!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 663, 18 Νοεμβρίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεσμική παρέμβαση στην Τουρκία για μετατροπή της Αγίας Σοφίας

Η Μάρω Δούκα στο Βυζαντινό

Παράταση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΑρχιεπισκοπήςΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5
Δευτέρα στις 23:00
Ο π. Βαρνάβας Θεοχάρης διαβάζει
«Έργα Ασκητικά» Αββά Δωροθέου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Θεσμική παρέμβαση στην Τουρκία για μετατροπή της Αγίας Σοφίας

Το «λυπημένο τζαμί της Αγίας Σοφίας» ελπίζει ότι «θα δει να χαμογελά ξανά» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να ακολουθηθεί το παράδειγμα άλλων μνημείων και να γίνει ξανά η Αγία Σοφία μουσουλμανικός χώρος λατρείας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, όπως αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet, ο Αρίντς χαρακτήρισε τζαμί την Αγία Σοφία και εκφράστηκε σαφώς υπέρ της «αποκατάστασής» του. «Στεκόμαστε αυτή την στιγμή δίπλα στο τζαμί της Αγίας Σοφίας, κοιτάζουμε μία λυπημένη Αγία Σοφία, αλλά ελπίζουμε πως θα τη δούμε να χαμογελά ξανά» είπε σε εγκαίνια μουσείου κοντά στο πιο εμβληματικό μνημείο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Αρίντς αναφέρθηκε σε άλλα δύο πρόσφατα παραδείγματα βυζαντινών ναών που, όπως η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, είχαν γίνει τζαμιά, μετατράπηκαν σε μουσεία και πρόσφατα έγιναν ξανά τζαμιά. «Ευτυχώς τώρα έχουμε δικαστές στην Τουρκία, κράτος δικαίου, και η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας κατοχυρώθηκε νομικά ως τζαμί» είπε ο Αρίντς, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα.

Ο ίδιος προσπάθησε να κρατήσει τα προσχήματα λέγοντας για την Αγία Σοφία: «Δεν θα πω ότι εύχομαι να γίνει τζαμί, γιατί θα με παρεξηγήσετε, αλλά για αυτά τα πράγματα πιστεύω ότι πρέπει να μιλήσουμε» είπε.

Στις 8 Νοεμβρίου ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εθνικιστικού Κόμματος της Τουρκίας (BBP) είχε καταθέσει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση πρόταση νόμου για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Στην πρότασή του, ο Γιουσούφ Χαλάτσογλου υποστήριζε ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 1934 που μετέτρεπε την Αγία Σοφία σε μουσείο δεν δημοσιεύθηκε ποτέ στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας και άρα δεν υπάρχει εμπόδιο να λειτουργεί ως τέμενος.

Κορυφή σελίδας


Η Μάρω Δούκα στο Βυζαντινό

Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου προσκεκλημένη στον κύκλο συζητήσεων «Έξι ιστορίες και ένα Μουσείο», που διοργανώνει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο είναι η συγγραφέας Μάρω Δούκα. Έξι διακεκριμένοι πεζογράφοι ανιχνεύουν και θα αποκωδικοποιούν τη σχέση ιστορίας και μυθιστορηματικής γραφής. Πρόκειται για συγγραφείς οι οποίοι στο έργο τους έχουν αποτυπώσει κρίσιμες ή και τραγικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας όπως τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Πόλης, τον ελληνικό εμφύλιο, την αποκαθήλωση του πάλαι ποτέ κραταιού μικροαστισμού της δεκαετίας του ’70 και του ’80, αλλά και ιστορίες της καθημερινότητας.

Η Μάρω Δούκα έχει τιμηθεί με το «Βραβείο Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης για το συγγραφικό έργο της «Η αρχαία σκουριά». Επίσης με το Β’ Κρατικό Βραβείο για το μυθιστόρημά της «Πλωτή πόλη». Για το μυθιστόρημά της «Αθώοι και φταίχτες» τιμήθηκε αφενός μεν με το Βραβείο Πεζογραφίας «Κώστα Ουράνη» της Ακαδημίας Αθηνών, αφετέρου δε με το Βραβείο Balkanika (2005).

Πολλά από τα διηγήματα και μυθιστορήματα της Μ. Δούκα έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες.

Ώρα έναρξης των συζητήσεων 20:00. Μετά το πέρας το κοινό θα έχει τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων στον ομιλητή.

Κορυφή σελίδας


Παράταση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Αρχιεπισκοπής

Λαμβάνοντας υπόψη σχετικά αιτήματα κληρικών και λαϊκών στελεχών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών γίνεται γνωστό ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ενδιαφερομένων για συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα που πρόκειται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Εκπαίδευσης για την Ανάπτυξη των Κοινωνικών Δεξιοτήτων των Κληρικών και των Λαϊκών Στελεχών της Εκκλησίας» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και του Ελληνικού Δημοσίου, παρατείνεται μέχρι την 22α Νοεμβρίου στις 3 μ.μ.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ