Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 68, 24 Μαρτίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«ΣΦΙΓΓΟΥΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΕΓΓΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΚΡΑΝ»

Η ΙΕΡΩΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΙΣΜΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΤΗ ΛΥΠΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ «ΓΙΑΤΙ» ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ;

ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΗΤΑΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«ΣΦΙΓΓΟΥΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΕΓΓΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΚΡΑΝ»

Επίκαιρο μήνυμα, εξ αφορμής της Διεθνούς Ημέρας κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων (21/3/2006), εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος.

«Η Εκκλησία συμμετέχει στη σημερινή Διεθνή Ημέρα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων υπενθυμίζοντας την πάγια Χριστιανική αρχή: «αγαπάτε αλλήλους» και την Παύλεια διαλεκτική «ουκ ένι Ιουδαίος, ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ή ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ». Όσο απομακρυνόμαστε απ’ αυτά τα αρχέτυπα τόσο ο φόβος του ρατσισμού και το κλείσιμο στον εαυτόν μας θα μας κυριεύει. Όσο, όμως, ανοιγόμαστε, σεβόμαστε και διακονούμε τον άλλον, τόσο θα αποδεικνύουμε ότι ο Θεός μιλά στον άνθρωπο μέσω ανθρώπων.

Κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε μορφή φυλετικής διάκρισης πέρα από τοίχους δισταγμών, σφίγγουμε το χέρι του «εγγύς» και του «μακράν» και προσευχόμαστε για κάθε καλό και ευτυχές».

Κορυφή σελίδαςΗ ΙΕΡΩΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΙΣΜΑ

Επίκαιρο μήνυμα, με την ευκαιρία της Εβδομάδος Ιερατικών Κλίσεων (20 – 26/3/2006), απέστειλε η Ιερά Σύνοδος προς τους Ιεροσπουδαστές και υποψηφίους Κληρικούς, στο οποίο σημειώνει, μεταξύ άλλων:

«Σήμερα, στην εποχή της εκκοσμίκευσης και της παγκοσμιοποίησης, φαντάζει παράξενο και φαίνεται παράδοξο πώς ένας νέος θέτει σκοπό της ζωής του να γίνει Ιερέας. Άλλωστε, πολλοί από σας θα έχετε ακούσει ή θα έχετε δεχθεί το ερώτημα: «μα καλά, πώς εσύ, ένα νέο παιδί, θέλεις να γίνεις παπάς και να μπεις μέσα σε μια Εκκλησία τόσο συντηρητική και γερασμένη, αφού κουβαλάει στην πλάτη της δύο χιλιάδες χρόνια;» Βέβαια, όλοι αυτοί που λέγουν αυτά αγνοούν πως ο Θεός δε γερνάει. Είναι «χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας». Πάντοτε ο ίδιος και αναλλοίωτος. Και η Εκκλησία Του, η κοινωνία των πιστών Του παιδιών, είναι και αυτή αναλλοίωτη και νέα. Όπως καταλαβαίνετε, η Ιερωσύνη αμφισβητείται από έναν κόσμο που υπολογίζει μόνον στις υλικές αξίες, που δεν έχει πνευματικές αναζητήσεις και προοπτική.

Και για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς απέναντί σας, η καθημερινότητα του Εκκλησιαστικού μας βίου δεν είναι πάντοτε ιδανική. Υπάρχουν, δυστυχώς και μέσα στους δικούς μας κόλπους καταστάσεις που εγείρουν έναν αρνητισμό για την Ιερωσύνη, από Κληρικούς – ελάχιστους βέβαια – που δεν τιμούν, όσο πρέπει, αυτό που τους χάρισε η Αγία μας Εκκλησία: το χάρισμα να είναι Ιερείς…».

Για το ζήτημα των Ιερατικών κλίσεων μίλησαν στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε εκπομπές – αφιερώματα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος και οι Σεβ. Μητροπολίτες Κυθήρων Σεραφείμ, Σταγών Σεραφείμ, Νέας Σμύρνης Συμεών, Χαλκίδος Χρυσόστομος, Φιλίππων Προκόπιος, Μονεμβασίας Ευστάθιος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Παροναξίας Αμβρόσιος, Παραμυθίας Τίτος, Μυτιλήνης Ιάκωβος και Γλυφάδας Παύλος.

Κορυφή σελίδαςΟ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ

Με τους διδάσκοντες και τους διδασκόμενους της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής συναντήθηκε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος (22/3/2006), στα πλαίσια της εβδομάδος Ιερατικών Κλίσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στους υποψηφίους κληρικούς και εξήγησε την σπουδαιότητα του ρόλου του ιερέως στην σύγχρονη κοινωνία: «Ο Κύριος μάς διάλεξε και μάς απέστειλε στον κόσμο και εμείς συνεχίζουμε το έργο Του… Οι Ιερείς προσφέρουν αναντικατάστατη υπηρεσία στην Εκκλησία, η οποία δε νοείται χωρίς αυτούς και φυσικά στον κόσμο που τους έχει ανάγκη, καθώς αναζητεί σταθερά ερείσματα για να μη χάσει την εθνική του ταυτότητα και την εθνική του οντότητα… Όσο ο κόσμος απομακρύνεται από τον Θεό και δοκιμάζει τη ζωή της αμαρτίας, άλλο τόσο νοσταλγεί να επιστρέψει σε Αυτόν…

Η απόφασή σας να ακολουθήσετε αυτή την πορεία και να διατηρήσετε την Ιερή Παράδοση της Εκκλησίας και να μεταφέρετε στον σύγχρονο κόσμο το μήνυμα της αγάπης και της ελπίδας, που τόσο έχει ανάγκη, στηρίζεται στη αγάπη σας για τον Θεό και το άνθρωπο…».

Κορυφή σελίδαςΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΤΗ ΛΥΠΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο συναντήθηκε ο νέος Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης (22/3/2006), με τον οποίο συζήτησε ζητήματα ης αρμοδιότητάς του. Ο κ. Κασσίμης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, εξέφρασε τη λύπη του για την παραποίηση της αλήθειας στην οποία προέβη εφημερίδα, δημοσίευμα της οποίας επανέφερε στο προσκήνιο φαντασιώσεις του παρελθόντος σχετικά με υποτιθέμενο άξονα Πατριαρχείου Μόσχας – Εκκλησίας της Ελλάδος κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου!!! «Συζητήσαμε πολύ σοβαρά και πολύ θερμά όλα τα θέματα» δήλωσε ο κ. Υπουργός, «ακόμα και αυτά τα οποία φαινομενικά δείχνουν άλλα πράγματα από την πραγματικότητα. Λυπούμαι γι’ αυτό το δημοσίευμα».

Για το ίδιο θέμα ο Δ/ντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Χάρης Κονιδάρης δήλωσε, τις προηγούμενες μέρες, ότι «ουδεμία “ιερά συμμαχία” έχει συνάψει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος με τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Αλέξιο, κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου… Ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριάρχη, τον στηρίζει δυναμικά σε κάθε ζήτημα που αντιμετωπίζει και συμπαρίσταται ενεργά σε κάθε πρωτοβουλία του…»

Κορυφή σελίδαςΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

Ευχαριστήρια επιστολή απέστειλε προς τη Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Διευθυντής του Ιατρικού Σώματος του Εθνικού Στρατού του Αφγανιστάν Επίκουρος καθηγητής Yaftany, για την έμπρακτη αλληλεγγύη της Εκκλησίας μας στον χειμαζόμενο λαό τη χώρας του.

«Ως Διευθυντής του Ιατρικού Σώματος του Εθνικού Στρατού του Αφγανιστάν θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και τα αισθήματα εκτιμήσεώς μου προς την Μ. Κ. Ο της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη» για τη συνεργασία της και τις υπηρεσίες της χάρη στις οποίες μας προσφέρθηκαν δύο ασθενοφόρα προς χρήση από τη στρατιωτική Διεύθυνση του Ιατρικού Σώματος. Σας ευχόμεθα και άλλες επιτυχίες σε όλες τις υποθέσεις σας και θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι εκτιμούμε το αποτελεσματικό σας έργο, που προσφέρετε για το λαό μας».

Κορυφή σελίδαςΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ «ΓΙΑΤΙ» ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ;

Με θέμα «Πόνος και Λύτρωση» μίλησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος στο Επιστημονικό Συμπόσιο που διοργάνωσε το Ελληνικό, Περιφερειακό, Αναπτυξιακό Κέντρο στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (22/3/2006).

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε, μεταξύ άλλων: «Απάντησις στο «γιατί» του πόνου δε μπορεί να δοθεί χωρίς το φως του Χριστού. Όχι το φως της Θρησκείας γενικώς, αλλά το φως αυτού του Θεανδρικού προσώπου του Χριστού. Και τούτο διότι Αυτός ανέλαβε πάνω Του όλο τον ανθρώπινο πόνο, δια της Ενανθρωπήσεως, του Πάθους, του Σταυρού και του τριημέρου Θανάτου Του. Το κλειδί για την ερμηνεία του πόνου είναι η εν Χριστώ Εσταυρωμένη αγάπη του Θεού. Τα μυστήρια του Θεού δεν εξιχνιάζονται ούτε με επιστημονικές έρευνες, ούτε με φιλοσοφικές αναζητήσεις, ούτε με μεταφυσικές προσεγγίσεις. Τα μυστήρια του Θεού φανερώνονται και αποκαλύπτονται εν χάριτι. Ο ανθρώπινος πόνος είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ιερώτερα μυστήρια και ο Θεός το αποκαλύπτει και το ερμηνεύει εν Αυτώ τω Υιώ Του, δια Σταυρού πάνω στο Γολγοθά. Και τη λύση, τη λύτρωση, την δίδει από έναν παρακείμενο άδειο τάφο. Όχι με λόγια, αλλά με ένα γεγονός. Την Ανάσταση!…».

Κορυφή σελίδαςΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΗΤΑΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ

Εόρτιο επετειακό μήνυμα απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος προς τους διδάσκοντες και διδασκομένους των εκπαιδευτηρίων «Ελληνογερμανική αγωγή», επ’ ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 (23/3/2006).

Στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος κάλεσε τους εορτάζοντες να διεισδύσουν στην ουσία εκείνου του μεγάλου αγώνα: «Ας δούμε τις ρίζες αυτού του αγώνα, της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Τέσσερις αιώνες σκλαβιάς έφεραν πίκρα, πόνο, φτώχεια, αμορφωσιά, λησμοσύνη της Ελλάδας στους ξένους λαούς. Και οι ξένοι περιηγητές, που έβλεπαν τον τόπο μας, έλεγαν «πώς αυτοί οι Έλληνες θα ελευθερωθούν;» Και όμως, επειδή σιγόκαιγε στην ψυχή του Έλληνα, μικρού ή μεγάλου, πλούσιου ή φτωχού, μορφωμένου ή κολλυβογράμματου, η πίστη στο Θεό και η ελευθερία της πατρίδος, αυτές οι δύο αγάπες και μεγάλες αρετές, η Ελλάδα σήμερα, του 2006, είναι χώρα άξια και ζηλευτή. Οι ρίζες του μεγάλου αγώνα ήταν ρίζες πνευματικές…».

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ