!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 694, 05 Μαΐου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο για το έργο της Αποστολής

Παρουσίαση στο Βυζαντινό: «Ευλαβείας και ωραιότητος χάριν. Εκκλησιαστική Τέχνη της Κύμης»

«Η Αγία Δύναμις» στο κέντρο της Αθήνας





Συμπόσιο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής
Αρχαιολογίας και Τέχνης στις 9, 10 και 11 Μαΐου




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Το Οικουμενικό Πατριαρχείο για το έργο της Αποστολής

Με τη φράση "το έργο σας στην "Αποστολή" είναι ουσιαστικό, Χριστιανικό, φιλανθρωπικό και τυγχάνει γενικής αναγνώρισης" ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος επισήμανε το ρόλο της Εκκλησίας στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, στη διάρκεια συνάντησης που είχε o Γενικός Διευθυντής της "Αποστολής" κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, μετά την Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία στην Κωνσταντινούπολη.

Παρόντες ήταν ο Σεμασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, Συνοδικοί Ιεράρχες, ο πρόξενος της Ελλάδος στη Πόλη κ. Αθανάσιος Αστρακάς και ο Γενικός Διευθυντής της διεθνούς Οργάνωσης IOCC κ. Ντιν Τριανταφύλλου κ.α.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, χαρακτήρισε κρίσιμη την περίοδο που διέρχεται η Ελλάδα και ζήτησε από τον κ. Δήμτσα να μεταφέρει στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο την αγάπη, την εκτίμηση, την αναγνώριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί η Εκκλησία της Ελλάδος και η ιδιαίτερα η "Αποστολή".

"Διαβεβαίωστε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, είπε χαρακτηριστικά, ότι το έργο του τυγχάνει γενικής αναγνωρίσεως και οτι εμείς, όλοι μαζί, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίζουμε τις προσπάθειες σας".

Ο Παναγιώτατος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες στις Ιερες Μητροπόλεις του Θρόνου που βοήθησαν και βοηθούν το Φιλανθρωπικό Έργο, όπως είπε, "της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος και ιδιαιτέρως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών".

Ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε χριστιανικό χρέος "να βαστάζονται τα βάρη αλλήλων" και απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, τον οποίο χαρακτήρισε "την ψυχή του κοινωφελούς έργου καθώς συντονίζει το έργο και επιστρατεύει και τις άλλες Μητροπόλεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής" του υπενθύμισε τη φράση του Ευαγγελίου που αναφέρει οτι "σε εκείνους που εδόθη πολύ, πολύ ζητηθησεται" προτρέποντας τον να συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της "Αποστολής".

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βαρθολομαίος στον τρόπο με τον οποίο εργάζεται η "Αποστολή" λέγοντας ότι δουλεύει με συστολή και σεμνότητα και απευθυνόμενος στον κ. Δήμτσα ευχήθηκε "ο Θεός εν τω μέσω ημών".

Ο Γενικός Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας μετέφερε το σεβασμό και τις ευχές του Αρχιεπισκόπου και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον ευχαρίστησε για την στήριξη που προσέφερε ο ίδιος προσωπικά αλλά και μέσω των Ιερών Μητροπόλεων του Θρόνου, και ιδιαίτερα την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τις Μητροπόλεις της, στις προσπάθειες του Οργανισμού να σταθεί δίπλα σε όσους υποφέρουν στην Ελλάδα.

"Χωρίς την στήριξη όλων σας, δεν θα μπορούσαμε να προσφέρουμε μηνιαία στήριξη σε 56.000 συνανθρώπους μας και να δημιουργούμε δομές καθημερινής 24ωρης βοήθειας", είπε ο κ. Δήμτσας και πρόσθεσε " Είμαστε ευγνώμονες σε σας προσωπικά Παναγιώτατε, στη Μητέρα Εκκλησία και στους έλληνες ομογενείς. Οι Έλληνες, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις συνεχίζουν να περνάνε δύσκολα και αυξάνονται οι οικογένειες με μηδενικό εισόδημα".

Ο κ. Δήμτσας είπε ότι με απόφαση του κ. Ιερωνύμου, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, το Κέντρο Φροντίδας Παιδιού θα φέρει το όνομα του ενώ παρέδωσε δύο βιβλία, στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον κ. Δημήτριο, με ζωγραφιές και τις σκέψεις των παιδιών από τη ζωή τους στο Κέντρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ευχαρίστησε για την απόφαση τους να φέρει το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού το όνομα του και δήλωσε συγκινημένος από τα γράμματα που του απέστειλαν τα παιδιά για να του εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους.

Ο κ. Δημήτριος απευθύνθηκε στους έλληνες της Αμερικής διαβεβαιώνοντας τους ότι οι προσφορές τους πιάνουν τόπο, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο έργο της "Αποστολής", κάλεσε όσους Αρχιερείς του Θρόνου επισκέπτονται την Αθήνα να περνούν από τον Μοσχάτο και να το στηρίζουν και εξέφρασε την πρόθεση του συνεχιστεί η βοήθεια στους Έλληνες που υποφέρουν, μέσω της "Αποστολής".

Κορυφή σελίδας


Παρουσίαση στο Βυζαντινό: «Ευλαβείας και ωραιότητος χάριν. Εκκλησιαστική Τέχνη της Κύμης»

Την Πέμπτη 8 Μαΐου 2014 θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Ευλαβείας και ωραιότητος χάριν. Εκκλησιαστική Τέχνη της Κύμης» του Νικολάου Γραίκου και του Γεωργίου Φουστέρη, που εξέδωσε ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κύμης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Ακαδημαϊκός κ. Παναγιώτης Βοκοτόπουλος, η επίκ. καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννα Στουφή-Πουλημένου, η Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου κ. Αναστασία Λαζαρίδου και οι συγγραφείς.

Το βιβλίο αναφέρεται στην εκκλησιαστική τέχνη των ναών της Κύμης και των κοντινών οικισμών της από τον 17ο έως τον 20ο αι.

Περιλαμβάνει την αναλυτική παρουσίαση της αρχιτεκτονικής, των εικονογραφικών προγραμμάτων, των κειμηλίων και των έργων εκκλησιαστικής ζωγραφικής δεκαέξι συνολικά ναών και τη μελέτη των καλλιτεχνικών τάσεων και των ζωγράφων.

Επιχειρείται επίσης η ερμηνεία της εκκλησιαστικής τέχνης με βάση τις πολιτισμικές, τις ιστορικές και τις λατρευτικές της προϋποθέσεις.

Προλογίζει ο καθηγητής κ. Δ. Δ. Τριανταφυλλόπουλος.

Είσοδος ελεύθερη

Κορυφή σελίδας


«Η Αγία Δύναμις» στο κέντρο της Αθήνας

Η «Αγία Δύναμις», το εκκλησάκι που βρίσκεται χωμένο κάτω από τις κολώνες του Υπουργείου Παιδείας στην Μητροπόλεως, κτίστηκε τον 16ο αιώνα πιθανόν πάνω στα ερείπια του Ναού του Ηρακλή, γιου του Δία και της Αλκμήνης, συζύγου του Αμφιτρύωνος.

Στην επανάσταση του 1821, ο γνωστός πυροτεχνίτης Μαστροπαυλής κατασκεύαζε πυρομαχικά για λογαριασμό των Τούρκων που βρίσκονταν οχυρωμένοι στο Κάστρο. Όμως, στα χέρια των Τούρκων έφτανε μόνο ο μικρός αριθμός πολεμοφοδίων που παρασκευάζονταν με βραδύ ρυθμό κατά τη διάρκεια της μέρας. Το μεγαλύτερο μέρος των πυρομαχικών, τα οποία παρασκευάζονταν με πυρετώδεις ρυθμούς τη νύχτα, παραλάμβανε το πρωί κρυφά, μέσα στο κοφίνι με τα άπλυτα, η κυρά Μανώλαινα Μπινιάρη, η οποία τα μετέφερε ως τον Ιλισσό, στην πηγή της Καλλιρρόης. Από εκεί, το μπαρούτι και τα φυσέκια μεταφέρονταν από έμπιστα πρόσωπα στο Μενίδι, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι επαναστάτες για την εξέγερση της 25ης Απριλίου του 1821.

Μία άλλη, πιο παράξενη ιστορία, μας λέει ότι κάτω από την τράπεζα της εκκλησίας, υπάρχει μία σήραγγα που οδηγεί σε έναν μεγάλο χώρο, γεμάτο τοιχογραφίες παλαιότερων εποχών, 100 περίπου τετραγωνικών μέτρων, όπου οι μοναχοί κατασκεύαζαν τα πολεμοφόδια. Από εκεί ξεκινούν άλλες σήραγγες, πολλών χιλιομέτρων, μία από τις οποίες οδηγεί στο εξωτερικό αφού πρώτα διασχίσει ένα υπόγειο καταρράκτη που σχηματίζει ο Ιλισσός…

«…Κάτω από την Αγία Τράπεζα του ναού υπάρχει μια σκάλα που κατεβαίνει προς τα κάτω. Σε βάθος 15 μέτρων, υπάρχει ένας μεγάλος υπόγειος χώρος, σαν σπηλιά. Το χώρο αυτό, στα χρόνια του Αγώνα, χρησιμοποιούσαν οι καλόγεροι της Μονής, σαν εργαστήριο, όπου κατασκεύαζαν πυρίτιδα, σφαίρες και φυσέκια. Στη συνέχεια, μετέφεραν τα πυρομαχικά μέσω μιας υπόγειας στοάς που ξεκινά από τον υπόγειο αυτό χώρο και καταλήγει κάπου κοντά στο σημερινό σκοπευτήριο της Καισαριανής. Εκεί τα παραλάμβαναν χωριάτες με μουλάρια και τα μετέφεραν στους Αγωνιστές, ενώ οι καλόγεροι επέστρεφαν σο υπόγειο εργαστήριό τους.

Ο χώρος αυτός κάτω από το ιερό της Αγίας Δύναμης, όπως και η στοά που ξεκινά από αυτόν, δηλώνει την προγενέστερη ύπαρξη υπόγειας ζωής. Τους τοίχους του κοσμούν παλιές τοιχογραφίες και σκαλισμένες παραστάσεις πουλιών, φύλλων αμπέλου και αγγέλων που κρατούν ρομφαίες. Όλα δείχνουν πως πρόκειται για κάποιον τόπο λατρείας. Μικρές κολώνες, σπασμένες ή γερμένες στο έδαφος, ανάγουν χρονολογικά ακόμη πιο πίσω, στην αρχαιότητα, ίσως στο Ναό του Ηρακλή.

Η ύπαρξη αρχαϊκών στοιχείων, άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό πολλών ναών της Τουρκοκρατίας, αφού για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνταν ανάγλυφα κομμάτια παλαιοτέρων ναών, αρχαία ή, αργότερα, χριστιανικά. Συγκεκριμένα, η εξωτερική θύρα της Αγίας Δυνάμεως φέρει μαρμάρινο πλαίσιο με χριστιανικά σύμβολα…» Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Τερζής, Η «Αγία Δύναμις», Μετόχι Ιεράς Μονής Πεντέλης

Πηγή: http://www.authorway.com/

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ