Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 65, 14 Μαρτίου 2006              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

«Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΧΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ»

ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΕΞΕΧΟΥΣΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

ΔΕΚΤΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΟΡΤΥΝΟΣ & ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ

«Ο ΛΑΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΥΝΑΤΗ»

ΕΠΕΤΕΙΟΣ 17 ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

«Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Α ΚΑΙ ΤΟ Ω ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ»


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, ο οποίος ανέγνωσε το Σύμβολο της Ορθοδόξου Πίστεως και το «Πάτερ ημών», της Προέδρου της Βουλής κ. Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη, της Υπουργού Παιδείας κ. Μαριέτας Γιαννάκου, εκπροσώπων του πολιτικού, στρατιωτικού και Ακαδημαϊκού κόσμου, γιορτάστηκε, με κάθε λαμπρότητα, η Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών (12/3/2006), όπου τελέστηκε Συνοδική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, ο οποίος, καταλήγοντας, σημείωσε τα εξής: «Κυριακή της Ορθοδοξίας σημαίνει Κυριακή (της επικρατήσεως) της αληθείας, η οποία ταυτίζεται με το πρόσωπο του Χριστού. Με άλλα λόγια, Κυριακή (της επικρατήσεως) της Εκκλησιαστικής ζωής, της φανερώσεως του Σώματος του Χριστού, που είναι ο κλήρος και ο λαός ενωμένος στη ζωή και στην πίστη. Ας ευχηθούμε ο ορθόδοξος λαός μας να παραμένει στο διηνεκές εραστής και φίλος της αληθείας του Χριστού, συνδεδεμένος πάντοτε με την κιβωτό του Γένους, την Εκκλησία Του».

Δες την πλήρη ομιλία του Μητροπολίτου κ. Ιωήλ

Κορυφή σελίδας«Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΧΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ»

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε επίσημο πρόγευμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου και των μελών της Ιεράς Συνόδου στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία της Προέδρου της Βουλής κ. Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη, της Υπουργού Παιδείας κ. Μαριέτας Γιαννάκου και του Υφυπουργού Παιδείας κ. Γεωργίου Καλού.

Κατά την προσφώνησή του, ο κ. Παπούλιας τόνισε το πόσο ιστορική είναι η μέρα της Ορθοδοξίας «που παραπέμπει στον πραγματικό προορισμό της Ορθοδοξίας, που είναι η βιωματική επίτευξη της γνώσης της αλήθειας του Χριστού και όχι μια απλώς θεωρητική αποδοχή πεποιθήσεων. Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Ελληνισμό, είναι «οικουμενική», δέχεται και σέβεται την θρησκευτική και πολιτισμική διαφορετικότητα, ώστε να αποσοβούνται οι συγκρούσεις πολιτισμών και θρησκειών… Οι θρησκείες μπορούν και πρέπει να γίνουν θεμέλιο ειρήνης, εμπνέοντας τον αγώνα για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, διότι χωρίς ειρήνη των θρησκειών δεν θα υπάρξει ειρήνη των λαών…».

Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο 21ος αιώνας για την Εκκλησία επικεντρώνεται στη διδασκαλία προς τον άνθρωπο και στα πλαίσια αυτά εντάσσεται η προσπάθειά μας για τη διατήρηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης… Δε νοείται να γίνονται πόλεμοι εν ονόματι των θρησκειών και να υπάρχουν θρησκείες που να υπονομεύουν την ειρήνη. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο ρόλος της Εκκλησίας είναι κοινωνικός, υπέρ της αγάπης, της ελευθερίας και της ισότητας. Με τα «ανοίγματά»μας προς την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, τους Προτεστάντες, τα Βαλκάνια, και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιθυμούμε να συμβάλλουμε στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη…».

Δες το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Κορυφή σελίδαςΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΕΞΕΧΟΥΣΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Την προτεραία (11/3/2006), κατά τη διάρκεια του Εσπερινού της εορτής της Ορθοδοξίας, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, παρουσία των μελών της Ιεράς Συνόδου, τιμήθηκαν εξέχουσες προσωπικότητες του Εκκλησιαστικού χώρου, στις οποίες απονεμήθηκε η ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Χρυσός Σταυρός του Αποστόλου Παύλου, μετά διπλώματος.

Για το πολύπλευρο έργο και την πολύχρονη προσφορά τους στον Εκκλησιαστικό βίο τιμήθηκαν:

Ο Πρωτ. Θωμάς Συνοδινός, Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Οι Αρχιμανδρίτες Νεκτάριος Κοτζιάς, Νικόλαος Ιωαννίδης, Χρυσόστομος Σαββάτος, Θεόκλητος Μαλεβίτης, Νικόλαος Λιόλιος. Οι Πρωτοπρεσβύτεροι Δημήτριος Τζέρπος, Λάμπρος Ανδρεάκης, Ματθαίος Χάλαρης, Βασίλειος Δημακόπουλος, Νικόλαος Κογιώνης, Λεωνίδης Ψαριανός, Σταμάτιος Σκλήρης, Αντώνιος Καλλιγέρης, Ιωάννης Καραλής και Κωνσταντίνος Στούμπος. Οι Αγιογράφοι Ράλλης Κοψίδης, Πέτρος Βαμπούλης και Ιωάννης Καρούσος.

Στον Εσπερινό τον πανηγυρικό εκφώνησε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος επεσήμανε, μεταξύ άλλων: «…η Εκκλησία δεν ενδιαφέρεται για την «ορθοδοξία» του μυαλού μας, ούτε για την «ορθοπραξία» των δημοσίων σχέσεών μας, αφού και τα δύο συνιστούν μειοδοσία. Δεν επιδιώκει να μάς καταστήσει ούτε δογματιστές, ούτε ηθικιστές. Αλλά να μάς αναγάγει στην οντολογική γνώση και τη χαρισματική μίμηση του Χριστού. Δεν αρκεί, λοιπόν, να κατέχουμε τη σωστή φραστική διατύπωση της πίστεως, αλλά να αποκτήσουμε «ομοήθειαν Θεού». Τόσο η πίστη όσο το ήθος και η ηθική του αληθινού Ορθοδόξου Χριστιανού, είναι καταστάσεις οντολογικές – εμπειρικές, αφορούν την υπόσταση του ανθρώπου και όχι σπαράγματα και αποσπάσματα της ανθρώπινης ύπαρξης…».

Κορυφή σελίδαςΝΕΟΣ ΑΡΧΙΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Νέος Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ορίστηκε, με πρόταση του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου (13/3/2006), ο Αρχιμ. Διονύσιος Μάνταλος. Ο π. Διονύσιος (54 ετών), πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, είναι Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Χαλκίδος, ενώ παράλληλα διακονεί την Εκκλησία και από τις θέσεις του Αναπληρωτού Γενικού Διευθυντού και του Διευθυντού Υπηρεσιών της Αποστολικής Διακονίας.

Ο νέος Αρχιγραμματεύς διαδέχεται στη θέση αυτή τον νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, η ενθρόνιση του οποίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19/3/2006, στις 12.00, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς.

Κορυφή σελίδαςΔΕΚΤΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΟΡΤΥΝΟΣ & ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ

Δεκτή έκανε η Ιερά Σύνοδος (13/3/2006) την παραίτηση του Μητροπολίτου Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως κ. Θεοφίλου, η οποία είχε υποβληθεί στις 9/3/2006, για λόγους υγείας. Η Σύνοδος αποφάσισε να απονεμηθεί στον γέροντα Ιεράρχη η ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Χρυσός Σταυρός του Αποστόλου Παύλου, σε ειδική εκδήλωση.

Η ίδια τιμητική διάκριση αποφασίστηκε να απονεμηθεί στους Ακαδημαϊκούς κ.κ. Δημήτριο Σκαρβέλη και Γεώργιο Κοντόπουλο, καθώς και στους «εργάτες» της Βυζαντινής Μουσικής τέχνης κ.κ. Γρηγόριο Στάθη και Λυκούργο Αγγελόπουλο.

Κορυφή σελίδας«Ο ΛΑΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΥΝΑΤΗ»

Στον Ι. Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς τέλεσε την ακολουθία των πρώτων Χαιρετισμών ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (10/3/2006).

Παίρνοντας αφορμή από την παλλαϊκή συμμετοχή στην πιο δημοφιλή ακολουθία της Εκκλησίας μας, όπως την χαρακτήρισε, σημείωσε ότι αυτή (η παλλαϊκή συμμετοχή) αποκαλύπτει ότι ο κόσμος σήμερα πιστεύει, ενώ θα περίμενε κανείς να αδυνατίζει η πίστη στο βωμό της λογικής, ο κόσμος καταφεύγει στο Θεό και στην Εκκλησία για την αντιμετώπιση των ποικίλων προβλημάτων του, προσωπικών ή και κοινωνικών, ενώ από την πίστη αυτή γεννιέται η ελπίδα που χαρίζει αισιοδοξία για την πορεία μας στο μέλλον.

Εξ αφορμής της παρουσίας πολλών εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου του Πειραιά, καθώς και κορυφαίων μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Μακαριώτατος παρατήρησε: «Η παρουσία των πολιτικών είναι αφορμή να επισημάνω ότι οι Έλληνες είμαστε οργανικά ενωμένοι με την πίστη και την ιστορία μας και καμία δύναμη και καμία μειονότητα δε μπορεί να διασαλεύσει αυτή τη σχέση… Ο λαός θέλει την Εκκλησία ψηλά, να έχει δύναμη και φωνή, να στέκεται δίπλα στην Πολιτεία και να συνεργάζεται με αυτή για το καλό του τόπου… Ο Έλληνας χωρίς ψωμί μπορεί να κάνει, χωρίς την Εκκλησία του, όμως, δεν κάνει…» .

Κορυφή σελίδαςΕΠΕΤΕΙΟΣ 17 ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας του 1989 εξέπεμψε για πρώτη φορά ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος. Για τη συμπλήρωση 17 χρόνων ζωής στα ερτζιανά πραγματοποιήθηκε ειδικό αφιέρωμα (13/3/2006) στο οποίο ακούστηκαν ηχητικά ντοκουμέντα από τις πρώτες μέρες λειτουργίας, από τους πρώτους συντελεστές, δημοσιογράφους και παραγωγούς, ενώ ακούστηκε και η φωνή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ να εύχεται κατά την ημέρα του αγιασμού.

Στο αφιέρωμα παρενέβησαν και έδωσαν τις ευχές τους ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, οι Σεβ. Μητροπολίτες Γουμενίσσης Δημήτριος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Ηλείας Γερμανός, Καστορίας Σεραφείμ, Άρτης Ιγνάτιος, Αργολίδος Ιάκωβος, Αιτωλίας & Ακαρνανίας Κοσμάς, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, ο Υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσσόπουλος, ο Υφυπουργός Παιδείας Γεώργιος Καλός, ο Βουλευτής Στέλιος Παπαθεμελής, οι Δημοσιογράφοι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιάννης Πολίτης, Άννα Παναγιωταρέα. Παρενέβησαν, επίσης, ο καπετάνιος Νικόλας Φράγκος, ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. Πάνος Σόμπολος, ο συνθέτης Νότης Μαυρουδής, οι καλλιτέχνες Χρόνης Αηδονίδης και Πέτρος Γαϊτάνος, οι πρώην διευθυντές Αρίστος Κασμίρογλου και Στέλιος Συρμόγλου.

Ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι «Ο Ραδιοφωνικός σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι κατόρθωμα της Εκκλησίας μας, επί των ημερών του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ… Θέλουμε να έχει ευρύτητα, ανοιχτούς ορίζοντες, να βλέπει μπροστά και, τελικά, να απευθύνεται σε ελεύθερους ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να μάθουν τα της πίστεως, τα της θρησκείας μας, αλλά και τις τοποθετήσεις της Εκκλησίας μας απέναντι στα ζητήματα της καθημερινότητας, που είναι φυσικό να απασχολούν πολλούς ανθρώπους…».

Κορυφή σελίδας«Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Α ΚΑΙ ΤΟ Ω ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ»

Τη φράση αυτή του μεγάλου παιδαγωγού Comenius χρησιμοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος για να περιγράψει το μέγεθος και τη σπουδαιότητα της Βίβλου, σε μήνυμά του προς την Επιστημονική συνάντηση Θεολόγων, με θέμα «Η διαχρονική αξία της Αγίας Γραφής», που διοργανώνει στο Αιγάλεω ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων της Γ΄ Διεύθυνσης Αθήνας και της Διεύθυνσης Δυτικής Αττικής (14/3/2006).

Στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος αναφέρει, επίσης, μεταξύ άλλων: «Σεις οι Θεολόγοι κρατάτε στα χέρια σας την ορθή και χριστιανική αγωγή των μαθητών των σχολείων σας. Σεις κρατάτε την χριστιανικήν νουθεσίαν, η οποία βασίζεται στη Βιβλική διδασκαλία… Η διδασκαλία της Αγίας Γραφής πρέπει να εμπνέει και να αναβιβάζει το πνευματικό επίπεδο της εκπαίδευσης. Και πράγματι, αν σκεφθούμε βαθειά, τότε θα καταλάβουμε ότι αληθής Παιδεία, χωρίς τις αρχές που εκπηγάζουν από το λόγο του Θεού δεν οικοδομείται, γιατί μόνη της η γνώση φυσιοί…

Δώσατε, αγαπητοί μου, στα χέρια των νέων που διδάσκετε και εκπαιδεύετε το «αιώνιο βιβλίο», την «Θεόπνευστον Βίβλον», την «πηγήν της αληθείας» γιατί στα ρήματα των Γραφών θα ανακαλύψουν τον αληθινό πολιτισμό…».

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ