!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 673, 27 Ιανουαρίου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δόθηκε στη Λατρεία ο ιστορικός ναός Ταξιαρχών Κορυδαλλού

Βυζαντινή εκκλησία αποκαλύφθηκε στο Ισραήλ

Παιδική Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Απόψε στις 23.00 στη Ραδιοφωνική Βιβλιοθήκη
Ο Πέτρος Ξεκούκης διαβάζει από το βιβλίο: «Έκφραση μοναχικής εμπειρίας» του Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή.ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Δόθηκε στη Λατρεία ο ιστορικός ναός Ταξιαρχών Κορυδαλλού

Ύστερα από μακροχρόνιες και έντονες προσπάθειες του Μητροπολίτου Νικαίας κ. Αλεξίου, ξεκίνησαν προ ενός έτους και ήδη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναστηλώσεως και συντηρήσεως του ιστορικού ναού Ασωμάτων Ταξιαρχών Κορυδαλλού, κτίσματος του 10ου αι μ.Χ. στον περίβολο της ομωνύμου Ενορίας.

Μέσα σε ατμόσφαιρα χαράς και συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014 τα θυρανοίξια από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικαίας και Κορυδαλλού κ . Αλέξιο, ο οποίος εκείνη την ημέρα συμπλήρωσε 19 έτη από τότε που η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον εξέλεξε Επίσκοπο και Μητροπολίτη της ιστορικής Μητροπόλεως Νικαίας (25-01-1995), πλαισιούμενο από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιο, τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως π. Χρυσόστομο Παναγόπουλο και ευλαβείς ιερείς.

Η συμμετοχή του ευσεβούς λαού καθώς και η παρουσία αντιπροσωπειών των σχολείων μας και των παιδιών από τις νεανικές ομάδες της ενορίας ήταν συγκινητική.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ Λίνα Μενδώνη, οι βουλευτές της περιφερείας, ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Σταύρος Κασιμάτης, θερμός συμπαραστάτης σε όλη την πορεία του έργου με το Δημοτικό Συμβούλιο, στελέχη της Α Ἐφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μεταβυζαντινών Μνημείων, ο ανάδοχος του έργου με το επιτελείο του πουεργάστηκε με σεβασμό για την αποπεράτωση των εργασιών.

Ακολούθησε ομιλία από τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος ευχαρίστησε θερμώς όλους όσοι συνέβαλαν στην αποκατάσταση αυτού του μοναδικού σωζομένου μνημείου της περιοχής.

Κορυφή σελίδας


Βυζαντινή εκκλησία αποκαλύφθηκε στο Ισραήλ

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή Αλούμα στο Νότιο Ισραήλ, ανακάλυψαν μέρη μιας βυζαντινής εκκλησίας 1.500 ετών. Στο δάπεδο δεσπόζει ένα ψηφιδωτό με κεντρικό θέμα την Ανάσταση του Χριστού. Το κτίριο, ρυθμού βασιλικής, έχει 22 μέτρα μήκος και 12 μέτρα πλάτος. Αποτελείται από μια κεντρική αίθουσα με δύο πλάγια κλίτη που χωρίζονται από μαρμάρινους κίονες . Στο μπροστινό μέρος του κτιρίου υπάρχει μια μεγάλη ανοικτή αυλή ( αίθριο ), με ένα λευκό ψηφιδωτό δάπεδο , καθώς και με μια δεξαμενή . Απέναντι από την είσοδο στην κύρια αίθουσα, υπάρχει μια σειρά δώδεκα αναθηματικών επιγραφών στην Ελληνική που περιέχουν τα ονόματα Μαρία και Ιησούς καθώς και το όνομα του προσώπου που χρηματοδότησε την κατασκευή του ψηφιδωτού. Στο ψηφιδωτό υπάρχουν διακοσμητικά σχέδια, άμπελοι, απεικονίσεις ζώων, πουλιά και γεωμετρικά σχέδια. Αυτή η εκκλησία αποτελεί μέρος ενός μεγάλου και σημαντικού βυζαντινού οικισμού, που υπήρχε στην περιοχή.

Πηγή: www.lifo.gr

Κορυφή σελίδας


Παιδική Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Η Παιδική-Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα διοργανώνει ακρόαση για νέους μουσικούς, ηλικίας 7 έως 19 ετών, για την καλλιτεχνική περίοδο Ιανουαρίου 2014 – Δεκεμβρίου 2014, σε όλα τα όργανα της Συμφωνικής Ορχήστρας:

Έγχορδα: βιολιά, βιόλες, τσέλλα, κοντραμπάσσα

Ξύλινα πνευστά: φλάουτα, όμποε, κλαρινέττα, φαγκότα, σαξόφωνο

Χάλκινα πνευστά: τρομπέτες, κόρνα, τρομπόνια, τούμπα, κρουστά, άρπα

Η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί τo Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014, από τις 12.00μμ έως τις 15.00μμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Μεγάλου Βασιλείου 15, Ρουφ).

Οι διαγωνιζόμενοι έχουν το δικαίωμα να εκτελέσουν ένα μουσικό θέμα της επιλογής τους. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα:

6937019369 κα Νίνα Πατρικίδου (Μαέστρος Ορχήστρας),
6945015734 (Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ορχήστρας) και
2130184436 (Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών).

Στην ακρόαση μπορούν να λάβουν μέρος ακόμη και αρχάριοι για τους οποίους λειτουργεί ειδικό τμήμα στην ορχήστρα.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ