!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 706, 23 Ιουνίου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την Τετάρτη εκτάκτως συνεδριάζει η Ιεραρχία

Στο Βυζαντινό Μουσείο το αρχείο Κόντογλου

Εορτασμός Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής
Αφιέρωμα στον Ποντιακό Ελληνισμό

από τον 89,5ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Την Τετάρτη εκτάκτως συνεδριάζει η Ιεραρχία

Συνέρχεται την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014, σε έκτακτη Συνέλευση Αυτής η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην αίθουσα των Συνεδριών του Συνοδικού Μεγάρου (Ιασίου 1, Αθήνα).

Το πρωί, από ώρας 6:30 έως 8:30, θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Καθολικό της Ιεράς Μονής Πετράκη, ιερουργούντος του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεωργίου.

Στις 9:00 θα αρχίσει η Συνεδρία με Εναρκτήρια Ιερά Ακολουθία στο Μεγα Συνοδικό.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, θα προσφωνήσει τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Συνέδρους και θα αντιφωνήσει ο πρώτος τη τάξει Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης εκ των μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Θα ακολουθήσει η εκλογή της εξ Αρχιερέων Επιτροπής για τις ανακοινώσεις στον Τύπο.

Στη συνέχεια, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση των Ιερών Μητροπόλεων: Φωκίδος, Ιωαννίνων, Ελασσώνος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και τυχόν κενωθησομένων Ιερών Μητροπόλεων.

Κορυφή σελίδας


Στο Βυζαντινό Μουσείο το αρχείο Κόντογλου

Τα μυστικά και οι άγνωστες σελίδες της ιστορίας του ανθρώπου που άφησε τη σφραγίδα του τόσο στη ζωγραφική όσο και τη λογοτεχνία, τον καλλιτέχνη που με τoν χρωστήρα του κόσμησε από την Καπνικαρέα ως τη μητρόπολη Ρόδου και το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου στη Σπηλιά Πεντέλης (ένας από τους αρχάγγελους στη φωτογραφία), του Φώτη Κόντογλου - κατά κόσμον Φώτιου Αποστολέλλη - βρίσκονται πλέον στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Εκεί όπου οι εγγονοί του Παναγιώτης και Φώτης Μαρτίνος παρέδωσαν το αρχείο - θησαυρό με δημοσιευμένα και ανέκδοτα κείμενα, επιστολές, φωτογραφίες, συμβόλαια παραγγελιών για μεγάλα εκκλησιαστικά σύνολα, προσχέδια και ημερολογιακές σημειώσεις του καλλιτέχνη, που πέρασε δύσκολες ώρες καθώς η Πολιτεία έφτασε να τον καταχωρίσει στους ελαιοχρωματιστές, ενώ δεν πληρώθηκε ποτέ για το έργο του στο Δημαρχείο της Αθήνας. Το αρχείο Φώτη Κόντογλου που φωτίζει όλη τη γενιά του '30 - της οποίας είναι από τους βασικούς εκπροσώπους - και διατηρείται σε άριστη κατάσταση θα ταξινομηθεί ενώ του χρόνου, οπότε συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον θάνατό του, το μουσείο θα οργανώσει έκθεση- αφιέρωμα στο έργο του.

Πηγή: Τα Νέα

Κορυφή σελίδας


Εορτασμός Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα γιορτάσει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής στις 23 Ιουνίου 2014, μετά τα εγκαίνια της περιοδικής μας έκθεσης με τίτλο «Το δικό μας (;) Βυζάντιο, 30+1 εικαστικές προσεγγίσεις στο ΜΒΠ». Αμέσως μετά τα εγκαίνια, στις 21.00, η ορχήστρα «Con Fuoco» του Δήμου Θέρμης, θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στα 20 χρόνια από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι. Η ορχήστρα θα ερμηνεύσει το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» και έξι τραγούδια του συνθέτη με τον τραγουδιστή Ανδρέα Καρακότα.

Επιπλέον, από τις 21 Ιουνίου, ημέρα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής, και για όλο το διάστημα του καλοκαιριού στην αίθουσα 3 «Από τα Ηλύσια πεδία στον Χριστιανικό Παράδεισο» εφαρμόζεται πιλοτικά το εξής πρόγραμμα:

Οι επισκέπτες κατά την περιήγησή τους θα ακούν μουσική σε ένα συγκεκριμένο σημείο της έκθεσης. Πρόκειται για τη μουσική εγκατάσταση του συνθέτη Νίκου Δουλάμη «Τάφοι», η οποία είναι ειδικά γραμμένη και εμπνευσμένη από την παραπάνω αίθουσα. Σε δύο τάφους, ο ένας από τους οποίους απεικονίζει παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, έχει εγκατασταθεί ένα ηχητικό σύστημα με τέτοιο τρόπο ώστε να ακούγεται η ομώνυμη μουσική σύνθεση με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι τάφοι να αποτελούν το ηχείο μέσω του οποίου ο ήχος δημιουργεί μια μουσική υπόκρουση στο όλο έκθεμα και να δημιουργούν την κατάλληλη θεματική ατμόσφαιρα. Ηχητικά τοπία, αρχαϊκοί ήχοι και θόρυβος αποτελούν τα συστατικά του όλου μουσικού πονήματος παντρεύοντας την ηλεκτρονική μουσική με την αρχαία. Η ακρόαση γίνεται μόνο σε συνθήκες ησυχίας και μόνο μπροστά στο συγκεκριμένο έκθεμα.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ