Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 72, 7 Απριλίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

«ΔΕΝ ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ»

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΤΕΛΕΤΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΙΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Σεβόμενη απόλυτα τη θρησκευτική συνείδηση του ευσεβούς και πιστού λαού της πατρίδος μας και κλείνοντας τα ώτα στις κραυγές όλων εκείνων που προσπαθούν να εξηγήσουν, με τη δύναμη της λογικής, ζητήματα που άπτονται της πίστης και της εσωτερικής προσέγγισης του Θείου, η Ιερά Σύνοδος έλαβε μία ιστορική απόφαση (4/4/2006) σχετικά με το σκήνωμα του ιερομονάχου Βησσαρίωνος που φυλάσσεται στη Μονή Αγάθωνος.

Καταλήγοντας, το σχετικό ανακοινωθέν, αναφέρει τα εξής: Η Ιερά Σύνοδος «Στ. συγχαίρει τον Σεβ. Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο για τη δήλωσή του ενώπιόν Της ότι τα χρήματα, που συγκεντρώνονται από τις εκούσιες προσφορές των πιστών, θα διατεθούν για τη σύσταση κοινωφελούς ιδρύματος επ’ ονόματι «Γέροντος Βησσαρίωνος» με σκοπό τη βοήθεια απόρων οικογενειών, τη χορήγηση υποτροφιών και την βοήθεια προς άτομα με ειδικές ανάγκες….

Ζ. Αποφασίζει, προκειμένου να προασπίσει τα άσπιλο κύρος της Εκκλησίας και τη μνήμη του σεβαστού γέροντα, να ζητήσει από τον οικείο Ιεράρχη να εποπτεύσει ώστε το αδιάφθορο σκήνωμα του π. Βησσαρίωνος να μη τύχει οιασδήποτε ασεβούς εκμεταλλεύσεως από στοιχεία ξένα προς την ιερότητα του φαινομένου, και με πίστη και προσευχή να αναμένει την φανέρωση του θελήματος του Θεού, όποτε και αν Εκείνος το επιτρέψει και με τους τρόπους που Εκείνος κρίνει…».

Παρόλα αυτά, όμως, παρατηρείται, από μερίδα των Μ. Μ. Ε. απαράδεκτη, μικρόψυχη και ασεβής επιχείρηση παραπληροφόρησης και διασποράς υβριστικών εκφράσεων εναντίον των Αγίων της πίστεώς μας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Για το λόγο αυτό, η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε αυστηρό ανακοινωθέν (6/4/2006), στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η Ιερά Σύνοδος απορρίπτει μετά βδελυγμίας τις αιτιάσεις για εμπορία των Αγίων, επειδή έξω από την Ιερά Μονή Αγάθωνος έχουν εγκατασταθεί πτωχοί βιοπαλαιστές και μικροπωλητές, για την τυχόν απομάκρυνση των οποίων, εάν υφίσταται λόγος, μόνοι αρμόδιοι είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Αστυνομική Αρχή ή για δήθεν σκοταδισμό, εκμετάλλευση και μεσαίωνα, επειδή συρρέει πλήθος πιστών στην ως άνω Ιερά Μονή, της οποίας τα έσοδα, άλλωστε, θα διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς…

Όθεν, καλούνται οι υβριστές των Ιερών και των Οσίων μας, οι οποίοι θεωρούν πάντοτε το εαυτό τους ειδήμονα για όλα τα θέματα, να μην υβρίζουν και ειρωνεύονται την Πίστη του λαού μας και να μη χρησιμοποιούν τα ζητήματα της πίστεως ως καύσιμη ύλη στο βωμό της τηλεθέασης και της προσωπικής προβολής. Οι κοινωνικές πληγές σωστό είναι να αναζητούνται αλλού και όχι στις εκδηλώσεις πίστεως και ευλαβείας των ανθρώπων, ως γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού…».

Δες το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Κορυφή σελίδας«ΔΕΝ ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ»

Αυτό, μεταξύ άλλων, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος σε μήνυμά του προς τα μέλη του Β΄ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Δήμου Σερρών, με θέμα «Οι Σέρρες και η περιοχή τους από την Οθωμανική κατάκτηση μέχρι τη σύγχρονη εποχή» (5/4/2006).

Επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Σήμερα, που ενίοτε, παραδίδουμε μέσα στην υλιστική νοοτροπία μας ό,τι ωραιότερο και ό,τι πολυτιμότερο έχουμε στον όλεθρο της λησμονιάς, της συνειδητής μα και αφελούς λήθης, είναι απόλυτος και επιτακτική ανάγκη και απ’ αυτό το σημαντικό σας Συνέδριο, να διατρανωθεί ότι δεν πουλάμε την ιστορία, τα ήθη, τα έθιμα, την παράδοσή μας. Δεν ξεχνάμε τα δάκρυα των προγόνων μας, δεν διαγράφουμε το «κρυφό σχολειό», δεν ατιμάζουμε τις εκκλησιαστικές και εθνικές προσωπικότητες, δεν υποδουλωνόμαστε σ’ ό,τι το ψεύτικο και το ξενόφερτο, αλλά εξυψώνουμε και καλλιεργούμε ό,τι το Ελληνικό, το αυθεντικό, το προερχόμενο από την κλασική εποχή, την βυζαντινή, την μεταβυζαντινή και τη νεοτέρα, το Χριστιανικό Ορθόδοξο, το αληθινό, μα και το βαπτισμένο στην Αγία πίστη της Εκκλησίας μας…».

Κορυφή σελίδαςΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Υπό την προεδρία του Μητροπολίτου Θηβών & Λεβαδείας κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα (6/4/2006), με πρωτοβουλία της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Διαλόγου με την Κοινωνία, συνάντηση των Μητροπολιτών της Θεσσαλίας, με σκοπό την προετοιμασία του 2ου, κατά σειράν, διαλόγου με τους φορείς της κοινωνίας. Ο 2ος κύκλος θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο (6/5/2006) και θα έχει θέμα «Αγιότητα και εκκοσμίκευση στη ζωή της Εκκλησίας».

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Σταγών & Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Τρίκκης & Σταγών κ. Αλέξιος, Λαρίσης & Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, Ελασσώνος κ. Βασίλειος, Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων κ. Κύριλλος.

Κορυφή σελίδαςΤΕΛΕΤΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΙΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ

Ενώπιον του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, έδωσε την προβλεπόμενη από τον Συνοδικό Κανονισμό περί Εκκλ/κών υπαλλήλων διαβεβαίωση ο νέος Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Διονύσιος Μάνταλος (4/4/2006).

Επίσης, Διευθυντής Υπηρεσιών της Αποστολικής Διακονίας ορίστηκε ο Αρχιμ. Αλέξιος Ψωίνος, Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Γλυφάδας και Δ/ντής του Φοιτητικού Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας.

Κορυφή σελίδαςΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Με τη δραστηριότητα και τις επιδόσεις του Κλάδου Διαδικτύου ασχολήθηκε η Ιερά Σύνοδος (5/4/2006), ύστερα από σχετική έκθεση του Διευθυντού του κ. Παν. Δρακόπουλου.

Σύμφωνα με την έκθεση, «Στο ecclesia.gr υπάρχει πλούσιο τμήμα ειδήσεων, με έμφαση στο περιεχόμενο των σελίδων των Συνοδικών Επιτροπών και αναμετάδοση του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας. Την επιτυχή πορεία της ιστοσελίδας δείχνουν οι στατιστικές της OTENET, σύμφωνα με τις οποίες στο διάστημα από το Μάρτιο του 2005 έως τον Μάρτιο του 2006 σημειώθηκαν 13.398.511 επισκέψεις, από τις οποίες το 47% είναι από την Ελλάδα και οι υπόλοιπες από άλλες χώρες. Είναι φανερό ότι ο ιστοχώρος έχει παγκόσμια ακτινοβολία. Από τη μελέτη των επί μέρους χωρών προέλευσης των επισκεπτών, προκύπτει ότι οι εκτός Ελλάδος επισκέπτες είναι, σε καθοριστικό βαθμό, ομογενείς που διατηρούν, με τον τρόπο αυτό, τον σύνδεσμο με την Εκκλησία της πατρίδας τους…».

Δες Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Κορυφή σελίδαςΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 180 ετών από την έξοδο του Μεσολογγίου, η Ιερά Σύνοδος θα πραγματοποιήσει επετειακή εκδήλωση – ημερίδα στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (10/4/2006).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα μιλήσουν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος και ο καθ. κ. Γρηγόριος Κωσταράς με θέμα «Ώρες εξόδου, ακίνητοι αιώνες». Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από την ορχήστρα δωματίου του Δήμου Αθηναίων, η οποία θα παρουσιάσει, υπό τη δ/νση του κ. Ελευθερίου Καλκάνη, σε πρώτη εκτέλεση το έργο «Αφανών ηρώων Ωδή – Συμφωνικόν ποίημα περί ελευθερίας», σε σύνθεση Γιώργου Βούκανου, ποίηση Δημητρίου Ρουμπάνη, ενώ θα συμμετάσχει και η χορωδία του Δήμου της Ιεράς πόλεως του Μεσολογγίου.

Δες Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ