από την παραγωγή πολυτελών χειρογράφων, τα οποία προορίζονταν συνήθως για μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας των Κομνηνών ή για μεγάλα μοναστήρια της Κωνσταντινούπολης.

Κατ’ εφαρμογή του Πλαισίου Συνεργασίας του Μουσείου J. P. Getty με το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο υπεγράφη το 2011, το αμερικανικό Μουσείο συμφώνησε στην παράδοση του εν λόγω χειρογράφου στο Ελληνικό Δημόσιο.

Το αριστούργημα της μεσοβυζαντινής περιόδου θα εκτεθεί αρχικώς για σύντομο χρονικό διάστημα (15 Σεπτεμβρίου – 30 Οκτωβρίου) στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, μαζί με ένα φύλλο του χειρογράφου που εικονίζει προτομές των Δώδεκα Αποστόλων, το οποίο είχε αγοραστεί ξεχωριστά και ήταν εκτεθειμένο στο Μουσείο Κανελλοπούλου στην Αθήνα.

Μετά το πέρας της έκθεσης το χειρόγραφο μαζί με το φύλλο του Μουσείου Κανελλοπούλου θα επιστρέψουν στη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Διονυσίου στο Άγιο Όρος.

Κορυφή σελίδας


Bazaar βιβλίων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με αφορμή τον εορτασμό των 20 χρόνων του, οργανώνει bazaar βιβλίων και εκδόσεων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Το κοινό, μπορεί να προμηθευτεί αρχαιολογικές - επιστημονικές και άλλες εκδόσεις σε πολύ καλές τιμές, με εκπτώσεις που φτάνουν έως το 70%. Το bazaar θα στηθεί στον χώρο υποδοχής (φουαγιέ) του Μουσείου από τις 12 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2014 και θα είναι ανοιχτό καθημερινά, στις ώρες λειτουργίας του Μουσείου (8.00 – 20.00).

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Λεωφ. Στρατού 2, ταχ. θυρ. 50047, 54013 Θεσσαλονίκη
+30 2313306400, fax 2310838597
Email: mbp@culture.gr

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ