!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 682, 27 Φεβρουαρίου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χρυσοστόμου

«Η πίστη μας στο Θεό είναι η ελπίδα μας»: μήνυμα ελπίδας για λύση στην Κύπρο

Νέα εκκίνηση για τα ευρήματα στο μετρό της Θεσσαλονίκης





Η Μητρόπολη Κίτρους στο Διαδίκτυο


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Νέος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χρυσοστόμου

Κατά την σημερινή συνεδρία της η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε με 56 ψήφους νέο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Χρυσοστόμου.

Ο Θεοφιλέστατος εψηφισμένος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος Χρυσοστόμου διακόνησε από το 1995 μέχρι σήμερα ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Χρημάτισε Καθηγητής της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης (1995-2007) και είναι Καθηγητής από το 2008 μέχρι σήμερα στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, με γνωστικό αντικείμενο το μάθημα της «Λειτουργικής».

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964 και είναι απόφοιτος της Θεολογικής (1986) και της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1990). Είναι Διδάκτωρ Φιλολογίας με ειδικότητα στη βυζαντινή φιλολογία στο Α.Π.Θ. (1994). Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία (Besançon - Παρίσι: 1984, 1988) και στην Ιταλία (Perugia – Ρώμη: 1989, 1990) και είναι Επισκέπτης καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Ορθόδοξου Πανεπιστημίου στη Ρεπουμπλικανική Δημοκρατία του Κονγκό – R.D.C (2010) και στη Θεολογική Ακαδημία Κιέβου (2011, 2013).

Συνέγραψε 6 βιβλία και 50 επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, ενώ επιμελήθηκε πολλές επιστημονικές εκδόσεις. Διοργάνωσε 30 επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, ενώ έλαβε μέρος ως εισηγητής σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και επιμορφωτικά σεμινάρια.

Κατά καιρούς κατείχε διάφορες επιτελικές θέσεις στην εκκλησιαστική διοίκηση στη Θεσσαλονίκη και στη Βέροια. Χειροτονήθηκε διάκονος (1989) και πρεσβύτερος (1990) στη Θεσσαλονίκη. Διάκονος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης (1989-1990), έγινε Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Θεσσαλονίκης (1990-1994) και του ομώνυμου Ναού της Βέροιας (1995-σήμερα). Είναι μέλος εκκλησιαστικών και ακαδημαϊκών αποστολών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, ενώ ομιλεί αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ρωσικά.

Κορυφή σελίδας


«Η πίστη μας στο Θεό είναι η ελπίδα μας»: μήνυμα ελπίδας για λύση στην Κύπρο

«Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από την συνεργασία, την επικοινωνία και την συνύπαρξη στην Κύπρο» τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου με τον μουφτή Ταλίπ Αταλάϊ.

Η συνάντηση των δύο θρησκευτικών ηγετών πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του Σουηδού πρέσβη, Κλάους Γκίερσοου, και ο μουφτής ήρθε στις περιοχές ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα κατεχόμενα.

Ο Ταλίπ Αταλάϊ έχει γεννηθεί στην επαρχία Εντερμλί της Τουρκίας και εγκαταστάθηκε με τους γονείς του στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου μετά το 1974.

Η ανακοίνωση καλωσορίζει την αποφασιστικότητα των ηγετών των δύο κοινοτήτων να αρχίσουν ξανά διαπραγματεύσεις με τρόπο αποδοτικό και διατυπώνεται η ελπίδα ότι θα φθάσουν σε μία λύση, όπως αυτή έχει εκφραστεί μέσα από την κοινή ανακοίνωση της 11ης Φεβρουαρίου.

«Η πίστη μας στο Θεό είναι η ελπίδα μας. Σε Αυτόν στρεφόμαστε γιατί τίποτα δεν είναι αδύνατο όταν πιστεύεις στο Θεό» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έστειλε το μήνυμα ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες στο νησί συνεργάζονται και υπάρχει μεταξύ τους αγάπη και αλληλοκατανόηση. Σημείωσε ακόμη ότι ο ρόλος της Άγκυρας στις συνομιλίες είναι ζωτικής σημασίας.

Ο Μουφτής δήλωσε ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες στέλνουν μήνυμα ειρήνης και μιλούν διαφορετική γλώσσα από τους πολιτικούς.

Κορυφή σελίδας


Νέα εκκίνηση για τα ευρήματα στο μετρό της Θεσσαλονίκης

Επιπλέον 42 εκατ. ευρώ θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών στο πλαίσιο της κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η αύξηση της δαπάνης των ανασκαφών (οι οποίες έχουν κοστίσει ώς σήμερα 82 εκατ. ευρώ) κρίθηκε αναγκαία από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που συμφώνησαν με τις εκτιμήσεις των δύο αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων.

Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός βασίστηκε στα χρονοδιαγράμματα και στο προσωπικό που ζήτησαν οι Εφορίες (με βάση τους μισθούς της Αττικό Μετρό), τα οποία μεταφράζονται σε περίπου τρία επιπλέον χρόνια -χρόνος που μπορεί να συμπτυχθεί, όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση- και σε προσλήψεις 630 ατόμων.

Μέχρι σήμερα οι ανασκαφές σε περίπου 35 στρέμματα έχουν φέρει στην επιφάνεια σχεδόν 135.000 ευρήματα, ενώ μένουν να διερευνηθούν οι περιοχές των εισόδων και εξόδων των σταθμών, του αμαξοστασίου Πυλαίας και του νοτίου τμήματος της Αγίας Σοφίας.

Το επιπλέον ποσό αφορά τους 13 σταθμούς στο κέντρο της πόλης, δηλαδή το κυρίως έργο, και όχι τις επεκτάσεις του, ενώ σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η πλήρης συντήρηση και καταγραφή των ευρημάτων, χωρίς τη δημοσίευση και έκθεσή τους.

Από αυτά τα χρήματα, περίπου τα 10 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για τις αποσπάσεις και τις επανατοποθετήσεις μνημείων, καθώς και για τις συνοδευτικές μελέτες.

«Το ποσοστό των αποσπάσεων, που κυμαίνεται περίπου στο 20%, είναι το μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλλο έργο» δήλωσε η γγ του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία έκανε μια ακόμα αντιπαραβολή: «Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, όλο το πρόγραμμα που εκπονείται αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 είναι 105 εκ. ευρώ και όλο το ΠΕΠ Αττικής του Πολιτισμού (με έργα όπως η Πινακοθήκη, το ΕΜΣΤ, το Ακροπόλ κλπ.) είναι 108 εκατ. ευρώ».

«Έχουμε πολλές αρχαιότητες. Αν δεν εντοπίζονταν τόσα πολλά αρχαία και τόσο σημαντικά, δεν θα ανέβαιναν και τα κόστη. Και αρχαία βρίσκονται και αρχαία θυσιάζονται για το χατίρι ενός μεγάλου έργου» είπε από την πλευρά της η διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Μ. Βλαζάκη, ενώ στη συνεδρίαση έγινε για άλλη μια φορά σαφές ότι κύριο αίτιο των καθυστερήσεων ήταν ο κακός σχεδιασμός του έργου.

«Πέρα από τη χάραξη του έργου, που όλοι γνωρίζουμε ότι ήταν λανθασμένη, είχαμε και κάποιες καθυστερήσεις σε ανασκαφές ειδικά στην αρχή. Επίσης, υπήρξαν δυσκολίες στα ευρήματα, καθώς σε κάποιους σταθμούς βρέθηκαν πολύ περισσότερα από άλλους. Τώρα τα πράγματα έχουν εξισορροπηθεί αρκετά» δήλωσε η διευθύντρια Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Ευ. Γερούση.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ