Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 721, 8 Σεπτεμβρίου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η θυσία του Χρυσοστόμου Σμύρνης

Νεαπόλεως Βαρνάβας: "Να κρατήσουμε ζωντανή τη θύμηση"

Η Οδησσός γιορτάζει την 200η επέτειο από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας





Μνήμη Μαρτύρων και Ηρώων
της Μικρασιατικής καταστροφής


του Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η θυσία του Χρυσοστόμου Σμύρνης

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου Πατρών Κυριακή προ της Υψώσεως, ετελέσθη η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος στο κήρυγμά του ανεφέρθη στη θυσία και το μαρτύριο του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των σύν αυτώ μαρτυρησάντων Κληρικών και Λαϊκών κατά την Μικρασιατική Καταστροφή το 1922.

Το πολυπληθές εκκλησίασμα μετά συγκλονισμού καρδίας, άκουσε για μια ακόμη φορά από το στόμα του Επισκόπου του, τα περί της φρικτής, μαρτυρικής τελευτής του Ιεράρχου της Σμύρνης, Αγίου Χρυσοστόμου, τον οποίο κατακρεούργησε και κομμάτιασσε η λυσσαλέα μανία των Τούρκων, στις 9 Σεπτεμβρίου ( 27 Αυγούστου Π.Η.) κατά την καταστροφή της Μικρασίας το 1922.

Μεταξύ των άλλων ο Σεβασμιώτατος είπε: « ...Αξίζει τον κόπο, για τη μνήμη, για την τιμή, για τη δόξα, για την αλήθεια, για την ιστορία, για την Ελλάδα, για τα παιδιά μας να ρίξωμε μια ματιά στα γεγονότα, της φρικτής εκείνης περιόδου για το Γένος μας.

Αξίζει τον κόπο για λίγα λεπτά να κλίνωμε το γόνυ σώματος και ψυχής, ενώπιον των Ιερών Σφαγίων, των Μαρτύρων και Αγίων του Μικρασιατικού Ἑλληνισμού...»

Περισσότερα στο ecclesia.gr

Κορυφή σελίδας


Νεαπόλεως Βαρνάβας: "Να κρατήσουμε ζωντανή τη θύμηση"

Την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας ιερούργησε στον περικαλλή Ναό του Αγίου Γεωργίου Ελευθερίου-Κορδελιού και τέλεσε μνημόσυνο υπέρ των ψυχών “των εν τη Μικρά Ασία αδίκω θανάτω τελειωθέντων και σφαγιασθέντων”.

Ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στο ιερό γεγονός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού μεταξύ των άλλων επεσήμανε και τα εξής : «Η σημερινή ευαγγελική περικοπή μας προετοιμάζει για τη μεγάλη γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου και ζωοποιού Σταυρού, δημιουργώντας ανάλογο κλίμα τόσο με τον ευαγγελικό στίχο όσο και με την υμνολογία της Αγίας μας Εκκλησίας.

Ο δε θεολογικότερος των Ευαγγελιστών, ο Ιωάννης, με βαθυστόχαστες έννοιες και νοήματα υψηλά, θα μας πει σήμερα ότι τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον άνθρωπο ώστε τον Υιό Του τον Μονογενή τον έστειλε να βηματίσει στην ανθρώπινη ιστορία και να θυσιαστεί για να σώσει τον κόσμο. Επειδή, όποιος θα πιστεύει σ΄Αυτόν, δεν θα νιώσει το θάνατο και θα έχει ζωήν αιώνιον. Αν θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την Αγία μας Εκκλησία, αυτή είναι η Εκκλησία του Σταυρού, είναι η Εκκλησία του πάθους και του μαρτυρίου. Η ταυτότητά της, το πρόσωπό της στην ιστορία είναι ο Σταυρός της. Έτσι, λοιπόν, η εκκλησία μας ξεκινά το εκκλησιαστικό έτος και τον πνευματικό αγώνα με την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, για να τον δούν οι πιστοί και να αντλήσουν δύναμη, υπομονή και κουράγιο.

Ακόμη, η εκκλησία μας όρισε αυτή την Κυριακή να μνημονεύσουμε και πάλι, να θυμηθούμε, να κρατήσουμε ζωντανή τη θύμηση και την αλήθεια, για ν’ αντισταθούμε σ’ όλους εκείνους που της λησμονιάς τους λίθους χτίζουν τοίχους για να αποκόψουν τα παιδιά μας από την αλήθεια του γένους μας που είναι γεμάτο από σταυρούς και μαρτύρια. Ένα από τα σκληρότερα που περάσαμε είναι αυτό της Μικρασιατικής καταστροφής.

Όλη η ανατολή, Ιωνία, Καππαδοκία, Πόντος , της ανατολής ο κόσμος, της ευπρέπειας, του ήθους, της πίστης, των αγίων, με τις επτά αρχαίες εκκλησίες, σε μια νύχτα μόνο έσβησε από το βοριά της προδοσίας. Η μεγαλύτερη μετακίνηση μαζικού πληθυσμού που έγινε ποτέ στην ιστορία με κριτήριο την πίστη τους. Μην τους πιστέψετε αυτούς που είπαν ότι ήταν “συνωστισμός”, λιτανεία μαρτυρίου ήταν. Όποιος το έζησε τ’ άδικο, μόνο αυτός μπορεί να καταλάβει. Ας κάνουμε τα δάκρυά μας γη αγαθή και ευεργετική, σ’ αυτόν τον τόπο που είναι γεμάτος σταυρούς».

Κορυφή σελίδας


Η Οδησσός γιορτάζει την 200η επέτειο από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας

200 χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό και με αφορμή την επέτειο αυτή το Παράρτημα στην Οδησσό του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τις 2 ως 4 Σεπτεμβρίου. Οι εορτασμοί ήταν τριπλοί, καθώς η επέτειος της Φιλικής Εταιρείας συμπίπτει με τα 220 χρόνια από τη θεμελίωση της Οδησσού και με τα 20 χρόνια παρουσίας του Παραρτήματος του ΕΙΠ στην πόλη.

Η εκδηλώσεις άρχισαν στις 2 Σεπτεμβρίου με τα εγκαίνια της έκθεσης χαρακτικών «ILIADYSSEY» από τη συλλογή του Χρήστου Γιαννάκου. Η έκθεση, εμπνευσμένη από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, φιλοξενείται στο Παράρτημα του ΕΙΠ και εγκαινιάστηκε παρουσία του πρέσβη της Ελλάδος στο Κίεβο και του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Οδησσό, τοπικών φορέων της Οδησσού και άλλων πόλεων, της ελληνικής κοινότητας και ουκρανών φίλων και θαυμαστών του ελληνικού πολιτισμού.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Οδησσού υποστηρίζοντας τους εορτασμούς και τιμώντας την ιδέα της ελληνικής ανεξαρτησίας έδωσε δύο συναυλίες στην Όπερα της Οδησσού, ερμηνεύοντας μεταξύ άλλων έργα του Νίκου Σκαλκώτα και του Μίκη Θεοδωράκη. «Η πόλη της Οδησσού είναι συνδεδεμένη με την Ελλάδα και την ελληνική ιστορία. Η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στις ψυχές μας», δήλωσε ο μαέστρος της Ορχήστρας, Έρλ Χόμπαρτ.

Στην Πλατεία Ελλήνων, στο κτίριο επί της παρόδου Κράσνι 18, εκεί όπου συνεδρίαζαν τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας και όπου πλέον στεγάζεται το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, έλαβε χώρα τελετή και κατάθεση στεφάνων, όπου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών, η αντιπροσωπεία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και παράγοντες της πόλης της Οδησσού και άλλων πόλεων της Ουκρανίας. Στην ιστορική κατοικία του Γρηγορίου Ιωάννου Μαρασλή, στεγάζεται μέρος του Μουσείου της Φιλικής Εταιρείας, όπου και παρουσιάζονται εκθέματα από τις απαρχές, την ίδρυση, τα μέλη και την δράση της Φιλικής Εταιρείας.

Στο Εθνικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου Οδησσού, οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παράσταση «Κλείσε στην ψυχή σου την Ελλάδα» από το Χοροθέατρο Ροές, όπου παρουσιάστηκε η διαδρομή της ελληνικής ιστορίας σε δραματοποιημένα αποσπάσματα των Απολλώνιου του Ρόδιου, Κωνσταντίνου Καβάφη, Βίλχεμ Κιούχελμπεκερ, Στρατηγού Μακρυγιάννη, Αλεξάνδρου Πούσκιν, Διονυσίου Σολωμού κ.ά. Οι δημότες της Οδησσού τίμησαν την Ελλάδα και την παράσταση. Προλόγισαν ο δήμαρχος της Οδησσού, ο πρέσβης της Ελλάδος στο Κίεβο και ο πρόεδρος του ΕΙΠ.

Στην οδό Μαρασλή στο κέντρο της Οδησσού, ο πρόεδρος του ΕΙΠ, καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, μέλη του ΔΣ του ΕΙΠ και αξιωματούχοι της πόλης κατέθεσαν στεφάνους στο μνημείο του Γρηγορίου Μαρασλή, δημάρχου και μέγα ευεργέτη της πόλης.

«Μπροστά στους Ιταλούς, Ρώσους, Εβραίους, πρώτοι είναι οι Έλληνες. Στην Ιστορία πάντα ήμασταν δίπλα. Ο δρόμος της ζωής μας ήταν παράλληλος. Βλέπετε και σήμερα πως γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της Φιλικής Εταιρείας μαζί με τα 220 χρόνια της πόλης μας. Οι Έλληνες δεν συμμετείχαν μόνο στην ανάπτυξη της Οδησσού, αλλά και στην ίδια την ίδρυσή της. Για έναν Οδεσσίτη, η δραστηριότητα των Ελλήνων είναι ένα παράδειγμα», δήλωσε ο δήμαρχος της Οδησσού Gennadiy Trukhanov τονίζοντας τη συμβολή των Ελλήνων της Οδησσού στην ιστορική διαδρομή της πόλης.

πηγή: το Βήμα

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ