!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 713, 21 Ιουλίου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων

Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος

Μια σελίδα για τον Παπαδιαμάντη

Ο Παπαδιαμάντης με ένα κλικ
ο νέος ιστότοπος από την εταιρεία
Παπαδιαμαντικών σπουδών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου Ιωαννίνων τελέσθηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μαξίμου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Προύσης Ελπιδοφόρος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Άρτης Ιγνάτιος, Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας, Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, Καστορίας Σεραφείμ, Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, Κερκύρας και Παξών Νεκτάριος, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Παύλος, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ, Σερβιών και Κοζάνης Παύλος, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, Κορίνθου Διονύσιος, Λευκάδος και Ιθάκης Θεόφιλος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος, Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Θεόκλητος, Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, Ελασσώνος Χαρίτων, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών της μητροπολιτικής περιφέρειας, των σωμάτων ασφαλείας, του ελληνικού στρατού, τοπικών συλλόγων και φορέων.

Τον νέο Μητροπολίτη υποδέχθηκε στα όρια των νομών Γρεβενών, Τρικάλων και Ιωαννίνων ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέκος Καχριμάνης και στη συνέχεια στην κεντρική πλατεία της πόλης τον καλωσόρισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φίλιππος Φίλιος. Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την υποδοχή και δήλωσε πως θα είναι στο πλευρό όλων "όχι ως Δεσπότης, αλλά ως πατέρας."

Αμέσως μετά, με πομπή κατευθύνθηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου, όπου ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ ανέγνωσε την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα για την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων και αμέσως μετά τελέσθηκε η Ακολουθία της Ενθρονίσεως.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ως τοποτηρητής της Μητρόπολης Ιωαννίνων ανέφερε πως "είναι μια μητρόπολη η οποία ανήκει πνευματικά στον Οικουμενικό θρόνο», κάνοντας λόγο για «θεμελιώδη ιερό δεσμό με το Κέντρο της Ορθοδοξίας που μαρτυρεί και διαφυλάττει την ενότητα και την οικουμενικότητα της Εκκλησίας».

Ο Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, ευχήθηκε στον Μητροπολίτη Ιωαννίνων και τόνισε πως "το πρόσωπο σας Άγιε Ιωαννίνων είναι άλλη μια απόδειξις οτι αι Εκκλησίαι Κωνσταντινουπόλεως και Ελλάδος οδεύουν αδιαταράχτως και αναμφιβόλως επι της ιδίας ατραπού στηρίζουσαι η μία την άλλην, εν αγαστή συνεργασία, τροφοδουτούσαι η μια την αλλη με εκλεκτά στελέχη διακονούντα ειτε εις τον ελλαδικόν χώρον ειτε εις Φανάριον είτε εις την διασποράν όπου διηκονήσατε» τόνισε επίσης πως ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων είναι «πνευματικό γέννημα και θρέμμα του Οικουμενικού Θρόνου, διακονήσας με πνεύμα αυτοθυσίας πιστότητος και αφοσιώσεως επί έτη πολλά."

Περισσότερα στο ecclesia.gr

Κορυφή σελίδας


Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσας τελέσθηκε η ακολουθία της ενθρονίσεως του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ, Καρπενησίου Νικόλαος, Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, Μηθύμνης Χρυσόστομος, Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιος, Καστορίας Σεραφείμ, Φθιώτιδος Νικόλαος, Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, Νέας Σμύρνης Συμεών, Κερκύρας και Παξών Νεκτάριος, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Παύλος, Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος, Σερβιών και Κοζάνης Παύλος, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Κορίνθου Διονύσιος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος, ο πρώην Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Κύριλλος, ο Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι, Ιωακείμ, οι Επίσκοποι Ρεντίνης Σεραφείμ και Διαυλείας Γαβριήλ, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και εκπρόσωποι Πολιτικών Αρχών της Μητροπολιτικής Περιφέρειας, τοπικών συλλόγων, φορέων και οργανισμών.

Ο νέος Μητροπολίτης έφτασε στην πλατεία της πόλης συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο και τους υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Καρπενησίου ως τοποτηρητής της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και ο Δήμαρχος Καρδίτσας.

Ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Παπαλός καλωσόρισε και συνεχάρη τον νέο Ποιμενάρχη και ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε: "ἡ Ἐκκλησία μέ ἐνέδυσε μέ τόν πορφυροῦν ἀρχιερατικό Μανδύα, ὁ ὁποῖος συμβολίζει τή δόξα Της, ἡ ὁποία εἶναι στερεωμένη ἐπάνω στό αἷμα τῆς θυσίας τοῦ πρώτου μάρτυρος καί θεμελιωτοῦ τῆς Πίστεώς μας, τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ, ἀλλά καί τῶν ἁγίων μαρτύρων καί ὁμολογητῶν οἱ ὁποῖοι ἀγωνίσθηκαν καί ἔχυσαν τό αἷμα τους γιά τήν πίστη στόν κοινό Κύριό μας καί Δεσπότη.

Μοῦ ἔθεσε, ἐπίσης, ἡ Ἐκκλησία στό ἀριστερό μου χέρι τήν ἀρχιερατική ράβδο, ἀπόδειξη τῆς πνευματικῆς δυνάμεως καί ἐξουσίας, γιά νά στηρίζομαι σέ αὐτήν ἀλλά καί γιά νά στρέφω πάντοτε τό βλέμμα μου στήν κορυφή της, ἐκεῖ, στά δυό φίδια πού πλαισιώνουν τόν Τίμιο Σταυρό, ὥστε συνεχῶς νά ἔχω κατά νοῦν, ὅτι ἡ Ἐκκλησία θά πολεμεῖται πάντοτε, ἀλλά καί πάντοτε θά νικᾶ.

Τέλος μοῦ ἐνεχείρισε στό δεξί μου χέρι τόν Τίμιο Σταυρό, γιά νά πορεύομαι στή ζωή μου ἀκολουθώντας Ἐκεῖνον, τόν ὁποῖο φέρει ἐπάνω Του, τόν Σωτήρα καί Λυτρωτή μας Ἰησοῦ Χριστό. Γιά νά μοῦ ὑπενθυμίζει ὅτι σταυρική θά εἶναι ἡ πορεία μου καί ἀφοῦ πρῶτα θά ἁγιάζομαι ἐγώ νά εὐλογῶ καί νά ἁγιάζω μέ Αὐτόν τόν Λαό τοῦ Θεοῦ".

Ευχαρίστησε, επίσης, τις τοπικές αρχές για την υποδοχή και χαρακτήρισε τον εαυτό του πολίτη αυτής της πόλης λέγοντας: "Θά ἀγωνίζομαι γιά νά εἶναι πνευματική ἡ πορεία μου ἀνάμεσά σας καί σᾶς διαβεβαιῶ, ὅτι θά ἀποδειχθῶ συμπαραστάτης καί ἀρωγός σέ κάθε καλό καί ὠφέλιμο ἔργο γιά τόν τόπο μας".

Αμέσως μετά με πομπή έφτασαν στον Μητροπολιτικό ναό, όπου ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ ανέγνωσε την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα για την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και αμέσως μετά τελέσθηκε η Ακολουθία της Ενθρονίσεως.

Τον νέο Μητροπολίτη καλωσόρισε εκ μέρους της τοπικής Εκκλησίας ο Επίσκοπος Ρεντίνης Σεραφειμ.

Περισσότερα στο ecclesia.gr

Κορυφή σελίδας


Μια σελίδα για τον Παπαδιαμάντη

«Σεβαστέ μοι πάτερ, την παρελθούσαν Πέμπτην έγραψα υμίν διά του ταχυδρομείου ότι έλαβον την από του 2 του παρόντος μηνός επιστολήν σας. Εξέφραζον δε συνάμα προς υμάς την επιθυμίαν μου του να μείνω εν Αθήναις κατά το θέρος. Επειδή όμως δεν εύρον κανένα πόρον ίνα διατηρηθώ, και επειδή νομίζω ότι και σεις δεν εγκρίνετε το να μείνω ενταύθα, μετέγνων και θέλω να έλθω εις Σκίαθον. Ήθελον μάλιστα έλθει διά του μεθαυριανού ατμοπλοίου, αν είχον χρήματα, τοσούτω μάλλον καθόσον και η υγίειά μου δεν είναι ακμαία. Προ ενός μηνός, από της 10 Απριλίου, πάσχω εκ του λαιμού, το δε προχθές Σάββατον, οκτώ Μαΐου, προσεβλήθην υπό πυρετού. Δεν είναι όμως τίποτε, και μη ανησυχήσητε. Άμα φθάσω εις την πατρίδα, θέλω αναλάβει, θεία χάριτι,
Χρήματα μοι χρειάζονται τουλάχιστον τεσσαράκοντα δραχμαί.
Σας ασπάζομαι την δεξιάν και την της μητρός μου
Ο υιός σας
Αλέξ. Παπαδαμαντίου
».

Αυτά γράφει ο 25χρονος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1851-1911) από την Αθήνα στον πατέρα του στη Σκιάθο στις 10 Μαΐου του 1876. Σύντομα όμως φαίνεται πως αλλάζει γνώμη και αποφασίζει να περάσει το καλοκαίρι του στην πρωτεύουσα, να βρει κάποια δουλειά «να οικονομηθεί», ιδιαίτερα μαθήματα, «προγυμνάσεις», και να προετοιμαστεί για τις εξετάσεις του για το δίπλωμα του ελληνοδιδασκάλου. Ακολούθησαν αρκετά χρόνια οικονομικής στενότητας και απογοητεύσεων, ενώ παράλληλα μάθαινε αγγλικά και γαλλικά, ώσπου προσλήφθηκε ως μεταφραστής το 1882 στην Εφημερίδα του Δημητρίου Κορομηλά και αργότερα, το 1899 στην εφημερίδα Το Άστυ του Δημητρίου Κακλαμάνου και από το 1892 στην Ακρόπολιν του Βλάση Γαβριηλίδη.

Τη συγκινητική του αλληλογραφία με τους γονείς του -συγκινητική για το είδος της σχέσης που αποκαλύπτει, για την οικονομική κατάσταση της οικογένειας του νεαρού που έμελλε να γίνει ένας από τους σπουδαιότερους πεζογράφους της νεοελληνικής λογοτεχνίας, για την καθημερινότητά του και για την προσωπική του εξέλιξη- μπορεί να διαβάσει κάθε ενδιαφερόμενος στον νέο ιστότοπο της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών, ο οποίος προσφέρει στους αναγνώστες και στους μελετητές του Παπαδιαμάντη όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την προσέγγιση του έργου του.

Στον ιστότοπο είναι προσβάσιμα τα Άπαντα του σκιαθίτη πεζογράφου στην πεντάτομη κριτική έκδοση του Δόμου από τον Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλο, τα τρία μυθιστορήματα και όλα του τα διηγήματα, ποιήματα και άρθρα, μεταφράσεις του, αλλά και ψηφιοποιημένες παλιές εκδόσεις: η Φόνισσα (Φέξης, 1912), τα αδημοσίευτα εν ζωή διηγήματα της συλλογής Τα μετά θάνατον (Φέξης, 1914), όπου στο προλογικό σημείωμα επισημαίνεται ήδη, μόλις τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Παπαδιαμάντη, η «έμπνευσις και η γοητεία» της γραφής του «μεγάλου συγγραφέα», κ.ά.

Τα πρωτότυπα κείμενα συνοδεύουν ψηφιοποιημένες μελέτες, διατριβές και αφιερώματα περιοδικών, άρθρα, τα πρακτικά της Εταιρείας, αλλά και φωτογραφίες του Παπαδιαμάντη, εικαστικά πορτρέτα του, αναπαραγωγές χειρογράφων του, εξώφυλλα πρώτων εκδόσεων, εικονογραφήσεις διηγημάτων του, αλλά και οπτικοακουστικό υλικό και ντοκιμαντέρ για τον Παπαδιαμάντη και τον κόσμο του. Μια πλήρης βασική βιβλιοθήκη παλαιότερων και νεότερων μελετών για τον Παπαδιαμάντη στη διάθεση κάθε Έλληνα με ένα κλικ.

Πηγή: Το Βήμα

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ