!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 686, 17 Μαρτίου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Η αξία του βιβλίου προσμετράται στην ποιότητα της γλώσσας»

Επίσημη παρουσίαση του Τόμου των Πρακτικών του Α΄ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για το 1821

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στον Μητροπολιτικό ναό της Αγίας Τριάδας στον Πειραιά


          


1821: Η Μυριόβιβλος για τα
χρόνια της Παλιγγενεσίας



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Η αξία του βιβλίου προσμετράται στην ποιότητα της γλώσσας»

Συνάντηση με τον κόσμο του βιβλίου - συγγραφείς, εκδότες, βιβλιοπώλες -είχε ο Αρχιεπίσκοπος , προκειμένου να ενημερωθεί για τη διαφαινόμενη αλλαγή στην ενιαία τιμή του βιβλίου. "Με εξαιρετικό ενδιαφέρον παρακολουθώ τον τελευταίο καιρό τη συζήτηση και τις ανησυχίες του πνευματικού κόσμου της χώρας γύρω από την ανάγκη προστασίας και διαφύλαξης του βιβλίου ως πολιτιστικού αγαθού. Ιδιαίτερα στην εποχή της κυριαρχίας της εικόνας και του διαδικτύου είναι εκ των ων ουκ άνευ η σημασία του βιβλίου ως μέσου γνώσης και πολιτισμού, ως ενεργητικού φορέα πρόσληψης της γλώσσας, της ιστορίας, της λογοτεχνίας, της παράδοσης" σχολίασε ο Μακαριώτατος και συμπλήρωσε με έμφαση ότι «η διαφύλαξη και η προαγωγή της αξίας του βιβλίου δεν πρέπει να είναι ζήτημα ανταγωνισμού των τιμών, αλλά προστασίας της ποιότητας της γλώσσας».

Η ενιαία τιμή βιβλίου αποτελεί ένα σύστημα διατίμησης και προώθησης του βιβλίου στην αγορά, το οποίο συνίσταται στον καθορισμό από τον εκδότη μίας ορισμένης λιανικής τιμής πωλήσεως των βιβλίων που εκδίδει, η οποία ισχύει έναντι πάντων και επί της οποίας οι λιανοπωλητές έχουν δικαίωμα να εφαρμόζουν περιορισμένο όριο έκπτωσης. Σκοπός του συστήματος της ενιαίας τιμής είναι κυρίως η αποτροπή φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού στη διάθεση στο κοινό βιβλίων που εκδίδονται στην Ελλάδα. Ειδικότερα, το σύστημα ενιαίας τιμής επιτρέπει την αποφυγή φαινομένων συγκέντρωσης στην αγορά λιανικής πώλησης βιβλίων. Και τούτο διότι περιορίζει τη δυνατότητα διενέργειας υπερβολικών εκπτώσεων σε βιβλία, στις οποίες έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν μόνον μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης βιβλίων (οι μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων ή οι επιχειρήσεις που εμπορεύονται και πλείστα άλλα προϊόντα π.χ. μεγάλα βιβλιοχαρτοπωλεία, σούπερ μάρκετ, μεγάλοι όμιλοι εκδόσεων εφημερίδων και περιοδικών, πολυκαταστήματα κ.ά.). Η πρακτική αυτή των μεγάλων εκπτώσεων οδηγεί τα παραδοσιακά, μικρότερα βιβλιοπωλεία, που λειτουργούν ως εστίες πολιτισμού ιδίως στην περιφέρεια, και τα οποία βεβαίως δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εφαρμόσουν τέτοιες εκπτώσεις, σε αδυναμία να ανταγωνιστούν τους μεγάλους λιανοπωλητές και, συχνά στο "κλείσιμο" των επιχειρήσεών τους. Παρατηρούνται έτσι, αναπόφευκτα, φαινόμενα συγκέντρωσης μεγάλων επιχειρήσεων στην αγορά λιανικής πώλησης βιβλίων και αποκλεισμού από αυτήν των μικρών βιβλιοπωλείων.

Ο Αρχιεπίσκοπος ενημερώθηκε για το ζήτημα από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου κ. Αθανάσιο Ψυχογιό, τον γραμματέα της κ. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και τον συγγραφέα κ. Γεώργιο Κατσέλη.

Κορυφή σελίδας


Επίσημη παρουσίαση του Τόμου των Πρακτικών του Α΄ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για το 1821

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος παρουσιάζει σήμερα Δευτέρα, στη Στοά του Βιβλίου, τον Τόμο του Α΄ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: «Ιστοριογραφία και πηγές για την ερμηνεία του 1821». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19:30 το απόγευμα, στην αίθουσα «Λόγου και Τέχνης» (οδός Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Αρσακείου Μεγάρου).


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΣ
•Χαιρετισμός Μακαριωτάτου Αρχιπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ
•Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
•Ο Ελλογιμώτατος Καθηγητής Λαογραφίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης.
•Ο Ελλογιμώτατος Καθηγητής της Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτριος Μόσχος.
•Καταληκτήριος Χαιρετισμός Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, Προέδρου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος.

Συντονίζει ο Πανοσ/τατος Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος Αντωνίου – Τριανταφυλλίδης, Γραμματέας της Ε.Σ.Ε Πολιτιστικής Ταυτότητος.
(Τηλ. επικοινωνίας: 210-7272212/3)

Κορυφή σελίδας


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στον Μητροπολιτικό ναό της Αγίας Τριάδας στον Πειραιά

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ βράβευσε με την υπέρτατη τιμή της ιεράς Μητροπόλεως, τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Σπυρίδωνος, το ζεύγος Αθανασίου και Μαρίνης Μαρτίνου, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της Πειραϊκής Εκκλησίας για την αντιμετώπιση ενός χρόνιου προβλήματος: την εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού (θέρμανσης – ψύξης) σ τον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδας. Το ζεύγος Μαρτίνου, μία από τις πλέον ισχυρές οικογένειες στο χώρο της εμπορικής ναυτιλίας, είναι από τους πιο συνεπείς υποστηρικτές του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας κι από τους μεγαλύτερους ευεργέτες ιστορικών, αλλά και σύγχρονων μνημειακών ναών, όπως ο Άγιος Γεώργιος στο Κάιρο και η Παναγία Φανερωμένη στη Βουλιαγμένη.

Ο πρώτος Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Πειραιώς θεμελιώθηκε το 1839 σε οικοπεδική έκταση που ανήκε στον Άγιο Σπυρίδωνα. Στις 11 Ιανουαρίου 1944, κατά τον βομβαρδισμό της πόλης του Πειραιά από τα συμμαχικά αεροπλάνα, γκρεμίζεται εξ ολοκλήρου ο Ναός της Αγίας Τριάδος και θεμελιώνεται εκ νέου την Κυριακή 17 Ιουνίου 1956 παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Δωροθέου. Τα εγκαίνια του νέου Ναού της Αγίας Τριάδος έγιναν στις 17 Μαΐου 1964, ενώ η ανέγερσή του ολοκληρώθηκε το 1979 με βάση τα σχέδια του Γεωργίου Στ. Νομικού.

Ο Ναός είναι Βυζαντινού ρυθμού χωρητικότητας 3.100 ατόμων με εμβαδόν στο Ισόγειο 835 τετραγωνικά μέτρα. Ο τρούλος του έχει 40 παράθυρα και στηρίζεται σε 8 σφαιρικά τρίγωνα και 8 μεγάλες αψίδες. Το περίτεχνο μαρμάρινο τέμπλο του είναι έργο των αδελφών Δούκα, ενώ οι ξυλόγλυπτες θύρες του τέμπλου είναι έργο του Θεοφ. Νομικού.

Πρώτος αγιογράφος ήταν ο αείμνηστος Στέφανος Αλμαλιώτης, μετά τον θάνατο του οποίου την αγιογράφηση του ναού συνέχισε ο βοηθός και μαθητής του κ. Ανάργυρος Λιάκος, ο οποίος ακολούθησε την τεχνοτροπία του δασκάλου του. Ο αγιογράφος Στέφανος Αλμαλιώτης έχει εμπνευσθεί κυρίως από την Μακεδονική Σχολή αλλά και την Κρητική, με αποτέλεσμα μια μοναδική βυζαντινή απεικόνιση του προσώπου.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ