!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 679, 17 Φεβρουαρίου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Άγιον Όρος

Ιστορική ανταλλαγή εθνικών θησαυρών

Η Κρήτη στο ραδιόφωνο του 89,5

Το Άγιον Όρος
στη Νεοελληνική ΤέχνηΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Άγιον Όρος

Στην κρίση που περνά η χώρα και τις θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από τη Μονή Σίμωνος Πέτρα, όπου ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στο Αγιον Όρος.

«Η πνευματική ακτινοβολία της Μονής σας στο εξωτερικό συνεισφέρει και στο να επανακτήσει η χώρα μας την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία ανάμεσα στους φίλους, αλλά και τον σεβασμό των εχθρών της», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

«Περνάμε δύσκολες ώρες, αλλά με τη βοήθεια του Θεού στεκόμαστε όρθιοι. Μας ζητήθηκαν μεγάλες θυσίες, αλλά αν ακόμα και στα δύσκολα η πολιτεία βρίσκεται κοντά σας, είναι γιατί έχουμε κοντά μας την Ορθοδοξία και τη γλώσσα.

»Πιστεύω ότι αφήνουμε πίσω μας τις μέρες της δοκιμασίας σιγά-σιγά και η ελληνική πολιτεία θα μπορεί να ανταποκρίνεται πληρέστερα στο καθήκον της απέναντι στο Άγιον Όρος» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετούς γέροντες στις Μονές που επισκέφθηκε. Στις συζητήσεις ενημερώθηκε για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη μοναστική πολιτεία του Άθω και διαβεβαίωσε ότι θα δοθούν λύσεις αφού προηγηθεί η εξέταση των θεμάτων από τα αρμόδια υπουργεία σε κάθε τομέα.

Η Ιερά Κοινότητα έκανε αναφορά και στην οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της, τις οποίες οι Αγιορείτες μοναχοί διαπιστώνουν και από την απόγνωση που βλέπουν στη συμπεριφορά προσκυνητών, οι οποίοι προσέρχονται στο Άγιον Όρος για να προσευχηθούν.

Κορυφή σελίδας


Ιστορική ανταλλαγή εθνικών θησαυρών

Μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι τελικά οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για μια ιστορική ανταλλαγή. Οι βούλγαροι ζητούν τα οστά του τσάρου Σαμουήλ Β' τον οποίο θεωρούν «πατριάρχη» του έθνους τους και εμείς ζητάμε ως αντάλλαγμα περίπου 400 χειρόγραφα που είχαν κλαπεί στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο από μοναστήρι των Σερρών.

Έως τώρα η βουλγαρική πλευρά επί δεκαετίες αρνείτο να δώσει τα χειρόγραφα που φυλάσσονταν στο Μουσείο Ιβάν Ντουίτσεφ στη Σόφια.

Φέτος, όμως που γιορτάζονται τα 1000 χρόνια από το θάνατο του Σαμουήλ -όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής- η βουλγαρική πλευρά θέλει τα οστά για τις εορταστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για το φθινόπωρο του 2014.

Τα οστά του βασιλιά Σαμουήλ ανακαλύφθηκαν στην Πρέσπα το 1969 μετά από ανασκαφές που διενήργησε ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Μουτσόπουλος.

Βρίσκονταν δίπλα στον τάφο με το λείψανο του Αγίου Αχίλλειου. Συνολικά βρέθηκαν τέσσερις σαρκοφάγοι που όπως επιβεβαιώθηκαν και από βούλγαρους ειδικούς ανήκαν στον Σαμουήλ και στενούς συγγενείς του.

Ο Σαμουήλ μετά την οριστική του ήττα από τον Βασίλειο το Βουλγαροκτόνο, στη μάχη του Κλειδιού το 1014, κατέφυγε στην Πρέσπα, όπου ο ίδιος είχε θάψει το λείψανο του Αγίου Αχιλλείου το οποίο είχε αρπάξει από τη Λάρισα. Εκεί πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 6 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

Επί χρόνια οι Βούλγαροι σε τακτά χρονικά επανέρχονται διατυπώνοντας το αίτημα να τους επιστραφούν τα οστά. Η Ελλάδα δηλώνει ότι δεν έχει αντίρρηση αλλά από την πλευρά της θέτει θέμα επιστροφής των κλεμμένων βυζαντινών χειρογράφων.

Ο καθηγητής Μουτσόπουλος επί δεκαετίες φύλασσε τα οστά στο σπίτι του και τα παρέδωσε πριν λίγα χρόνια στο Βυζαντικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης

Όλα δείχνουν ότι η ώρα της ανταλλαγής έχει φτάσει καθώς και ο πρόεδρος του ιδρύματος Βουλγαρική Μνήμη Μίλεν Βραμπέφσκι δήλωσε πρόσφατα: «Εδώ και έξι χρόνια η ελληνική πλευρά δηλώνει ετοιμότητα να μας δώσει τα λείψανα του Σαμουήλ και ως αντάλλαγμα να λάβει κάποια βυζαντινά πατριαρχικά χειρόγραφα που κάποτε σώζονταν σε μοναστήρι στη Β. Ελλάδα».

Κορυφή σελίδας


Η Κρήτη στο ραδιόφωνο του 89,5

Από τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014 έως και την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014 (εκτός Σαββάτου και Κυριακής), ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, παρουσιάζει ένα 10ήμερο αφιέρωμα στην Κρήτη με τον γενικό τίτλο: «Πολυθαύμαστη Κρήτη».

Το αφιέρωμα αποτελεί ένα οδοιπορικό τόσο στη γνωστή όσο και στην άγνωστη Κρήτη. Παρουσιάζονται εκκλησιαστικά, ιστορικά, εθνολογικά και γεωγραφικά στοιχεία. Γίνεται, επίσης, αναφορά στον Πολιτισμό, στα Γράμματα και στις Τέχνες που αναπτύχθηκαν, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα, σ’ αυτόν τον ιδιαίτερο και πολυθαύμαστο τόπο της πατρίδος μας.

Ειδικότερα, οι εκπομπές του Αφιερώματος στην Κρήτη αναφέρονται σε θέματα όπως:

• ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΓΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
• ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
• ΚΡΗΤΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
(Ήθη και Έθιμα)
• ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ – ΚΛΙΜΑ –ΠΑΝΙΔΑ –ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
• ΚΡΗΤΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ
(Κρητική διατροφή, προϊόντα, συνταγές)
• ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗ
• ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
(Πνευματική προσφορά)

Τέλος, στην εκπομπή «Μουσική των Αγγέλων», ακούγονται καθημερινά στις 16:00, Βυζαντινοί ύμνοι από την πλούσια Εκκλησιαστική μας Παράδοση.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ