Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 69, 28 Μαρτίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΄21

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

«Η ΑΓΙΑ ΜΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΞΙΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ»

ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ (ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ) ΝΑ ΑΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΝΕΙΔΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Ο ΑΜΠΝΤΟΥΛ ΡΑΧΜΑΝ

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΕΛΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΨΥΧΗ

ΟΠΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΛΟΓΩΝ ΣΗΜΕΡΑ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΄21

Μήνυμα «Προς το λαό» απέστειλε η Ιερά Σύνοδος, με την ευκαιρία της Εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου 1821. Στο μήνυμα, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «Η εναρμόνιση της Ελληνικής Εκκλησίας με την αγάπη για την πατρίδα φαίνεται σε όλη την ιστορία της και ιδίως στους χρόνους της τουρκοκρατίας. Τότε η Εκκλησία, ως φιλόστοργος μητέρα, περιέθαλψε και «επισυνήγαγε τα τέκνα αυτής»... Ανέλαβε την κηδεμονία των Ελλήνων, οργάνωσε τη δημιουργία εμποδίων στους εξισλαμισμούς, απεσόβησε την αφομίωση προς τους κατακτητές, ίδρυσε σχολεία, ανέδειξε πλήθος διδασκάλων, ανήγειρε βιβλιοθήκες και πνευματικά κέντρα, οργάνωσε την παροχή συσσιτίων ή υποτροφιών, χρησιμοποίησε τυπογραφεία, ανέπτυξε την κοινοτική οργάνωση, υπήρξε ρηξικέλευθος σκαπανέας της συνεταιριστικής ιδέας, ανέπτυξε τις διδασκαλίες, τους μηχανισμούς και τους τρόπους της εθνικής περισυλλογής και της διατηρήσεως της Ελληνικής γλώσσας και παιδείας, της αναζωπυρήσεως της εθνικής μνήμης και πατριωτικής συνειδήσεως και του αναβαπτισμού των Ελλήνων στα ρείθρα της Εκκλησιαστικής υμνολογίας. Προώθησε και εμψύχωσε τις διεργασίες προπαρασκευής και πραγματοποιήσεως της Εθνεγερσίας του 1821... Το αίμα των Κληρικών Ιερομαρτύρων σφυρηλάτησε στενούς και αδιάρρηκτους δεσμούς μεταξύ Εκκλησίας και Έθνους...»

Κορυφή σελίδαςΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Για το ίδιος θέμα μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά την ακολουθία του μεγάλου Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, επί την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (24/3/2006).

Ο Μακαριώτατος καυτηρίασε την προσπάθεια μερίδος της Ελληνικής διανόησης να διαστρεβλώσει την ιστορική πραγματικότητα και να αποσιωπήσει αλήθειες που σχετίζονται κυρίως με την πεοσφορά της Εκκλησίας στους αγώνες του έθνους και τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι ιστορικές αλήθειες ζουν στις καρδιές και καμία σκοπιμότητα δε μπορεί να τις διαγράψει από το προσκήνιο της ιστορίας. Είναι γνωστό, πλέον, ότι στη διάρκειεα της σκλαβιάς η Εκκλησία διαφύλλαξε την Ορθόδοξη πίστη στους Ναούς και τα Μοναστήρια. Έδρασε, με τρόπο απόλυτο, ενεντίον του εξισλαμισμού, που συστηματικά είχαν θέσει σε ενέργεια οι κατακτητές. Όταν οι Αγωνιστές του ΄21 πήραν στα χέρια τους τα όπλα είχαν τη συνείδηση ότι μαζί τους αγωνίζεται ο Θεός. Ταυτόχρονα με την πίστη, η Εκκλησία διετήρησε και τα γράμμαα, την ιστορία και την παράδοση, γιατί στο σκοτάδι της δουλείας, οι υπόδουλοι στα Κρυφά Σχολειά διδάσκονταν από τους Καλόγερους ώστε αυτός ο λαός να μη χάσει την επαφή με τις ρίζες και το παρελθόν του...»

Κορυφή σελίδας«Η ΑΓΙΑ ΜΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΞΙΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ»

Με τη λήξη της εβδομάδος των Ιερατικών κλίσεων (19 – 29/3/2006), αναγνώσθιηκε στους Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετική εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου. στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής: «Η Αγία μας Εκκλησία, πάντοτε, αλλά ιδιαίτερα σήμερα, χρειάζεται αξίους Ιερείς, εργάτες του Θείου Αμπελώνος... Χριεαζόμεθα, ως αγωνιζομένη εν τω κόσμω Εκκλησία, Ιερείς ζηλωτές, εναρέτους, αφιλάργυρους, ανιδιοτελείς, μορφωμένους, με γνήσιο Ιερατικόν ήθος. Και προσευχόμεθα στον Κύριό μας θερμά γι’ αυτό, ν’ αναδειχθούν άξιοι Κληρικοί στον Αμπελώνα Του. Δόξα τω Θεώ, έχουμε καλούς κληρικούς. Μάς χρειάζονται, όμως, περισσότεροι στο έργο της Εκκλησίας.

Γι’ αυτό είναι ανάγκη όλοι μας να φροντίσουμε για την καλλιέργεια των Ιερατικών Κλίσεων στις ψυχές των ευσεβών νέων μας, που αγαπούν την Εκκλησία, που αγαπούν το τιμημένο ράσο και οραματίζονται να διακονήσουν το Ιερό Θυσιαστήριο με υψηλά κίνητρα και όχι με κατώτερες βλέψεις. Η ανάγκη για κατάλληλους πνευματικούς οδηγούς και ποιμένες είναι επείγουσα και επιτακτική. Είναι ένα ύψιστο χρέος που βαρύνει όλους μας. Αυτό δεν είναι μια υπερβολή. Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε στην ανάδειξη καλών και αξίων λειτουργών της Εκκλησίας. Να προσευχόμεθα θερμά και εγκάρδια και για τους ευσεβείς γονείς κια ιδιαίτερα τις Χριστιανές μητέρες να τις αξιώσει ο Θεός να προσφέρουν ένα παιδί τους στη διακονία του Ιερού Θυσιαστηρίου...»

Κορυφή σελίδαςΟΦΕΙΛΟΥΜΕ (ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ) ΝΑ ΑΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΝΕΙΔΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Για τις θυσίες της ιερατικής ζωής έκανε λόγο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, κατά τη χειροτονία νέου Διακόνου στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Καλλιθέας την Κυριακή της Σταυροπροσκηνύσεως (26/3/2006).

Επεσήμανε τον νέο Κληρικό ότι «όποιος θλέλει να είναι σύμφωνος με το θέλημα του Θεού, θα περάσει από το δρόμο που είναι σπαρμένος με τριβόλολυς και αγκάθια. Δεν είναι εύκολη η Χριστιανική ζωή, ο δρόμος της πειθαρχίας και της υπακοής στο θέλημα του Θεού»

Τόνισε, επίσης, ότι «Εάν για τους Χριστιανούς ισχύει ότι πρέπει να απαρνηθούν τον εαυτό τους και να άρουν το Σταυρό τους, πολύ περισσότερο ισχύει για εμάς τους Κληρικούς. Οφείλουμε να άρουμε τον ονειδισμό του Χριστού, που προέρχεται από το πνεύμα του κόσμου που δε θέλει να βλέπει τους Χριστιανούς να προοδεύοπυν, να δίνουν ξεχωριστό χρώμα στην κοινωνική ζωή»

Τέλος, είπε στον νέο Διάκονο ότι «Μέσα στην Εκκλησία δικαιούσαι να βρεις τη θαλπωρή και την αγάπη που θα σου έδινε η οικογένειά σου, την πνευαματική υποστήριξη, την αδελφική συμπαράσταση. Η δική μας υποχρέωση είναι να σε περιβάλλουμε με στοργή και αγάπη, να σε υποστηρίξουμε για να στερεωθείς, για να φθάσεις σε αίσιο τέρμα, ώστε να αισθάνεσαι ικανοποιημένος εσωτερικά ότι προσέφερες στον εαυτό σου και στους ανθρώπους τη δυνατότητα να γνωρίσουν το Θεό και να επιστρέψουν σ’ Αυτόν...»

Κορυφή σελίδαςΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Ο ΑΜΠΝΤΟΥΛ ΡΑΧΜΑΝ

Συγκλονισμό έχει προκαλέσει τον κόσμο η περίπτωση του 41χρονου Αφγανού Αμπντούλ Ραχμάν ο οποίος δικάζεται στη χώρα του και αντιμετωπίζει την ποινή του θανάτου, επειδή άλλαξε το θρήσκευμά του και από Μουσουλμάνος έγινε Χριστιανός.

Σε μια προσπάθεια να σωθεί η ζωή του νεοφώτιστου Χριστιανού, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος απέστειλε επιστολή (23/3/2006) στον Πρόεδρο του Αφγανιστάν κ. Χαμίντ Καρζάι, στον οποίο, αφού υπενθυμίζει την αγάπη που επέδειξε η Εκκλησία της Ελλάδος προς το λαό του, αποστέλλοντας σπουδαία ανθρωπιστική βοήθεια, στο σκοπό της διαφύλλαξης της ζωής των εκεί πολιτών, επισημαίνει και τα εξής: «Υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες εμείς οι άνθρωποι παραθεωρούμε την αμέτρητη αγάπη του Θεού για το δημιούργημά Του, τον άνθρωπο και επιβάλλουμε σκληρούς νόμους των οποίων η εφαρμογή μπορεί να στερήσει από τον άνθρωπο το δώρο της ζωής, όπως στην περίπτωση του Αμπντούλ Ραχμάν. Χωρίς αμφιβολία, ο Θεός δεν προσβλήθηκε, καθώς η άφατη δικαιοσύνη Του, διατηρεί τον Αμπντούλ εν ζωή. Αυτοί που προβλήθηκαν είναι οι συμπατριώτες του κ. Ραχμάν που αντιλαμβάνονται την μεταστροφή του ως μία απειλή στην πίστη τους. Συνεπώς, δε διώκεται για την παραβίαση του νόμου του Θεού, αλλά για την επιλογή του να λατρεύει τον Θεό με έναν διαφορετικό τρόπο...

Εάν η Σαρία αποτελεί προϊόν Θείας εμπνεύεσεως, τότε δεν μπορεί να είναι άδικη. Εμείς οι Χριστιανοί πιστεύουμε ότι ο Θεός είναι απείρως δίκαιος και ελεήμων και ότι αυτοί που ζητούν την βοήθειά Του την λαμβάνουν εν αφθονία...»

Κορυφή σελίδαςΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΕΛΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΨΥΧΗ

Πατρικό μήνυμα απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος προς τους Σχολικούς Συμβούλους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, εξ αφορμής Ημερίδας που διοργανώνει το Τμήμα Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής (Αθήνα, 28/3/2006), με θέμα «Ενημέρωση για τα νέα σχολικά βιβλία της Θεατρικής Αγωγής και των Θρησκευτικών του Δημοτικού Σχολείου».

Στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «Δεν είναι είδος πολυτελείας τα Θρησκευτικά. Είναι το αγκωνάρι της Παιδαγωγικής. Το παιδί που μαθαίνει για τον Θεό, που σέβεται τον Ύψιστο και προσεύχεται σ’ Αυτόν, να είσθε βέβαιοι ότι, όχι μόνο θα βρει προκοπή στη ζωή του, αλλά θα είναι αυτή η πρόοδός του ορθή και ολοκληρωμένη.

Ιδιαίτερα εμείς οι Έλληνες, που αιώνες τώρα σε τούτο τον ευλογημένο τόπο γεννηθήκαμε, ανατραφήκαμε, διδαχθήκαμε, βιώσαμε την Χριστιανική Ορθόδοξη διδασκαλία, έχουμε ξεχωριστό χρέος να μεταδώσουμε στα παιδιά μας αυτό το πολύτιμο θησαύρισμα της Χριστιανικής μας παράδοσης, ένα θησαύρισμα που δεν είναι στυγνό, ξηρό, τυπικό, νεφελώδες, αόριστο, αλλά γνήσιο, ελεύθερο, δημοκρατικό, συνετό, λογικό, ευπρεπές και εξυψωτικό για τον άνθρωπο. Δεν λέγω οι μαθητές μας να μη μαθαίνουν και στοιχεία τινα για τα άλλα θρησκεύματα, αλλά η προτεραιότητα ανήκει στο σπίτι μας…»

Κορυφή σελίδαςΟΠΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωση – καταγγελία κατά της προκλητικής προπαγάνδας Σκοπιανών από τον Καναδά προέβη ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος (23/3/2006), εξ αφορμής κειμένου που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο, σύμφωνα με το οποίο «στην ιστοσελίδα οι Σκοπιανοί, μαζί με τις προτροπές και τις κραυγές τους δημοσιεύουν έγχρωμες φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης, με τον Λευκό Πύργο, τους καταρράκτες της Εδέσσης, την Φλώρινα, την Καστοριά, την Καβάλα, χωριά των συνόρων μας κ.άλ. όλα αυτά με σκοπιανά ονόματα. Δημοσιεύουν και πάλι τον χάρτη του κρατιδίου τους που περιλαμβάνει όλη την Μακεδονία μας, από την Φλώρινα, την Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, μέχρι την Θάσο...»

Και καταλήγει ο κ. Άνθιμος: «Ας μην βιαστούν οι επικριτές μας να μάς αποδοκιμάσουν. Ας σταθμίσουν, μαζί με όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους ακρίτες των συνόρων μας, τις ευθύνες τους έναντι της πατρίδος μας. Πρέπει όλοι μας να αντισταθούμε ειρηνικά, δηλώνουμε δε ότι εμπιστευόμεθα την Ελληνική κυβέρνησή μας για όσα αγωνίζεται να επιτύχει στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων, αλλά και όλη την πολιτική ηγεσία μας, που γνωρίζει καλά το ζήτημα αυτό. Απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδος ας αντιπαρατάξουμε ένα ΟΧΙ στα επεκτατικά σχέδια των Σκοπίων...»

Κορυφή σελίδαςΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΛΟΓΩΝ ΣΗΜΕΡΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε (23/3/2006)στη Θεσσαλονίκη η τρίτη, κατά σειρά, ενημερωτική Ημερίδα της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων & Διαχριστιανικών Σχέσεων με θέμα «Η πορεία των Θεολογικών διαλόγων σήμερα».

Σκοπός της Ημερίδας ήταν η επικοινωνία με νέα πρόσωπα και η πληροφόρησή τους σε θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες και το πολύπλευρο έργο της Επιτροπής.

Χαιρετίζοντας την Ημερίδα, ο Πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου τόνισε τη σημασία της Ημερίδας στο επίπεδο της πληροφόρησης προς το λαό, αναφορικά με τις Διαχριστιανικές δραστηριότητες της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος έκανε εκτενή αναφορά στο βαρυσήμαντο έργο της Επιτροπής, ενώ ο Πρόεδρός της, Σεβ. Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στη δυναμική συμμετοχή των νέων στην Ημερίδα.

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ