Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 66, 17 Μαρτίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΣΙΣΑΝΙΟΥ

Ο ΡΩΣΣΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΞΑΝΘΗΣ

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΡΑΛΛΗ

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

«ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΧΘΟΦΟΡΟΙ ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ»

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ

ΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΣΙΣΑΝΙΟΥ

Ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου και του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Γεωργίου Καλού, έδωσαν τις κατά νόμον διαβεβαιώσεις τους (15/3/2006) οι δύο νεοεκλεγέντες Μητροπολίτες Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Σισανίου & Σιατίστης κ. Παύλος.

Η ενθρόνιση του νέου Μηροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Μαρτίου στις 12.00 στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, ενώ η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Σισανίου & Σιατίστης κ. Παύλου θα τελεστεί το Σάββατο 1η Απριλίου στις 12.00 στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Σιατίστης.

Κορυφή σελίδαςΟ ΡΩΣΣΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

Την ώρα που ο Ρώσος Πρέσβης στην Αθήνα παρέθετε επίσημο δείπνο προς τιμήν το Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου και των μελών της Ιεράς Συνόδου, εξ αφορμής του εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας, αντίστοιχο δείπνο παρέθετε και ο Έλληνας Πρέσβης στη Μόσχα κ. Ηλίας Κλης προς τιμήν του Πατριάρχου Μόσχας & Πάσης Ρωσίας κ. Αλεξίου (13/3/2006).

Ομιλώντας προς του συνδαιτυμόνες ο κ. Αλέξιος σημείωσε τα κατωτέρω: «Με τους εορτασμούς αυτούς μαρτυρούμε για την προσήλωσή μας στην παράδοση των Πατέρων μας, την πίστη μας και τις υψηλές εκείνες αρχές που πηγάζουν από αυτήν. Χάρη σ’ όλα αυτά οι λαοί μας διαμόρφωσαν τη νοοτροπία τους, διαφύλαξαν την εθνική και πολιτισμική τους ταυτότητα και κατάφεραν να ξεπεράσουν τις πιο δύσκολες δοκιμασίες στην ιστορία τους…».

Αναφερόμενος στη συμβολή των θρησκειών στην εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης ο Πατριάρχης τόνισε ότι: «Μεγάλη είναι η συμβολή στη διατήρηση της ειρήνης μεταξύ των θρησκειών και από μέρους άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών. Συγκεκριμένα, η αδελφή Εκκλησία της Ελλάδος έλαβε πρόσφατα απόφαση να διεξάγει πιο ενεργό διάλογο με άλλες θρησκείες και ομολογίες και για τον σκοπό αυτό δημιούργησε Ειδικές Συνοδικές Επιτροπές. Φρονώ ότι σήμερα πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας…».

Από τη μεριά του ο Έλληνας Πρέσβης κ. Κλης επεσήμανε τα εξής: «Το μήνυμα της ανεκτικότητας, πνευματικής μετριοπάθειας και ενότητας σε πολυμορφία, το οποίο προβάλει η Εκκλησία είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Η βία και ο φανατισμός απειλούν τη διαλλακτικότητα, την επικοινωνία και την κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων, των λαών και των πολιτισμών…».

Κορυφή σελίδαςΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΞΑΝΘΗΣ

Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε η Ιερά Σύνοδος (14/3/2006) στον Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα, εξ αφορμής των προσφάτων ιεραποστολικών πρωτοβουλιών της Μητροπόλεως Ξάνθης στο Καμερούν.

Συγκεκριμένα η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ότι «Το έργον τούτο συνίσταται εις την, δαπάναις του πιστού και ευλαβούς λαού της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου, τη πατρική υμών προτροπή και μερίμνη, ανέγερσιν Ιερού Ναού, τιμωμένου επ’ ονόματι του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του ιαματικού, εις την πτωχοτάτην, άνυδρον και χειμαζομένην περιοχήν Guere του βορείου Καμερούν, ως και εις την θεμελίωσιν αιθούσης πολλαπλών χρήσεων με δυνατότητα εξετάσεως, θεραπείας και νοσηλείας χιλιάδων κατοίκων της ευρυτέρας πολυανθρώπου περιοχής, έργον αγάπης εις τους εν Χριστώ αδελφούς της χώρας ταύτης.

Προς τούτοις, δεν διαλανθάνει της προσοχής ημών ότι η μακραίων ευχαριστιακή διακονία της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι η δύναμις διά την υπέρβασιν των διαφορών, διότι ο δεσμός αίματος τον οποίον δημιουργεί το “Αίμα του Χριστού” είναι ισχυρότερος παντός άλλου “δεσμού αίματος”…»

Κορυφή σελίδαςΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΡΑΛΛΗ

Συλλυπητήρια επιστολή απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (16/3/2006), στην σύζυγο του εκλιπόντος πρώην Πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη, Ελένη.

«Επί τη εις Κύριον εκδημία του αειμνήστου συζύγου σας Γεωργίου Ράλλη, διατελέσαντος Πρωθυπουργού της Ελλάδος, εκφράζω την ανθρώπινη συμπάθειά μου, συμμετέχοντας στη βαθειά λύπη σας.

Ο αείμνηστος Γεώργιος Ράλλης, άξιος πολιτικός άνδρας και γόνος σπουδαίων πολιτικών προσωπικοτήτων, προσέφερε πολλά στη χώρα μας με την προσήλωσή του στις ύψιστες δημοκρατικές αξίες, με τις πλούσιες γνώσεις του, με την ακεραιότητα, το ευγενές και το ήπιο του χαρακτήρος του.

Εύχομαι ο Κύριος της ζωής και του θανάτου ν’ αναπαύει την ψυχήν του «εν χώρα ζώντων», μετά των αγίων και σε σας να χαρίζει την παρηγορίαν της Αναστάσεως και την αγαθήν ανάμνησίν του»

Κορυφή σελίδαςΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

Πατρικό μήνυμα απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος προς τα μέλη του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τον συνεδριακό και επαγγελματικό τουρισμό, με θέμα «Ο Συνεδριακός τουρισμός σήμερα: προσκλήσεις – προοπτικές», που πραγματοποιείται στην Αθήνα (17/3/2006), με φορέα διοργάνωσης τον Σύνδεσμο Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών συνεδρίων.

Στο μήνυμά του Μακαριώτατος αναφέρεται στην ευπρέπεια που πρέπει να χαρακτηρίζει τις προσφερόμενες υπηρεσίες τουρισμού, ενώ τονίζει ότι «έχει ωριμάσει πλέον ο καιρός που αξίζει να παρουσιάσουμε και την Χριστιανική μας κληρονομιά. Δεν είμαστε σκέτοι Έλληνες. Είμαστε και Ορθόδοξοι Χριστιανοί, κληρονόμοι ενός μεγάλου πολιτισμού Χριστιανοσύνης που οι ξένοι τον αναζητούν και θέλουν να βρουν στα δικά μας χώματα. Από τα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία τέχνης, μέχρι των νεοτέρων χρόνων και από τον Μυστρά και την Πάτμο, μέχρι την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και πιο πέρα στο Άγιον Όρος, ο Ελλαδικός χώρος είναι πλούσιος σε θησαυρίσματα που παρέχουν το άλλο πνεύμα που ζωογονεί και ανακαινίζει την ύπαρξη…»

Κορυφή σελίδας«ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΧΘΟΦΟΡΟΙ ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ»

Η τελετή ανακήρυξης των «Πρεσβευτών Ελληνισμού 2006», θεσμός που δημιουργήθηκε από τη Νομαρχία Αθηνών το 1997, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής (13/3/2006), παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου και μελών της Κυβέρνησης και της Βουλής.

Στο χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη διάρκεια του Ελληνισμού, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με βάση τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και της Ελευθερίας. Τόνισε δε ότι «δεν είμαστε αχθοφόροι του Ελληνισμού, αλλά φορείς του Ελληνισμού. Δε θα μας πουν «μπράβο» επειδή είμαστε κληρονόμοι του Ελληνικού πολιτισμού, αλλά αν είμαστε συνεχιστές αυτού του πολιτισμού…»

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος βράβευσε τον Γάλλο Ακαδημαϊκό Πιερ Αντριέν Ισνάρ, Πρόεδρο του συλλόγου «Γαλλία – Ελλάδα», ο οποίος διακρίνεται για τις ιδιαίτερες μελέτες του για τον Ελληνισμό της Μασσαλίας.

Κορυφή σελίδαςΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ

Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία οικολογικής ευαισθησίας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας θα υλοποιηθεί το Σάββατο 18/3/2006, στις 10 π.μ., σε συνεργασία με την Διεύθυνση αναδασώσεων της Περιφέρειας Αττικής. Πρόκειται για επιχείρηση αναδάσωσης στην περιοχή της Καλλιτεχνούπολης του Δήμου Ραφήνας, που θα γίνει υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου και με τη συμμετοχή της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και δέκα Μητροπόλεων της Αττικής, με σκοπό την οικολογική αναβάθμιση του Λεκανοπεδίου.

Τον αγιασμό θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος ο οποίος θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό.

Κορυφή σελίδαςΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Από το μακρινό Αφγανιστάν ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος έλαβε μία επιστολή Ελληνικής και Ορθόδοξης μαρτυρίας (2/3/2006), την οποία υπογράφει ο Διοικητής του 299 Κινητού Χειρουργικού Νοσοκομείου Εκστρατείας, Αρχίατρος – Χειρουργός κ. Πέτρος Κουριδάκης, εξ αφορμής της παραλαβής δύο ασθενοφόρων που η Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος, προσέφερε στο Αφγανικό στρατιωτικό νοσοκομείο της Καμπούλ.

«Η ζωή μας εδώ δεν είναι εύκολη, Μακαριώτατε» σημειώνει ο κ. Κουριδάκης. «Είναι μια περιοχή όπου γενικά υπάρχει κίνδυνος, έστω κι αν στο αεροδρόμιο, που μένουμε, δεν είναι απόλυτα ορατός. Κανείς πραγματικά δε γνωρίζει το βαθμό στον οποίο θα κλιμακωθούν και θα ενταθούν οι καταστάσεις που ακούμε να συμβαίνουν καθημερινά. Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία για εμάς στις περιπτώσεις εκείνες που πρέπει να εκτελέσουμε κάποια κίνηση με τα μη θωρακισμένα μας ασθενοφόρα, οπότε και έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα για πιθανά τρομοκρατικά κτυπήματα. Όπως πιθανόν να γνωρίζετε, τους τελευταίους μήνες, έχει αλλάξει η τακτική των τρομοκρατικών χτυπημάτων, έχουν γίνει πιο ύπουλα, πολύ πιο έξυπνα και περισσότερο απρόβλεπτα, άρα και πιο αποτελεσματικά.

Όλοι μας έχουμε αφήσει στην Ελλάδα τα αγαπημένα μας πρόσωπα και η σκέψη μας είναι στην πατρίδα. Καθημερινά ξεκινώ τη μέρα μου με ένα κεράκι που ανάβω στην εικόνα της Παναγίας, στο Εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, που οι προηγούμενοι από εμάς έφτιαξαν στο συγκρότημα που μένουμε και παρακαλώ τον Θεό να μας δίνει υγεία, δύναμη, καρτερικότητα, κουράγιο, πίστη και σωστή κρίση, ώστε να φέρουμε εις πέρας τη δύσκολη αποστολή μας… Μακαριώτατε, σας παρακαλώ να μας μνημονεύετε στις δεήσεις σας και να μας χαρίζετε την ευλογία σας…»

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ