Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 719, 1 Σεπτεμβρίου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Η στήριξη των ανθρώπων δεν έρχεται με διαιρέσεις και συγκρούσεις»

Ανήσυχος ο Αρχιεπίσκοπος για τη δράση των τζιχαντιστών

Πέθανε ο διακεκριμένος συντηρητής Τάσος Μαργαριτώφ


Η σύνθεση της νέας Δ.Ι.Σ.
την περίοδο 2014-2015
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Η στήριξη των ανθρώπων δεν έρχεται με διαιρέσεις και συγκρούσεις»

Για ανάγκη συνεργασίας και στήριξη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Τανάγρας. Η ορκωμοσία στο γυμναστήριο Σχηματαρίου, παρουσία του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, του Επισκόπου Τανάγρας κ. Πολυκάρπου, εκπροσώπων της Περιφέρειας, αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, κληρικών και λαϊκών.

Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη το νέο Δημοτικό Συμβούλιο και υπογράμμισε: "Οι κληρικοί που βρισκόμαστε εδώ, δεν ήρθαμε τυπικά, αλλά ουσιαστικά, γιατί θεωρούμε ότι το ξεκίνημα αυτής της διακονίας έχει μία σύμπτωση. Ο αγώνας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Τοπικής Εκκλησίας είναι κοινός" εξηγώντας πως "αυτοί που θέλησαν ή θέλουν να χωρίζουν τον άνθρωπο και την εσωτερική του υπόσταση, κάνουν λάθος. Ο άνθρωπος, μπορεί για την πολιτεία να είναι ο πολίτης και για την εκκλησία ο πιστός, αλλά ιδίως σήμερα, με τα προβλήματα που τον απασχολούν και την ανασφάλεια που τον διακατέχει, δε μπορούμε να τον χωρίσουμε στα δυο. Πολίτης και Πιστός είναι το ίδιο. Πολίτης, άλλωστε, είναι αυτός που ασχολείται με τα πράγματα της πόλεως, που προσπαθεί να δώσει λύση. Και ποιος θα μπορούσε να πει ότι η Εκκλησία βρίσκεται έξω από αυτόν τον χώρο; Η Εκκλησία ενδιαφέρεται για τον πολίτη, τον ευσεβή άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο και εκείνοι που θέλουν να τη βάλουν στο περιθώριο, να χτυπά μόνο την καμπάνα ή να κάνει μόνο κηδείες και μνημόσυνα είναι εκτός πραγματικότητας".

Αναφέρθηκε, επίσης, στα σοβαρά προβλήματα της εποχής και έκανε λόγο για ανάγκη συνεργασίας σε όλους τους τομείς λέγοντας πως "σήμερα έχουμε ανάγκη από την ευρύτερη συνεργασία. Καλούμαστε να βρούμε τρόπους να απομακρύνουμε αυτά που μας χωρίζουν και να δυναμώσουμε αυτά που μας ενώνουν, για να έχουμε προκοπή".

"Να στηριζόμαστε στους εαυτούς μας" πρότεινε ο Αρχιεπίσκοπος "και να βρούμε τις δικές μας βάσεις, χωρίς να χρειάζεται να στηριζόμαστε σε ξένες δυνάμεις".

Μιλώντας, επίσης, για την έλλειψη ονείρων και ελπίδας που χαρακτηρίζει την εποχή μας ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε πως "οφείλουμε να στηρίζουμε τον άνθρωπο και η στήριξη δεν έρχεται με διαιρέσεις και συγκρούσεις".

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας εκφράζοντας τις ευχές του στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο και επισημαίνοντας πως απαιτείται καλή συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Τοπική Εκκλησία.

Ο απερχόμενος Δήμαρχος, αλλά και ο νέος ευχαρίστησαν τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του στην τελετή ορκωμοσίας και δεσμεύτηκαν πως θα υπάρχει καλή συνεργασία όλων των τοπικών φορέων, με κοινό στόχο και σκοπό την ανάπτυξη του τόπου σε όλους τους τομείς.

Κορυφή σελίδας


Ανήσυχος ο Αρχιεπίσκοπος για τη δράση των τζιχαντιστών

Με τον πρέσβη του Ιράν στην Αθήνα κ. Behnan Behrouz συναντήθηκε την Παρασκευή στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Ιρανού πρέσβη με αφορμή τη δημόσια δήλωση που πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα η Ιερά Σύνοδος, με την οποία καταδίκαζε τον θάνατο χιλιάδων αθώων ανθρώπων στη Μ. Ανατολή και την Αφρική και έκανε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να συνδράμει στην τάχιστη παύση της αιματοχυσίας στη Συρία και τους υπολοίπους χώρους της ιστορικής παρουσίας των χριστιανών.

Ο Αρχιεπίσκοπος και ο κ. Behrouz συνομίλησαν για αρκετή ώρα και αναφέρθηκαν εκτενώς στην ανεξέλεγκτη δράση των τζιχαντιστών και των εγκλημάτων που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας. Συζήτησαν, ακόμη, τους τρόπους και τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αναληφθούν τόσο από τα εμπλεκόμενα κράτη, όσο και από τους επικεφαλής των Εκκλησιών, ώστε να τερματισθούν οι αιματοχυσίες.

Κορυφή σελίδας


Πέθανε ο διακεκριμένος συντηρητής Τάσος Μαργαριτώφ

Ο Τάσος Μαργαριτώφ, ο πρώτος Έλληνας διπλωματούχος συντηρητής έργων τέχνης, πέθανε σε ηλικία 89 ετών στο Νοσοκομείο του Βόλου, έπειτα από λιγοήμερη νοσηλεία.

Ο Μαργαριτώφ, ο οποίος κατείχε τον αριθμό 1 στην άδεια άσκησης επαγγέλματος, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925. Σπούδασε ζωγραφική στην Accademia di Belle Arti και συντήρηση στο Instituto Centrale del Restauro της Ρώμης, όπου και αρίστευσε. Ως αριστούχος έτυχε το 1961 τιμητικής υποτροφίας από το υπουργείο Παιδείας της Ιταλίας.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα και όντας κάτοχος του αριθμού 1 στην άδεια άσκησης του επαγγέλματος, υπηρέτησε στην αρχαιολογική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού από το 1958 έως το 1992. Διετέλεσε επίσης μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Το Φεβρουάριο του 2001 τιμήθηκε από το ICOMOS για την προσφορά του στον πολιτισμό και την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

«Εργάστηκε με μεράκι, κάτω από αντίξοες συνθήκες και πολλές φορές με πενιχρά μέσα και συνέβαλε με το ήθος και την επιστημονική του κατάρτιση στην εδραίωση του κλάδου της συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης ως αυτόνομου επιστημονικού κλάδου στο χώρο του υπουργείου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟ, που συμπληρώνει: «Στη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας του, προσέφερε έργο τεράστιο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Συμμετείχε σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια, εκπόνησε επιστημονικές μελέτες με αντικείμενο τη συντήρηση έργων τέχνης και εργάστηκε στη συντήρηση εικόνων, τοιχογραφιών, ψηφιδωτών, αρχαιολογικών αντικειμένων και νεοκλασικών κτηρίων, ως υπεύθυνος πολυάριθμων συνεργείων συντηρητών σε όλη την Ελλάδα με ιδιαίτερους σταθμούς τις αρχαιότητες της Θήρας και Βεργίνας. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή του στο πεδίο της έρευνας και η δράση του στον τομέα της Εκπαίδευσης. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Από τις πιο σημαντικές εργασίες του ήταν η συντήρηση αρχαιοτήτων στη Σαντορίνη, στη Δήλο, στο Λευκαντή, στο Βόλο, στην Αγχίαλο, καθώς και στη Βεργίνα όπου διέσωσε και το περίφημο κόκκινο ύφασμα. Επίσης, εκτός από την Ελλάδα, συντήρησε τοιχογραφίες παλαιοχριστιανικών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων στην Ιταλία, στο Σινά, στα Ιεροσόλυμα και αλλού στους Άγιους Τόπους.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ