!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 674, 30 Ιανουαρίου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οριστική απόφαση για τις αρχαιότητες στο μετρό της Θεσσαλονίκης

Τις πληγές της στους ναούς μετρά η Κεφαλονιά

Φεβρουάριος -Μήνας προσφορών στις εκδόσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ
ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝΕΙΔΗΣΕΙΣ


Οριστική απόφαση για τις αρχαιότητες στο μετρό της Θεσσαλονίκης

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, που διήρκεσε περισσότερο από 10 ώρες, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) τάχθηκε υπέρ της απόσπασης και της επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου ως συνόλου στο ίδιο μέρος, που θα διαμορφωθεί σε επισκέψιμο χώρο.

Συγκεκριμένα, στη συζήτηση παρουσιάστηκαν έξι πιθανές λύσεις για την ανάδειξη των σημαντικότατων βυζαντινών μνημείων που βρέθηκαν στον συγκεκριμένο σταθμό κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης.

Από τις λύσεις αυτές, τόσο οι εισηγητές των αρμόδιων διευθύνσεων όσο και η οριακή πλειοψηφία των μελών του ΚΑΣ τάχθηκαν υπέρ του συνδυασμού των δύο, που είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό τη διατήρηση της ενότητας των αρχαιοτήτων στο μέγιστο βαθμό.

Εκτός από τις έξι αυτές προτάσεις, στο τραπέζι «έπεσαν» επίσης η διεξαγωγή αυτοψίας και η αναζήτηση δεύτερης γνώμης εμπειρογνωμόνων ως προς τη δυνατότητα της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων, που όμως δεν υπερίσχυσαν.

Στη συζήτηση παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος επιχειρηματολόγησε υπέρ της διατήρησης των αρχαιοτήτων στον χώρο του σταθμού, με τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου στο κέντρο της πόλης, με πεζοδρομήσεις και αναπλάσεις, που θα περιλαμβάνει, μαζί με τα μνημεία του σταθμού, και τα υφιστάμενα της περιοχής, όπως το Μπεζεστένι, το Αλκαζάρ, την Πλατεία Διοικητηρίου, τον Άγιο Δημήτριο, την εκκλησία της Αχειροποιήτου και την Παναγία των Χαλκέων.

Από πλευράς Αττικό Μετρό, έγινε σαφές ότι το έργο βρίσκεται σε οριακό σημείο λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, προτείνοντας λύση με συνύπαρξη σταθμού και αρχαιοτήτων σε ποσοστό 85%, αλλά και με την παρουσία κυλιόμενων κλιμάκων και γυάλινου δαπέδου, κάτι που ωστόσο δεν έπεισε τα μέλη του ΚΑΣ .

Από τη μεριά της, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στην μεγάλη εκμετάλλευση του θέματος τόσο σε πολιτικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και στην ανάγκη να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υλοποίηση του έργου.

Οι προτάσεις που προτιμήθηκαν από το ΚΑΣ έχουν σχεδιαστεί η μία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και η δεύτερη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Κορυφή σελίδας


Τις πληγές της στους ναούς μετρά η Κεφαλονιά

Ζημιές σε εκκλησιαστικά μνημεία της Κεφαλονιάς έχουν διαπιστωθεί μετά τον καταστροφικό σεισμό στο νησί. Τα προβλήματα έχουν καταγραφεί από κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων που βρίσκεται στο νησί από τη Δευτέρα. Ρωγμές παρουσιάστηκαν στους ναούς:

Αγία Θέκλα, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Σπυρίδων, Άγιος Θεόδωρος, Παναγία Φανερωμένη. Τα στελέχη των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΤ προχωρούν σε ελέγχους των λοιπών μνημείων, όπου βέβαια τους επιτρέπει η κατάσταση των οδικών δικτύων. Επίσης, ζημιές έχουν υποστεί οι εκκλησιές των Ρόγγων και των Σουλάων. Δεν παρουσιάζονται προβλήματα στα αρχαία μνημεία του νησιού, ενώ ούτε η γέφυρα De Bosset στην οποία εκτελείται έργο του ΕΣΠΑ έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, καθώς ενισχύθηκε στα πλαίσια του έργου με μικροπασάλους.

Όπως έγινε γνωστό, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ ζήτησε, έως την Παρασκευή, από τις υπηρεσίες του υπουργείου λίστα με αναλυτική καταγραφή των συγκεκριμένων ζημιών.

Κορυφή σελίδας


Φεβρουάριος -Μήνας προσφορών στις εκδόσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης

Όπως και κάθε χρόνο, ο Φεβρουάριος είναι μήνας προσφορών και μεγάλων εκπτώσεων στο σύνολο των εκδόσεών του ΜΙΕΤ. Οι βιβλιόφιλοι και όλοι οι φιλομαθείς αναγνώστες μπορούν να αποκτήσουν σπουδαία έργα και τίτλους-κοσμήματα της παγκόσμιας και της εγχώριας πνευματικής παραγωγής σε προσιτές τιμές. Μπορούν να επιλέξουν τα βιβλία που προτιμούν από μια μεγάλη ποικιλία πρωτότυπων και μεταφρασμένων μελετών, οι οποίες καλύπτουν θεματικά ολόκληρο σχεδόν το φάσμα των επιστημών του ανθρώπου (βυζαντινή και νεότερη φιλολογία, ιστορία, αρχαιολογία, φιλοσοφία, κλασική, γλωσσολογία, ιστορία των επιστημών, τέχνη κλπ.).

Τα πέντε βιβλιοπωλεία του Ιδρύματος, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, περιμένουν τους βιβλιόφιλους με μεγάλες εκπτώσεις (έως 50%), ειδικές προσφορές σε σειρές και όλες τις πληροφορίες για τους τίτλους και το εκδοτικό πρόγραμμα του ΜΙΕΤ. Σημειώνουμε ότι στα βιβλιοπωλεία επί της οδού Αμερικής 13 (Αθήνα) και Τσιμισκή 11 (Θεσσαλονίκη) διατίθενται, επίσης σε προσιτές τιμές, όχι μόνον οι εκδόσεις του Ιδρύματος αλλά και οι εκδόσεις όλων των αξιόλογων μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων και οργανισμών της χώρας, πολλές από τις οποίες είναι δυσεύρετες στα περισσότερα βιβλιοπωλεία.

Περισσότερα στις εκδόσεις του ΜΙΕΤ

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ