Πληροφοριακό δελτίο για τη ζωή της Εκκλησίας της Ελλάδος
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Κυκλοφορεί μόνο μέσω Διαδικτύου.
Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας πιέζοντας εδώ


Με την υπαγωγή της Μονάδας Ιντερνετ στην Α.Ε. Εκκλησιαστικής Επικοινωνίας,
τα "Εκκλησιαστικά Νέα" αντικαθίστανται από το δελτίο "πρόναος".
Σκοπός μας, είναι να σας μεταδίδουμε όχι μόνο πληροφορίες από και
για την Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά επίσης τον παλμό της ζωής και τους
προβληματισμούς των Ελλήνων Ορθοδόξων.
Γι αυτό ακριβώς παρακαλούμε θερμά Μητροπόλεις, μονές, ενορίες, συλλόγους,
περιοδικά, εκδότες κ.ά. να μας ενημερώνουν για τη δράση τους.


 Τεύχος 7, 17 Φεβρουαρίου 2005Δήλωση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών


«Ούτε η Ιερά Σύνοδος, ούτε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών γνώριζαν την ύπαρξη του κειμένου, που καταχωρήθηκε χθές στο newsletter «Πρόναος» και αναδημοσιεύθηκε στον ιστοχώρο της Εκκλησίας. Το περιεχόμενο δεν απηχεί τις απόψεις τους, ούτε τυγχάνει της εγκρίσεώς τους», δήλωσε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Χάρης Κονιδάρης.
    ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

 • Τα μέτρα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την κάθαρση
  Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απεφάσισε τη σύγκληση της Ι. Συνόδου της Ιεραρχίας στις 18-19/2, και έλαβε μέτρα αφορώντα στους Σεβ. Μητροπολίτες Αττικής κ. Παντελεήμονα, Θεσσαλιώτιδος κ. Θεόκλητο, Τριφυλίας κ. Στέφανο, Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνα, καθώς και στον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη. Παράλληλα, η τριμελής Επιτροπή που ορίστηκε για να δέχεται καταγγελίες, απέστειλε προσωπικές επιστολές προς δημοσιογράφους για την υποβολή στοιχείων.

 • Ο Αρχιεπίσκοπος συγκαλεί την Ιεραρχία για να προωθήσει την κάθαρση
  Ο Αρχιεπίσκοπος θα συγκαλέσει το ύπατο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας, ώστε να ληφθούν με την ευρύτατη δυνατή συναίνεση τα μέτρα της καθάρσεως. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι οι επιστολές, που βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, θα πρέπει να ερμηνεύονται με κριτήρια καθαρώς εκκλησιαστικά και πνευματικά, και όχι κοσμικά.

 • Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος ορίσθηκε Τοποτηρητής της Ι. Μητροπόλεως Αττικής
  Ύστερα από τη δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. της 8/2 της αποφάσεως της Δ.Ι.Σ. να τεθεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Αττικής κ. Παντελεήμων στη διάθεση της Εκκλησίας, ορίστηκε τοποτηρητής της Μητροπόλεως Αττικής ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Νικόλαος.

 • Διαψεύδεται κατηγορηματικά η δήθεν αποστολή εκπροσώπου του Μακαριωτάτου στα Ιεροσόλυμα
  Το Γραφείο Τύπου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών ανακοίνωσε ότι ο Μακαριώτατος ουδέποτε απέστειλε ουδένα στα Ιεροσόλυμα ως επίσημο ή ανεπίσημο εκπρόσωπό του, προκειμένου να συμβάλει δήθεν σε εκλογή Πατριάρχου Ιεροσολύμων.

 • Η Ιερά Σύνοδος όρισε Επιτροπή, ώστε να κατατεθούν ενώπιόν της στοιχεία εις βάρος Αρχιερέων και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα
  Η Τριμελής Επιτροπή, αποτελουμένη από τους Σεβ. Μητροπολίτες Ξάνθης Παντελεήμονα, Ελασσώνος Βασίλειο και Σάμου Ευσέβιο, παρακαλεί όσους έχουν δια των Μ.Μ.Ε. δηλώσει ότι κατέχουν ενοχοποιητικά στοιχεία εις βάρος Αρχιερέων, να τα καταθέσουν ενώπιόν της.

 • Αναφορά του Μακαριωτάτου στην αυτοκάθαρση της Εκκλησίας, κατά τους εορτασμούς του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου
  Ο Μακαριώτατος διερωτήθηκε για τους σκοπούς που εξυπηρετεί η γενικευμένη επίθεση εναντίον της Εκκλησίας, με αφορμή την εορτή της μνήμης του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου, Προστάτου της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών έγιναν απονομές του Παρασήμου του Χρυσού Σταυρού του Αποστόλου Παύλου, καθώς και Σύσκεψη Ιεραρχών και Καθηγητών Θεολογικών Σχολών με θέμα «Ιεροί Κανόνες- Μ. Φώτιος- Σχίσμα 867». Στο περιθώριο της Συσκέψεως, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Μακαριωτάτου επέστησε την προσοχή στον κίνδυνο μερίδα του Τύπου να μετατραπεί εν ονόματι της Δημοκρατίας σε στυγνή Δικτατορία.

 • Ομιλία του Μακαριωτάτου για την ανάγκη εσωτερικής καθάρσεως της Εκκλησίας
  Ο Μακαριώτατος χαρακτήρισε τον εαυτό του εγγυητή της καθάρσεως και, παράλληλα, υπογράμμισε τον κίνδυνο κατεδαφίσεως των θεσμών από τη συστηματική έφοδο εναντίον της Εκκλησίας. Επέστησε την προσοχή στο εκβιαστικό κλίμα και τη μονομέρεια της δημοσιογραφικής σκανδαλολογίας, καθώς και στον αποπροσανατολισμό που συντελείται από κεφαλαιώδη κοινωνικά και εθνικά θέματα. Τέλος, κάλεσε τους πιστούς, και «όσους πονούν τον τόπο» να καταγγείλουν στα πλαίσια της εσωτερικής καθάρσεως επωνύμως οσαδήποτε γνωρίζουν, αλλά και να στηρίξουν το θεσμό και την πίστη της Εκκλησίας.

 • Η Αμερικανική έκθεση που εκνευρίζει τις Βρυξέλλες
  Ο Κωνσταντίνος Χολέβας σχολιάζει έκθεση αμερικανών αναλυτών (υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών) που «χαρτογραφεί» το παγκόσμιο μέλλον με ορίζοντα το 2020. Η Έκθεση πραγματοποιεί δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της πολιτικής ενοποιήσεως της Ευρώπης, θέτοντας εμμέσως τρία οξέα ζητήματα για την ελληνική πραγματικότητα: α) Την επιβίωση του έθνους- κράτους. β) Τις πολιτικές προεκτάσεις του δημογραφικού προβλήματος. γ) Την ένταξη της μουσουλμανικής Τουρκίας ως τροχοπέδη για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

 • ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

      


  ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ