!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 652, 07 Οκτωβρίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος στη γενέτειρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου

«Γνωριμία με τον κόσμο της τέχνης» - Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Βυζαντινό Μουσείο

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Να παραμείνουν τα αρχαία στο Μετρό της Θεσσαλονίκης»Σημαντική έκθεση ζωγραφικής
εγκαινιάζεται σήμερα στη Νέα Ιωνία


Περισσότερα στον artopos.grΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Αρχιεπίσκοπος στη γενέτειρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου

Κορυφώθηκε στη Νις το λειτουργικό μέρος των εορτασμών που διοργανώνει το Πατριαρχείο της Σερβίας για τα 1700 χρόνια από την υπογραφή του διατάγματος των Μεδιολάνων.

Στη Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε μπροστά από το Ναό του Μεγάλου Κωνσταντίνου, προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στο συλλείτουργο που παρακολούθησαν χιλιάδες πιστοί, συμμετείχαν ακόμα οι Πατριάρχες Ιεροσολύμων Θεόφιλος, Ρωσίας Κύριλλος, οι Αρχιεπίσκοποι Κύπρου Χρυσόστομος, Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, Πολωνίας Σάββας και Αλβανίας Αναστάσιος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης Ειρηναίος απένειμε στον Οικουμενικό Πατριάρχη και στους υπόλοιπους Προκαθημένους, το παράσημο του Μεγάλου Κωνσταντίνου, την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Σερβίας.

Φωτογραφικό υλικό στο ecclesia.gr

Κορυφή σελίδας


«Γνωριμία με τον κόσμο της τέχνης» - Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Βυζαντινό Μουσείο

Τι αποτέλεσμα είχε η ιδέα να δημιουργηθούν «χειροποίητα βιβλία» με τη συμβολή μερικών από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες του 20ού αιώνα, όπως ο Picasso, ο Matisse, ο Chagall, ο Miró και ο Bonnard;

Μια γνωριμία με τα μοναδικά «χειρόγραφα μοντέρνας ζωγραφικής» της συλλογής του Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade που ανέλαβε την πρωτοποριακή για τον εκδοτικό και εικαστικό χώρο πρωτοβουλία.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής Tériade» που διοργανώνεται από το ΒΧΜ σε συνεργασία με το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη -Tériade στη Μυτιλήνη και τη Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ.

Απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013 με ώρες έναρξης: 10.00 και 12.00.

Η συμμετοχή στα προγράμματα είναι δωρεάν. Ο αριθμός των παιδιών που μπορούν να συμμετάσχουν στο κάθε πρόγραμμα είναι περιορισμένος γι’ αυτό είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 213 213 9507 (από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09:00 έως 15:00). Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Κορυφή σελίδας


Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Να παραμείνουν τα αρχαία στο Μετρό της Θεσσαλονίκης»

Δημόσια έκκληση απευθύνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προς διεθνείς και εγχώριους επιστημονικούς και άλλους φορείς προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς να αντιδράσουν για να αποτραπεί η σχεδιαζόμενη αποξήλωση των μνημείων στο «βυζαντινό σταυροδρόμι» της Θεσσαλονίκης, στο σταθμό Μετρό Βενιζέλου.

Καλεί επίσης τους πολίτες της Θεσσαλονίκης σε διαμαρτυρία και συμβολική αλυσίδα προστασίας του μνημείου, Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, στις 18.00 το απόγευμα, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των αρχαιολόγων:

«Το βυζαντινό σταυροδρόμι της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή της λεωφόρου (η σημερινή Εγνατία Οδός) κι ενός σημαντικού κάθετου άξονα της πόλης που οδηγούσε στο λιμάνι (η σύγχρονη οδός Βενιζέλου), ένα μνημειώδες και συμβολικό τοπόσημα στην καρδιά του διοικητικού και εμπορικού κέντρου της κοσμοπολίτισσας συμπρωτεύουσας της πρώιμης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αποκαλύφθηκε πριν ένα χρόνο περίπου στις εργασίες του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου της Θεσσαλονίκης (σταθμός μετρό Βενιζέλου) μαζί με ένα σύνολο δημόσιων κτιρίων, εμπορικών καταστημάτων και εργαστηρίων εκατέρωθεν της λεωφόρου ως μοναδικά αρχαιολογικά στοιχεία για την κοσμική ζωή της βυζαντινής Θεσσαλονίκης, της βυζαντινής "Πομπηίας".

O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) μαζί με τη Δημοτική Αρχή της Θεσσαλονίκης και 12.500 Έλληνες και άλλους πολίτες της Υφηλίου, μεταξύ των οποίων δεκάδες επώνυμοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές από κάθε γωνιά του πλανήτη, όπως και επιστημονικοί φορείς της χώρας, πρότειναν στην ελληνική πολιτεία, ιδιαίτερα στον αρμόδιο φορέα για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, στο Υπουργείο Πολιτισμού, τη διάσωση και αξιοποίηση του μοναδικού αυτού μνημείου σε πρωτότυπη συνύπαρξη με το σταθμό του μετρό, μετά από εμπνευσμένο ανασχεδιασμό του, σύμφωνα με σύγχρονες διεθνείς πρακτικές ως εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο της μνήμης και της ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, αλλά και ως εφαλτήριο μιας ποικίλα αναπτυξιακής και παραγωγικής διάστασης ενός αρχαιολογικού μνημείου για την πόλη, τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, τους πολίτες και τους επισκέπτες της.

Επί εννέα και πλέον μήνες, όμως, η ανάδοχος του έργου ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., όπως και οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Μεταφορών και του Υπουργείου Πολιτισμού, με αστήρικτα ή και παραπλανητικά επιχειρήματα εμμένουν σε αδιέξοδες πρακτικές, αλλά και αντιδεοντολογικές ή και αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις του θέματος. Επικαλέστηκαν αρχικά έλλειψη κάθε δυνατότητας βιώσιμης τεχνικής λύσης για τη συνύπαρξη αρχαιοτήτων και μετρό, οδηγώντας το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σε μια αβάσιμη γνωμοδότηση, που προκάλεσε μια ατυχή Υπουργική Απόφαση το Γενάρη του 2013 για ολική απόσπαση των αρχαιοτήτων και μελλοντική έκθεσή τους στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Η θύελλα των αντιδράσεων και η πρόσκληση από το Δήμο Θεσσαλονίκης του ΑΠΘ και του ΤΕΕ για την επεξεργασία προτάσεων στην κατεύθυνση ʽΚαι ΑΡΧΑΙΑ, Και ΜΕΤΡΟʼ κατάδειξε το αστήρικτο της ΥΑ, αφού παρουσιάστηκαν δημόσια από ΑΠΘ και ΤΕΕ τουλάχιστον τέσσερις προτάσεις για τη συνύπαρξη αρχαιοτήτων και μετρό.

Παρά τις επανειλημμένες και ηχηρές προσκλήσεις από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον ΣΕΑ και πολλούς άλλους φορείς, αλλά και στελέχη του ΥΠΠΟ για αναπομπή και επανεξέταση του θέματος από το ΚΑΣ, ή το απλούστερο την άρση της Υπουργικής Απόφασης βάσει των νέων δεδομένων, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ κώφευε και συνεχίζει να κωφεύει, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες της, σε σύμπνοια με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., για εξεύρεση λύσης συνύπαρξης αρχαιοτήτων και μετρό. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης εξαναγκάσθηκε σε σχετική προσφυγή στο ΣτΕ, το οποίο αποφάσισε τον περασμένο Ιούλιο την προσωρινή παύση οποιασδήποτε ενέργειας απόσπασης των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης τον Γενάρη του 2014.

Η πολιτική ηγεσία, όμως, του Υπουργείου Πολιτισμού προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε "κατάθεση των απόψεών της" στο ΣτΕ, επικαλούμενη το δημόσιο συμφέρον, με αντικείμενο την άρση της προσωρινής απόφασης του ΣτΕ και την επιτάχυνση της διαδικασίας εκδίκασης της υπόθεσης. Έτσι, η συζήτηση της προσφυγής του Δήμου Θεσσαλονίκης επίκειται στο ΣτΕ την Τρίτη 8 Οκτωβρίου.

Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ ισχυρίζονται ότι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, ώστε να «εξευρεθεί λύση» για τη διατήρηση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του σταθμού. Στην πραγματικότητα όμως, όλο αυτό το διάστημα, λειτουργούν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Στην πρόταση του ΣΕΑ για άνοιγμα του εργοταξίου/αρχαιολογικού χώρου στο κοινό και την ουσιαστική ένταξή του στην καθημερινότητα της πόλης αντέδρασαν με τον οριστικό αποκλεισμό του χώρου. Με την εμμονή της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ στην υλοποίηση της υπουργικής απόφασης του Ιανουαρίου 2013 έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος για την απαραίτητη ουσιαστική επανεξέταση του ζητήματος.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων απευθύνει δημόσια έκκληση προς διεθνείς και εγχώριους επιστημονικούς και άλλους φορείς προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς για να αποτραπεί η σχεδιαζόμενη αποξήλωση των μνημείων στο βυζαντινό σταυροδρόμι της Θεσσαλονίκης.

Απευθυνόμαστε στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και στους πολίτες όλης της χώρας σας καλούμε σε διαμαρτυρία & συμβολική αλυσίδα προστασίας του μνημείου, Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, ώρα 6.00 μμ Εγνατίας και Βενιζέλου».

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ