!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 671, 13 Ιανουαρίου 2014            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ομιλούσες Εικόνες: Η διάδοση του θρησκευτικού πίνακα στη Ρωσία και στα Βαλκάνια, 16ος – 19ος αιώνας»

Ψήφισμα αγωνίας της Χ.Α.Ε. για την Αγία Σοφία

Πρόγραμμα εθελοντισμού στη Γερμανία από την «Αποστολή»




«Έχουμε ανάγκη από απλότητα και ταπείνωση»
ο Αρχιεπίσκοπος στον Ι. Ν. Αγίου Ανδρέα Πετραλώνων



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ομιλούσες Εικόνες: Η διάδοση του θρησκευτικού πίνακα στη Ρωσία και στα Βαλκάνια, 16ος – 19ος αιώνας»

Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 18.00 εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Chkhikvishvili η έκθεση «Ομιλούσες Εικόνες: Η διάδοση του θρησκευτικού πίνακα στη Ρωσία και στα Βαλκάνια, 16ος – 19ος αιώνας». Η έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών – Ι.Τ.Ε. στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Ρώσικες εικόνες στην Ελλάδα 15ος – αρχές 20ού αιώνα. Το πρόγραμμα αποσκοπεί να χαρτογραφήσει τη διάδοση των ρωσικών εικόνων στον ελληνικό χώρο, προβάλλοντας όψεις μιας πολιτισμικής μεταφοράς με ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Τον 15ο αιώνα εμφανίστηκε στην Ευρώπη ένα ιδιαίτερο είδος θρησκευτικής ζωγραφικής με πρωτότυπα εικονογραφικά θέματα εμπλουτισμένα με εκτενή κείμενα. Οι παραστάσεις αυτές αποτελούσαν ουσιαστικά ένα νέο τύπο εικόνας, ένα είδος εικονογραφημένου κηρύγματος. Οι «ομιλούσες εικόνες» αξιοποιήθηκαν ως μέσο πολεμικής στο πλαίσιο των έντονων αντιπαραθέσεων που αναπτύχθηκαν τον 16ο και τον 17ο αιώνα σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες με επίκεντρο τις μεταρρυθμίσεις στην Εκκλησία και στην κοινωνία. Οι θρησκευτικοί αυτοί πίνακες διαδόθηκαν σε όλο τον χριστιανικό κόσμο μέχρι τον 19ο αιώνα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται τρεις τέτοιες εικόνες: Η Σοφία του Θεού, Η Δίκη του Χριστού και ο Ζωντανός Σταυρός. Όλες ανήκουν στη συλλογή εικόνων του Βυζαντινού Μουσείου.

Η έκθεση εντάσσεται στον θεσμό «Το έκθεμα του μήνα» που εισήγαγε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο θεσμός αυτός είναι ευρύτατα διαδεδομένος στα μεγάλα ευρωπαϊκά μουσεία και στοχεύει στην παρουσίαση αντικειμένων από τις μουσειακές συλλογές, που δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστά.

Διάρκεια έκθεσης: 15 Ιανουαρίου έως 30 Σεπτεμβρίου 201

Κορυφή σελίδας


Ψήφισμα αγωνίας της Χ.Α.Ε. για την Αγία Σοφία

Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία παρακολουθεί με αγωνία την αύξηση των εκκλήσεων από τους Ισλαμιστές της Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης σε τζαμί. Πρόσφατα, ο πύρινος λόγος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, κατά τα εγκαίνια του Μουσείου Ταπήτων απέναντι από την Αγία Σοφία, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με τη θριαμβολογία του για τη μετατροπή σε τεμένη των δύο ομώνυμων ναών της, της Αγίας Σοφίας, μητροπολιτικής εκκλησίας της Νίκαιας και της Αγίας Σοφίας, αυτοκρατορικού καθιδρύματος της Τραπεζούντας. Εξέφρασε μάλιστα και την ευχή σύντομα να συμβεί το ίδιο και στην Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης, το μνημείο έμβλημα της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Η διορατικότητα του θεμελιωτή της σύγχρονης Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, να σταματήσει το 1934 τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τεμένους και να την αποδώσει ως μνημείο-μουσείο στο παγκόσμιο κοινό, είχε ως αποτέλεσμα την αποκάλυψη των απαράμιλλης τέχνης, ψηφιδωτών της, η τύχη των οποίων είναι αβέβαιη αν τελικά επιτευχθούν οι στόχοι των Ισλαμιστών. Είναι ευρέως γνωστό ότι το 1847-49, κατά τον καθαρισμό των ψηφιδωτών επί σουλτάνου Αβδούλ Μετζίτ, σώζονταν πολύ περισσότερα ψηφιδωτά, τα οποία όμως καταστράφηκαν όταν ξανασκεπάστηκαν, για να εξακολουθήσει να λειτουργεί ως τζαμί η Αγία Σοφία. Το ίδιο επισφαλής θα είναι και η εν γένει τύχη του καταπονημένου από το χρόνο κτηρίου, αν πραγματοποιηθεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία κάνει έκκληση στους διεθνείς οργανισμούς τους εντεταλμένους για την προστασία των πολιτισμικών αγαθών, καθώς και στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να παρέμβουν προς την τουρκική πολιτεία, ώστε το μοναδικό αυτό μνημείο που περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και προστατεύεται από τις σχετικές διατάξεις της Ουνέσκο να μην περιορισθεί στη διάθεση ενός ειδικού κοινού, ως τόπος λατρείας, αλλά να παραμείνει εκεί που ανήκει, στην οικουμένη.

Κορυφή σελίδας


Πρόγραμμα εθελοντισμού στη Γερμανία από την «Αποστολή»

Ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αποστολή σε συνεργασία με την Ευαγγελική Εκκλησία Γερμανόγλωσσων στην Ελλάδα και το Evangelischer Freiwilligendienst, θα υλοποιήσουν, για δεύτερη συνεχή χρονιά, πρόγραμμα ανταλλαγής εθελοντών σε Ελλάδα και Γερμανία.

Οι Έλληνες επωφελούμενοι του προγράμματος θα είναι νέοι 18-28 ετών, απόφοιτοι λυκείου, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την εθελοντική εργασία σε δομές κοινωνικής φροντίδας στη Γερμανία, διάρκειας 12 μηνών. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι επωφελούμενοι θα λαμβάνουν ένα συμβολικό χρηματικό ποσό για τις υπηρεσίες τους, θα τους παρέχεται δωρεάν διαμονή και διατροφή καθώς και πλήρης ασφάλιση.

Σημαντικό και πάγιο μέρος του προγράμματος της ElanDe είναι η εκπαίδευση και κατάρτιση των επωφελούμενων μέσα από σεμινάρια προετοιμασίας, σεμινάρια κατά τη διάρκεια και μετά την λήξη της εθελοντικής τους εργασίας. Επίσης, προσφέρονται μαθήματα γλώσσας.

Για την άρτια πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ενημέρωσης το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 11:00 π.μ., στα γραφεία της Αποστολής, Ήρας 8 & Δέσπως Σέχου 37, Ν. Κόσμος. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν αντιπρόσωποι από τις δομές της Γερμανίας που θα απασχολήσουν τους εθελοντές, ώστε να ενημερώσουν για το πρόγραμμα και τις προϋποθέσεις συμμετοχής.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ