!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 667, 05 Δεκεμβρίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σπάνια χειρόγραφα σε ψηφιακή μορφή

Σεμινάριο Εκκλησιαστικής Δημοσιογραφίας από την Αρχιεπισκοπή

Διεθνές συνέδριο για τον Μεγάλο Κωνσταντίνο στη Θεσσαλονίκη

Εργαστήρια για παιδιά στο Βυζαντινό





23:00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5
Ο π. Διονύσιος Χατζηαντωνίου διαβάζει σήμερα από το βιβλίο
«Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου - Βίος και λόγοι»




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σπάνια χειρόγραφα σε ψηφιακή μορφή

Πρόσβαση σε έναν «θησαυρό» σπάνιων ελληνικών χειρογράφων προσφέρει η Βοδληιανή Βιβλιοθήκη της Οξφόρδης και η Αποστολική Βιβλιοθήκη του Βατικανού που ψηφιοποίησαν τα αρχεία τους και τα ανήρτησαν σε κοινή ιστοσελίδα hhtp://bav.bodleian.ox.ac.uk/. Ανάμεσα στα χειρόγραφα μπορεί να βρει κανείς τα ομηρικά έπη, έργα του Σοφοκλή, του Πλάτωνα και του Ιπποκράτη.

Ο ιστότοπος εγκαινιάστηκε επισήμως την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου και ο χρήστης του Διαδικτύου θα βρίσκει εκεί έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ψηφιοποιημένων χειρογράφων, αρχετύπων και παλαίτυπων βιβλίων από τις συλλογές των δύο βιβλιοθηκών.

Το πρόγραμμα ψηφιοποίησης αναμένεται να διαρκέσει τέσσερα χρόνια και στη διάρκειά του θα ψηφιοποιηθούν και θα είναι ελεύθερα προσβάσιμες στους ερευνητές και στο ευρύ κοινό 1,5 εκατομμύριο σελίδες αρχαίων, κυρίως, κειμένων.

Ελληνικά και εβραϊκά χειρόγραφα, αρχέτυπα του 15ου αιώνα, ανεκτίμητο ερευνητικό υλικό για την ιστορία του δυτικού πολιτισμού, που βρισκόταν μοιρασμένο εδώ και αιώνες στις δύο βιβλιοθήκες, θα ενωθεί στο Διαδίκτυο.

Ανάμεσα στα τεκμήρια της Βοδληιανής που θα ψηφιοποιηθούν, αναφέρει η ιστοσελίδα Το Βήμα, είναι ένα από τα καταστατικά επιτεύγματα της τυπογραφίας του Γουτεμβέργιου, ένα από τα 50 σωζόμενα αντίτυπα της Βίβλου. Τυπωμένη με κινητά μεταλλικά στοιχεία το 1455, η Βίβλος του Γουτεμβέργιου θεωρείται το βιβλίο-σταθμός που σηματοδοτεί την αρχή της «επανάστασης της τυπογραφίας».

Στον ιστότοπο δημοσιεύονται επίσης επιστημονικές μελέτες σχετικά με κείμενα που απόκεινται στις δύο βιβλιοθήκες αλλά και συνεντεύξεις με τους βιβλιοθηκονόμους τους καθώς και με τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι.

«Η μεγάλη σημασία της συλλογής ελληνικών χειρογράφων της Βατικανής Βιβλιοθήκης δεν εδράζεται στον πλούτο της, μολονότι περιλαμβάνει 5.000 τόμους» αναφέρεται στον κοινό ιστότοπο των δυο βιβλιοθηκών.

Μόνο τέσσερις-πέντε βιβλιοθήκες στον κόσμο μπορούν να τη συναγωνιστούν σε αριθμό ελληνικών τόμων. Η σημασία της συλλογής έγκειται όμως κυρίως στην ποιότητα του υλικού. «Πολλά από τα χειρόγραφα της συλλογής είναι ανυπολόγιστης αξίας, είτε λόγω της ιστορικής σημασίας των κειμένων που περιέχουν είτε λόγω της απαράμιλλης ομορφιάς τους. Έργα του Ομήρου, του Σοφοκλή, του Πλάτωνα και του Ιπποκράτη καθώς και χειρόγραφα της Καινής Διαθήκης και κείμενα των Πατέρων της Εκκλησίας εικονογραφούνται με θαυμάσιες βυζαντινές μικρογραφίες».

Κορυφή σελίδας


Σεμινάριο Εκκλησιαστικής Δημοσιογραφίας από την Αρχιεπισκοπή

Η Βιβλιοθήκη και το Γραφείο Τύπου, Ενημέρωσης, Επικοινωνίας και Νέων Τεχνολογιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών διοργανώνουν, στο πλαίσιο μίας διαφορετικής πρωτοβουλίας στο πεδίο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, σειρά μαθημάτων υπό τη μορφή σεμιναρίων - διαλέξεων σχετικά με την δημοσιογραφική θεωρία και πρακτική στο χώρο της Εκκλησίας.

Οι διδάσκοντες: Μαρία Αντωνιάδου (Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ, "ΤΟ ΒΗΜΑ"), Φάνης Καλαντζής ("Ο ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ"), Ελένη Κατσαμπέκη (Τηλεόραση "ΑΝΤ1"), Αλέξανδρος Κατσιάρας (Διευθυντής Ρ/Σ Εκκλησίας της Ελλάδος) & Χρόνης Τσιανάκας (Υπεύθυνος Διαδικτύου, Γραφείο Τύπου Ι.Α.Α.)

Τα σεμινάρια θα διεξαχθούν στην ειδική αίθουσα της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Αγίας Ελεούσης 4, Ψυρρή) από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι και τα τέλη Απριλίου 2014.

Γενικές πληροφορίες

Έναρξη μαθημάτων : 10/12/2013

Συνολικό κόστος συμμετοχής : 80 €

Με την ολοκλήρωση του κύκλου σεμιναρίων – διαλέξεων θα επιδοθούν διπλώματα παρακολούθησης.

Για δηλώσεις συμμετοχής ή περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το προσωπικό της Βιβλιοθήκης: lib.iaath@gmail.com ή στο 210 3245098

Κορυφή σελίδας


Διεθνές συνέδριο για τον Μεγάλο Κωνσταντίνο στη Θεσσαλονίκη

Μία πληρέστερη εικόνα της προσωπικότητας του Μεγάλου Κωνσταντίνου και της εποχής του επιχειρούν να συνθέσουν οι συμμετέχοντες σε διεθνές συνέδριο που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη συμπλήρωση 1700 ετών από το Διάταγμα των Μεδιολάνων (το διάταγμα της θέσπισης της ανεξιθρησκείας στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία) το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ σε συνεργασία με το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου.

Στο συνέδριο με τίτλο «Ο Μέγας Κωνσταντίνος και η εποχή του. 1700 χρόνια από το διάταγμα των Μεδιολάνων» επιστήμονες απ΄όλο τον κόσμο “φωτίζουν” τις πτυχές του Μεγάλου Κωνσταντίνου ως στρατιωτικού και πολιτικού ηγέτη με βάση τις μεταρρυθμίσεις του στη διοίκηση, στο στρατό και στην οικονομία, παρουσιάζουν την πολιτική ιδεολογία του και την αυτοκρατορική ιδέα, τις σχέσεις του με την Εκκλησία, τη μεταστροφή του στο χριστιανισμό, αλλά και θέματα που αφορούν την κοινωνία, την τέχνη και τον πολιτισμό εκείνης της περιόδου.

Η σύγχρονη ιδέα της θρησκευτικής ελευθερίας έχει μακρινή σχέση με τις ιδέες που κυριαρχούσαν την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, όμοια με τις σχέσεις που έχει το σύστημα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στους νεότερους χρόνους με το ιδεώδες της αθηναϊκής δημοκρατίας της κλασσικής εποχής, επισήμανε ο βυζαντινολόγος Ευάγγελος Χρυσός κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου που οργανώνεται από σήμερα έως 6 Δεκεμβρίου στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

“Στην εποχή μας ζούμε μία αναζωπύρωση του φονταμενταλισμού, ως τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς που αποκλείει με τρόπο βάναυσο την ιδιαιτερότητα στην πίστη και αποκλείει τη θρησκευτική παραλλαγή.

Έτσι π.χ. οι κοινότητες Σουνιτών και Σιιτών βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση αλληλοεξόντωσης, η Αλ Κάιντα βλέπει τους χριστιανούς όπου γης ως μισητούς συνεχιστές των Σταυροφόρων κατακτητών του Μεσαίωνα και με αυτό τον τρόπο δικαιολογεί ένα διαρκή λεγόμενο ιερό πόλεμο εναντίον τους που μόνον ως τρομοκρατία μπορεί να χαρακτηριστεί”, υπογράμμισε.

Τόνισε ακόμη ότι την έννοια της θρησκευτικής ελευθερίας τη βρίσκουμε στο άρθρο 13 του Συντάγματος της Ελλάδας και η προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας προβλέπεται στο άρθρο 8 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1948 και απαντάται στο άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου του 1950.

Το θέμα της προσχώρησης του Μεγάλου Κωνσταντίνου στο Χριστιανισμό είναι σημείο αντιλεγόμενο.

Άλλοι ισχυρίζονται ότι ήταν το επιστέγασμα εσωτερικού φρονήματος και άλλοι μία εκδήλωση καθαρά εξωτερική που οφείλεται σε πολιτικούς υπολογισμούς, τόνισε ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, Μιχαήλ Τρίτος.

“Η σύγχρονη έρευνα έχει αποδείξει ότι χωρίς να παραθεωρήσει και τις πολιτικές εκτιμήσεις του για τη δυναμικότητα των χριστιανών στη ζωή της αυτοκρατορίας το κέντρο βάρους των επιλογών του ήταν η προσωπική του πίστη, απόρροια της επίδρασης που άσκησε πάνω του η χριστιανή μητέρα του, Ελένη” ανέφερε.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος με το Διάταγμα των Μεδιολάνων μετέτρεψε το ρου της ιστορίας γι αυτό η μνήμη του συγκεκριμένου αυτοκράτορα παραμένει ως μνήμη Αγίου, υπογράμμισε ο Θεόδωρος Γιάγκου, πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας σημειώοντας ότι η συμβολή του Μεγάλου Κωνσταντίνου ήταν καθοριστική και στη διατύπωση του ορθοδόξου δόγματος και στη διαμόρφωση των εκκλησιαστικών θεσμών.

“Είναι γεγονός ότι αν δεν ήταν η εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, δεν θα υπήρχε και η δική μας εποχή τώρα σε σχέση με την ελευθερία της θρησκείας και της τέλεσης όλων εκείνων τα οποία αφορούν στην ελευθερία των θρησκευτικών συνειδήσεων των ανθρώπων”, επισήμανε ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, π. Στέφανος εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.

Η φετινή επέτειος αφορά σε ένα σημαντικό σταθμό όχι μόνο για την ιστορία της εκκλησίας, αλλά και της ύστερης αρχαιότητας και του βυζαντινού κόσμου στη γραμματεία της οποίας κοσμική και εκκλησιαστική ο Μέγας Κωνσταντίνος κατέχει ευνόητα εξέχουσα θέση, τόνισε ο πρόεδρος του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Βυζαντινής Θεολογίας Συμεών Πασχαλίδης.

Η ανακήρυξη του χριστιανισμού ως ανεκτής θρησκείας από το ρωμαϊκό κράτος, πράξη που νομικά τελέστηκε με το διάταγμα των Μεδιολάνων το 313 μ.Χ., όπως αποδείχθηκε από την έκβαση της ιστορίας ήταν σημαντικότατη είπε και υπογράμμισε ότι το διεθνές συνέδριο στη Θεσσαλονίκη είναι και το μοναδικό που πραγματοποιείται φέτος στον ελληνικό χώρο με αφορμή την επέτειο των 1.700 χρόνων από το διάταγμα των Μεδιολάνων.

Κορυφή σελίδας


Εργαστήρια για παιδιά στο Βυζαντινό



Οι μικροί επισκέπτες του Βυζαντινού θα μάθουν να κατασκευάζουν χριστουγεννιάτικες κάρτες και στολίδια, με αφετηρία βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες και άλλα επιλεγμένα αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου, τα οποία εικονογραφούν διαφορετικά επεισόδια από την αφήγηση της Γέννησης.


Για παιδιά 5 έως 8 ετών

Κυριακή 8 και 15 Δεκεμβρίου 2013

Ώρες έναρξης: 10:00 και 12:00

Η συμμετοχή στα προγράμματα είναι δωρεάν. Ο αριθμός των παιδιών που μπορούν να συμμετάσχουν στο κάθε πρόγραμμα είναι περιορισμένος γι’ αυτό είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 213 213 9507 (από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09:00 έως 15:00). Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ