!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 696, 13 Μαΐου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικογένεια και Εκκλησία κράτησαν την κοινωνία

Άσβηστο το καντήλι του Άη Γιώργη στη μαρτυρική Μακρόνησο

Το ταξίδι ενός χειρόγραφου με πλοηγό τον Γιώργο Χατζημιχάλη





Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ο Χριστιανισμός ήταν και παραμένει θεμελιακός και συνεκτικός παράγοντας
της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Οικογένεια και Εκκλησία κράτησαν την κοινωνία

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος διά του Γραφείου της Αντιπροσωπείας Της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποίησε χθες στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Εξωτερικών «Γιάννος Κρανιδιώτης», ημερίδα με θέμα: «Αλληλεγγύη, το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και η κοινωνική διάσταση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στην εισήγησή του τόνισε με έμφαση ότι «δεν πρέπει να υποτιμούνται οι χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης: «Οὐ σύ τήν ῥίζαν βαστάζεις, ἀλλ᾿ ἡ ῥίζα σέ», κατά την αποστολική διατύπωση (Ρωμ. 11, 20). Ο Χριστιανισμός ήταν και παραμένει θεμελιακός και συνεκτικός παράγοντας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η ισχύς αυτής της κληρονομιάς εξακολουθεί να εμπνέει και να ζωογονεί».

Ανατρέχοντας στους πρώτους ευρωπαϊστές, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την πικρία του γιατί «η σημερινή εικόνα της Ευρώπης δυστυχώς δεν απηχεί όσα οραματίστηκαν ο Σουμάν, ο Αντενάουερ, ο Ντε Γκωλ και οι υπόλοιποι πρόδρομοι της Ενωμένης Ευρώπης. Θυμούμαι ενδεικτικά, ανέφερε, τη φράση του Ζισκάρ ντ Ἐσταίν: «Ειρήνη!». Αυτό εξέφρασε ως απάντηση στο ερώτημα «πως θα περιγράφατε τα οφέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Τόσο η ειρήνη, αυτό το μεγάλο δώρο του Θεού, όσο και η ομαλότητα, η σταθερότητα και η συνοχή της, σήμερα δοκιμάζονται και κλονίζονται και έχουμε όλοι μας χρέος να αγωνιστούμε για όλα τα ανωτέρω».

Αντίστοιχα, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του: «οι κατά τόπους Εκκλησίες στην Ευρώπη έχουν την ευχέρεια να δείξουν μιαν ευρύτερη αλληλεγγύη μεταξύ τους, επιδρώντας στις κοινωνίες μέσα στις οποίες ζουν. Π.χ. οι Εκκλησίες της Βορείου Ευρώπης επηρεάζοντας τους λαούς τους για κατανόηση και αλληλεγγύη προς τις δοκιμαζόμενες κοινωνίες της Νοτίου Ευρώπης. Και αντιστρόφως οι Εκκλησίες της Νοτίου Ευρώπης περιορίζοντας τα αισθήματα πικρίας και αγανακτήσεως των οικονομικώς ασθενέστερων για την υπεροπτική συμπεριφορά των ευρώστων οικονομικά κρατών. Οι Εκκλησίες στις πλούσιες κοινωνίες δεν δικαιούνται να σιωπούν, κάποτε μάλιστα να συμπλέουν, και να αφήνουν να δεσπόζουν υπεροπτικές φωνές που προσβάλλουν τους ευρισκομένους σε δοκιμασία λαούς».

Την ημερίδα έκλεισε με ομιλία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας: «Την αγάπη μας για τον άλλο, την έγνοια μας για το διπλανό μας, δεν μπορούμε να τα αναβάλλουμε...κι εκεί, ευτυχώς, είχαμε δίπλα μας την Εκκλησία. Που φρόντιζε με χίλιους τρόπους, κάθε στιγμή, αυτούς που δεν είχαν τρόπο να σταθούν όρθιοι. Αυτούς που είχαν λυγίσει, που δεν μπορούσαν».

Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε με θερμά λόγια την Εκκλησία της Ελλάδος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στις πιο κρίσιμες στιγμές της περασμένης τετραετίας, την κοινωνία μας την κράτησαν όρθια κι ενωμένη: η ελληνική οικογένεια που παραμένει ισχυρή. Και η Ελληνική Εκκλησία, που πιστή στις παραδόσεις της Ορθοδοξίας μας, έκανε το καθήκον της στο ακέραιο... μια λέξη βρίσκεται στην καρδιά της Ορθοδοξίας: η Αγάπη! Η αγάπη για τον πλησίον, η αγάπη για την πατρίδα, που είναι το μέλλον των παιδιών μας. Η Ελληνική Εκκλησία είναι η «κιβωτός» αυτής της αγάπης! Εσείς την εμπνέετε στο λαό μας. Εσείς τη φυτεύετε και την καλλιεργείτε συνεχώς στις καρδιές μας. Και τώρα την αποδεικνύετε στα δύσκολα που πέρασε η κοινωνία μας…Αυτό είναι – με μια λέξη – το πνευματικό υπόδειγμα της Ορθοδοξίας: Αγάπη!

Τέλος, ο κ. Πρωθυπουργός έκανε γνωστό ένα ευρύ πρόγραμμα στήριξης των αναξιοπαθούντων, που πρόκειται να υλοποιήσει η Ελληνική Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος: «Έχουμε τώρα ένα πρόσθετο πρόγραμμα, που αποφασίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και την Ελληνική Κυβέρνηση…και προβλέπει ότι για την επταετία 2014-2020, θα δοθούν 281 εκατομμύρια στην Ελλάδα ως «Πρόγραμμα Τροφίμων και Ειδικής Βοήθειας» στους ανήμπορους. Και μπορεί να ξεπεράσει και τα 350 εκατομμύρια…το έκτακτο αυτό πρόγραμμα θα δοθεί κυρίως τα αμέσως επόμενα χρόνια. Και το μισό απ’ αυτό, θέλω σήμερα να σας ανακοινώσω, θα το δώσουμε να το διαχειριστεί η Εκκλησία της Ελλάδος. Ώστε η ανακούφιση και η ανθρωπιά να έχουν και υλική υποστήριξη».

Εκτός από τον Πρωθυπουργό, συμμετείχαν στην ημερίδα με εισηγήσεις τους η Ευρωπαία Επίτροπος κ. Μαρία Δαμανάκη, ο καθηγητής και διακεκριμένος τραπεζίτης κ. Βασίλης Ράπανος, ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ο Επισκόπος Λιέγης και Καθηγητής κ. Jean-Pierre Delville, ο καθηγητής στο LSE κ. Iain Begg και ο Επικεφαλής του Γραφείου Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.

Συντονιστής στην ημερίδα που τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος, διευθυντής του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην ΕΕ.

Κορυφή σελίδας


Άσβηστο το καντήλι του Άη Γιώργη στη μαρτυρική Μακρόνησο

Δεκάδες πιστοί από την Κέα, το Λαύριο και άλλες πόλεις της Ελλάδος, συνόδευσαν την Κυριακή το πρωί το Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β' στη Μακρόνησο, όπου τέλεσε τα Εγκαίνια του ανακαινισθέντος Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου.

Ο Σεβασμιώτατος κατέπλευσε στο μικρό λιμενοβραχίονα, συνοδευόμενος από τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Θωμά Συνοδινό, τους Αρχιμανδρίτες Πρόδρομο Σκορδαρά και Κωνσταντίνο Συρίγο, τον Αρχιερατικό Επίτροπο και ιερείς της Κέας, μεταφέρων τα ιερά λείψανα των Αγίων Γεωργίου, Ελευθερίου, Τρύφωνος και Πολυκάρπου από τις Ιερές Μονές Αγίου Νικολάου και Αγίου Παντελεήμονος Άνδρου, τα οποία, κατά την επακολουθήσασα τελετή των εγκαινίων ετοποθέτησε στο "φυτό" της Αγίας Τράπεζας.

Προ του πέρατος της Τελετής, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β', αφού ευχαρίστησε και τίμησε με αναμνηστικές ευλογίες τους Μεγάλους Ευεργέτες Αθανάσιο και Μαρίνα Μαρτίνου, οι οποίοι χορήγησαν την ανακαίνιση του ανεγερθέντος το 1890, επί των ερειπίων παλαιάς Μονής, Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου και μερίμνησαν για τη μεταφορά, τη διαμονή και τη μικρή δοχή των προσελθόντων πιστών, ευχήθηκε σε όλους ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος να προπορεύεται στη ζωή τους και να την προστατεύει από κάθε κίνδυνο και κάθε δεινό, και ευχαρίστησε και συνεχάρη την οικογένεια, που παραμένει μόνιμα στο νησί και ποτέ δεν άφησε το καντήλι του Αγίου Γεωργίου να παραμείνει σβηστό.

Χαρακτήρισε, τέλος, τη σημερινή μέρα "ιστορική", δεδομένου ότι για πρώτη φορά στα νεώτερα χρόνια τελούνται στη μαρτυρική Μακρόνησο εγκαίνια Ναού και τόνισε ότι η αθρόα παρουσία πιστών και προσκυνητών μαρτυρεί την αγάπη τους προς την Εκκλησία και επιβεβαιώνει ότι είναι και θα παραμείνει πάντα ζωντανή η μνήμη των ανθρώπων, που κατά καιρούς έζησαν στη Μακρόνησο και πότισαν το άγονο και βραχώδες έδαφός της με τον αγώνα, την αγωνία, τα δάκρυα, τις προσευχές και τις προσδοκίες τους.

Κορυφή σελίδας


Το ταξίδι ενός χειρόγραφου με πλοηγό τον Γιώργο Χατζημιχάλη

Την Τετάρτη 7 Μαΐου εγκαινιάστηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η έκθεση «Officinae Pictorum / c.1221-c.1445. Το Ταξίδι», του ζωγράφου Γιώργου Χατζημιχάλη .

Ο ζωγράφος Γιώργος Χατζημιχάλης παρουσιάζει σε μια έκθεση – εγκατάσταση στον όροφο του Μεγάρου της Δούκισσας της Πλακεντίας, τον θεωρητικό προβληματισμό για την εικαστική παράδοση.

Οι μορφές από ένα βυζαντινό εικονογραφημένο χειρόγραφο του 11ου αιώνα και από τον πίνακα «Η Βάπτιση» (c. 1445) του Iταλού Piero della Francesca γίνονται η αφορμή για την αφήγηση του ταξιδιού ενός ζωγράφου από την Κωνσταντινούπολη στη Ρώμη.

Το ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο ενός φανταστικού ζωγράφου γίνεται ο θεωρητικός στοχασμός του καλλιτέχνη γύρω από την εικαστική παράδοση, ενώ οι εικονογραφικές ρίζες της Αναγέννησης ανιχνεύονται στη Βυζαντινή ζωγραφική.

H χωρική εγκατάσταση του ζωγράφου Γιώργου Χατζημιχάλη «Officinae Pictorum / c.1221-c.1445. Το Ταξίδι» εγγράφεται στη σειρά των περιοδικών εκθέσεων του Βυζαντινού Μουσείου με διερευνητικό και κριτικό χαρακτήρα γύρω από τον θεωρητικό προβληματισμό σχετικά με τις πολιτισμικές σχέσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Την Πέμπτη 15 Μαΐου 2014 στις 19.00 ο ζωγράφος θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεση του.

Διάρκεια έκθεσης: 7 Μαΐου έως 6 Ιουλίου 2014

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή 8:00 – 20:00

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ