!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 700, 26 Μαΐου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινή Διακήρυξη υπέγραψαν Οικουμενικός Πατριάρχης και Πάπας Φραγκίσκος

Ο ποιητής Κοτζιούλας σε εικονογράφηση Φασιανού στο Πολιτιστικό κέντρο του Ρουφ
Ο Μακαριώτατος προς τους μαθητές

για τις εξετάσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Κοινή Διακήρυξη υπέγραψαν Οικουμενικός Πατριάρχης και Πάπας Φραγκίσκος

Κοινή διακήρυξη οκτώ σημείων, έπειτα από συνομιλία μίας ώρας, υπέγραψαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος, το βράδυ της Κυριακής στην Ιερουσαλήμ.

Στη Διακήρυξη, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι αμφότεροι προσβλέπουν στην ημέρα, που θα υπάρξει πλήρης κοινωνία μεταξύ Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και επισημαίνεται η σημασία της συνέχισης του θεολογικού διαλόγου, του σεβασμού, της δημιουργίας του Θεού δια της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Επίσης, οι κύριοι Βαρθολομαίος και Φραγκίσκος, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ, δεσμεύτηκαν να προσφέρουν κοινή μαρτυρία στην υπηρεσία της ανθρωπότητας.

Ακόμα, στην Κοινή Διακήρυξη, οι προκαθήμενοι των δύο Εκκλησιών εκφράζουν την αγωνία και το ενδιαφέρον τους για την κατάσταση των χριστιανών στην Μέση Ανατολή.

Στη συνέχεια, οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως, όπου αντάλλαξαν «ασπασμό ειρήνης» και κατευθύνθηκαν στον Πανάγιο Τάφο, έξω από τον οποίο έγινε ειδική τελετή.

Στο μεταξύ, το πρωί της Κυριακής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης συλλειτούργησε στον πανίερο ναό της Αναστάσεως με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και με τη συμμετοχή ιεραρχών και κληρικών και από τις δύο Εκκλησίες. Παρών ήταν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος, Γιώργος Ζαχαριουδάκης.

Σε ομιλία του, λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι στη συνάντηση θα γίνει αποτίμηση της πορείας από το 1964 - όταν συναντήθηκαν οι προκάτοχοι τους, Αθηναγόρας και Παύλος Στ΄, μέχρι σήμερα- του διαλόγου της Ορθοδοξίας και του Ρωμαιοκαθολικισμού και «θα ανανεωθεί η ελπίδα και η προσδοκία ότι ο Αναστάς Κύριος θα δωρήσει τα ευαγγέλια της αγαλιάσεως, όταν συναντηθώμεν εν τη μόνη Αλήθεια Αυτού , εις την οποία οδηγεί και δέον να μας κατευθύνει μόνο η Αποστολοπαράδοτος Χριστιανική πίστις, η οποία αποτελεί την βάση της νίκης της φθοράς δια της ζωής, της διαιρέσεως και της πολεμικής δια της καταλλαγής και της ενότητας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι η ελπίδα σήμερα είναι:

-Πρώτον, η διατήρηση με τη δύναμη του Θεού της πίστης μέσα από αδυναμίες, αμαρτίες, απειλές και επιβουλές.

- Δεύτερον, η περιφρούρηση των κατορθωμάτων και σεβασμάτων της χριστιανικής πίστης.

- Τρίτον, η διαφύλαξη του καθεστώτος των Παναγίων Προσκυνημάτων στους Αγίους Τόπους

- Τέταρτον, η μαρτυρία της πίστεως προς όλους , ομοδόξους, ετεροδόξους, ετεροθρήσκους και αθρήσκους

-Πέμπτον, και πρώτιστο, «η τήρησις του θελήματος και της εντολής του Θεού, του ¨καλέσαντος τους πάντας¨ δια του Παρακλήτου Πνεύματος εις ενότητα και οδηγούντος ημάς "εις πάσα την αλήθεια"».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρόσφερε συμβολικά στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων ένα ασημένιο ποτήριο και ένα δισκάριο για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Κορυφή σελίδας


Ο ποιητής Κοτζιούλας σε εικονογράφηση Φασιανού στο Πολιτιστικό κέντρο του Ρουφ

Το ποιητικό έργο του Γιώργου Κοτζιούλα παρουσιάζεται την επόμενη Δευτέρα 2 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Για τα νέα βιβλία του σημαντικού Ηπειρώτη ποιητή, «Πικρή ζωή» των εκδόσεων «Νηρέας», και του χειροποίητου έργου «Γ. Κοτζιούλας, Ποιήματα» σε 50 αντίτυπα, των εκδόσεων «Μίμνερμος», με χαρακτικά του ζωγράφου Αλέκου Φασιανού, θα μιλήσουν οι Θόδωρος Παπαγιάννης, (γλύπτης, καθηγητής στην Α.Σ.Κ.Τ.) και ο Αναστάσιος Σακελλαρόπουλος (Διευθυντής των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη).

Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο ιατρός και αγιογράφος π. Σταμάτης Σκλήρης και θα τιμήσει με την παρουσία του ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός.

Ο Γιώργος Κοτζιούλας γεννήθηκε στις 23 Απρίλη 1909 στην Πλατανούσα των Τζουμέρκων. Εργάζεται σε περιοδικά κι εφημερίδες ως μεταφραστής, διορθωτής και γράφει ποιήματα, πεζά, επιφυλλίδες, κριτικές κ.α. Το 1931 τυπώνει στην Αθήνα την πρώτη του μελέτη: «Ο Στρατής Μυριβήλης κι η πολεμική λογοτεχνία» και το 1932 την πρώτη ποιητική του συλλογή: «Εφήμερα». Μένει σε υγρές και κρύες παράγκες με κακή διατροφή και η υγεία του κλονίζεται. Το 1932-33 επιστρέφει στο χωριό του για να συνέλθει και συγκεντρώνει πλούσιο λαογραφικό υλικό. Επιστρέφει στην Αθήνα, όπου συνεχίζει τις συνεργασίες του με περιοδικά. Δημοσιεύει διηγήματα, κριτικές ποιήματα, μεταφράζει ξένα δοκίμια, άρθρα, μελέτες, καθώς και Επιγράμματα από την Παλατινή Ανθολογία, το 1ο βιβλίο του Θουκυδίδη, από το 5ο και όλο το 8ο του Ηρόδοτου, τον «Αλκιβιάδη» του Πλουτάρχου, την «Βιογραφία του Μπέρναρ Σω», του Χάρρις, τους «Κιβδηλοποιούς» του Ζιντ και τη συνέχεια της μετάφρασης του έργου «Στα Καπνοτόπια» του Κόλντγουελ. Το 1952 και 1954 εκδίδονται οι ποιητικές του συλλογές: «Φυγή στη Φύση» και «Ηπειρώτικα» και δημοσιεύει τις μεταφράσεις του 1ου βιβλίου του Φινλανδικού έπους «Καλεβάλα», στην «Ηπειρωτική Εστία» και τη «Λογοτεχνική Γωνιά»,1955 και των έργων: «Οι Άθλιοι», «Η Παναγία των Παρισίων», «Μαρία Στιούαρτ», «Μεγάλες Προσδοκίες», «Μπεν Χουρ», «Οι τρεις σωματοφύλακες», «Μυθιστορηματική βιογραφία του Σαρλό», «Οι γυναίκες στον έρωτα», «Τα Πανεπιστήμιά μου», «Η σπιτονοικοκυρά», «Ζαν Κερμόρ», «Το παιδί του ελέφαντα». Πεθαίνει από κρίση διαβήτη στις 29 Αυγούστου 1956.

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014 στις 19:00 το απόγευμα
Μεγάλου Βασιλείου 15 118-54 Ρούφ
Τηλ.- Fax: 210.3473887, politistiko@iaath.gr

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ