!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 668, 09 Δεκεμβρίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναδρομική έκθεση Πεντζίκη στη Θεσσαλονίκη

Επιστήμη και Θρησκεία

Συντήρηση στο ψηφιδωτό δάπεδο του Βυζαντινού Μουσείου



"Σίγουρα, ύστερα από αρκετά χρόνια, οι άνθρωποι θα τον θυμούνται και θα τον μνημονεύουν για την μεγάλη προσφορά του στον συνάνθρωπο απ' όπου κι αν αυτός προέρχεται"
δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος με αφορμή
την εκδημία του Νέλσον Μαντέλα.



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Αναδρομική έκθεση Πεντζίκη στη Θεσσαλονίκη

Το Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ στη Βίλα Καπαντζή παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αναδρομική θεματική έκθεση του μεγάλου δημιουργού, η οποία συγκεντρώνει πάνω από τριακόσια πενήντα έργα όλων των περιόδων. Κίνηση και στάση είναι οι δύο συνιστώσες του αφηγήματος της αναδρομικής έκθεσης: κίνηση είναι η εξηντάχρονη σχεδόν διαδρομή του συγγραφέα και ζωγράφου (παιζωγράφου, όπως αρεσκόταν να αυτοχαρακτηρίζεται) στην τέχνη και στάση το εικοσαήμερο προσκύνημα στο 'Αγιον Όρος τον Ιούλιο-Αύγουστο του 1952. Πυρήνας της έκθεσης είναι η παρουσίαση του σημειωματαρίου που κράτησε ο Ν.Γ. Πεντζίκης κατά τη διάρκεια αυτού του προσκυνήματος. Τα πενήντα φύλλα του είναι κατάγραπτα και στις δυο όψεις με σχέδια, σημειώσεις για χλωρίδα και πανίδα, αντιγραφές επιγραφών, σχόλια για τοιχογραφίες, καλογέρους, προσκυνητές. Πολλά από τα σχέδια χρησιμοποιήθηκαν ως αφετηρία για πίνακες που ο καλλιτέχνης ζωγράφισε κι εξέθεσε στη δεύτερη ατομική του έκθεση, τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, και πολλές από τις σημειώσεις αντανακλώνται στη διάλεξη με θέμα «Προσεγγίσεις στο Άγιον Όρος», με την οποία είχε εγκαινιασθεί η έκθεση.

Η επίσκεψη εκείνη του 1952 δεν ήταν ασφαλώς ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία, αφού ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης σε διάστημα εξήντα ετών επισκέφθηκε το 'Αγιον Όρος 94 φορές. Είναι όμως η τελευταία τεκμηριωμένη φορά που ο Πεντζίκης επισκέφθηκε τον Άθω όσο ασκούσε το επιτήδευμα του φαρμακοποιού και ταυτόχρονα η πρώτη φορά που πήγε εκεί ως συνειδητοποιημένος καλλιτέχνης που έχει στο ενεργητικό του μια ατομική έκθεση και μια συμμετοχή σε ομαδική, ως συνειδητοποιημένος συγγραφέας που έχει στο ενεργητικό του τέσσερα εκδοθέντα βιβλία. Το γεγονός που ξεχωρίζει τον Ν.Γ. Πεντζίκη από άλλους ομότεχνούς του, ζωγράφους και συγγραφείς, που επισκέφθηκαν το Όρος είναι ότι εκείνοι έφτασαν στη μοναστική πολιτεία λίγο πολύ καταξιωμένοι, με διαμορφωμένους εκφραστικούς τρόπους και είτε κονταροχτυπήθηκαν με τους αγιορείτες καλογέρους είτε θήτευσαν στον Άθω. Ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης φτάνει στον Άθω αδιαμόρφωτος• δεν θητεύει στον Άθω, είναι θρέμμα του Άθω.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Ιανουαρίου 2014 και θα λειτουργεί με το εξής ωράριο: Τρίτη 9:00-16:00, Τετάρτη & Πέμπτη 14:00-21:00, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 10:00-18:00 (Δευτέρα κλειστά), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Κατά τη διάρκεια των εορτών η έκθεση θα παραμείνει κλειστή από 24 έως και 27 Δεκεμβρίου 2013, καθώς και στις 1 και 6 Ιανουαρίου 2014.

Ξεναγήσεις πραγματοποιούνται στην έκθεση από τον ιστορικό τέχνης Μιγκέλ Φερνάντεθ Μπελμόντε κάθε Τετάρτη στις 18.00 και κάθε Κυριακή στις 12.00, εκτός από τις ημέρες των εορτών. Για κρατήσεις, στο 2310 295 171 τις καθημερινές 10.00-14.00.

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο γιος του καλλιτέχνη, Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκης.

13 Δεκεμβρίου 2013 – 26 Ιανουαρίου 2014

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 20:00
(Βίλα Καπαντζή, Βασιλίσσης Όλγας 108)

Πληροφορίες
τηλ. 2310 295 170-1 καθημερινές 9.00 – 14.30
και 2310 295 149 τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης

Κορυφή σελίδας


Επιστήμη και Θρησκεία

Σήμερα στις 18.30 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, Μαρίνου Αντύπα αρ. 86-88, Ηλιούπολη, θα διεξαχθεί εσπερίδα με θέμα «Επιστήμη και Θρησκεία. Αλληλοεπιδράσεις και διάδραση στον πολίτη και στην καθημερινότητά του». Η διοργάνωση γίνεται από τον Όμιλο Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (ΟΠΣΑ) και η Ενοριακή Ένωση Επιστημόνων Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιούπολης (ΕΕΕ)

Εισηγήσεις θα αναπτύξουν:

Ο Καθηγητής Πατερικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Πανεπιστημίου, Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, με θέμα: Σχέση Θρησκείας και Επιστήμης

Ο Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός, με θέμα: Πως λειτούργησε στην εξέλιξη της Επιστήμης και στη διάδοση της Θρησκείας η αλληλεπίδραση μεταξύ τους

Ο Καθηγητής Χριστιανικής Ηθικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Κορναράκης, με θέμα: Η διάδραση της σχέσης Θρησκείας και Επιστήμης στην καθημερινότητα του πολίτη

Ειδική παρέμβαση θα κάνει η Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαρά Σπηλιοπούλου.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Πρόεδρος του Ο.Π.Σ.Α, Δικηγόρος ΠαρʼΑρείω Πάγω και π. Δήμαρχος Ηλιούπολης, Θεόδωρος Γεωργάκης και θα παρουσιάσει η Δικηγόρος και Ιδρυτικό μέλος του Ο.Π.Σ.Α κ. Άννα Παπαϊακώβου,

Κορυφή σελίδας


Συντήρηση στο ψηφιδωτό δάπεδο του Βυζαντινού Μουσείου

Το ψηφιδωτό δάπεδο που υποδέχεται τους επισκέπτες του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου θα αποκολληθεί και θα συντηρηθεί. Στην παραπάνω γνωμοδότηση κατέληξε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), που δέχτηκε τη σχετική μελέτη, όπως παρουσιάστηκε από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.

Το μνημείο, που χρονολογείται μεταξύ 2ου και 3ου αι. μ.Χ., ανήκε σε ρωμαϊκή έπαυλη η οποία αποκαλύφθηκε το 1968 κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο οικόπεδο επί των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Προπυλαίων. Από εκεί μεταφέρθηκε στο Μουσείο, την κύρια είσοδο του οποίου κοσμεί από το 1970. Φέρει απλό γεωμετρικό διάκοσμο που σχηματίζουν πολύχρωμες ψηφίδες από φυσική πέτρα και κεραμική. Η έκτασή του είναι περίπου 147 τ.μ. και έχει δεχτεί και στο παρελθόν επεμβάσεις συντήρησης. Το ψηφιδωτό δάπεδο θα πάρει τον δρόμο των εργαστηρίων, λόγω των φθορών που έχει υποστεί από τη χρήση του, καθώς βρίσκεται στην είσοδο του Μουσείου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο δεν οφείλεται στους επισκέπτες, αλλά στα αυτοκίνητα. Γι' αυτόν τον λόγο η γνωμοδότηση του ΚΑΣ, που δέχτηκε τη σχετική μελέτη αποκόλλησης και συντήρησης του μνημείου, ανέφερε ότι μετά το πέρας των εργασιών συντήρησης, το ψηφιδωτό δάπεδο θα επανατοποθετηθεί στην είσοδο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου - καθώς έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον χώρο - αλλά με την προϋπόθεση να μην διέρχονται τροχοφόρα. Επίσης, θα εγκατασταθεί ενημερωτική πινακίδα η οποία θα πληροφορεί για τη χρονολόγηση και την προέλευση του μνημείου.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ