!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> Ecclesia Report  
Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)


Τεύχος 650, 30 Σεπτεμβρίου 2013            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μήνυμα ενότητας από τον Αρχιεπίσκοπο στη Σαλαμίνα

Μεγάλη έκθεση για το Βυζάντιο στην ΑμερικήΜυσταγωγικοί περίπατοι
στη βυζαντινή Αθήνα

(Πρόγραμμα Οκτωβρίου)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Μήνυμα ενότητας από τον Αρχιεπίσκοπο στη Σαλαμίνα

Στις εκδηλώσεις "Σαλαμίνια 2013" για τον εορτασμό της επετείου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας παρευρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Μακαριώτατος τέλεσε Δοξολογία στον ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στα Αμπελάκια Σαλαμίνας, παρουσία του Μητροπολίτη Λαρίσης, κ. Ιγνατίου, του Επισκόπου Ελευσίνος κ. Δωροθέου, εκπροσώπων του κοινοβουλίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρέσβεων πολλών ξένων χωρών, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πολεμικού Ναυτικού, Τοπικών Συλλόγων και Φορέων, κληρικών της Μητρόπολης και πιστών από διάφορες περιοχές.

Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γιάννης Τσαβαρής ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του στις εκδηλώσεις και τον τίμησε με την ανώτατη διάκριση του Δήμου, το "Χρυσό μετάλλιο" της πόλης.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη σημασία του εορτασμού, λέγοντας:

"Η τιμή προς τους πεσόντες αποδεικνύει ότι οι πολίτες αυτού του τόπου συνεχίζουν να ζουν, να σκέφτονται και να αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις όπως οι πρόγονοί τους" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Στάθηκε, επίσης, στους έντονους προβληματισμούς και στις ανησυχίες των ανθρώπων για τις δυσκολίες της εποχής και επισήμανε πως "η Εκκλησία αισθάνεται την υποχρέωση να ενισχύσει την συνοχή και την ενότητα του λαού που είναι εγγύηση για το μέλλον και ύστερα με τις δυνάμεις της, μικρές ή μεγάλες να καλύψει τις ανάγκες της εποχής. Αναφέρθηκε, ωστόσο, στο έργο της Αρχιεπισκοπής και των Ιερών Μητροπόλεων για την στήριξη όσων έχουν ανάγκη και υπογράμμισε πως "καλύπτονται πολλές ανάγκες, αλλά κύριο έργο της Εκκλησίας, είναι να στηρίξει τις ψυχές των ανθρώπων, το κουράγιο τους, και να ενισχύει την πίστη των ανθρώπων πως με τη βοήθεια του Θεού θα ξεπεραστεί κάθε δυσκολία και όποια κρίση".

Έκανε λόγο για την τιμητική διάκριση προς το πρόσωπό του τονίζοντας πως "τιμάται η Εκκλησία γενικότερα, όλοι οι αδελφοί Ιεράρχες, όλο το Σώμα των εργατών της Εκκλησίας που μέσα από στερήσεις προσφέρουν την ελπίδα και τη δύναμη για το αύριο".

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ρίψη στεφάνων στη θάλασσα, αποδίδοντας φόρο τιμής στους Σαλαμινομάχους από εκπροσώπους της πολιτείας, αλλά και ξένων χωρών και αμέσως μετά ακολούθησε μαθητική παρέλαση.

Κορυφή σελίδας


Μεγάλη έκθεση για το Βυζάντιο στην Αμερική

Ταξίδι για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έκανε μια πλειάδα θησαυρών του βυζαντινού πολιτισμού, όπου πρόκειται να παρουσιαστεί σε μια εντυπωσιακή έκθεση στην Αμερική. Αριστοτεχνικά ψηφιδωτά, εικόνες, γλυπτά, κεραμικά, τοιχογραφίες, νομίσματα, αρχιτεκτονικά μέλη, αντικείμενα μικροτεχνίας, εικονογραφημένα χειρόγραφα, λειτουργικά και οικιακά σκεύη, κοσμήματα και υφάσματα καθώς και πρόσφατα ανασκαφικά ευρήματα που εκτίθενται για πρώτη φορά και χρονολογούνται από το 330 έως το 1453 συνθέτουν την έκθεση «Ουρανός και Γη. Η τέχνη του Βυζαντίου από ελληνικές συλλογές», που διοργανώνουν το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Μουσείο Μπενάκη.

Μέσα από τα 180 εκθέματα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη μετάβαση «από τον αρχαίο στον βυζαντινό κόσμο», τον «θρησκευτικό βίο», την «πνευματική ζωή», τις «χαρές της ζωής» και «Το Βυζάντιο μεταξύ Ανατολής και Δύσης».

Πρώτη στάση της έκθεσης είναι η Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον - τα εγκαίνια έχουν οριστεί για τις 2 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 2 Μαρτίου - και εν συνεχεία, από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο, θα μεταφερθεί στο Μουσείο Γκετί, στο Μαλιμπού του Λος Άντζελες.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ