!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 695, 08 Μαΐου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ημερίδα για το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας στην Ευρώπη

Το 34ο Συμπόσιο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης

Ένα σχολείο για την Ίμβρο
Μυσταγωγικοί περίπατοι
στη βυζαντινή Αθήνα


(Πρόγραμμα Μαΐου 2014)ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ημερίδα για το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας στην Ευρώπη

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ανέθεσε στο Γραφείο της Αντιπροσωπείας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να διοργανώσει Ημερίδα με θέμα: «Αλληλεγγύη, το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και η κοινωνική διάσταση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Εξωτερικών «Γιάννος Κρανιδιώτης», Ακαδημίας 1, στην Αθήνα, ώρα έναρξης 9:30, και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρώπη, με τις πολιτικές που προωθεί, διακηρύσσει σήμερα και υποστηρίζει ότι δεν είναι απλά μια ομάδα εθνικών κρατών, μια εσωτερική αγορά ή μια γεωγραφική έκταση. Περισσότερο θέλει να εμφανισθεί ως οργανωμένη και τίμια προσπάθεια ανάληψης ηθικής και πολιτικής ευθύνης, φορείς της οποίας δεν μπορεί να είναι ορισμένα μόνο άτομα, αλλά καλούνται να την συμμερισθούν κατά δύναμη όλοι- όχι μόνον οι πολιτικοί- ως απόδειξη ότι σέβονται βασικές αξίες, όπως η ειρήνη, η ελευθερία, η δημοκρατία και η ευταξία.

Η Εκκλησία επίσης προσπαθεί να διατηρήσει, με την ειρήνη που συνδέει τα μέλη της μεταξύ τους, «την ενότητα που δίνει το Πνεύμα του Θεού» (Εφ 4, 3). Ενθαρρύνει απαρέγκλιτα τους πάντες να φανερώνουν στην κοινωνία όπου ζουν πνεύμα αγάπης, συγγνώμης, κατανόησης και προσφοράς κάθε είδους προκειμένου να οικοδομείται παντοιοτρόπως κάθε ανθρώπινο πρόσωπο και να ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.

Η Ημερίδα έχει ως σκοπό να συναντηθούν προσωπικότητες από τον εκκλησιαστικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το όραμά τους για μια Ευρώπη αξιών που πασχίζει να μη χάσει την αξιοπιστία της στα μάτια του κόσμου. Για την Εκκλησία το Ευαγγέλιο δεν έχει πάψει ποτέ να αποτελεί την κύρια πηγή έμπνευσης των κοινών αξιών, που είναι αναγκαίες σε όλες τις υγιείς κοινωνίες. Αυτές τις αξίες κάθε άνθρωπος καλής θέλησης καλείται να ενστερνισθεί, να βιώσει και να στηρίξει.

Γύρω από το θέμα της Ημερίδας θα μιλήσουν ο Εξοχότατος Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Αντώνης Σαμαράς, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, η Ευρωπαία Επίτροπος κ. Μαρία Δαμανάκη, ο καθηγητής στο LSE και πρώην υπουργός κ. Ηλίας Μόσιαλος και ο καθηγητής και διακεκριμένος τραπεζίτης κ. Βασίλης Ράπανος. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και συνεδρίαση με συμμετοχή του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα, του καθηγητή και Επισκόπου Λιέγης (Βέλγιο) κ. Jean-Pierre Delville, του καθηγητή στο LSE κ. Iain Begg και του κ. Μαργαρίτη Σχοινά, που είναι Επικεφαλής του Γραφείου Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συντονιστής της συνεδρίας θα είναι ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος, διευθυντής του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην ΕΕ. Χαιρετισμό θα απευθύνει εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το πρόγραμμα θα διανθίσουν με ύμνους και τραγούδια η χορωδία «Ψαλτικής Διάκονοι» υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτη κ. Ιωάννη Τσούνη και η χορωδία της ενορίας Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου «Ελληνορθόδοξη Παράδοση» υπό την διεύθυνση του πρωτοπρεσβύτερου π. Λάμπρου Ανδρεάκη.

Κορυφή σελίδας


Το 34ο Συμπόσιο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης

Από 9 έως 11 Μαΐου 2014 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 34ο Εαρινό Συμπόσιο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης και Αρχαιολογίας που διοργανώνει η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία.

Το ειδικό θέμα που θα απασχολήσει το 34ο Συμπόσιο της ΧΑΕ κατά τη μία από τις τρεις ημέρες της διάρκειάς του είναι: «Η γέννηση, η εξέλιξη και οι προοπτικές της έρευνας για τη βυζαντινή αρχαιολογία και τέχνη στην Ελλάδα. Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την ίδρυση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και από το θάνατο του Γεωργίου Λαμπάκη».

Η ίδρυση του Βυζαντινού Μουσείου που αποτέλεσε ορόσημο στην καθιέρωση του νέου επιστημονικού κλάδου της μελέτης του Βυζαντινού πολιτισμού και της διάσωσης των υλικών τεκμηρίων του συμπίπτει περίπου με την επέτειο του θανάτου του Γεωργίου Λαμπάκη. Οραματιστής όπως ήταν δημιούργησε και πρωτοστάτησε στην ίδρυση της πρώτης συλλογής βυζαντινών αρχαιοτήτων, εργάστηκε ακαταπόνητα για τη θεμελίωση των σπουδών της βυζαντινής αρχαιολογίας και για την προστασία των μνημείων. Ίδρυσε επίσης το 1884 την Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία. Με αυτή την αφορμή, το Διοικητικό Συμβούλιο προσκαλεί την επιστημονική κοινότητα να στρέψει την προσοχή της στην ιστορία της έρευνας, την εξέλιξη της μεθοδολογίας της και τις προοπτικές της.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον δικτυακό τόπο της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας: http://www.chae.gr/index.html

Κορυφή σελίδας


Ένα σχολείο για την Ίμβρο

Ύστερα από 50 χρόνια σιγής, ξαναχτυπάει το κουδούνι Ελληνικού σχολείου στην πολύπαθη και προδομένη Ίμβρο, για να υποδεχθεί τους μικρούς μαθητές που θα δώσουν και πάλι ζωή στο νησί. Αυτή την «επιπλέον ελπίδα για το αύριο και το μέλλον της Ίμβρου» όπως δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ανέλαβε να στηρίξει ολόκληρη η Ιμβριακή κοινότητα ανά τον κόσμο.

Στα πλαίσια αυτά, ο σύλλογοι Ιμβρίων στην Ελλάδα («Σύλλογος Ιμβρίων» και «Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας Θράκης») διοργανώνουν ρεσιτάλ με τον εξαιρετικό δεκαεπτάχρονο πιανίστα Ιμβριακής καταγωγής Χρήστο Καραβασίλη, ο οποίος θεωρείται ήδη ένας από τους κορυφαίους σολίστες της γενιάς του. Τα έσοδα θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για τη οικονομική ενίσχυση της παιδείας στην Ίμβρο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 17 Μαΐου 2014 και ώρα 20.30 στην αίθουσα συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και τελεί υπό την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, Ιμβρίου και εκείνου στην καταγωγή.

Κατόπιν ευλογίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Συνοδικής Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την εκδήλωση υποστηρίζει το Ωδείο «Ι. Συγκελάκη» και η Ελληνογαλλική Σχολή «Άγιος Ιωσήφ». Χαιρετισμό θα απευθύνει εκπρόσωπος του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ενώ αναφορά στο εθνικό θέμα της Ίμβρου θα κάνει η υποψήφια Ευρωβουλευτής κ. Μ . Χατζηνάσιου, καταγόμενη και εκείνη από τις αλησμόνητες πατρίδες.

Ο Χρήστος Καραβασίλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997. Τον Ιούλιο του 2012 συμμετείχε κατόπιν ακρόασης στα εντατικά μαθήματα της θερινής περιόδου της Μουσικής Ακαδημίας MOZARTEUM στο SALZBURG της Αυστρίας, στην τάξη του παγκοσμίου φήμης Σολίστ Πιάνου και παιδαγωγού OLIVIER GARDON, αποσπώντας υποτροφία για τις εξαιρετικές για την ηλικία του επιδόσεις. Τον Ιανουάριου του 2014 προκρίθηκε στη δεκάδα του ελληνικού τελικού χορήγησης υποτροφιών της YAMAHA MUSIC FOUNDATION OF EUROPE για πιάνο, ανάμεσα σε εκατοντάδες υποψηφίους απo όλη τη χώρα και κατέλαβε την 2η θέση στην τελική κατάταξη.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ