!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 669, 12 Δεκεμβρίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Εκτροπή του οικογενειακού θεσμού το σύμφωνο συμβίωσης»

Δέσμευση Γεωργιάδη για τα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα

Σε δημοσιογράφο του 89,5 διεθνής διάκριση
Μήνυμα αγάπης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς
στέλνει ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «Αποστολή»ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Εκτροπή του οικογενειακού θεσμού το σύμφωνο συμβίωσης»

«Εκτροπή του οικογενειακού θεσμού» χαρακτήρισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος την προωθούμενη νομοθετική πρωτοβουλία καθιέρωσης του συμφώνου συμβίωσης στην Ελλάδα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη μετά τη συνεδρίασή της, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) «καταθέτει την κοινή της αγωνία για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας, καθώς καθημερινά το ανθρώπινο πρόσωπο περιφρονείται και ο ιερός του χαρακτήρας υποτιμάται, ενώ απαξιώνεται κάθε ευγενής προοπτική του. Όμως, ό,τι αποϊεροποιείται, ευτελίζεται. Και ό,τι ευτελίζεται, πωλείται πιο εύκολα στην αγορά».

Η ΔΙΣ κάνει λόγο για «εκτροπές του οικογενειακού θεσμού που μεταμφιέσθηκαν σε εναλλακτικές μορφές οικογένειας, όπως το κυοφορούμενο σύμφωνο συμβίωσης».

Η Ιερά Σύνοδος εκτιμά ότι πλέον «η οικογένεια δεν θεωρείται πια "μικρή Εκκλησία", αλλά μετατρέπεται σε απλό σύμφωνο συμβίωσης. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά η αποτυχία των ανθρωπίνων σχέσεων. Αυτή η ανθρώπινη σχέση προϋποθέτει την αγάπη. Χωρίς την αγάπη, με όσα επιχρίσματα και αν καλλωπισθεί η σχέση, δεν έχεις τίποτα».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι «η Εκκλησία μας καλείται να διαμορφώσει τη μαρτυρία της, καθώς και την ποιμαντική αντιμετώπιση όλων των νέων εναλλακτικών σχημάτων του ιδιωτικού βίου της εποχής μας, που αντιστρατεύονται την παραδοσιακή οικογένεια ενώ περιφρονούν τη διδασκαλία Της, η οποία σκοπό έχει την ενδυνάμωση των μελών της στη έμπονη πορεία τους προς τη Βασιλεία του Θεού, λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν Της όλα τα φαινόμενα που αλλοιώνουν τον οικογενειακό βίο».

Κορυφή σελίδας


Δέσμευση Γεωργιάδη για τα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα

Για την απρόσκοπτη λειτουργία των Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων συνομίλησαν χθες το πρωί στο Συνοδικό Μέγαρο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος με τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη. Για τη διαφαινόμενη προοπτική συνεργασίας δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος:

"Με πολύ χαρά δεχτήκαμε σήμερα στα γραφεία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη. Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη Δ.Ι.Σ. ήταν και η πορεία των εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων από πλευράς οικονομικής. Ενημερώσαμε, λοιπόν, τον κ. Υπουργό για την οικονομική κατάσταση των Ιδρυμάτων και συζητήσαμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να προχωρήσουμε καλύτερα. Βρήκαμε ανταπόκριση και πιστεύω ότι θ΄ αγωνιστεί, όπως ξέρει ν’ αγωνίζεται. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ για την εδώ παρουσία του".

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης, ευχαριστώντας τον Αρχιεπίσκοπο για την πρόσκληση, είπε στους δημοσιογράφους: " Ήταν μεγάλη τιμή για εμένα να βρεθώ σε αυτόν το χώρο με τους Σεβασμιωτάτους. Θα ξεκινήσουμε μία διαρκή συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της Δ.Ι.Σ. για να δούμε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των Ιδρυμάτων και του ΕΟΠΥΥ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τη λειτουργία τους. Αναγνωρίζουμε ότι η λειτουργία αυτών των Ιδρυμάτων από την Εκκλησία μας αυτές τις δύσκολες ώρες αποτελεί μία πολύ μεγάλη προσφορά για τον ελληνικό λαό κι ευχαριστούμε την Εκκλησία μας γι’ αυτό".

Κορυφή σελίδας


Σε δημοσιογράφο του 89,5 διεθνής διάκριση

Στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής του Διεθνούς Βραβείου Κ. Π. Καβάφη για το 2013 (που φέτος συμπίπτει με τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Αλεξανδρινού) και δύο Έλληνες λογοτέχνες τιμήθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Ο επί χρόνια παραγωγός στο ραδιόφωνο του 89,5 Δημήτρης Κοσμόπουλος έλαβε το βραβείο Καβάφη για το σύνολο του ποιητικού του έργου σε μια τελετή που έγινε παρουσία των υπουργών Πολιτισμού της Αιγύπτου και των πρέσβεων Ελλάδας, Κύπρου και Σερβίας στο Κέντρο Τεχνών Ελ Γκεζίρα στο Κάιρο. Στον τομέα της πεζογραφίας, το βραβείο έλαβε ο συγγραφέας Γιώργος Συμπάρδης.

Το βραβείο Καβάφη απονέμεται κάθε δύο χρόνια, στο πλαίσιο των Καβαφείων που διοργανώνονται από την ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο, σε συνεργασία με το αιγυπτιακό υπουργείο Πολιτισμού και την υποστήριξη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τα Διεθνή Βραβεία, που θεσμοθέτησε ο Κωστής Μοσκώφ το 1991 αφορούν την Ποίηση, την Πεζογραφία και τη Μετάφραση και απονέμονται σε Αιγύπτιους και Έλληνες για το σύνολο του έργου τους από επιτροπή Αιγυπτίων και Ελλήνων συγγραφέων και πανεπιστημιακών. Πρόκειται –μαζί με τα Καβάφεια– για έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Αιγύπτου, που έχει την ευρεία αποδοχή των ανθρώπων του πολιτισμού στην Αίγυπτο.

Ο Δημήτρης Κοσμόπουλος γεννήθηκε το 1964 στο Κοντογόνι (Παπαφλέσσα) Πυλίας, στη Μεσσηνία. Μεγάλωσε στην Καλαμάτα, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε ευρωπαϊκές γλώσσες και έχουν περιληφθεί σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες. Δοκίμια και μεταφράσεις του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες. Άρχισε να εκδίδει τις ποιητικές του συλλογές από το 2002, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Κέδρος» και «Ερατώ».

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ