!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 697, 15 Μαΐου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξεπερνά τα 122 εκ. ευρώ η φιλανθρωπική διακονία της Εκκλησίας το 2013

Μνήμες της Πόλης από τον Γιάννη Μαρκόπουλο

Η ταινιοθήκη στο Ρουφ

Το καλοκαίρι για τα παιδιά

Μάθετε για τις νέες κατασκηνώσεις
της Αρχιεπισκοπής στον Αυλώνα Αττικής
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ξεπερνά τα 122 εκ. ευρώ η φιλανθρωπική διακονία της Εκκλησίας το 2013

Συνήλθε την Τετάρτη 14 Μαΐου, στην πρώτη Συνεδρία Της για το μήνα Μάιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όρισε τις εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ιεράς μνήμης του Αγίου Αποστόλου Παύλου, ως εξής:

α) Το Σάββατο 28 Ιουνίου 2014 και ώρα 19.00, στον Καθεδρικό Ιερό Ναο Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, με τη συμμετοχή Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και άλλων Μητροπολιτών.

β) Την ίδια ημέρα και ώρα, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών της πόλεως των Αθηνών, θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου. Στον Εσπερινό θα ομιλήσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Συμεωνίδης, Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής επί των Οικονομικών.

γ) Το πρωί της εορτής, Κυριακή 29 Ιουνίου 2014, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών της πόλεως των Αθηνών, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την συμμετοχή Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατά την Θεία Λειτουργία θα ομιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος.

δ) Το απόγευμα της ιδίας ημέρας και ώρα 19.00, στον Ιερό Βράχο του Αρείου Παγου των Αρχαίων Αθηνών, εις ανάμνησιν του Κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου προς τους Αθηναίους, θα τελεσθεί Μεγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ετέρων Ιεραρχών και λοιπών Κληρικών και Μοναχών και του πιστού Λαού.

ε) Κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ιεράς μνήμης του Αγίου Αποστόλου Παύλου, οι οποίες πραγματοποιούνται από 26ης έως 29ης Ιουνίου ε.ε., στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας και Ναούσης υπό τον τίτλο «Παύλεια», τον Μακαριώτατο Πρόεδρο και τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα εκπροσωπήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ο οποίος θα αναγνώσει σχετικό Μήνυμα Αυτής.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από την Συνοδική Επιτροπή επί της Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιΐας για τον Απολογισμό των Δαπανών για την Φιλανθρωπική Διακονία κατά το έτος 2013, υπό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το δαπανηθέν ποσό ξεπερνά τα 122.000.000 € και καλύπτει όλες τις σιτιστικές ανάγκες ως και τα λειτουργικά έξοδα των Ιδρυμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κορυφή σελίδας


Μνήμες της Πόλης από τον Γιάννη Μαρκόπουλο

Η θλιβερή επέτειος της άλωσης της Πόλης των πόλεων μετουσιώνεται σε κατάθεση ψυχής από τον εμβληματικό συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο. Επιλεγμένες συνθέσεις και τραγούδια από τη μακρόχρονη εργογραφία του έλληνα δημιουργού παρουσιάζονται στις 29 Μαΐου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε μια συναυλία που τελεί υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Για τον σκοπό της εκδήλωσης και τον ιδιαίτερο συμβολισμό της ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μαζί με τον γνωστό μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής.

Το γεγονός εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος, εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Εκκλησία της Ελλάδος, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Την παρουσία της Εκκλησίας στα ευρωπαϊκά δρώμενα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μόλις προχθές, στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου τονίσαμε ότι η σημερινή Ευρώπη ξεφεύγει από το όραμα και τις αρχές των πρώτων Ευρωπαϊστών. Μόνο με την αλληλεγγύη των λαών θα ξεπεράσουμε την κρίση και θα επανέλθουμε στην κοινωνική ομαλότητα».

Για τη συνάντηση με τον κ. Μαρκόπουλο ο Μακαριώτατος δήλωσε ότι «το δεύτερο στίγμα της η Αρχιεπισκοπή θέλει να αφήσει με ένα γεγονός υψηλής πολιτιστικής σημασίας, αναδεικνύοντας την Ορθοδοξία, που έχει εμβολιάσει την ελληνική παράδοση και ιστορία. Το βλέμμα μας στράφηκε στον κ. Μαρκόπουλο για να μας ανεβάσει πιο ψηλά, για να δείξουμε τους θησαυρούς του ελληνισμού μέσα από την τέχνη της μουσικής. Με συγκίνηση το λέω, δέχτηκε ο δημιουργός να παρουσιάσει έργα του μια μέρα κομβική για την ιστορία μας, όπου όλοι στρέφουμε την προσοχή μας στην Ανατολή και παίρνουμε δύναμη από την Αγία Σοφία».

Ο κ. Μαρκόπουλος σχολίασε για το συγκεκριμένο μουσικό έργο πως «είναι κάτω από το κίνημα της Ορθοδοξίας», συμπληρώνοντας ότι «δεν είμαστε λίγοι, αλλ’ αντιθέτως πολλοί, όταν μάλιστα έχουμε Ιεράρχες, όπως ο Αρχιεπίσκοπος». Χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο «σπουδαίο πρόσωπο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, καθώς οι κινήσεις του προσθέτουν στο μέλλον του τόπου».

Στη συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, συμμετέχει η μεικτή χορωδία της ΔΕΗ σε διδασκαλία του Κωστή Κωνσταντάρα, καθώς και μια πλειάδα αξιόλογων καλλιτεχνών: Γιώργος Χατζηχρόνογλου (Πρωτοψάλτης), Έλενα Κελεσίδη (υψίφωνος), Αντώνης Κουτρουπής (τενόρος), Σοφία Μάνου, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Λάκης Χαλκιάς, η Βυζαντινή Χορωδία 12 ιεροψαλτών και η Ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία.

Κορυφή σελίδας


Η ταινιοθήκη στο Ρουφ

Η Κινηματογραφική Λέσχη της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών προβάλλει την ταινία του Κριστιάν Μουντζίου «Πίσω από τους λόφους» την Πέμπτη 15 Μαΐου στις 7 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ρουφ.

Η ταινία προλογίζεται από τον σκηνοθέτη και κληρικό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Πέτρο Μινώπετρο και έπεται της προβολής ένας πρώτος σχολιασμός, ως αφορμή για συζήτηση με το κοινό, από τον διδάκτορα θεολογίας και φιλόλογο Διονύσιο Σκλήρη, και τον Διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου της Αρχιεπισκοπής π. Βασίλειο Χριστοδούλου.

Στόχος δεν είναι απλώς η προβολή μιας ταινίας, αλλά η ελεύθερη πρόσβαση των ανθρώπων σε ένα ποιοτικό κινηματογράφο πολλαπλών αναγνώσεων και βέβαια η δημιουργία ενός συντροφικού κλίματος για συζήτηση και προβληματισμό με αφορμή το εκάστοτε κινηματογραφικό έργο.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ