!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 666, 28 Νοεμβρίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κανένας άστεγος, κανένας πεινασμένος!

«Κύριλλος και Μεθόδιος. Το Βυζάντιο και ο κόσμος των Σλάβων»

Τζαμί η Μονή Στουδίου στην Κωνσταντινούπολη;




Ανάργυρος Ι. Καλιάτσος

Πατήρ Πορφύριος:
ο Διορατικός, ο Προορατικός, ο Ιαματικός




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Κανένας άστεγος, κανένας πεινασμένος!

Σύσκεψη με θέμα "Το δικαίωμα στη στέγη και στη διατροφή" υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Αρχιεπισκοπή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, ο Δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος και εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων και αρμόδιων φορέων.

Σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ανέφερε πως "το ζήτημα που μας απασχόλησε ήταν πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα της φτώχειας και των αστέγων. Σημειώθηκαν απόψεις από όλους τους φορείς και αποφασίστηκε σύντομα να ενεργήσουμε και όχι να μείνουμε στις συζητήσεις".

Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως "σήμερα βάλαμε τις βάσεις για να αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα της στέγης και της τροφής, για τους ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να στεγαστούν κάπου. Σε επόμενη συνάντηση θα συγκεκριμενοποιήσουμε αυτές τις δράσεις".

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας υπογράμμισε: "Αναγνωρίζοντας ότι το κυρίαρχο δικαίωμα του ανθρώπου είναι η επιβίωσή του και αυτό προϋποθέτει τροφή και στέγη προχωρήσαμε σε αποφάσεις που δίνουν ουσιαστικό περιεχόμενο στο κράτος πρόνοια. Δεν τιμά τη Δημοκρατία, τη σύγχρονη πολιτεία και την Εκκλησία να υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν τροφή και στέγη".

Ο Δήμαρχος Πειραιά επισήμανε πως "το δικαίωμα σε στέγη, γιατρό και φάρμακα είναι δικαίωμα ζωής και δημοκρατίας για κάθε άνθρωπο. Είναι καθήκον της Πολιτείας να υπερασπίζεται τα δικαιώματα αυτά και η Εκκλησία δεν έχει απλώς συμπληρωματικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά ηγετικό".

Κοινός στόχος και μήνυμα της πρωτοβουλίας αυτής είναι «κανένας άστεγος, κανένας πεινασμένος». Το φαινόμενο της έλλειψης τροφής και στέγης, προσβάλλει κάθε έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της κοινωνικής ευαισθησίας και καθιστά επιτακτική την ανάγκη για λήψη μέτρων άμεσης απόδοσης για την αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού κοινωνικού προβλήματος.

Συζητήθηκε η εφαρμογή του μέρους του εθνικού σχεδίου για τους αστέγους, με την αξιοποίηση ξενώνων, κοινωνικών κατοικιών, κέντρων φιλοξενίας ημέρας.

Ήδη, τόσο η Εκκλησία όσο και το κράτος, στηρίζουν καθημερινά πολλούς ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Η Αρχιεπισκοπή προσφέρει επί καθημερινής βάσης χιλιάδες γεύματα Αγάπης μέσω πολλών ενοριών της, ενώ οργανώνει συσσίτια για αστέγους και απόρους, με την αρωγή του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων.

Κορυφή σελίδας


«Κύριλλος και Μεθόδιος. Το Βυζάντιο και ο κόσμος των Σλάβων»

Στα πλαίσια του «2013, έτος των Αγίων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου», που κήρυξε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, φιλοξενείται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού από τις 28 έως τις 30 Νοεμβρίου 2013 Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Κύριλλος και Μεθόδιος. Το Βυζάντιο και ο κόσμος των Σλάβων». Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Κέντρο Μελετών Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Πρόγραμμα Συνεδρίου

Κορυφή σελίδας


Τζαμί η Μονή Στουδίου στην Κωνσταντινούπολη;

Η μετατροπή της Μονής Στουδίου, ενός από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Κωνσταντινούπολης, σε τζαμί είναι στα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα στον τουρκικό Τύπο. Από τη Μονή στέκονται πλέον μόνο τα ερείπια και η Τουρκία σκοπεύει όταν αναπαλαιωθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στο 2014, να τη μετατρέψει σε τζαμί. Ήδη, έχει προχωρήσει στον αποχαρακτηρισμό του μνημείου από μουσείο. Η τουρκική κυβέρνηση έχει τα τελευταία χρόνια μετατρέψει σε τεμένη ακόμη δύο ιστορικές βυζαντινές εκκλησίες, ενώ το τελευταίο διάστημα εντάθηκαν και πάλι οι πιέσεις για τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης ως τζαμί.

Η Μονή του Αγίου Ιωάννη Στουδίου ιδρύθηκε πριν το 454 από τον συγκλητικό Στούδιο. Το 1481, η βασιλική της μονής μετετράπη σε τέμενος από τον ιπποκόμο του Σουλτάνου Βαγιαζήτ Β’, Αλβανό Ιμραχόρ Ιλιάς Μπέη και για αυτό ονομάστηκε Ιμραχόρ τζαμί, δηλαδή «Τζαμί του ιπποκόμου».

Το 1782 κάηκε, το 1894 επλήγη από το σεισμό και το 1920 κάηκε ξανά. Τα υπολείμματα του άλλοτε τεράστιου μοναστικού συγκροτήματος που ήταν διασκορπισμένα γύρω από το ναό έχουν χρησιμοποιηθεί αλόγιστα από τους περίοικους ως οικοδομικά υλικά, κυρίως μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1920. Σύμφωνα με τη wikipedia η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Στουδίου, γνωστή απλά ως Μονή Στουδίου (ή των «ακοιμήτων μοναχών»), ήταν σπουδαίο μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη Βαπτιστή, χτισμένο στον Ξηρόλοφο, τον έβδομο λόφο της Κωνσταντινούπολης, έχοντας σημαντική συμβολή στη θρησκευτική, πολιτική και πολιτιστική ζωή της πόλης. Στους αιώνες που λειτούργησε απέκτησε μεγάλη φήμη, αναδείχθηκε στην πολυπληθέστερη Μονή της Πόλης και αποτέλεσε πνευματικό κέντρο της Αυτοκρατορίας. Οι μοναχοί της ονομάζονταν Στουδίτες και η οργάνωση του βίου τους αποτέλεσε πρότυπο για ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο. Τρεις Αυτοκράτορες αποσύρθηκαν εκεί και έγιναν Στουδίτες, ενώ τρεις Στουδίτες έγιναν Πατριάρχες.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ