!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 702, 2 Ιουνίου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκαινιάστηκε ο Καθεδρικός της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα

Αποστολή στους πλημμυροπαθείς σε Σερβία – Βοσνία και Κροατία

Τα ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης κατακτούν την Αγγλία


Ποίηση Γ. Κοτζιούλα διά χειρός Αλ. Φασιανού
Απόψε στις 19.00 στο Γκάζι
Πολιτιστικό κέντρο Μεγ. Βασιλείου 15
πησίον μετρό Κεραμεικού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Εγκαινιάστηκε ο Καθεδρικός της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα

Τα εγκαίνια του νέου Καθεδρικού ναού της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με τη συμμετοχή των Πατριαρχών Ιεροσολύμων Θεοφίλου, Σερβίας Ειρηναίου, Ρουμανίας Δανιήλ, των Αρχιεπισκόπων Κύπρου Χρυσοστόμου, Αθηνών Ιερωνύμου, Βαρσοβίας Σάββα, του επιχώριου Ποιμενάρχη, Αρχιεπισκόπου Τιράνων Αναστασίου και εκπροσώπων των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Μόσχας, Βουλγαρίας και Γεωργίας. Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Αλβανικής Βουλής και ο Πρωθυπουργός της χώρας, καθώς και ο Δήμαρχος Τιράνων, Πρέσβεις, πλειάδα Αρχιερέων και κληρικών, όπως επίσης και πιστοί από διάφορες περιοχές, που είχαν φθάσει στον προαύλιο χώρο του ναού από νωρίς το πρωί.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά και τους Προκαθήμενους των Πατριαρχείων και των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών που συμμετείχαν στην Ακολουθία των εγκαινίων αναφέροντας: "Η παρουσία σας εδώ τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση την ενότητα της Ορθοδοξίας και ότι η Εκκλησία μας είναι ένα σώμα, το σώμα Αυτού Του Χριστού. Ο σημερινός εορτασμός δεν είναι απλώς μία μεγάλη τιμή για την Εκκλησία της Αλβανίας, αλλά συγχρόνως και μία ευρύτερη μαρτυρία της από περάτων έως περάτων της οικουμένης Ορθοδοξίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας μίλησε για την αρχιτεκτονική του ναού και το συμβολισμό της και επεσήμανε πως "μέσα στο πλαίσιο της γενικής αυτής χαράς και ευλογίας, επιβάλλεται να προσέξουμε και το μυστικό μήνυμα, το οποίο ο Θεός στέλνει στον καθένα μας προσωπικά με την ευκαιρία αυτών των εγκαινίων. Το χρέος δηλαδή, του προσωπικού ανακαινισμού της υπάρξεώς μας, για να είμαστε εμείς προσωπικά ναοί Θεού".

Στο επίσημο γεύμα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας τόνισε: "Θαυμάζουμε το έργο σας για την Εκκλησία της Αλβανίας. Αποτελεί δώρο Θεού που σας έχουμε ανάμεσά μας στους κρίσιμους αυτούς καιρούς, και τα δώρα του Θεού δε λάμπουν μόνο με τα χαρίσματά τους, δεν έχουν μόνο αυτοτελή αξία, αλλά προσφέρουν, γιατί θέτουν υπέρ εαυτούς τους άλλους. Πλουτίζεται, λοιπόν, με ένα θαυμάσιο νέο έργο η διακονία σας. Ο νέος περικαλλής Καθεδρικός Ιερός Ναός, ο οποίος παραδίδεται δια των χειρών σας στην πνευματική ζωή αυτού του τόπου, συνιστά πολύτιμο θησαυρό υπέρ των αδελφών μας και συμβολή στην κοινή κληρονομιά όλης της Ορθοδοξίας. Η Εκκλησία πληρούται διαρκώς από την ανακαινιστική δυναμική της εμπειρίας του ζώντος και αναστάντος Χριστού, κατά τον λόγο του Αποστόλου "Τα αρχαία παρήλθεν, ιδού γέγονε καινά τα πάντα". Και ευλόγως ο νέος αυτός Ναός εκτίσθη περίκεντρος, για να συνάγει κύκλω του Ιερού Θυσιαστηρίου εν ενί Σώματι πάντας τους προστρέχοντας τω Κυρίω μετά της Πίστεως ότι Εκείνος είναι "η Ανάστασις και η Ζωή".

Κορυφή σελίδας


Αποστολή στους πλημμυροπαθείς σε Σερβία – Βοσνία και Κροατία

Ξεπέρασαν τους 95 τόνους τα τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στα πλαίσια του προγράμματος ”Όλοι μαζί μπορούμε” για τους πλημμυροπαθείς σε Σερβία, Κροατία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με πρωτοβουλία του ΣΚΑΪ, της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των πρεσβειών της Σερβίας και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στη συγκινητική συμμετοχή του κόσμου και τόνισε ότι: “είναι χριστιανική υποχρέωση να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες. Παρά την δύσκολη κατάσταση που και εμείς βιώνουμε, πρέπει να μοιραστούμε και αυτό το λίγο που έχουμε”. Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στη συνεχή στήριξη που προσφέρει η “Αποστολή” στη περιοχή και υπογράμμισε ότι: “η Εκκλησία της Ελλάδος δεν σταμάτησε από την περίοδο του πολέμου να στηρίζει, στο μέτρο του δυνατού το Πατριαρχείο Σερβίας”.

Η συλλογή της βοήθειας έγινε σε 5 σημεία του λεκανοπεδίου Αττικής και συγκεκριμένα στη Γλυφάδα, στον Ι.Ν. των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο δημαρχείο Περιστερίου, στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας στο Νέο Ψυχικό, στην Αγία Παρασκευή, μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και στο Μαρούσι, στην πλατεία ΗΣΑΠ.

Την ευγνωμοσύνη τους για τη συμμετοχή των Ελλήνων στην προσπάθεια εξέφρασαν οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Βοσνίας και της Σερβίας ενώ σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής του Φιλανθρωπικού Οργανισμού “ΑΠΟΣΤΟΛΗ” της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας ανέφερε: ” Με συνέπεια και διάρκεια στεκόμαστε στο πλευρό των πληγέντων αδελφών μας. Με το Πατριαρχείο της Σερβίας μας συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί φιλίας και σεβασμού. Η ” ΑΠΟΣΤΟΛΗ” δεν είναι η πρώτη φορά που απαλύνει τον πόνο και στηρίζει τις ανάγκες των αδελφών μας και με αγάπη, κατανόηση, διάθεση προσφοράς και αυτή τη φορά σε μία σύσσωμη προσπάθεια συμβάλλουμε στην ανακούφιση του συνανθρώπου μας”.

Το σύνολο της βοήθειας παρεδόθη στον Ερυθρό Σταυρό και θα μεταφερθεί στις πληγείσες περιοχές με προσφορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Κορυφή σελίδας


Τα ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης κατακτούν την Αγγλία


Το περίφημο Courtauld Institute of Art του Λονδίνου κατακτούν τα ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης, το πιο ολοκληρωμένο σύνολο βυζαντινών ψηφιδωτών στον κόσμο με δείγματα από την ύστερη αρχαιότητα έως και τον δέκατο τέταρτο αιώνα.

Με αφορμή το βιβλίο των εκδόσεων Καπόν «Ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης 4ος - 14ος αιώνας» (επιμέλεια Χ. Μπακιρτζής, συγγραφείς: Χαράλαμπος Μπακιρτζής, Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου και Χρυσάνθη Μαυροπούλου-Τσιούμη) αλλά και των σχετικών με τα μωσαϊκά μελετών, που έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, το λονδρέζικο ίδρυμα υψηλού κύρους, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Λεβέντη, διοργανώνει ημερίδα όπου αναμένονται ανακοινώσεις για όλα τα σημαντικά μνημεία της Θεσσαλονίκης με ψηφιδωτό διάκοσμο.

Τα ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης μας δίνουν εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες για τις δεξιότητες των καλλιτεχνών στη διάρκεια μιας ολόκληρης χιλιετίας και διαφωτίζουν πολλές πτυχές της βυζαντινής κοινωνίας και πίστης. Τεκμηριώνουν επίσης τις διαφορετικές μορφές της πόλης και τη σχέση της με τον επίγειο και θείο κόσμο.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής Beat Brenk από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, η σύγχρονη έρευνα στις παλαιοχριστιανικές εκκλησίες της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται από ένα σημαντικό αριθμό υποθέσεων και ελάχιστη ουσιαστική βελτίωση στη βάση των γνώσεών μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια γνώμη παρουσιάζεται σε αντίθεση με μια άλλη χωρίς πλήρη τεκμηρίωση. Ετσι, ανάμεσα σε άλλα, η ημερίδα θα αναζητήσει και απαντήσεις, ειδικότερα ως προς τη χρονολόγηση των ψηφιδωτών, το θέμα και την ερμηνεία τους, αλλά και θα διερευνήσει νέους τρόπους για τη μελέτη αυτών των εξαιρετικών μνημείων. Πλην του Brenk, στους ομιλητές συγκαταλέγονται επίσης πολύ σημαντικά ονόματα της ακαδημαϊκής έρευνας: Antony Eastmond (The Courtauld Institute of Art), Jas Elsner (Πανεπιστήμιο Οξφόρδης), Hjalmar Torp (Πανεπιστήμιο Οσλο), Χαράλαμπος Μπακιρτζής (Ιδρυμα Λεβέντη), Robin Cormack (Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ), Liz James (Πανεπιστήμιο Σάσεξ), Laura Nasrallah (Χάρβαρντ), Bente Kiilerich (Πανεπιστήμιο Μπέργκεν) και Μυρτώ Χατζάκη (Ιδρυμα Λεβέντη).

Πηγή: Καθημερινή

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ