!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  




Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)






Τεύχος 657, 24 Οκτωβρίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ με τον Πατριάρχη Αντιοχείας

Ο βυζαντινολόγος Αντρέ Γκιγιού

Επίσκεψη στο Βυζαντινό




Νέα και φωτογραφίες
από την επίσκεψη
του Οικουμενικού Πατριάρχη
στη Θεσσαλονίκη από το ecclesia





ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ με τον Πατριάρχη Αντιοχείας

Συνάντηση με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη είχε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Ιερά Μονή Balamand ο Υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του στον Λίβανο. Στη συζήτηση τους κυριάρχησε το θέμα των δύο απαχθέντων Μητροπολιτών, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί στην περιοχή μετά την κρίση στη Συρία, καθώς και ο ρόλος της Ορθοδοξίας στην Μέση Ανατολή.

Ο κ. Γεροντόπουλος τόνισε στον Πατριάρχη ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και την ανεύρεση των δύο Μητροπολιτών, καθώς το ενδιαφέρον της παραμένει αμείωτο. Παράλληλα επεσήμανε ότι έθεσε το θέμα στον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου κατά την συνάντηση τους. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες που κάνει το Πατριαρχείο Αντιοχείας για να επιβιώσει ο Χριστιανισμός και η Ορθοδοξία σ' αυτή την δύσκολη περίοδο και μια περιοχή με σοβαρά προβλήματα.

Μετά την συνάντηση ο Υφυπουργός Εξωτερικών μιλώντας σε Λιβανέζους δημοσιογράφους, τόνισε: "Το Πατριαρχείο Αντιοχείας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην Μέση Ανατολή, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Εμείς οι Χριστιανοί θέλουμε να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή και συνεργασία όλων προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Πατριάρχη, γιατί τον θεωρούμε έναν σημαντικό φάρο της Χριστιανοσύνης. Η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες ώστε να επικρατήσει σ' αυτή την περιοχή της Μέσης Ανατολής ειρήνη και δικαιοσύνη.

Θα ήθελα να τονίσω το έντονο ενδιαφέρον της Ελληνικής Κυβερνήσεως για τους δυο απαχθέντες Μητροπολίτες. Συζητήσαμε αυτό το θέμα με τον Μακαριώτατο, αλλά και με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου με τον οποίο συναντήθηκα. Του είπα ότι το ενδιαφέρον μας για τον εντοπισμό και την ανεύρεση τους παραμένει αμείωτο και ζήτησα από την Κυβέρνηση του Λιβάνου να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Μου υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για την ανεύρεση τους. Επαναλαμβάνω, ότι για την Ελληνική Κυβέρνηση είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα της πολιτικής της".

Ο κ.Γεροντόπουλος ξεναγήθηκε στους χώρους της Μονής, επισκέφθηκε την Θεολογική Σχολή του Αγίου Ιωάννη Δαμασκηνού που βρίσκεται στον ίδιο χώρο, ενώ επισκέφθηκε και το Πανεπιστήμιο Balamand όπου λειτουργούν 10 Σχολές και 2 ερευνητικά Ινστιτούτα, όποιυ φοιτούν περίπου 5.000 φοιτητές. Μάλιστα συζήτησε με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου για τον ρόλο της ανώτατης εκξπαίδευσης στην πρόοδο και ανάπτυξη μιας χώρας.

Το πρωί ο Υφυπουργός Εξωτερικών, που συνοδευόταν από τον Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας Αντώνιο Ζαίρη και την πρέσβη μας Κατερίνα Μπούρα, επισκέφθηκε το Ελληνορθόδοξο Νοσοκομείο "Αγ. Γεώργιος" της Βηρυττού και είχε συζήτηση με την διοίκηση και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Κορυφή σελίδας


Ο βυζαντινολόγος Αντρέ Γκιγιού

Πλήρης ημερών απεβίωσε στην οικία του στο Ετάμπ στη Γαλλία ο διακεκριμένος βυζαντινολόγος και φίλος της Ελλάδας Αντρέ Γκιγιού. Γεννημένος στις 18 Δεκεμβρίου του 1923, θα έκλεινε τα 90 χρόνια του σε λίγες εβδομάδες.

Από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς μελετητές του Βυζαντίου, ειδικεύτηκε στην παλαιογραφία και διακρίθηκε στη μελέτη αρχειακών πηγών της Ιστορίας του βυζαντινού ελληνισμού. Αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή της Σαρτρ και την Πρακτική Σχολή Ανωτέρων Σπουδών (École pratique des hautes études). Εργάστηκε ως ερευνητής στο ινστιτούτο Dumbarton Oaks στις ΗΠΑ και στη Γαλλική Σχολή στην Αθήνα. Επιστρέφοντας στη Γαλλία εκλέχθηκε στην περίφημη Σχολή Ανώτατων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες (École des hautes études en sciences sociales), όπου δίδαξε μέχρι τη συνταξιοδότησή του και τη διαδοχή του από τον Πάολο Οντορίκο.

Ενδιαφέρουσα και ισχυρή προσωπικότητα, ήταν πάντα ανοιχτός στους νέους, επέβλεψε πλήθος διδακτορικών διατριβών και κατάφερνε να εμπνέει τους φοιτητές του και να τους δίνει ιδέες για έρευνα και μελέτη. Από το 1978 και για περίπου μία δεκαετία διηύθυνε με μεγάλη επιτυχία ένα θερινό σχολείο βυζαντινού πολιτισμού στο Μπάρι της Ιταλίας. Μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του επικεντρώθηκε στη μελέτη των βυζαντινών αρχείων της Νότιας Ιταλίας.

Στο ελληνικό κοινό είναι γνωστός από το έργο του Ο βυζαντινός πολιτισμός (μτφ. Σμαράγδα Τσοχανταρίδου, Ελληνικά Γράμματα, 1996). Πρωτοεκδομένη στα γαλλικά το 1974, η μελέτη ανήκει στα πρώτα επιστημονικά κείμενα που παρουσιάζουν τις ενδιαφέρουσες όψεις του πολιτισμού του παρεξηγημένου Βυζαντίου στο δυτικό κοινό, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του Βυζαντίου - το οποίο βρισκόταν για καιρό στη σκιά της αρχαιότητας- στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής φυσιογνωμίας.

Άλλα σημαντικά έργα του ήταν ένας τόμος σχετικά με τη διοίκηση στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία του 7ου αιώνα (Régionalisme et indépendance dans l'empire byzantin au VIIe siècle. L'exemple de l'Exarchat et de la Pentapole d'Italie, 1970) και μια συλλογή βυζαντινών επιγραφών της Νότιας Ιταλίας (Recueil des inscriptions grecques medievales d'Italie, 1996). Επίσης επιμελήθηκε το δίτομο αφιέρωμα του περιοδικού Etudes balkaniques(1994-1995) και του περιοδικού Europe(1997) στο Βυζάντιο.

Στο Europe σχολίαζε: «Η σπουδαιότητα της ελληνικής μεσαιωνικής λογοτεχνίας συνίσταται κυρίως σε αυτά που ως σήμερα δεν είχαν καθόλου σχεδόν αναγνωριστεί και εκτιμηθεί, δηλαδή στην αισθητική της αξία, στην υπόσταση των έργων της και στη λογοτεχνική και γλωσσολογική ποιότητά τους. Για να κατανοήσουμε τη φύση της βυζαντινής λογοτεχνίας και την παγκόσμια σημασία της πρέπει πρώτα απ' όλα να πάψουμε να τη συγκρίνουμε με άλλες και ειδικότερα με την αρχαία ελληνική και να προσπαθήσουμε να τη μελετήσουμε μέσα στο πλαίσιο της δικής της εποχής».

Πηγή: Το Βήμα

Κορυφή σελίδας


Επίσκεψη στο Βυζαντινό

Τη Δευτέρα 28η Οκτωβρίου, ημέρα αργίας για πολύ κόσμο, το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από τις 9:00 έως τις 18:00 το απόγευμα. Εκτός από τη μόνιμη συλλογή, φιλοξενείται η έκθεση της Καλλιόπης Λαιμού, αλλά και η έκθεση με βιβλία καλλιτεχνών από τη συλλογή Teriade

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ