Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 67, 21 Μαρτίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ

«ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΩΡΙΣ ΡΙΖΕΣ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ»

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΟΥΠΟΛΗ

Ο ΚΛΗΡΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΣ ΠΛΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

ΕΝΘΡΟΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΙΕΡΑΤΙΚΩΝ ΚΛΙΣΕΩΝ

ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ

Την καρδιακή σχέση των πιστών με την Υπεραγία Θεοτόκο εκθείασε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά το κήρυγμά του στον Ι. Ναό Αγίας Ειρήνης Αιόλου (17/3/2006), στη διάρκεια της ακολουθίας των Β΄ Χαιρετισμών.

Η Παναγία, όπως τόνισε ο Μακαριώτατος, ονομάζεται θάλασσα, από τον υμνογράφο του Ακαθίστου Ύμνου, που καταποντίζει τον νοητό Φαραώ, τον διάβολο δηλ. ο οποίος σκοπό έχει την καταδίωξη του λαού του Θεού, εμποδίζοντας τη συνάντησή του με Εκείνον.

Ο διάβολος, επεσήμανε ο Μακαριώτατος, χάρη στην Παναγία, δια του Ιησού Χριστού, εξασθενίζει και καταποντίζεται μη μπορώντας να ανακόψει την πορεία των πιστών προς το Θεό. Ο διάβολος έχει ισχύ επί του ανθρώπου όταν εμείς του παραχωρούμε αυτό το δικαίωμα.

Σ’ αυτόν τον πνευματικό αγώνα οι πιστοί έχουμε καταφύγιο και προστασία την Θεοτόκο, την οποία εμπιστευόμαστε όπως τη φυσική μας μητέρα και ακουμπάμε πάνω της τη ζωή μας όλη, τους πόνους και τα προβλήματά μας, τις χαρές και τις λύπες μας. Γι’ αυτό, κάθε φορά που αναφερόμαστε σ’ αυτήν γεμίζει η καρδιά μας από το αίσθημα της ελπίδας και της παρηγορίας.

Κορυφή σελίδας«ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΩΡΙΣ ΡΙΖΕΣ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ»

Πατρικό μήνυμα απηύθυνε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος προς τα μέλη του 2ου Συνεδρίου Σαρακατσαναίων Ελλάδος και Διασποράς, που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων στη Θεσσαλονίκη (18 – 19/3/2006), με θέμα «Οι Σαρακατσαναίοι σήμερα, κληρονόμοι του χθες, οραματιστές του αύριο». Στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος τόνισε την αξία της παράδοσης στην ιστορική συνέχεια προσώπων και λαών.

«Άνθρωποι, λαοί, έθνη χωρίς ιστορία, χωρίς ρίζες, χωρίς θησαυρίσματα κληρονομιάς, από τη μια μεριά και χωρίς στόχους, ιδανικά, προοπτική και οράματα για το αύριο, από την άλλη, δε μπορούν να σταθούν και να ευημερήσουν στο διάβα του χρόνου και των ποικίλων αλλαγών και εξελίξεων. Η κληρονομιά ηθών, εθίμων, παραδόσεων, ευγενών ενθυμήσεων κρατά το οικοδόμημα του πολιτισμού μας και συνάμα μια δυναμική για να χτίσουμε το αύριο καλύτερα από το χθες, δίνει τη νέα ώθηση για δημιουργικές ενασχολήσεις και ευεργετικότερες αναδιαρθρώσεις…».

Κορυφή σελίδαςΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΟΥΠΟΛΗ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε (18/3/2006) η οικολογικού χαρακτήρα πρωτοβουλία της Ιεράς Συνόδου, για την αναδάσωση στην επιβαρημένη οικολογικά περιοχή της Καλλιτεχνούπολης του Δήμου Ραφήνας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και δέκα ομόρων Μητροπόλεων της Αττικής με την Διεύθυνση αναδασώσεων της Περιφέρειας Αττικής.

Παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελου Μπασιάκου, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος τέλεσε τον αγιασμό και στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το Οικολογικό πρόβλημα, το οποίο απειλεί τη ζωή μας, δεν είναι υπόθεση του Θεού. Δε φταίει ο Θεός για όσα υποφέρουμε αλλά εμείς που δεν έχουμε οικολογική συνείδηση, που δε σεβόμαστε το σπίτι του Θεού μέσα στο οποίο Εκείνος μάς τοποθέτησε. Ενώ είμαστε «ενοικιαστές» της γης, νομίσαμε ότι είναι δική μας και όχι μόνο δεν την περιποιούμαστε, αλλά, αντίθετα, φερόμαστε εγωιστικά, με ενέργειες που νομίζουμε ότι μάς ευνοούν, ενώ, στην πραγματικότητα, υπονομεύουν την ποιότητα της ζωής…».

Από την μεριά του ο κ. Μπασιάκος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο και την Εκκλησία για την πρωτοβουλία, γιατί, όπως τόνισε, «η Εκκλησία, με τις δυνάμεις της, ενισχύει το έργο της Πολιτείας στον τομέα της αναδάσωσης και της αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος».

Δες το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

Κορυφή σελίδαςΟ ΚΛΗΡΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΣ ΠΛΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Τρεις από τους πολλούς και σημαντικούς ρόλους που διαδραματίζει η Εκκλησία μας στη σύγχρονη κοινωνία ανέπτυξε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος κατά την προσφώνησή του προς νέο Διάκονο τον οποίο χειροτόνησε στον Ι. Ναό της Αγίας Τριάδος Πειραιώς (19/3/2006).

«Ο πρώτος ρόλος είναι η θρησκευτική και πνευματική καλλιέργεια του λαού. Σήμερα, που γίνεται μεγάλος λόγος για την πρόοδο και την ανάπτυξη, ο ρόλος αυτός γίνεται πιο δύσκολος. Δε μπορεί, όμως, να υπάρξει ανάπτυξη αν δεν υπάρξουν άνθρωποι καλλιεργημένοι και πνευματικοί, προσωπικότητες ηθικές και ολοκληρωμένες, που μόνο μέσα στην Εκκλησία μπορούν να αναπτυχθούν…

Ο δεύτερος ρόλος είναι να καλλιεργήσει τη συνοχή και την ενότητα του λαού, εντός του οποίου είναι ταγμένη εκ Θεού να εργάζεται. Στην πατρίδα μας η Εκκλησία είναι ενοποιός παράγοντας, κάτι που συνιστά ευλογία για τον τόπο μας. Αν δεν υπάρχει συνοχή και ενότητα τίποτα δε μπορεί να περιμένει κανείς από τους ψυχρούς αριθμούς…

Ο τρίτος ρόλος είναι η διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, που απειλεί να εξαλείψει τις τοπικές αξίες και παραδόσεις… Η Εκκλησία κηρύττει την αγάπη προς την πατρίδα και την προσήλωση στα στοιχεία εκείνα που αποτελούν την ουσιαστική μας δύναμη. Η εγκατάλειψη αυτών των αρχών θα οδηγήσει στην αυτοκαταστροφή μας…».

Δες το πλήρες κήρυγμα του Μακαριωτάτου

Κορυφή σελίδαςΕΝΘΡΟΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Σε κλίμα ενθουσιασμού, αλλά και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ (19/3/2006), στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος, παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, του πρ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Καλλινίκου, πλειάδος Ιεραρχών, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της περιοχής και πλήθους κόσμου.

Προσφωνώντας τον νέο Μητροπολίτη, ο Μακαριώτατος σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Ο ρόλος της Εκκλησίας μας δεν είναι μόνο ιεραποστολικός ή μόνο λειτουργικός, αλλά απλώνεται σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής. Και ο κόσμος προσβλέπει σ’ αυτό το ρόλο, κάτι που φάνηκε και από τις θερμές εκδηλώσεις του λαού προς το πρόσωπό σου… Η Εκκλησία μας δεν είναι αριστοκρατική αλλά λαϊκή στέκεται δίπλα στον άνθρωπο στηρίζοντας τα δικαιώματα και τις ελπίδες του… Σου εύχομαι να ανταποκριθείς σ’ αυτές τις προσδοκίες και είμαι βέβαιος γι’ αυτό καθώς γνωρίζω ότι χαρακτηρίζεσαι από εργατικότητα και ζήλο κοινωνικής προσφοράς, γι’ αυτό, με την αγάπη και την διάκρισή σου, θα καταφέρεις να ενθρονιστείς στις καρδιές των ανθρώπων…».

Συγκινητική ήταν η παρουσία και ο λόγος του πρ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Καλλινίκου, ο οποίος προσφωνώντας το διάδοχό του επεσήμανε: «Είμαι ανακουφισμένος γιατί διάδοχός μου είσαι σύ. Σε γνωρίζω, ξέρω την ευγένεια, το άμεμπτο ήθος, την πολυμέρεια των γνώσεών σου, τις πολλαπλές ικανότητες, τον πλούτο της καρδιάς σου. Ξέρω πως ό,τι δημιούργησα θα το επαυξήσεις και τον λαό που αγάπησα και με αγάπησε θα τον οδηγήσεις εις νομάς σωτηρίους…».

Κορυφή σελίδαςΕΒΔΟΜΑΔΑ ΙΕΡΑΤΙΚΩΝ ΚΛΙΣΕΩΝ

Την περίοδο 20 – 26 Μαρτίου αφιέρωσε η Ιερά Σύνοδος στις Ιερατικές κλίσεις, σε μια προσπάθεια να αναδείξει το μεγαλείο της ιερωσύνης και να αναθερμάνει το χάρισμα των κληρικών, αλλά και των υποψηφίων κληρικών. Στη διάρκεια της εβδομάδος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος θα τελέσει Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία για τους ιεροσπουδαστές και τους διδάσκοντες των Εκκλ/κών σχολείων στη Ριζάρειο (22/3/2006), ειδική αφίσα θα αναρτηθεί στους Ναούς όλης της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ ειδικό Συνοδικό μήνυμα απεστάλη προς τους ιεροσπουδαστές και εξεδόθη Συνοδική εγκύκλιος που θα αναγνωσθεί στους Ναούς της χώρας την Κυριακή 26/3/2006.

Επιπλέον, μεταδόθηκε σχετική εκπομπή (20/3/2006) από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την επιμέλεια του Μητροπολίτου Κυθήρων κ. Σεραφείμ, ενώ ειδικές τηλεοπτικές εκπομπές θα μεταδοθούν από το κανάλι Ε4 της Θεσσαλονίκης, με την επιμέλεια του Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ και στην κρατική τηλεόραση, στην εκπομπή «Αρχονταρίκι», με την επιμέλεια του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου (26/3/2006)

Σε εγκύκλιό της προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας της Ελλάδος η Ιερά Σύνοδος, επισημαίνει, μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η Αγία μας Εκκλησία, πάντοτε, αλλά ιδιαίτερα σήμερα, χρειάζεται άξιους Ιερείς, εργάτες του Θείου Αμπελώνος, εργάτες που ο Κύριος «εκβάλλει εις θερισμόν…» Ναι, χρειαζόμεθα, ως αγωνιζομένη εν τω κόσμω Εκκλησία, Ιερείς ζηλωτές, εναρέτους, αφιλάργυρους, ανιδιοτελείς, μορφωμένους, με γνήσιο Ιερατικόν ήθος. Και προσευχόμεθα στον Κύριό μας θερμά γι’ αυτό, ν’ αναδειχθούν άξιοι Κληρικοί στον Αμπελώνα Του. Δόξα τω Θεώ, έχουμε καλούς Κληρικούς. Μάς χρειάζονται, όμως, περισσότεροι στο έργο της Εκκλησίας…».

Δες τις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ειδική Συνοδική Επιτροπή για την Εβδομάδα Ιερατικών κλίσεων.

Κορυφή σελίδαςΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ

Ένα πολύ ενδιαφέρον επιστημονικό σεμινάριο, με θέμα «Η Εκκλησία ενώπιον των συγχρόνων μορφών κρίσεων και η αντιμετώπισή τους», πραγματοποιήθηκε στο Διορθόδοξο Κέντρο της Μονής Πεντέλης (20/3/2006), με φορέα διοργάνωσης το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Φαινομένων της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Κέντρο Αναλύσεων Διεθνών Συγκρούσεων του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών και τη συμμετοχή των Συνοδικών Γραμματέων και άλλων στελεχών της Εκκλησιαστικής διοικήσεως.

Στο Σεμινάριο εισηγήσεις έκαναν:

Ο κ. Στέλιος Αλειφαντής, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Πρόεδρος του Ι.Μ.Μ. με θέμα «Εστίες έντασης και κρίσεων στο διεθνές περιβάλλον της Ελλάδας». Ο κ. Κων/νος Ζορμπάς Δρ. Θεολογίας και Κοινωνιολογίας με θέμα «Θρησκείες και ειρηνική επίλυση των πολεμικών κρίσεων».

Ο κ. Ηλίας Μαλτέζος, από τη Δ/νση Θρησκευτικών και Εκκλ/κών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, με θέμα «Γεωπολιτική στρατηγική, θρησκεύματα και γεωδιπλωματία» και οι κ.κ. Χαράλαμπος Γιανιάς και Θωμάς Αντωνιάδης, ερευνητές του Ι.Μ.Μ. με θέμα «Διαχείριση και μεθοδολογία κρίσεων».

Δες το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ