!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 685, 13 Μαρτίου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ευρώπη λέει όχι στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε Τζαμί

Νέα επιστημονικά ευρήματα για το 1821

Κινηματογραφικές προβολές στο Πολιτιστικό κέντρο του Ρουφ


          


Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς

B. N. ΤατάκηΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η Ευρώπη λέει όχι στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε Τζαμί

Υπερψηφίστηκε την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τροπολογία, με την οποία Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας καλείται να ανακαλέσει απόφασή του για λειτουργία του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, ως τζαμί. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να ασκήσει πιέσεις για την άμεση επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως Μουσείο.

Την τροπολογία κατέθεσε ο ευρωβουλευτής, επικεφαλής του κόμματος Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες, Γ. Χατζημαρκάκης.

Η τροπολογία εγκρίθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία. Αποτελεί την ακροτελεύτια αναφορά στο άρθρο 24, το οποίο αναφέρεται στον τομέα της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας στην Τουρκία.

«Είναι ίσως η πρώτη φορά στα χρονικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εγκρίνεται μια τροπολογία, η οποία κατατίθεται την τελευταία στιγμή, σε μια τόσο σημαντική έκθεση. Ευχαριστώ τους συναδέλφους που κατανόησαν πλήρως τη σημασία του αιτήματος, παρά τη διαφωνία της εισηγήτριας της έκθεσης. Ήταν πραγματικά μια δύσκολη στη λήψη της αλλά πολύ σημαντική απόφαση η οποία ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και το αίτημα του ποντιακού ελληνισμού» δήλωσε ο κ. Χατζημαρκάκης.

Σημειώνεται ότι ελληνοχριστιανικός ναός της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας έχει ως περίοδο πρώτης ανέγερσής του τον 5ο αιώνα.

Ο σημερινός ναός είναι καθίδρυμα του 13ου αιώνα, ενός μεγάλου ηγεμόνα της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, του αυτοκράτορα Μανουήλ Α΄ Μεγάλου Κομνηνού. Στο εσωτερικό του φέρει εξαίρετες βυζαντινές αγιογραφίες, μωσαϊκό δάπεδο και μοναδικό ανάγλυφο διάκοσμο, λαμπρά δείγματα πολιτισμού αιώνων. Μεγάλης αξίας δείγμα της πνευματικής ακμής, των δημιουργών και της εποχής του, αποτελεί η δύναμη του μνημείου για ενσωμάτωση στις προσόψεις του και στοιχεία ανατολικών πολιτισμών.

Κορυφή σελίδας


Νέα επιστημονικά ευρήματα για το 1821

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος παρουσιάζει τον Τόμο του Α΄ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: «Ιστοριογραφία και πηγές για την ερμηνεία του 1821», την Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014, ώρα 19:30 στην αίθουσα «Λόγου και Τέχνης» στην Στοά του Βιβλίου (οδός Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Αρσακείου Μεγάρου). Χαιρετισμό θ’ απευθύνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ
•Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
•Ο Ελλογιμώτατος Καθηγητής Λαογραφίας του Δημο-κριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Εμμανουήλ Βαρ-βούνης.
•Ο Ελλογιμώτατος Καθηγητής της Γενικής Εκκ-λησιαστικής Ιστορίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτριος Μόσχος.
•Καταληκτήριος Χαιρετισμός Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, Προέδρου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος.

Συντονίζει ο Πανοσ/τατος Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος Αντωνίου – Τριανταφυλλίδης, γραμματέας της Ε.Σ.Ε Πολιτιστικής Ταυτότητος (τηλ. επικοινωνίας: 210-7272212/3)

Κορυφή σελίδας


Κινηματογραφικές προβολές στο Πολιτιστικό κέντρο του Ρουφ

Η Κινηματογραφική Λέσχη της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών προβάλλει στο Πολιτιστικό Κέντρο την Πέμπτη 13/3 και ώρα 19:00, την ταινία των Ζαν Πιέρ και Λυκ Νταρντέν «Το παιδί και το ποδήλατο».

Η ταινία προλογίζεται από τον σκηνοθέτη και κληρικό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Πέτρο Μινώπετρο και έπεται της προβολής ένας πρώτος σχολιασμός, ως αφορμή για συζήτηση με το κοινό, από τον διδάκτορα θεολογίας και φιλόλογο Διονύσιο Σκλήρη, και τον Διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου της Αρχιεπισκοπής π. Βασίλειο Χριστοδούλου.

Στόχος δεν είναι απλώς η προβολή μιας ταινίας, αλλά η ελεύθερη πρόσβαση των ανθρώπων σε ένα ποιοτικό κινηματογράφο πολλαπλών αναγνώσεων και βέβαια η δημιουργία ενός συντροφικού κλίματος για συζήτηση και προβληματισμό με αφορμή το εκάστοτε κινηματογραφικό έργο.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Το Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών βρίσκεται στο Ρουφ (οδ. Μεγ. Βασιλείου 15), δεύτερος παράλληλος δρόμος πίσω από το κτήριο του Μουσείου Μπενάκη. Με το μετρό, στάση «Κεραμεικός», βγαίνουμε στην έξοδο «Κωνσταντινουπόλεως» και μετά, παίρνοντας την οδό Δεκελέων, συναντάμε τη Μεγάλου Βασιλείου. Με το λεωφορείο είναι η στάση «Καμπά» (αρ. γραμμής 049 και 815) ή η στάση «Πέτρου Ράλλη» (αρ. γραμμής 838, 914, Β18 και Γ18).

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ