!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 692, 10 Απριλίου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποστολή αγάπης από την Eurobank

Το Μουσείο Γκετί επιστρέφει βυζαντινή Καινή Διαθήκη

«Ο Αναστάσιος Μιχαήλ ο Μακεδών και ο Λόγος περί Ελληνισμού”
ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Τα μυστικά των κήπων
στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Αποστολή αγάπης από την Eurobank

Την απόφαση της Eurobank να στηρίξει το φιλανθρωπικό έργο της «Αποστολής» παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Eurobank κ. Χρήστος Μεγάλου στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Ο κ. Μεγάλου επεσήμανε στον Μακαριώτατο ότι η Eurobank θα στηρίξει το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της «Αποστολής». Συγκεκριμένα η Eurobank θα καλύψει το κόστος για 20.000 δέματα αγάπης με τρόφιμα που θα διανεμηθούν μέσω του προγράμματος «Η Αποστολή στηρίζει τους μαθητές» στη διάρκεια του 2014. Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος, που γίνεται σε συνεργασία και με το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, είναι η στήριξη των οικογενειών των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν προβλήματα σίτισης με τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί η ανωνυμία τους, η αξιοπρέπεια τους και βέβαια η μη διατάραξη των σχέσεων που έχουν αναπτύξει στο σχολικό περιβάλλον.

Ο κ. Μεγάλου χαρακτήρισε σημαντικό τον καθημερινό αγώνα της «Αποστολής» και πρόσθεσε ότι "η προσοχή της Eurobank είναι πάντα στραμμένη στην ελληνική κοινωνία και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε στηρίζουν κρίσιμους τομείς. Η συνεργασία μας με την «Αποστολή» διευρύνει την κοινωνική μας δράση στην ευαίσθητη ομάδα των παιδιών, συμβάλλοντας στην στήριξη των οικογενειών τους που βρίσκονται σε ανάγκη".

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε την Eurobank για την συμβολή της στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας και επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο φιλανθρωπικό της έργο καθώς καθημερινά όλο και περισσότεροι εμπερίστατοι συνάνθρωποι μας αναζητούν τη βοήθειά της.”»

Κορυφή σελίδας


Το Μουσείο Γκετί επιστρέφει βυζαντινή Καινή Διαθήκη

Το Μουσείο Γκετί ανακοίνωσε ότι επιστρέφει μια Καινή Διαθήκη του 12ου αιώνα, στην αγιορείτικη Μονή Διονυσίου, από την οποία εκλάπη 50 χρόνια πριν. Το χειρόγραφο έχει αντιγραφεί το 1133 από τον Θεόκτιστο και θεωρείται αριστούργημα της Μεσοβυζαντινής τέχνης.

Οι υπεύθυνοι του Μουσείου ανακοίνωσαν ότι απέκτησαν το χειρόγραφο το 1983 ως μέρος μιας «μεγάλης, καλά τεκμηριωμένης " συλλογής. Το χειρόγραφο βρίσκεται σήμερα στο Κέντρο Getty στο Brentwood στο πλαίσιο της έκθεσης "Heaven and Earth: Byzantine Illumination at the Cultural Crossroad." Έχει παρουσιαστεί σε 14 εκθέσεις στο Getty και δόθηκε ως δάνειο στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης της Τέχνης το 1997, για την έκθεση « Η Δόξα του Βυζαντίου».

Το Getty ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα για το χειρόγραφο τις τελευταίες έξι εβδομάδες σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. "Με βάση τις νέες πληροφορίες που ήρθαν στο φως μέσω αυτής της διαδικασίας, το μουσείο αποφάσισε ότι είναι σωστό να επιστρέψει το χειρόγραφο στην Ιερά Μονή Διονυσίου από την οποία εξαφανίστηκε πριν από 50 χρόνια", δήλωσε ο Timothy Potts , διευθυντής του Μουσείου Getty.

Το 2011, το Getty υπέγραψε ένα μνημόνιο με την Ελλάδα σύμφωνα με το οποίο τα δύο μέρη συμφώνησαν να αποτρέψουν την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων. Η συμφωνία αυτή προέβλεπε επίσης πολιτιστικές ανταλλαγές και κοινή επιστημονική έρευνα.

Κορυφή σελίδας


«Ο Αναστάσιος Μιχαήλ ο Μακεδών και ο Λόγος περί Ελληνισμού”

Οι Εναλλακτικές Εκδόσεις παρουσιάζουν αύριο Παρασκευή 11 Απριλίου στις 19.30 το βιβλίο “‘Ο Ἀναστάσιος Μιχαὴλ ὁ Μακεδὼν ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ” του Χαράλαμπου Μηνάογλου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Μιχάλης Μερακλής, ομοτ. καθηγητής Λαογραφίας, π. Γεώργιος Μεταλληνός, ομοτ. καθ. Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Μαντουβάλου, καθηγήτρια Νεότερης και Μεσαιωνικής Φιλολογίας και ο συγγραφέας του βιβλίου.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο πολιτικής και πολιτισμού του Άρδην, Ξενοφώντος 4, πλ. Συντάγματος.

Ο Χαράλαμπος Μηνάογλου είναι διδάκτωρ νεώτερης ιστορίας του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Έχει δημοσιεύσει τρία βιβλία και δεκάδες επιστημονικά άρθρα. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνεται και το νέο σχολικό βιβλίο ιστορίας Στ΄ Δημοτικού (α΄ ἔκδ. 2012).

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ