!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 670, 19 Δεκεμβρίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγγεγραμμένοι του ΟΑΕΔ σε υπηρεσίες της Αρχιεπισκοπής

Προβολές στο Πνευματικό Κέντρο του Ρουφ

Τα Χριστούγεννα στο νέο τεύχος του «Εφημέριου»

Η μουσική των Χριστουγέννων από παιδιά για παιδιά

Χριστούγεννα στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5 fm




«Οικογένεια και κοινωνία
σε κρίση σήμερα»

Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Εγγεγραμμένοι του ΟΑΕΔ σε υπηρεσίες της Αρχιεπισκοπής

Άνεργοι που έχουν ενταχθεί στο «Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα» θα λάβουν μικρή ανάσα, απασχολούμενοι για ορισμένο χρονικό διάστημα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Συγκεκριμένα, όσοι εγγεγραμμένοι άνεργοι έχουν επιλεγεί από τον ΟΑΕΔ, βάσει του συστήματος μοριοδότησης και σύμφωνα με τον οριστικό πίνακα κατάταξης που έχει αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr), ως επιτυχόντες για απασχόληση στον επιβλέποντα φορέα ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ, καλούνται να προσκομίσουν απαραιτήτως το συστατικό σημείωμα υπόδειξης του ΟΑΕΔ και όλα τα απαραίτητα στην αρμόδια Επιτροπή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Οι επιτυχόντες θα περάσουν στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στο Ρουφ, ως εξής:

1. ΔΕ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013 από 09:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ.

2. ΠΕ και ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ, ΠΕ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΔΕ ΗΧΟΛΗΠΤΩΝ και ΠΕ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013 από 09:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ.

3. ΤΕ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ, ΠΕ ΙΑΤΡΩΝ, ΠΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ, ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ και ΠΕ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013 από 09:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ.

Διεύθυνση Πολιτιστικού Κέντρου: Οδός Μεγ. Βασιλείου 15, Ρουφ.

Δεύτερος παράλληλος δρόμος πίσω από το κτήριο του Μουσείου Μπενάκη.

Με το μετρό, στάση «Κεραμεικός», βγαίνουμε στην έξοδο «Κωνσταντινουπόλεως» και μετά, παίρνοντας την οδό Δεκελέων, συναντάμε τη Μεγάλου Βασιλείου.

Με το λεωφορείο είναι η στάση «Καμπά» (αρ. γραμμής 049 και 815) ή η στάση «Πέτρου Ράλλη» (αρ. γραμμής 838, 914, Β18 και Γ18).

Κορυφή σελίδας


Προβολές στο Πνευματικό Κέντρο του Ρουφ

Το Πολιτιστικό Κέντρο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Οδός Μεγ. Βασιλείου 15, Ρουφ) ιδρύει για πρώτη φορά στον εκκλησιαστικό χώρο Ταινιοθήκη-Κινηματογραφική Λέσχη, η οποία θα λειτουργεί στο κτήριο του Πολιτιστικού Κέντρου, αρχικά με μία προβολή κάθε μήνα. Η κινηματογραφική αυτή λέσχη αποτελεί ένα βήμα διαλόγου της Εκκλησίας με άλλους φορείς πολιτισμού και ιδεών, με αφορμή πάντοτε την τέχνη του κινηματογράφου, σε μία συμπαράταξη ποιότητας και στοχασμού διεισδυτικού, για ό,τι μας περιβάλλει και μας αφορά.

Η κάθε προβολή ταινίας προλογίζεται από τον σκηνοθέτη και κληρικό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών π.Πέτρο Μινόπετρο και έπεται της προβολής ένας πρώτος σχολιασμός, ως αφορμή για συζήτηση με το κοινό, από τον διδάκτορα θεολογίας και φιλόλογο Διονύσιο Σκλήρη αλλά και από άλλους ομιλητές.

Στόχος δεν είναι απλώς η προβολή μιας ταινίας, αλλά η ελεύθερη πρόσβαση των ανθρώπων σε ένα ποιοτικό κινηματόγραφο πολλαπλών αναγνώσεων και βέβαια η δημιουργία ενός συντροφικού κλίματος για συζήτηση και προβληματισμό με αφορμή το εκάστοτε κινηματογραφικό έργο.

Η κινηματογραφική μας λέσχη θα αρχίσει τις προβολές της την Πέμπτη 19.12.13 και ώρα 19:00 με την ταινία του Ξαβιέ Μποβουά «Ενώπιον θεών και ανθρώπων».

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Κορυφή σελίδας


Τα Χριστούγεννα στο νέο τεύχος του «Εφημέριου»

Το τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού «Εφημέριος» είναι αφιερωμένο στα Χριστούγεννα με παράσταση της Γεννήσεως από ξυλόγλυπτο σταυρό του 1639 που είναι θησαυρισμένος στη μονή Βατοπεδίου που συνοδεύεται από την αρχή του καλοφωνικού ειρμού « Άστρον ήδη ανατέταλκεν » Ήχος Α΄ Μπαλασίου ιερέως.

Στο τεύχος αυτό θα βρείτε το άρθρο του κ. Σταύρου Γιαγκάζογλου «Ενανθρώπηση και θέωση. Το απ’ αιώνος απόκρυφον και αγγέλοις άγνωστον μυστήριον», όπου ο συγγραφέας ανατρέχει στις θεοφάνειες στην ιστορία του Ισραήλ και της Εκκλησίας, στις βιβλικές ρίζες της πατερικής Χριστολογίας, στη φανέρωση της Αγίας Τριάδος από τον Χριστό, στις ανθρωπολογικές προϋποθέσεις (το κτιστό και η φθορά των όντων), στην ενανθρώπηση και τη θέωση, στη Θεοτόκο και τη συνεργασία Θεού και ανθρώπου στο έργο της ενανθρώπησης και στην άρρητη αμοιβαιότητα και περιχώρηση που συνδέει τον Χριστό με το Άγιο Πνεύμα, με το οποίο ο Χριστός γίνεται συλλογική προσωπικότητα, η οποία περιλαμβάνει ελεύθερα και ενοποιεί χαρισματικά κάθε ανθρώπινη ύπαρξη.

Στη συνέχεια ο π. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου εξηγεί «Πώς ο Ιησούς ονομάστηκε Ναζωραίος», ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Σκαλτσής αναφέρεται στον «Πασχάλιο χαρακτήρα των Χριστουγέννων» , και εξηγεί το γεγονός, ότι η Ενσάρκωση του Λόγου αποτελεί την αρχή του λυτρωτικού έργου και το Πάσχα το «πέρας της οικονομίας». Ο κ. Αλέξανδρος Καριώτογλου υπογραμμίζει ότι η φράση «Ο χρόνου επέκεινα παντός βρέφος πεπλαστούργηται», δανεισμένη από την υμνολογία της Εκκλησίας μας, αρκεί να αποδώσει ολόκληρο το νόημα του αναμενόμενου γεγονότος της Γεννήσεως και ο π. Νικάνωρ Καραγιάννης, αναλύοντας την περικοπή της Κυριακής προ της Χριστού Γεννήσεως, προτρέπει στη βίωση του μυστηρίου του ερχομού του Θεού στη ζωή μας, με την οποία μεταβαίνουμε από την απόγνωση της ερημιάς μας στην επίγνωση της υιοθεσίας, γεγονός που συνιστά ό,τι ανώτερο και ουσιαστικό μπορούμε να ζήσουμε.

«Τα Χριστούγεννα στην ελληνική λαϊκή θρησκευτική παράδοση» είναι το θέμα του άρθρου του καθηγητή κ. Μανόλη Βαρβούνη. Ο κ. Σταύρος Γουλούλης παριγράφει «Τα Χριστούγεννα και το δράμα των Προπατόρων», οι οποίοι γίνονται μάρτυρες, που αποδεικνύουν την ιστορική παρουσία του Θεανθρώπου, την Ενσάρκωση. «Προεόρτια και μεθεόρτια αναγώσματα των Φώτων» συγκεντρώνει στο άρθρο του ο κ. Διονύσιος Ανατολικιώτης και ο π. Κωνσταντίνος Χαραλαμπόπουλος επαναλαμβάνοντας την απορία του υμνογράφου «Ο αχώρητος παντί πώς εχωρήθη εν γαστρί;» αναφέρεται στη σωτήρια πραγματικότητα της Ενανθρωπήσεως για τον άνθρωπο.

Το τεύχος ολοκληρώνεται με το διήγημα του π. Δημητρίου Μπόκου «Το δράμα του Θεού», με το οποίο παραλληλίζεται η αναμονή του ανθρώπου για την επιστοφή του άσωτου γιού του με την αναμονή του Θεού για την επιστροφή των ανθρώπων στο δρόμο του.

Κορυφή σελίδας


Η μουσική των Χριστουγέννων από παιδιά για παιδιά

Χριστουγεννιάτικη εορταστική συναυλία θα δώσει η Παιδική Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα (ΠΝΣΟ), που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Καλύπτοντας το κενό που υπάρχει στην χώρα μας από την απουσία μουσικής ακαδημίας, η Παιδική Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα (ΠΝΣΟ), παρέχει την ευκαιρία σε παιδιά ηλικίας από 8 έως 20 ετών να εντρυφήσουν στον μαγικό κόσμο της κλασσικής μουσικής και να αναδείξουν το ταλέντο τους, αποδίδοντας έργα μεγάλων δημιουργών.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, στις 6.00 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του Δήμου Παπάγου-Χολαργού (λεωφόρος Περικλέους και Ευριπίδου, Χολαργός). Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και το Δήμο Παπάγου-Χολαργού.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ευρύ και απαιτητικό μουσικό πρόγραμμα με έργα μεγάλων μουσουργών.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

• Radetzky Marsch - Straus
• Κάλαντα Χριστουγέννων
• 5ος Ουγγρικός χορός - Brahms
• 5 επιλεγμένα βαλς του Schubert
• Second Waltz - Shostakovich
• I Could have Danced All Night από την ταινία My Fair Lady
• Entertainer – S. Joplin
• Πετάτε Περιστέρια - Dunayevski
• Μια Νύχτα στο Φαλακρό Βουνό - Mussorgsky
• Οι Αρχιτραγουδιστές της Νιρμεβέργης (Εισαγωγή) – R. Wagner
• Κομμάτια σύγχρονων Ελλήνων συνθετών

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της Παιδικής Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας (ΠΝΣΟ), έχει η καταξιωμένη σολίστ βιολιού, καθηγήτρια κα μαέστρος κα. Νίνα Πατρικίδου. Στη συναυλία επίσης, θα συμμετάσχει η ηθοποιός κα. Νατάσσα Πασχάλη -πιστή φίλη της Ορχήστρας- που θα οδηγήσει την εκδήλωση επί της σκηνής.

Κορυφή σελίδας


Χριστούγεννα στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5 fm

Το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 προγραμμάτισε για την περίοδο των Χριστουγέννων ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Ενανθρώπιση του Θεού. Η ενανθρώπηση του Χριστού είναι ένα γεγονός που ανατρέπει τα μέχρι τότε δεδομένα στην ιστορία και στη ζωή των ανθρώπων. Είναι μια ανατροπή στις μέχρι τότε αντιλήψεις περί Θεού, ανθρώπου και περιβάλλοντος. Με τη βαθιά πεποίθηση ότι η ενανθρώπηση είναι ένα Μυστήριο που πρωταρχικά μπορεί να το ζήσει όποιος επιθυμεί, μόνο εφόσον είναι ενεργό μέλος της Εκκλησίας, το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας θα προσπαθήσει να προσεγγίσει και να ψηλαφίσει τις συνέπειες αυτού του μοναδικού γεγονότος μέσα στην ανθρώπινη ιστορία με συναφείς εκπομπές.

Από την Δευτέρα 23/12/2013 έως και την Παρασκευή 3/1/2014 οι εκπομπές του Ραδιοφώνου της Εκκλησίας που πραγματοποιούνται με τη συνδρομή κληρικών, θεολόγων, καθηγητών παν/μίου, συγγραφέων και καλλιτεχνών, αναφέρονται σε θέματα όπως:

• «Ουκ ήλθον βαλείν ειρήνην»
• «Του δε Ιησού η γέννησις ούτως ήν»
• « Ιδού ο Μεσσίας έρχεται»
• Χριστός «Σημείον Αντιλεγόμενον»
• Τραγουδώντας τα Χριστούγεννα
• Κείμενα επίκαιρα
• «Ύμνους υφαίνειν …» - Ερμηνευτικά σχόλια στους κανόνες των Χριστουγέννων
• «Ο πρωτότοκος πάσης της κτίσεως»
• κ. α.

Τέλος, στις εκπομπές:
• «Η μουσική των αγγέλων», που μεταδίδεται καθημερινά στις 16:00, ακούγονται επίκαιροι Βυζαντινοί ύμνοι

• «Το αλάτι της γης», που μεταδίδεται καθημερινά στις 20:00, ακούγονται επίκαιροι παραδοσιακοί σκοποί του τόπου μας

• «Αναγνώσματα», που μεταδίδεται καθημερινά στις 14:30 και σε επανάληψη 21:30, ακούγονται Χριστουγεννιάτικες ιστορίες

• «Ραδιοφωνική Βιβλιοθήκη του 89,5», ακούγονται θεολογικά και λογοτεχνικά κείμενα για τα Χριστούγεννα.

Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2013

Πληροφορίες: Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων, π. Ιωακείμ Ιωακειμίδης, τηλ.2107298222

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ