!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 693, 14 Απριλίου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eκδημία του Μητροπολίτου Ιωαννίνων, κυρού Θεοκλήτου

Βόλτα στη Βυζαντινή Αθήνα τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα

Χριστιανισμός και ελληνισμός





Μεγάλη Εβδομάδα
στο ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Eκδημία του Μητροπολίτου Ιωαννίνων, κυρού Θεοκλήτου

Η Εκκλησία της Ελλάδος με βαθειά συγκίνηση αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων, κυρού Θεοκλήτου. Ο εκλιπών Ιεράρχης εξεδήμησε προς Κύριον σε ηλικία 84 ετών.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ιωαννίνων γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1930. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1958 και Πρεσβύτερος το 1960. Υπηρέτησε ως στρατιωτικός Ιερέας από το 1961 μέχρι το 1968, από δε το 1968 ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων. Ασχολήθηκε με τη συγγραφή βιβλίων και δοκιμίων σε περιοδικά και εφημερίδες. Μητροπολίτης Ιωαννίνων χειροτονήθηκε το 1975.

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Ιωαννίνων, θα ψαλεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου Ιωαννίνων την Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου και ώρα 15.00 προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κορυφή σελίδας


Βόλτα στη Βυζαντινή Αθήνα τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα

Πρόκειται για μερικά από τα ωραιότερα βυζαντινά μνημεία της Αθήνας. Ο λόγος για τις βυζαντινές εκκλησίες στο ιστορικό κέντρο της πόλης που διαθέτουν όχι μόνο θρησκευτική, αλλά και ιστορική και αισθητική αξία.

Οι ημέρες του Πάσχα προσφέρουν τη δυνατότητα ενός «μυσταγωγικού περιπάτου» στη βυζαντινή Αθήνα.

Πρόκειται για θησαυρούς «ένθεης τέχνης, κληρονομιά αιώνων» στην αρχαία Αγορά, το Μοναστηράκι, την Πλάκα και τα Αναφιώτικα, όπως αναφέρει η αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ο ναός της Χρυσοσπηλιώτισσας (οδό Αιόλου 60) θεμελιώθηκε το 1863 στη θέση παλαιότερης και μικρότερης εκκλησίας, η οποία ερειπώθηκε κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης. Τα σχέδια του κτιρίου έγιναν από τον Δημήτριο Ζέζο, που εισήγαγε το ελληνοβυζαντινό στοιχείο στην αρχιτεκτονική. Μετά τον θάνατό του το 1857, τον διαδέχτηκε ο Παναγιώτης Κάλκος (μέχρι το 1878) και κατόπιν ο Ερνέστο Τσίλερ. Η κατασκευή του νότιου καμπαναριού ολοκληρώθηκε το 1888 και του βόρειου το 1892, χρονιά που περατώθηκε ο ναός. Τα τελευταία χρόνια διενεργούνται εργασίες συντήρησης, στεγανοποίησης και στατικής ενίσχυσης.

Ο βυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά (Πρυτανείου 1, Πλάκα) βρίσκεται στα Αναφιώτικα, κοντά στο μνημείο του Λυσικράτη. Πιθανότατα η ονομασία του προέρχεται από σημαντική οικογένεια της Κωνσταντινούπολης και της Αθήνας, με γνωστότερο μέλος της τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μιχαήλ Α΄ Ραγκαβέ (811-813). Ο πρώτος ναός χτίστηκε τον 9ο αιώνα με υποδομή αρχαίου ναού (σώζονται δύο κιονόκρανα, ένα ιωνικού ρυθμού στη βορειοανατολική πλευρά του ναού κι ένα κορινθιακού ρυθμού που στηρίζει την Αγία Τράπεζα), ο οποίος καταστράφηκε από άγνωστη αιτία. Ο δεύτερος ναός, που χτίστηκε τον 11ο αι., απέκτησε τη σημερινή μορφή του μετά από εργασίες συντήρησης το 1979-1980.

Ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παντανάσσης στην πλατεία Μοναστηρακίου είναι από τις πιο κεντρικές και παλιές εκκλησίες της Αθήνας, καθώς χρονολογείται στον 10ο αι. Μεταβυζαντινό σιγίλιο του 1678 πληροφορεί ότι ο ναός την περίοδο της φραγκοκρατίας είχε προσαρτηθεί στη Μονή της Καισαριανής ως μοναστήρι «ανδρώον», ωστόσο την περίοδο του σιγιλίου λειτουργούσε ως γυναικεία μονή. Απ’ το 1690 ο ναός της Παντάνασσας έγινε ενοριακός. Η εκκλησία έμεινε κλειστή για 12 χρόνια στο πλαίσιο των ανασκαφών και αναστηλώσεων από την Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Αποστόλου Φιλίππου (Αδριανού & Αγίου Φιλίππου 1) βρίσκεται στην περιοχή της παλιάς συνοικίας της Βλασσαρούς, ανάμεσα στο Μοναστηράκι και το Θησείο. Ο αρχικός ναός πρέπει να ήταν τρίκλιτη βασιλική του 9ου αι., ο οποίος καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1827. Το 1833 ανεγέρθηκε ο δεύτερος ναός, ο οποίος ανακαινίστηκε το 1960 σύμφωνα με τα σχέδια της παλαιάς βασιλικής. Εντός του φυλάσσονται πολλά κειμήλια, όπως εικόνες του 19ου αι., ιερά σκεύη από παλιές εκκλησίες της περιοχής που σήμερα δεν υπάρχουν, καθώς και τεμάχια από ιερά λείψανα αγίων, όπως των Αποστόλων Φιλίππου, Πέτρου και Θωμά, των αγίων Ευτυχίου, Μαρίνης, Ταρσιζίου καθώς και του αγίου Λουκά αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως του ιατρού.

Ο ναός του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη στον λόφο του Φιλοπάππου χρονολογείται στον 12ο αι. και ανήκει στον τύπο της καμαρωτής μονόκλιτης βασιλικής. Είναι κτισμένος στη θέση του βόρειου πύργου της πύλης του Διατειχίσματος (Δίπυλο υπέρ των Πυλών), με την τελευταία φάση του οποίου πιθανόν και συνδέεται. Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ανήκουν στον 18ο αιώνα Σύμφωνα με την παράδοση, την ονομασία Λουμπαρδιάρης (Κανονιέρης) την πήρε όταν στα μέσα του 17ου αιώνα, παραμονή του Αγίου Δημητρίου, ένα θαύμα έσωσε τον ναό από τον κανονιοβολισμό του φρουράρχου της Ακρόπολης Γιουσούφ. Η σημερινή μορφή του ναού οφείλεται στην ανακατασκευή της μεταβυζαντινής φάσης του από τον Δημήτρη Πικιώνη.

Ο Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου ή Παναγία της Ρόμβης βρίσκεται στην οδό Ευαγγελιστρίας 10, κοντά στη Μητρόπολη. Είναι τρίκλιτη καμαροσκέπαστη βασιλική, με το αρχικό κτίσμα να ανήκει στα βυζαντινά χρόνια (ο τύπος της εισήχθη στην Ελλάδα μεταξύ των ετών 700-1000). Ανακαινίστηκε στα χρόνια της τουρκοκρατίας, ενώ αργότερα, στη βόρεια πλευρά, προστέθηκε δίκλιτη βασιλική. Πιθανόν το όνομα «Ρόμβη» προήλθε από τον ανακαινιστή (η κτήτορά της), ο οποίος ανήκε στην αθηναϊκή οικογένεια Ρόμπη η Ρούμπη.

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών ανακοίνωσε το πρόγραμμα λειτουργίας των εκκλησιών αυτών.

Κορυφή σελίδας


Χριστιανισμός και ελληνισμός

Γυρισμένη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας όπως η Αστυπάλαια, η Μακεδονία, η Ήπειρος, τα Μετέωρα, η Αίγινα, το Λουτράκι, η Θήβα, η Μήλος, η Κως και ο Μυστράς αλλά και σε χώρες του εξωτερικού όπως η Τουρκία (Κωνσταντινούπολη, Καππαδοκία, Αντιόχεια, Μυρσίνη κ.α.) η Ιταλία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Σκωτία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Συρία, η σειρά «Δεν είσαι μόνος» εξερευνά με λετπομέρειες της συμβολή του ελληνισμού στην εξάπλωση του χριστιανισμού.

Τα επεισόδια που ήδη έχουν παιχτεί είναι τα πρώτα δυο: τη Μ. Δευτέρα 14/04 θα προβληθεί το «Πήγαινε και γίνε αυτό που πίστεψες» που παρακολουθεί την συναρπαστική περιπέτεια της διάδοσης της νέας θρησκείας με τη δράση των Αποστόλων και κυρίως του Αποστόλου των Εθνών, Παύλου και τη Μ. Τρίτη 15/04 θα ακολουθήσει η «Πορεία του ορθόδοξου μοναχισμού».

Από την Μ. Τετάρτη 16 Απριλίου ως την Μ. Παρασκευή 18 του μηνός θα προβληθούν επεισόδια που δεν έχουν προβληθεί στο παρελθόν. Αναλυττικότερα το επεισόδιο της Μ. Τετάρτης τιτλοφορείται «Τουρκοκρατία»: μέσα από αυθεντικές πηγές της εποχής ζωντανεύει η ιστορία του Ελληνισμού στα δύσκολα χρόνια της οθωμανικής δουλείας. Σταυρικός ο δρόμος του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας αλλά ποια η πνευματική και κοινωνική αντίσταση των Ελλήνων κατά της δουλείας; Πόσο ετοίμασε και στήριξε το λαό για τον ξεσηκωμό η Ορθοδοξία; Πόσο συμμετείχε με χιλιάδες νεομάρτυρες, με φωτισμένους διδασκάλους του γένους, με πατριάρχες που θυσιάστηκαν, με κληρικούς και καλόγερους που πήραν τα όπλα; Ερωτήματα όλα που θέτει το επεισόδιο και που φωτίζουν με τις απόψεις τους οι Πατέρας Γεώργιος Μεταλληνός, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και

Βασίλης Τσούπρας, Θεολόγος -Κοινωνιολόγος.

Τη Μ.Πέμπτη σε πρώτη προβολή θα μεταδοθεί το επεισόδιο «Η ουτοπία της εξουσίας» όπου συμμετέχει η πρύτανις Ελένη Αρβελέρ. Η εξουσία είναι αλλοίωση του ήθους του Παραδείσου, δυναστεύει βάναυσα τους ανθρώπους και ασκείται με σκληρότητα και επιβολή. «Ύβρις φυτεύει τύραννον», όπως λέει ο Αισχύλος. Για χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι αλληλοσπαράσσονται δημιουργώντας και καταστρέφοντας βασίλεια και αυτοκρατορίες, εξοντώνοντας τους αντιπάλους, υποδουλώνοντας τους αδυνάτους, λεηλατώντας τον κοινό πλούτο της φύσης που είναι κτήμα όλων των ανθρώπων.

Ποια είναι η απάντηση του Ευαγγελίου σ΄ αυτή την πραγματικότητα;

Τέλος, τη Μ.Παρασκευή σε πρώτη προβολή θα μεταδοθεί το επεισόδιο «Εγώ, ο Μανουήλ Πανσέληνος - ένας φανταστικός βίος» στο οποίο συμμετέχει ο Αιδεσιμολογιότατος π. Σταμάτης Σκλήρης. «Δεν θα ξέραμε τίποτα για τον Μανουήλ Πανσέληνο, τον μεγαλύτερο ζωγράφο της ελληνικής ή βυζαντινής τεχνοτροπίας, με τις εκπληκτικές τοιχογραφίες του 13ου αιώνα στο Πρωτάτο και στις άλλες μονές του Αγίου Όρους» λέει η σκηνοθέτρια Μαίρη Χατζημιχάλη Παπαλιού. «Όμως, τρεις αιώνες αργότερα, ένας μοναχός, ο Διονύσιος εκ Φουρνά, διέσωσε το όνομά του, γράφοντας μια πραγματεία περί ζωγραφικής για να φωτιστούν οι νεώτεροι, όπως έγραψε, από τον «ως σελήνη λάμποντα κυρ Μανουήλ Πανσέληνο».» Σε ένα φανταστικό βίο, ο Πανσέληνος μιλά για τον εαυτό του, για την ζωγραφική πριν απ΄αυτόν και μετά απ' αυτόν μέχρι σήμερα.»

Όλα τα επεισόδια θα μεταδοθούν στις 16.10

πηγή: το Βήμα

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ