!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 656, 21 Οκτωβρίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτου Αργολίδος

Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Άκη Γεροντόπουλο

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μακαριστού Μητροπολίτη Νικοδήμου από τον Αρχιεπίσκοπο
Antoine Vergote: Ένας σύγχρονος ερευνητής
των σχέσεων Θρησκείας, Θεολογίας και Ψυχολογίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτου Αργολίδος

Τελέστηκε χθες σε κατανυκτικό κλίμα και με συμμετοχή πλήθους λαού, κατά την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου Αντωνόπουλου. Στον λόγο του ο νέος Μητροπολίτης απευθυνόμενος προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.Ιερώνυμο μεταξύ άλλων είπε:

"Δεχθείτε την ταπεινή μου διαβεβαίωση Μακαριώτατε ότι θα υποβάλλω τον εαυτό μου σε κάθε θυσία ώστε οι προσδοκίες σας να μην διαψευστούν. Θα αγωνιστώ με όλες τις δυνάμεις της ψυχής μου ώστε να μην γίνω εμπόδιο στην πορεία του λαού του Θεού προς την Βασιλεία του Θεού. Θα παραμείνω ενωμένος μαζί σας εν τω συνδέσμω της ειρήνης, της ανυπόκριτης αγάπης, του σεβασμού, της προσευχής.[...]Φοβάμαι μήπως βρεθώ γυμνός και τετραχηλισμένος εάν λησμονήσω την μοναχική μου ιδιότητα. Από τον Χριστό πηγάζουν τα της ιερωσύνης χαρίσματα."

Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ετόνισε:"Θεοφιλέστατε εψηφισμένε Επίσκοπε Αργολίδος κι αγαπημένο μου παιδί Νεκτάριε. Παρακολούθησα σ΄όσα είπες τους φόβους και τις αγωνίες σου. Απαντώ: Μείνε αυτό που είσαι. Κι αν μείνεις, η θεία Χάρις η αναπληρούσα τα ελλείποντα θα είναι κοντά σου.

Οι Άγιοι Συνοδικοί αρχιερείς σε εψήφισαν στην διαποίμανση μιας ιστορικής επαρχίας και Μητροπόλεως. Η ευχή τους σε συνοδεύει. Υπάρχει η πλανεμένη σκέψη ότι η εκκλησία είναι εξουσία. Όμως η διακονία της Εκκλησίας είναι θυσία. Ο πρώτος γίνεται έσχατος." Ο Κύριος ονόμασε τους Ποιμένες φίλους των ανθρώπων. Και εδίδαξε ότι "ο Ποιμήν ο Καλός τίθησιν την ψυχήν αυτού υπέρ των προβάτων."Και το ποίμνιο θα το νιώσει. Πέτρε φιλείς με;Βόσκε τα αρνία μου. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, εμείς οι Ποιμένες. Πλησιάζεις το θυσιαστήριο και ο Χριστός ας σου θυμίζει ότι θα θυσιάσεις υπέρ των προβάτων την ψυχήν σου. Σαν πατέρας σου Πνευματικός, που έχω παρακολουθήσει την θυσιαστική σου διακονία, είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσεις. Γυρίζω το βλέμμα και βλέπω: Νέους, μοναχές, μοναχούς και άλλους που έχουν ασπρίσει τα μαλλιά τους.Όλοι ήρθαν να προσευχηθούν να συνεχίσεις. Σε καλώ στο Θυσιαστήριο."

Συλλειτούργησαν μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης, και οι Μητροπολίτες Μαντινείας, Άρτης, Διδυμοτείχου, Ναυπάκτου,Ελασσόνος, Δημητριάδος Αλμυρού και Βόλου, Πειραιώς, Νέας Σμύρνης, Κερκύρας, Ζιχνών, Κορίνθου, Θηβών, Κιλκισίου, Ιλίου, Κηφισίας, Επιδαύρου, Διαυλείας, Σαλώνων και ο Μητροπολίτης Τσερκάσι της Ουκρανικής εκκλησίας.

Όλη η χειροτονητήρια ομιλία του νέου Μητροπολίτου

Κορυφή σελίδας


Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Άκη Γεροντόπουλο

Την σημασία που αποδίδει η Ελλάδα καθώς και το ενδιαφέρον της για τα Παλαίφατα Πατριαρχεία της Ορθοδοξίας είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Άκης Γεροντόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε με τον Μακαριώτατο στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής. Εν όψει του αυριανού ταξιδιού του στο Λίβανο ο κ. Γεροντόπουλος θέλησε να ενημερώσει σχετικά τον Αρχιεπίσκοπο για τη συνάντησή του με τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη και για τις συναντήσεις που προγραμματίζει με τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Σε δήλωσή του στο ραδιόφωνο του 89,5 ο κ. Υφυπουργός σημείωσε: «Ήρθα ν’ ακούσω την πολύτιμη γνώμη και όσα εποικοδομητικά έχει να μου πει ο Αρχιεπίσκοπος, τον οποίο και σκοπεύω να ενημερώσω εκ νέου στο τέλος αυτών των συναντήσεων. Η Εκκλησία μας είναι σημαντική για τον Ελληνισμό και τα Παλαίφατα Πατριαρχεία μας συνιστούν «προκεχωρημένα φυλάκια» της Χριστιανοσύνης. Γι’ αυτό και θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατό, προκειμένου να καταγράψουμε τις ανάγκες τους και να συνδράμουμε όπως μπορούμε.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη χαρά του γι’ αυτήν την πρωτοβουλία του κ. Γεροντόπουλου, λέγοντας ότι «έτσι δίνεται η ευκαιρία, όχι μόνο ν΄ ανταλλαγούν πολύτιμες απόψεις, αλλά και να δει από κοντά η Πολιτεία τις θέσεις και τις αγωνίες της Εκκλησίας για το καλό του Ελληνισμού και της Χριστιανοσύνης».

Κορυφή σελίδας


Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μακαριστού Μητροπολίτη Νικοδήμου από τον Αρχιεπίσκοπο

ι σημασία έχει η κώφωση του αυτιού, όταν το πνεύμα ακούει; Αυτός ο λόγος του Ουγκώ απηχεί την ξεχωριστή ποιμαντική φροντίδα, που επέδειξε μια μοναδική μορφή της σύγχρονης εκκλησιαστικής ιστορίας. Αυτήν τη μορφή, τον επονομαζόμενο «Πατέρα των κωφών», μακαριστό Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Νικόδημο Γραικό τίμησαν η Βοιωτική Εκκλησία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, που υπήρξε πνευματικό παιδί και διάδοχος του σεπτού Ιεράρχη στην τοπική Εκκλησία. Λίγο έξω από τη Λιβαδειά, στο μοναδικό για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων «Άγιος Βλάσιος», η Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας κατόπιν επιθυμίας και ευγενούς προσφοράς του Μακαριωτάτου, έστησε στον αύλειο χώρο του ιδρύματος προτομή του Γέροντα Νικοδήμου. Στο κάλεσμα της Μητρόπολης ανταποκρίθηκε σύσσωμη η κοινότητα των κωφών από πολλά μέρη της Ελλάδας.

Ο Αρχιεπίσκοπος, αφού τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού, με συγκίνηση μοιράστηκε με τον κόσμο την τελευταία συνάντηση που είχε με τον Γέροντα Νικόδημο στο ασκητικό κελί του, στη Μονή του Αγ. Ιωάννου Μαζαράκη, όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος «το παράδειγμα του να διδάσκεις στη σιωπή είναι από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα κηρύγματα». Πρότεινε μάλιστα στον επιχώριο Μητροπολίτη Γεώργιο να μετονομάσει το θεραπευτήριο σε «Νικοδήμειον Ίδρυμα» και στο Δήμαρχο Λιβαδειάς κ. Νίκο Παπαγγελή να δοθεί το όνομα του Μακαριστού στο δρόμο μπροστά από το Θεραπευτήριο.

Στο ίδιο κύμα ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος δήλωσε ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης Νικόδημος παρέμενε συνειδητά μια διακριτική και σιωπηλή παρουσία, που καθιστούσε αισθητή την πραγματικότητα ότι «ὁ Χριστός ἦν, ἐστί καί ἕσται ἐν τῷ μέσῳ ἡμῶν.

[…] Η σύνεση και η γενναιοψυχία του αποδείχθηκε περίτρανα με την πρωτοφανή πράξη του που σημάδεψε την εποχή του, της έγκαιρης παραίτησης από την ενεργό υπηρεσία, ώστε να παραδώσει τη Μητρόπολή του στα ικανά χέρια του πνευματικού του τέκνου.

Για τον γέροντα Νικόδημο μας μίλησε αποκλειστικά η επί χρόνια συνεργάτης του κ. Μαρούλα Κατσίμπρα: «ο μακαριστός από τη δεκαετία του ’40 έθεσε τις βάσεις στην ποιμαντική των κωφών, καθώς από νέος στα χρόνια αγκάλιασε την κοινότητά τους. Στα δύσκολα χρόνια του πολέμου και της κατοχής ήταν πάντα κοντά στα κωφά πνευματικά παιδιά του για να τα στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο. Σε μια περίπτωση μάλιστα, όπου οι Γερμανοί συνέλαβαν μια παρέα νεαρών Κωφών, προφανώς λόγω παρεξήγησης, τους επισκέφθηκε στη φυλακή και μεσολάβησε ώστε να ελευθερωθούν.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της κ. Κατσίμπρα ο γέροντας στάθηκε και απέναντι σε στερεότυπα και βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις, καθώς για δεκαετίες ήταν διάχυτη η αντίληψη ότι οι γάμοι μεταξύ των κωφών οδηγούν στην αύξηση της κώφωσης μέσα στο γενικό πληθυσμό: «τα χρόνια που ακολούθησαν ο πάτερ Νικόδημος είχε τη χαρά να τελέσει τους γάμους πολλών ζευγαριών κωφών και να βαφτίσει τα παιδιά τους. Πολλά από αυτά ήρθαν σήμερα εδώ για να τον τιμήσουν».

Στα αποκαλυπτήρια της προτομής μίλησε και ο άλλος στενός συνεργάτης του μακαριστού κ. Νίκος Γαλέτας, που διετέλεσε υπασπιστής του όταν ο π. Νικόδημος ανέλαβε τη διεύθυνση της θρησκευτικής υπηρεσίας: «Το 1963, μαζί με εκλεκτούς συνεργάτες, ίδρυσε το σωματείο: «Φίλοι των Κωφών - ο Προφήτης Ζαχαρίας» μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε ένα σημαντικό μέρος της ζωής της κοινότητας των κωφών. Στους χώρους του σωματείου, οι κωφοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθούν διαλέξεις πάνω σε θέματα που τους απασχολούσαν, μαθήματα κοπτικής, ραπτικής. Πραγματοποιούσαν εκεί διάφορες εκδηλώσεις ενώ παράλληλα συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία, την εξομολόγηση και την κατήχηση. Περισσότερο όμως από όλα, ένιωθαν ότι είναι ένα μέρος που δεν υπάρχουν διακρίσεις όπου μπορούν να χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα χωρίς να τραβούν τα βλέμματα, χωρίς να ντρέπονται…Ο γέροντας έβγαλε τους κωφούς από το κοινωνικό περιθώριο στην κοινωνία της αγάπης του Χριστού».

Πριν τα αποκαλυπτήρια τελέστηκε θεία λειτουργία στο Παρεκκλήσιο του ιδρύματος πού είναι αφιερωμένο στον άγιο Νικόδημο τον Βουλευτή προς τιμήν του μακαριστού Μητροπολίτη Νικοδήμου του Γραικού. Στην εκδήλωση, εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο και τον επιχώριο Μητροπολίτη κ. Γεώργιο, έδωσαν το παρών βουλευτές και τοπικοί άρχοντες, καθώς και πολλοί Αρχιερείς, ανάμεσά τους και ο νέος Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος, μέχρι πρότινος Καθηγούμενος στην ιερά Μονή Σαγματά, που δέχθηκε τις ευχές του κόσμου.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ