Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 718, 28 Αυγούστου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος Βαρθολομαίος

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 157ης Συνοδικής Περιόδου

14ο Φεστιβάλ Πάτμου (29 Αυγούστου - 3 Σεπτεμβρίου)

Μήνυμα της Δ.Ι.Σ.
για τη συμπλήρωση της ετήσιας θητείας της
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος Βαρθολομαίος

Η Εκκλησία της Ελλάδος με βαθειά συγκίνηση αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημίαν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεγάρων και Σαλαμίνος κυρού Βαρθολομαίου. Ο εκλιπών Ιεράρχης εξεδήμησε προς Κύριον σε ηλικία 86 ετών.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κυρός Βαρθολομαίος (Κατσούρης) γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα. Σπούδασε Νομική και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1954 και Πρεσβύτερος το 1958. Διατέλεσε Ιεροκήρυξ και Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Χίου, Γραμματεύς και Αρχιγραμματεύων της Ιεράς Συνόδου. Συνέγραψε αρκετές μελέτες. Εξελέγη πρώτος Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος το 1974.

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Μεγάρων και Σαλαμίνος θα ψαλεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεγάρων, την Παρασκευή 29 Aυγούστου και ώρα 12.00, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την συμμετοχή Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κορυφή σελίδας


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 157ης Συνοδικής Περιόδου

Θεολογικά, πολιτιστικά και κοινωνικά ζητήματα απασχόλησαν τις εργασίες της 157ης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η επιχορήγηση του προγράμματος του 3ου Τέκνου, που εφαρμόζεται στις περιοχές της Θράκης, από το Ίδρυμα «Νιάρχος» ήταν ένα αισιόδοξο μήνυμα στις εργασίες του περασμένου Σεπτεμβρίου. Τον Νοέμβριο η διαρκής Ιερά Σύνοδος με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως από την Ελλάδα, πρότεινε στην Κυβέρνηση την προβολή της προσωπικότητας και του έργου του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννου Καποδίστρια, ως προτύπου Χριστιανού και Πολιτικού. Στις 31 Μαίου και 1 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η συνδιοργάνωση διημερίδος με το Υπουργείο Εξωτερικών για τον Ιωάννη Καποδίστρια, με τίτλο «Ο Ιωάννης Καποδίστριας ως πρότυπο πολιτικού ηγέτου».

Κατά τις εργασίες της διαρκούς ιεράς συνόδου αποφασίστηκε η αποστολή υλικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στο νησί της Κεφαλλονιάς εξ αιτίας των ανεπάλληλων σεισμικών δονήσεων και των καταστροφών που είχαν υποστεί οι κάτοικοι του νησιού. Ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τα λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν διοικητικό προσωπικό και υπάλληλοι στο Άσυλο Ανιάτων στην περιοχή της Κυψέλης και για την απόφαση να προσφέρει καθημερινά η η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μέσω της Μ.Κ.Ο. «Αποστολή», 250 μερίδες φαγητού για τους τροφίμους και για την κάλυψη των φαρμακευτικών τους αναγκών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ενημέρωσε τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με την παρουσία του και την συμμετοχή του στην σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, η οποία συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη, το διάστημα από 6 έως 9 Μαρτίου 2014

Η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε την πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος για την διεξαγωγή Πανελληνίου Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, με αφορμή την συμπλήρωση 300 ετών από τη γέννησή του το 1714, με θέμα: «Ιχνηλατώντας τα μονοπάτια που διάβηκε ο πατρο-Κοσμάς: Η ζωή, το έργο και το μαρτύριο του αγίου Κοσμά του Αιτωλού».

Επίσης ενέκρινε την πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων για τον ορισμό κατ’ έτος, Εβδομάδος Αντιαιρετικού Αγώνος. Κατόπιν προτάσεως της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να αποστείλει Εγκύκλιο, δια της οποίας θα ανανεώνεται η διαβεβαίωση της Ιεράς Συνόδου προς το Ορθόδοξο Πλήρωμα, ότι ούτε υπήρξε στο παρελθόν, ούτε υπάρχει σήμερα Κληρικός της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος να είναι μέλος οποιασδήποτε Τεκτονικής Στοάς. Με αυτό τον τρόπο η Ιερά Σύνοδος εκ νέου καταδικάζει τον Τεκτονισμό και θεωρεί ως ασυμβίβαστη την πίστη του Ορθοδόξου Χριστιανού με την ιδιότητα του τέκτονος.

Όρισε, εξάλλου, τις εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ιεράς μνήμης του Αγίου Αποστόλου Παύλου, την πραγματοποίηση, στις 17 Μαΐου, καλλιτεχνικής εκδήλωσης με τον τίτλο : «Ρεσιτάλ πιάνου από τον Χρήστο Καραβασίλη στον Φιλολογικό Σύλλογο "ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ", τριημέρων Εκδηλώσεων στην Αθήνα και στο Ναύπλιο, «δια την προσωπικότητα του Ιωάννου Καποδιστρίου» και την διοργάνωση του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου των Υπευθύνων Ιερέων Νεότητος και Κατηχητών των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σημαντική ήταν, άλλωστε, και η επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Διαρκή Iερά Σύνοδο. Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Εκκλησία για το μεγάλο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο το οποίο επιτελείται μέσω της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων ιδίως αυτή την περίοδο.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες της Συνόδου ήταν και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Η Ιερά Σύνοδος εκφράζουσα το κοινόν αίσθημα του Ελληνικού Λαού πρότεινε, όπως μετά την αναφορά του φρικτού Ολοκαυτώματος στο νομοσχέδιο, προστεθούν με σχετική ρητή και ειδική μνεία και οι τελεσθείσες γενοκτονίες σε βάρος των Ελλήνων Ποντίων και των Χριστιανών της Μικράς Ασίας.

Επίσης, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέφρασε την αγωνία για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και ανησυχία για την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της. Παρουσιάστηκε, επίσης, και ο νέος σχεδιασμός του ιστοτόπου της Εκκλησίας της Ελλάδος (www.ecclesia.gr)

Για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος: Μάκης Αδαμόπουλος

Κορυφή σελίδας


14ο Φεστιβάλ Πάτμου (29 Αυγούστου - 3 Σεπτεμβρίου)

Με Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και Μάνο Χατζιδάκι θα υποδεχτεί τους λάτρεις του το 14ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου. Η συναυλία είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατο του Ελ Γκρέκο και των 20 χρόνων από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι. Αποτελεί την κεντρική εκδήλωση της διοργάνωσης, που ξεκινάει την Παρασκευή (29 Αυγούστου – 3 Σεπτεμβρίου). Ιδιαίτερα γνωστό στο είδος του και επιλεκτικό στο πρόγραμμά του, το φεστιβάλ διοργανώνει στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκαλύψεως έξι ημέρες μουσικής με ελεύθερη είσοδο. Περιττό να πούμε ότι είναι πόλος έλξης για τους Ελληνες, αλλά και τους ξένους τουρίστες που συρρέουν απ' όλα τα σημεία του νησιού σ' αυτόν τον ξεχωριστό, φορτισμένο τόπο που βρίσκεται σ' ένα ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον.

Με καλλιτεχνικό διευθυντή τον μαέστρο Άλκη Μπαλτά και διοργανωτή το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής έχει γίνει σημείο αναφοράς του καλοκαιριού. «Με μία αξιοπρόσεκτη πορεία, έχει κατακτήσει μια ξεχωριστή θέση ως ιδιαίτερη και σημαντική διοργάνωση, μοναδική στο είδος της στον ελληνικό χώρο. Συνδυάζει την καλλιτεχνική αρτιότητα παρουσίασης με εκδηλώσεις υψηλού μουσικού και πνευματικού περιεχομένου, όπως ακριβώς αρμόζει στην παράδοση του νησιού που φιλοξενεί έναν ιερό χώρο, όπως είναι το Σπήλαιο όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψή», σημειώνουν οι διοργανωτές.

Στα 14 χρόνια της ιστορίας του έχει παρουσιάσει πλήθος καλλιτεχνών και πολλά από τα ωραιότερα μουσικά έργα της ορθόδοξης και της καθολικής παράδοσης. Φέτος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία αφιερωμένη στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και τον Μάνο Χατζιδάκι. Παίζει η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου με μαέστρο τον Αλκη Μπαλτά και συνοδεύεται από προβολές εικόνων. Χωρίζεται σε δύο ενότητες. Στην πρώτη θα προβάλλονται θρησκευτικοί πίνακες του ζωγράφου, ενώ η ορχήστρα θα ερμηνεύει έργα κλασικής μουσικής. Δύο παρουσιαστές θα διαβάσουν (ελληνικά και αγγλικά) σύντομα κείμενα για τη ζωή του Ελ Γκρέκο. Στη δεύτερη ενότητα προβάλλονται φωτογραφικά ντοκουμέντα από τη ζωή του Μάνου Χατζιδάκι και οι δύο παρουσιαστές διαβάζουν κείμενα – αναφορές στο έργο και στην προσωπικότητά του. Ο Βασίλης Γισδάκης ερμηνεύει τραγούδια από τη «Ρωμαϊκή Αγορά» σε ενορχήστρωση Βίκυς Στυλιανού (Σάββατο 30 Αυγούστου).

Η Παιδική Χορωδία Κέρκυρας, με μαέστρο τη Χριστίνα Καλλιαρίδου, θα παρουσιάσει χορωδιακά έργα από την Ελλάδα, και συγκεκριμένα την Κέρκυρα, και άλλα μέρη του κόσμου, βασισμένα στη θρησκευτική παράδοση μαζί με έντεχνη μουσική. Τα κείμενα των τραγουδιών είναι στα ελληνικά, λατινικά, αγγλικά και γαλλικά (Τετάρτη 3/9).

Ύμνους από το βυζαντινό, μεταβυζαντινό και σύγχρονο ρεπερτόριο της ψαλτικής τέχνης με έμφαση στην κρητική και την κωνσταντινουπολίτικη ψαλτική παράδοση θα αποδώσει η Χορωδία του Σωματείου Ιεροψαλτών Ηρακλείου Κρήτης (Παρασκευή 29/8). Επιπλέον, στην καθιερωμένη συναυλία για την Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος ο Παντελής Θαλασσινός συνοδεία οργανικού συνόλου θα ερμηνεύσει ελληνικά τραγούδια, που οι στίχοι τους αναφέρονται στη φύση. Συμμετέχει η τραγουδίστρια Νανά Μπινοπούλου και τις φωνές συνοδεύει οργανικό σύνολο με λαούτο, μπουζούκι, βιολί, κρουστά, γκάιντα, τσαμπούνα, πιάνο, κοντραμπάσο (Κυριακή 31/8).

Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με προβολές βωβού κινηματογράφου για μικρούς και μεγάλους, συνοδεία ζωντανής μουσικής. Επί σκηνής ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος θα παίξει στο πιάνο γνωστά κομμάτια ενώ θα προβάλλεται ο «Χρυσοθήρας» του Τσάρλι Τσάπλιν (Δευτέρα 1/9).

Δέκα μουσικοί, τέσσερις εκτελεστές οργάνων και έξι χορωδοί του φωνητικού συνόλου «Eklipsis», με μαέστρο τον Ματθαίο Λεγάκη, θα αποδώσουν την πρωτότυπη μουσική του Γιάννη Σφυρή για το αριστούργημα του Καρλ Ντράγερ «Το πάθος της Ζαν ντ' Αρκ».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ