Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 716, 31 Ιουλίου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε κοινό αγώνα η Εκκλησία με το Δήμο Καρδίτσας

«Άγιον Όρος. Ένα εικαστικό Καλειδοσκόπιο»


Συντονιστείτε στον 89,5
από το ecclesia.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σε κοινό αγώνα η Εκκλησία με το Δήμο Καρδίτσας

Το Δήμο Καρδίτσας επισκέφθηκε την Τετάρτη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Άνθιμος, όπου συναντήθηκε με το Δήμαρχο κ. Κων. Παπαλό.

Τον Σεβασμιώτατο συνόδευε ο π. Αμφιλόχιος, ενώ στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Φιλ. Κωτούλας, Χαρ. Παπαδημητρίου, και Ουρ. Σούφλα, οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι κ.κ. Αθ. Μακρινός και Λ. Τσιούκης, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΚ κ. Σωτ. Γούλας, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καρδίτσας κ. Δημ. Κανούτα, ο Δ/ντης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Κ. Κορκόντζελος, καθώς και ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Σπηλιώτισσας π. Νεκτάριος.

Η επίσκεψη είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα και πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, με τον Σεβασμιώτατο να εκφράζει αρχικά τις ευχαριστίες του προς το Δήμο Καρδίτσας για την υποδοχή που του επιφυλάχθηκε, κατά την τελετή της ενθρόνισής του και προσωπικά προς τον κ. Δήμαρχο για τα θερμά λόγια, με τα οποία τον καλωσόρισε.

Εξήρε επίσης το επίπεδο της συνεργασίας, το οποίο, όπως ενημερώθηκε, έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Δήμου Καρδίτσας και της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, με κοινές πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει τα τελευταία χρόνια για την ανακούφιση συνανρώπων μας που έχουν περισσότερο ανάγκη.

Επιδίωξή του, όπως ανάφερε είναι η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί και να διευρυνθεί, καθώς οι ανάγκες καθημερινά αυξάνονται και ο ρόλος της Εκκλησίας, όσο και του Δήμου ιδιαίτερα σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Ο κ. Παπαλός ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο για τα καλά του λόγια και τον διαβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνεργάτες του Δημοτικοί Σύμβουλοι θα στηρίξουν κάθε πρωτοβουλία που θα κινείται προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης αυτής της συναργασίας και στήριξης του κοινωνικού και φιλανθωπικού έργου της τοπικής μας Εκκλησίας.

Κορυφή σελίδας


«Άγιον Όρος. Ένα εικαστικό Καλειδοσκόπιο»

Μια πρωτότυπη όσο και ενδιαφέρουσα αναδρομική Έκθεση με κεντρικό θέμα της το Άγιο Όρος παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας (Εγνατία όδος - αριθμ. 109) στην Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για ένα καλειδοσκόπιο, όπως προκύπτει και από τον τίτλο της, που καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα δημιουργών, θεμάτων, τεχνοτροπιών και «ιστοριών», που συνθέτουν την πιο εντυπωσιακή όσο και αποκαλυπτική απόπειρα να δοθεί στους ξένους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης ιδίως, αλλά και στο ευρύ κοινό, μια «έντονη γεύση», της πολιτιστικής, πνευματικής, αρχιτεκτονικής και περιβαλλοντικής παρακαταθήκης, που επί 10 αιώνες τώρα λαμπρύνει στον Άθωνα.

Και αυτό γιατί όπως τονίζεται και στο ενημερωτικό κείμενο της Έκθεσης, η Μοναστική Πολιτεία του Άθω συνεχίζει να προκαλεί ένα ζωντανό ενδιαφέρον, ελληνικό και διεθνές, ως μία από τις σημαντικότερες παρουσίες στον τομέα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, γιατί συνδυάζει ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό πλούτο, με μια ζώσα Μοναστική κοινότητα και μια πνευματική ζωή και παραγωγή που διαρκεί εδώ και δέκα αιώνες, αδιατάρακτα.

Χιλιάδες προσκυνητές και απλοί επισκέπτες κατακλύζουν κάθε χρόνο τον Άθω, δέχονται την θερμή φιλοξενία των Μοναχών, περιέρχονται τα Μοναστικά συγκροτήματα και βιώνουν στιγμές γαλήνης, αυτογνωσίας και πνευματικότητας.

Ανάμεσα τους συγγραφείς, ζωγράφοι φωτογράφοι, αρχιτέκτονες ,ιστορικοί, συντηρητές θρησκευτικών κειμηλίων και έργων τέχνης, αρχαιολόγοι, ερευνητές, αλλά και απλοί επισκέπτες καταγράφουν από τον 16ο ήδη αιώνα, εντυπώσεις, εικόνες, και βιώματα και διαμορφώνουν ένα μοναδικό καλειδοσκόπιο του Αγίου Όρους.

Πτυχές και στιγμές αυτού του πλούτου των εντυπώσεων και των εμπειριών, παρουσιάζονται στην Έκθεση αυτή, ως ένα αντιπροσωπευτικό αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακό Πανόραμα.

Ακριβώς επειδή η Έκθεση απευθύνεται κυρίως στους ξένους επισκέπτες της πόλης όλα τα ενημερωτικά στοιχεία της (φυλλάδια, λεζάντες, εισαγωγικά επεξηγηματικά της έκθεσης κείμενα) είναι τρίγλωσσα, ώστε να καταστεί κατανοητή και ευρύτερα γνωστή η μοναδικότητα του Τόπου, στον οποίο αναφέρεται η έκθεση.

Οι θεματικές ενότητες της Έκθεσης:

1. «Λόγιοι και Λογιοσύνη στο Άγιον Όρος»

2. «Ιστορίες αποκαλύψεων, επιμονής και αφοσίωσης»

Σε συνεργασία με την 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

3. «Άθως. Επέκεινα των ορίων του χρόνου». Φωτογραφίες του Μοναχού Γαβριήλ Φιλοθεΐτη

4. «Η Θεσσαλονίκη και το Άγιον Όρος στην ανατολή του 20ου αιώνα»

Σε συνεργασία με το Μουσείο Albert Kahn, το Κέντρο Gabriel Mille – Photothèque και την ΕCPAD – Médiathèque de la Défense του Παρισιού, το Μουσείο Ιστορίας των Θρησκειών και την Ρωσική Ακαδημία Επιστημών της Αγίας Πετρούπολης, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

5. «Το Άγιον Όρος μέσα από τον φακό του Γιώργου Μουσικίδη»

Σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Καλαμαριάς «Χρήστος Καλεμκερής».

6. «Το Άγιον Όρος τον 15ο και 16ο αιώνα»

7. «Ζωγραφίζοντας σε τόπους Ιερούς. Άθω – Σινά». Doug Patterson

8. «Η αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους μέσα από το Αρχείο του Παύλου Μυλωνά»

Σε συνεργασία με τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη.

9. «Παναγιώτης Βοκοτόπουλος. Άγιον Όρος, φωτογραφίες 1956-2001»


10. «Πέντε αιώνες περιηγήσεων και προσκυνημάτων στο Άγιον Όρος»

11. «Fred Boissonnas. Οδοιπορικό στον Άθω 1928-1930»

Σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

12. «Άγιον Όρος - Κειμήλια Πρωτάτου»


13. «Το Άγιον Όρος των bloggers»

Αγιορειτική Εστία / Κτίριο Νεδέλκου – Εγνατία 109 / Θεσσαλονίκη

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ