!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 709, 7 Ιουλίου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις εκδηλώσεις για τη διάσωση του Σοχού ο Αρχιεπίσκοπος

Εκδηλώσεις τιμής για τον Ανδρέα Κάλβο

Αποστολή στο ΟΑΚΑ


«Παναγία η γοργόνα» του Στρατή Μυριβήλη
με τη φωνή της Μάρως Βαμβουνάκη
στις 23.00 το βράδυ από τον 89,5
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Στις εκδηλώσεις για τη διάσωση του Σοχού ο Αρχιεπίσκοπος

"Η Εκκλησία απλώνει το χέρι σε όποιον υποφέρει" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, όπου βρέθηκε, για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 70 χρόνων από την ως εκ θαύματος διάσωση του Σοχού από το ολοκαύτωμα.

Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στην κεντρική πλατεία του Σοχού συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη, όπου τους υποδέχθηκαν κλήρος και λαός της Μητρόπολης, ενώ παρέστησαν οι Μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος και ο Επίσκοπος Θερμών κ. Δημήτριος.

Εκ μέρους της πολιτείας παρέστη ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Γεώργιος Ορφανός, Βουλευτές, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, τοπικών συλλόγων και φορέων.

Μετά την επίσημη Δοξολογία στον Ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Σοχού, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και τους Αρχιερείς και αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις και στo ιστορικό πλαίσιο της κατά θαυμαστό τρόπο διάσωσης της περιοχής του Σοχού εκ του ολοκαυτώματος του 1944, ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάστηκαν για την επίτευξη των εκδηλώσεων και ευχήθηκε η Παναγία η Διασώζουσα, να φυλάει και να έχει πάντα υπό την σκέπη της όχι μόνο τον Ιστορικό Σοχό, αλλά και όλη την Μακεδονία και την Ελλάδα.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την πρόσκληση και για την ευκαιρία που του δόθηκε να επισκεφθεί ξανά την Μακεδονία λέγοντας πως "κάθε φορά που επισκεπτόμαστε αυτόν τον χώρο, βλέπουμε καινούργια έργα. Αν είχαμε, βέβαια, μία πανοραμική εικόνα της Εκκλησίας από όλη την χώρα θα βλέπαμε πως οι Ιεράρχες εργάζονται σκληρά. Αν τους δοθεί μια σταγόνα μπορούν να την κάνουν ποτάμι". Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως συχνά τους ανθρώπους τους απασχολούν ερωτήματα, όπως, ποιος είναι ο σκοπός μου; Ποια η πορεία μου, Ποια ζωή είναι επιτυχημένη; και απάντησε πως "το νόημα της ζωής κρύβεται στην αγάπη του ανθρώπου προς τον Θεό με όλη του τη δύναμη και στην αγάπη του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπο σαν τον εαυτό του".

"Η εκκλησία", προσέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος "είχε, έχει και θα έχει πάντοτε τον ίδιο προορισμό, να δείξει στον άνθρωπο την πνευματική πορεία, αλλά και να απλώσει το χέρι σε αυτόν που υποφέρει".

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τις δυσκολίες της εποχής λέγοντας πως "η κρίση δεν είναι σημερινή. Κάθε φορά που ο άνθρωπος εκτρέπεται από το θέλημα του Θεού. Κάθε φορά που το πρόσωπο χάνει την αξία του και ευτελίζει την εικόνα του, οδηγούμαστε σε κρίση. Σήμερα αυτό συμβαίνει. Ο καθένας ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του και βλέπει τον άλλο όχι ως αδελφό, αλλά ως εχθρό. Η μόνη λύση είναι η μετάνοια, η αλλαγή ζωής". Χαρακτήρισε, επίσης, τέτοιες εκδηλώσεις, αντισώματα για τα προβλήματα της εποχής. Μίλησε για το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και κάλεσε τους πιστούς να είναι ενωμένοι για να αντιμετωπίσουν τις κακουχίες.

Κατόπιν πραγματοποιήθηκαν στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Σοχού τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Αριστείδου Χατζηχαρίσκου, κτήτορα και μεγάλου ευεργέτη του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου και στη συνεχεία τα εγκαίνια του Επισκοπείου Σοχού, στο οποίο θα φιλοξενούνται και θα στεγάζονται μεταξύ άλλων και οι πνευματικές δραστηριότητες της ενορίας του Σοχού.

Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια του νέου χώρου φιλοξενίας νέων της Μητρόπολης Λαγκαδά.

Ο νεόκτιστος αυτός χώρος, δημιουργήθηκε και αποπερατώθηκε με τη φροντίδα πολλών εθελοντών, αλλά και την προσφορά της κ. Χρυσής Βασιλικού, η οποία και τιμήθηκε μετά το πέρας της Τελετής των Εγκαινίων με την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Μητροπόλεως, τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου και των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Το φιλοξενείο νέων, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στον τομέα της προσφοράς του ποιμαντικού έργου της Μητροπόλεως, που αποβλέπει στην ψυχική, πνευματική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών.

Κορυφή σελίδας


Εκδηλώσεις τιμής για τον Ανδρέα Κάλβο

Ήταν μια ξεχωριστή εκδήλωση που είχε ποίηση, πολιτισμό, συγκίνηση, συνέχεια. Κι όλα αυτά σε μια μικρή πόλη της βόρειας Αγγλίας, στο Louth, εκεί όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο ποιητής Ανδρέας Κάλβος. Εκεί, στο γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Μαργαρίτας κηδεύτηκε το 1869. Εκεί τάφηκε και εκεί έμειναν τα οστά του ώς το 1960, όταν ο Γιώργος Σεφέρης, πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο τότε, φρόντισε να μεταφερθούν στη γενέτειρα του Κάλβου, τη Ζάκυνθο.

Στις 21 Ιουνίου σ’ αυτή τη μικρή πόλη, στο Louth, το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Μουσείο της πόλης Louth, διοργάνωσαν εκδηλώσεις μνήμης για τον Ανδρέα Κάλβο.

Το ΕΙΠ σχεδίασε και επιμελήθηκε μια ιδιαίτερη έκθεση με τίτλο Andreas Kalvos & George Seferis: Two Greek Poets in Louth και στα εκθέματα περιλαμβάνει τη ζωή του Κάλβου στο Louth, την περίοδο του θανάτου του και της συζύγου του, την ανακάλυψη του τάφου του το 1938, αλλά και το ιστορικό της ανακομιδής των οστών του ζεύγους Κάλβου. Στα εκθέματα περιλαμβάνεται και αναθηματική πλάκα που αφιέρωσε ο Γιώργος Σεφέρης στην εκκλησία της Αγίας Μαργαρίτας τον Αύγουστο του 1960. Τα αποκαλυπτήρια αυτής της πλάκας έγιναν το Σάββατο 21 Ιουνίου, από την εκπρόσωπο του ΕΙΠ στο Λονδίνο, κ. Βικτωρία Σολωμονίδου, αφού μεταφέρθηκε στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου του Louth, αφού η εκκλησία της Αγίας Μαργαρίτας ανήκει πλέον σε ιδιώτη. Ο πρόεδρος του Μουσείου του Louth ζήτησε να δωρηθεί στο Μουσείο η έκθεση ώστε να βρίσκεται μονίμως δίπλα στην αναθηματική πλάκα και το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού έκανε αμέσως δεκτή την πρόταση.

Μια άλλη συγκινητική στιγμή εκείνης της μέρας είναι ότι μετά την τελετή των αποκαλυπτηρίων όλοι μεταφέρθηκαν στο κοιμητήριο της Αγίας Μαργαρίτας, όπου έγινε μια μικρή τελετή επαναφιέρωσης του Μνημείου του Κάλβου και της συζύγου του.

Με φροντίδα του ΕΙΠ, το μνημείο επισκευάστηκε από ειδικό παραδοσιακό λιθοξόο της περιοχής και μεταφέρθηκε στο τμήμα του κοιμητηρίου που είναι σε δημόσια πρόσβαση. Και όπως επισήμανε ο μελετητής του Κάλβου, φιλόλογος Λεύκιος Ζαφειρίου, η νέα θέση του μνημείου βρίσκεται ακριβώς στην αρχή του μονοπατιού που ακολουθούσε το ζεύγος Κάλβου κατά τους τακτικούς περιπάτους του στην εξοχή του Keddington.

Πηγή: Καθημερινή

Κορυφή σελίδας


Αποστολή στο ΟΑΚΑ

Μία πολύ συγκινητική και μαγική βραδιά έζησαν όσοι παρευρέθηκαν στο κατάμεστο ΟΑΚΑ για να στηρίξουν τη δράση της «Αποστολής» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. …Και ήταν πάρα πολλοί!

Περισσότεροι από 50.000 φίλοι στήριξαν την άκρως επιτυχημένη συναυλία και τη μοναδική πρωτοβουλία του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ, σε μία βραδιά που ξεχείλιζε αγάπη! Αντώνης Ρέμος, Δέσποινα Βανδή, Μελίνα Ασλανίδου και Μιχάλης STAVENTO ξεσήκωσαν το Oλυμπιακό Στάδιο, στέλνοντας το μήνυμα της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.

Όλη η χώρα έγινε μια φωνή, καθώς χιλιάδες θεατές πλημμύρισαν την αρένα και τις κερκίδες, δηλώνοντας τη συμπαράσταση και την αγάπη τους στον ιερό σκοπό της στήριξης συνανθρώπων μας. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στο πρόγραμμα σίτισης απόρων και αστέγων της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή». Η βοήθεια θα είναι σημαντική καθώς με κάθε εισιτήριο που κόστιζε 7 ευρώ εξασφαλίστηκαν 7 μερίδες φαγητού ή μισό κιβώτιο τρόφιμα για όσους ανθρώπους τα έχουν ανάγκη. Ανάμεσα στις χιλιάδες κόσμου που έδωσαν το «παρών» στη συναυλία «ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΙΑ ΦΩΝΗ», βρέθηκαν και βουλευτές, υπουργοί, δήμαρχοι, επιχειρηματίες, αλλά και πολλοί επώνυμοι που από την πρώτη στιγμή στήριξαν την προσπάθεια του ΑΝΤ1.

Ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ, κ. Θοδωρής Κυριακού, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ανταποκρίθηκε τόσος κόσμος στο κάλεσμά μας. Το Voice ήταν τεράστια επιτυχία και είναι πολύ σημαντικό για εμάς αυτή η επιτυχία να μεταφραστεί στο να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο που μας έχει ανάγκη. Πιστεύω πως με αυτή τη συναυλία και άλλες ενέργειες που θ’ ακολουθήσουν στο μέλλον θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να βοηθάμε τους συνανθρώπους που μας χρειάζονται». Με τη σειρά του, ο Γενικός Διευθυντής Προγράμματος του ΑΝΤ1 TV, Γιάννης Λάτσιος είπε: «Το αποτέλεσμα είναι απόλυτα επιτυχημένο. Ο κόσμος ήρθε σε μεγάλους αριθμούς για ένα πάρα πολύ καλό σκοπό».

O Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής», κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας χαρακτήρισε μεγαλειώδη τη συμμετοχή του κόσμου στη συναυλία, ευχαρίστησε τον Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ και τους καλλιτέχνες για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους και πρόσθεσε: « Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με την «Αποστολή» καθημερινά βρίσκονται δίπλα στους ανθρώπους που υποφέρουν. Σήμερα αποκτήσαμε χιλιάδες συμμάχους στην προσπάθεια μας να μην μείνει κανείς, αυτή την δύσκολη περίοδο, χωρία φαγητό, γιατρό και φάρμακα».

Συγκινημένοι ήταν και οι 4 coaches του The Voice που μετά το τέλος της συναυλίας, μοιράστηκαν τα συναισθήματά τους. Ο Αντώνης Ρέμος δήλωσε: «Ακόμη δεν έχω συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει γύρω μου… Τώρα βλέπω τον κόσμο. Έχουμε χίλια κακά σαν λαός, αλλά έχουμε και μερικά καλά που δεν τα βρίσκεις πουθενά».

Για τη συμμετοχή της στη μεγάλη φιλανθρωπική συναυλία «ΜΙΑ ΧΩΡΑ, ΜΙΑ ΦΩΝΗ» η Δέσποινα Βανδή είπε: «Τόσος κόσμος ευαισθητοποιήθηκε και ήρθε σ’ αυτή τη γιορτή που στήσαμε μαζί με τον ΑΝΤ1. Ήταν μαγική βραδιά»! Η Μελίνα Ασλανίδου τόνισε με τη σειρά της: «Χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι κι εγώ σε αυτή τη συναυλία. Το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να τραγουδήσουμε, και να μεταφέρουμε κάτι θετικό για να απαλύνουμε τον πόνο των ανθρώπων».

Τέλος. ο Μιχάλης Stavento πρόσθεσε για τη συμμετοχή του στη μεγάλη φιλανθρωπική συναυλία: «Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετείχα και είχα την ευκαιρία να βοηθήσω κάποιους ανθρώπους. Ελπίζω κάποια στιγμή να πάνε όλα καλά στον τόπο μας». Η μεγάλη συναυλία «ΜΙΑ ΧΩΡΑ, ΜΙΑ ΦΩΝΗ» κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με τους τραγουδιστές να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό στη σκηνή και τον κόσμο να διασκεδάζει στην αρένα και στις κερκίδες.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ