!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 701, 29 Μαΐου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Εκκλησία τιμά τον Καποδίστρια

Βραδιά μνήμης στον Γ. Κοτζιούλα


Αφιέρωμα στην άλωση της ΠόληςΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η Εκκλησία τιμά τον Καποδίστρια

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος δια της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών διoργανώνει Τριήμερες Εκδηλώσεις για την Προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αθήνα και το Ναύπλιο από την Παρασκευή 30 Μαΐου έως και την Κυριακή 1 Ιουνίου 2014.

Α. Την Παρασκευή 30 Μαΐου, Ημερίδα στην Αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, οδός Σταδίου 13, πλ. Κολοκοτρώνη, θα πραγματοποιηθεί με θέμα: «Ο Ιωάννης Καποδίστριας, ως πρότυπο Πολιτικού Ηγέτου».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΜΑΪΟΥ 2014
17:00 Έναρξη της Ημερίδος.
Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου
Χαιρετισμός του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβερνήσεως και Υπουργού Εξωτερικών κ. Ευαγγέλου Βενιζέλου
17:30 17:50 Εισήγηση του Ελλογιμωτάτου κ. Ανδρέου Κούκου, Καθηγητού Νεωτέρας Ιστορίας στη Σχολή Εθνικής Αμύνης και Προέδρου Εταιρείας Μελέτης Έργου «Ιωάννη Καποδίστρια» με θεμα: «Η δυναμική της στρατηγικής του Ιωάννου Καποδίστρια από την αρχή της πολιτικής του σταδιοδρομίας στην Επτάνησο Πολιτεία έως την ίδρυση της Φιλομούσου Εταιρείας στην Βιέννη (1800 1814)».
17:50 18:10 Εισήγηση του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Εμμανουήλ Γιαννούλη, Κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, με θέμα: «Η άφιξις του Καποδίστρια στην Αίγινα, η ορκωμοσία της πρώτης επισήμου Ελληνικής Κυβερνήσεως στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό και η διετής άσκησις της κυβερνητικής εξουσίας από το νησί (1828 1829)».
18:10 18:30 Εισήγηση του Δρος Χαραλάμπους Μηνάογλου, Μέλους της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, με θέμα: «Η πολιτική θεωρία του Ιωάννη Καποδίστρια».
18:30 18:50 Εισήγησις του Δρος Δημητρίου Μεταλληνού, Διδάσκοντος εις το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Ο ελληνορθόδοξος ηγέτης Ιωάννης Καποδίστριας».

Συζήτησις Λήξις της Ημερίδος.

Β. Το Σάββατο 31 Μαΐου και την Κυριακή 1 Ιουνίου, στο Ναύπλιο, θα ακολουθήσουν οι εξής εκδηλώσεις:

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΜΑΪΟΥ 2014
19:00 Έναρξη Εκδηλώσεως εις τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου.
Μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου
Χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου.
Χαιρετισμός Αξιοτίμου κ. Δημητρίου Κωστούρου, Δημάρχου Ναυπλιέων.
Ομιλία υπό του κ. Βασιλείου Χαραμή, Ιστορικού Φιλολόγου, τ. Προέδρου του Ιδρύματος «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ», με θέμα
«Ο Καποδίστριας ως ο Ενσαρκωτής και διάκονος των ανθρωπιστικών αξιών».
Την όλη Εκδήλωση θα πλαισιώσει η Χορωδία του Δήμου Ναυπλιέων.

ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014
07:00 Συνοδική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εις τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ.
Την καταληκτήριο ομιλία των Εκδηλώσεων θα εκφωνήσει ο Εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.
11:00 Οδοιπορικό μνήμης των συμμετεχόντων δια της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου προς τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνος δέησις υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Ιωάννου Καποδιστρίου.

Κορυφή σελίδας


Βραδιά μνήμης στον Γ. Κοτζιούλα

Το ποιητικό έργο του Γιώργου Κοτζιούλα θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών τη Δευτέρα 2 Ιουνίου, στις 19.00 το απόγευμα, με την ευκαιρία της έκδοσης δύο νέων βιβλίων για τον ποιητή σε εικονογράφηση Αλέκου Φασιανού.

Η παρουσίαση των βιβλίων θα γίνει από τον κ. Θόδωρο Παπαγιάννη, (γλύπτη, καθηγητή στην Α.Σ.Κ.Τ.) και από τον κ. Αναστάσιο Σακελλαρόπουλο (Υπεύθυνο των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη). Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο ιατρός και αγιογράφος π. Σταμάτης Σκλήρης και θα τιμήσει με την παρουσία του ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός.

Ο Γιώργος Κοτζιούλας (1909 Πλατανούσα Ιωαννίνων – 1956 Αθήνα) υπήρξε ένας από τους βασικούς εκφραστές της γενιάς του ’30. Το έργο του – το περισσότερο ανέκδοτο – υπήρξε πολυποίκιλο. Ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής, κριτικός, δοκιμιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, χρονικογράφος και συλλέκτης λαογραφικού και γλωσσολογικού υλικού. Στη ζωή του πρυτάνευσε η εντιμότητα, η δικαιότητα και η ταπεινοσύνη. Ήταν δυναμικός μαχητής και εκφραστής της ελληνικής παράδοσης.

Έγραψε ο Νάσος Βαγενάς για το έργο του:
«Ο Κοτζιούλας είναι αυτό που λέμε παραδοσιακός ποιητής. Όμως η ποίησή του, για όσους έχουν τη διάθεση να βλέπουν και πίσω από την επιφάνεια των καιρών, είναι σήμερα ζωντανότερη από την ποίηση πολλών μοντερνιστών της γενιάς του (από του Κάλα, λ.χ., ή του Σαραντάρη)• αλλά και ευρωστότερη από την ποίηση περισσότερο εκτιμώμενων σήμερα σύγχρονών του ποιητών του έμμετρου στίχου (λ.χ. του Λαπαθιώτη ή του Άγρα). Αν είναι λιγότερο γνωστή, αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους, ανάμεσα στους οποίους και στο ότι τα ποιήματά του δεν είναι προσιτά στο αναγνωστικό κοινό.

[…] από τις νεορρομαντικές και συμβολιστικές αναζητήσεις της πρώτης του συλλογής (1932), τις διαποτισμένες από ένα καρυωτακίζον αίσθημα μελαγχολίας, ο Κοτζιούλας θα προχωρήσει, ταυτόχρονα με την ωρίμανση της τεχνικής του, προς μια ποίηση ανοιχτότερων χώρων και τόνων, με θέματα κοινωνικότερα της πόλης ή της υπαίθρου - που θα αποκτήσουν μια πιο συγκεκριμένη πολιτική χροιά με την ένταξή του τον καιρό της Κατοχής στον ΕΛΑΣ - φτάνοντας σ' έναν ποιητικό ρεαλισμό και σε μια στιχουργική μαστοριά που συνθέτουν, πιστεύω, τη σημαντικότερη κατάκτησή του. Τόσο περισσότερο υπερβαίνουν την εποχή τους τα καλύτερα ποιήματά του, όσο στενότερα είναι δεμένα με αυτήν.

Το ένα βιβλίο των εκδόσεων «Μίμνερμος», έχει τίτλο «Γ. Κοτζιούλας, Ποιήματα», είναι χειροποίητο και περιέχει ποιήματα του Κοτζιούλα και χαρακτικά (χαλκογραφίες) του ζωγράφου Α. Φασιανού, εμπνευσμένα από τα ποιήματα αυτά. Συλλεκτική έκδοση σε 50 αντίτυπα. Το άλλο βιβλίο των εκδόσεων «Νηρέας», με τίτλο «Πικρή ζωή και άλλα πεζογραφήματα», περιέχει 29 – ανέκδοτα κυρίως – πεζά του Γ. Κοτζιούλα ποικίλης μορφής και θεματολογίας.

Πληροφορίες: Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014 στο Πολιτιστικό Κέντρο
της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Μεγάλου Βασιλείου 15 Ρουφ
(πλησίον Μετρό Κεραμεικού), ώρα 19:00 το απόγευμα


Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ