!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 658, 31 Οκτωβρίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένα σπίτι αγάπης για τα παιδιά

Πανορθόδοξη συνδιάσκεψη για τις αιρέσεις στον Βόλο

Φθινοπωρινό παζάρι βιβλίου στην πλατεία Κοτζιά

Ο Εφημέριος
σε ηλεκτρονική μορφή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ένα σπίτι αγάπης για τα παιδιά

Εστία δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά στο Μοσχάτο, δημιούργησε ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, δημιουργώντας ένα πρότυπο Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης ευρωπαϊκών προδιαγραφών, δίνοντας ανάσα και ανακούφιση σε οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του κέντρου από τους Αρχιεπισκόπους Ιερώνυμο και Δημήτριο. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μίλησε για την αξία του συγκεκριμένου έργου, που αποτελεί καρπό συνεργασίας ανάμεσα στην Εκκλησία και στην Πολιτεία. Αναφερόμενος μάλιστα στο κοινωνικό δίκτυο, που έχει αναπτύξει η Εκκλησία σημείωσε με έμφαση: «Εννιακόσιες και πλέον γυναίκες εθελόντριες προσφέρουν καθημερινά και μόλις εννέα από αυτές αμείβονται! Έχουμε δικαίωμα αυτήν τη δύναμη να την περιφρονούμε και να τη βάζουμε στα άκρα;

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο για τη διακονία του στην Ομογένεια, αλλά και για όσα προσφέρει στον τόπο σε τούτη τη δύσκολη συγκυρία. Αποκάλυψε μάλιστα ότι πέντε κοντέινερ με υγειονομικό υλικό αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ καταφτάνει από την Αμερική και θα διανεμηθεί το προσεχές διάστημα στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος από την πλευρά του χαρακτήρισε τον Μακαριώτατο λαμπρό παράδειγμα δημιουργικής πνοής και την Εκκλησία της Ελλάδος υπόδειγμα εθελοντισμού. Παραλλήλισε μάλιστα το δίκτυο της Εκκλησίας με τα αντίστοιχα στις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν μακρά παράδοση στις εθελοντικές δράσεις. Αναφερόμενος στη σημερινή πρωτόγνωρη κρίση, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε πως το έθνος είναι μαθημένο από δοκιμασίες και πως «δε φοβόμαστε την κρίση, όσο μεγάλη κι αν είναι», ενώ χρησιμοποίησε τον στίχο του Σολωμού «το χάσμα π' άνοιξε ο σεισμός ευθύς εγέμισε άνθη». Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επέδωσε στον Μακαριώτατο δύο επιταγές αξίας 70 χιλιάδων δολαρίων από ειδικό ταμείο της Αρχιεπισκοπής στην Αμερική και από την ομογένεια, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω το πολυδύναμο έργο της Εκκλησίας.

Και τους δύο άνδρες ανακήρυξε σε επίτιμους δημότες Μοσχάτου – Ταύρου το δημοτικό συμβούλιο, αποδίδοντάς τους τιμητικές πλακέτες. Για τη δράση του στο τιμόνι της «Αποστολής» τιμήθηκε με ειδική πλακέτα και ο Διευθυντής της κ. Κωστής Δήμτσας, ο οποίος ανέφερε: «Με μοναδικό σύμμαχο την αγάπη για το συνάνθρωπο και στηριζόμενοι και στην δική σας αγκαλιά, η ΑΠΟΣΤΟΛΗ υποδέχεται από σήμερα στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού, παιδιά οικογενειών, μιας άλλης «Αθήνας» που ξεπροβάλλει από την οικονομική κρίση και αναλαμβάνει την καθημερινή σίτισή τους, τις ανάγκες τους για ένδυση, υπόδηση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και την εκπαίδευσή τους σε μια διαδικασία μάθησης και εκπαίδευσης, με τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, σε νέες ή εναλλακτικές ενασχολήσεις, όπως μουσική, ζωγραφική, θέατρο, πληροφορική, με στόχο της, να διαμορφωθεί και να εκπαιδευθεί μια νέα γενιά ανθρώπων, οι οποίοι θα είναι καλύτεροι άνθρωποι και καλύτεροι πολίτες.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Δήμτσας, είπε: Μακαριώτατε θα ήθελα να κλείσω όπως άρχισα, με τα δικά σας λόγια, με το δικό σας κάλεσμα στη νέα γενιά.«Παιδιά μου», έχετε πει, «η Εκκλησία είναι το σπίτι σας. Ελάτε στο σπίτι σας για να το ανανεώσουμε και να το ανακαινίσουμε μαζί». Από σήμερα ακόμη ένα σπίτι της Εκκλησίας είναι ανοιχτό για σας".

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου, χαιρετίζοντας στην εκδήλωση των εγκαινίων, δήλωσε πως «στη σημερινή συγκυρία στεκόμαστε δίπλα στον πολίτη με έναν πρότυπο χώρο κοινωνικής λειτουργίας. Πολιτισμός σήμερα σημαίνει αλληλεγγύη…η αλληλεγγύη της Εκκλησίας φανερώνεται από τις τοπικές ενορίες, αλλά και από την ουσιαστική συμβολή του Αρχιεπισκόπου, που έχει σταθεί στο δήμο μας με το κοινωνικό παντοπωλείο Ταύρου απ’ το οποίο ζουν τριακόσιες οικογένειες".

Στο σημαντικό γεγονός έδωσαν το παρών ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Γουϊνέας Γεώργιος, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Αποστολακίδης, εκπρόσωπος του Εξάρχου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, οι Μητροπολίτες Ιλίου, Βελεστίνου και Κορωνείας, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης, ενώ την Κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης, ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης.

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) είναι Μονάδες στις οποίες απασχολούνται παιδιά ηλικίας 6 – 12 χρόνων για ορισμένο χρονικό διάστημα της ημέρας. Πρωτίστως επιλέγονται παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα από πολύτεκνες ή μονογονεϊκές οικογένειες. Σκοπός τους είναι η απασχόληση των παιδιών εκτός σχολικού ωραρίου και η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους με την ατομική – οργανωμένη δραστηριότητα ή μέσα από οργανωμένες ομάδες εργαστηρίων.

Κορυφή σελίδας


Πανορθόδοξη συνδιάσκεψη για τις αιρέσεις στον Βόλο

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου πραγματοποιείται στο Βόλο από 4 έως 6 Νοεμβρίου 2013, η «ΚΕ΄ Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιῶν και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας», με θέμα: «Το πρόβλημα της ασθενείας, αιρετικές και αποκρυφιστικές προσεγγίσεις».

Στη Συνδιάσκεψη συμμετέχουν Εντεταλμένοι Ορθοδόξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών και Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου.

Οι Συνδιασκέψεις αυτές διοργανώνονται από την Εκκλησία της Ελλάδος και έχουν Πανορθόδοξη απήχηση, καθόσον ασχολούνται με τα θέματα της σύγχρονης ποικιλόμορφης πλάνης.

Μετά την τέλεση του αγιασμού και την προσφώνηση του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, θα απευθύνει χαιρετισμό και θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών. Στη συνέχεια θα αναγνωσθούν τα Μηνύματα των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας των εργασιών θα ολοκληρωθεί με την Εισήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Βασιλείου Τσίγκου, με θέμα: «Η σωτηρία του "όλου" ανθρώπου στη Θεολογία και ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Στα πλαίσια του Προγράμματος, θα λάβουν τον λόγο και Εντεταλμένοι των Ιερών Μητροπόλεων, για να εκθέσουν την δράση τους.

Κορυφή σελίδας


Φθινοπωρινό παζάρι βιβλίου στην πλατεία Κοτζιά

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών συνδιοργανώνει με το Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων το 1ο Φθινοπωρινό Παζάρι Βιβλίου, στην πλατεία Κοτζιά από 1 έως και 20 Νοεμβρίου.

Στο Παζάρι συμμετέχουν 120 εκδότες με χιλιάδες τίτλους βιβλίων (ελληνική και ξένη λογοτεχνία, παιδικά, πολιτική, ιστορία, ψυχολογία κ.ά.) που διατίθενται σε πολύ χαμηλές τιμές (με έκπτωση τουλάχιστον 70%).

Στόχος των διοργανωτών είναι η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας, γι’ αυτό ο σύλλογος εκδοτών εδώ και τρία χρόνια κάνει προσπάθεια να ενισχύσει τις βιβλιοθήκες τις χώρας με το κοινωνικό μήνυμα «Με διάβασες; Χάρισέ με!». Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε το 2011 στην 34η Γιορτή Βιβλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας συγκεντρώθηκαν 3.000 βιβλία και στάλθηκαν στις βιβλιοθήκες Λέρου και Λειψών. Το 2012, στην 35η Γιορτή, αριθμός των βιβλίων που συγκεντρώθηκαν ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς συγκεντρώθηκαν περίπου 18.000 βιβλία που στάλθηκαν σε βιβλιοθήκες όλης της Ελλάδας. Φέτος, στην 36η Γιορτή Βιβλίου, συγκεντρώθηκαν περίπου 17.000 βιβλία και η αποστολή τους σε βιβλιοθήκες (δημοτικές, σχολικές, συλλόγων, φυλακών, νοσοκομείων κ.λπ.) όλης της χώρας είναι σε εξέλιξη. Το 2% των καθαρών κερδών του 1ου Φθινοπωρινού Παζαριού Βιβλίου θα διατεθεί για τον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών των παιδικών χωριών SOS και 1% στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ